2016-01-27

Krig

Arméchefen Brännström siar om krig. Om några år. Något annat vore väl tjänstefel? Den som lever får se. Större fara än direkt ryskt angrepp - oavsett hur mycket ryssarna övar i Östersjön - är naturligtvis att Sverige riskerar att tas på bar gärning med brallorna nere. Dvs dras in i krig genom en konflikt i Baltikum / Ukraina. Upptrappningen på båda sidor är ju omfattande; pågår för fullt trots medias bristande bevakning. Både Ryssland – ”med globala ambitioner” som ÖB uttryckte det i Sälen – och Nato rustar parallellt och retoriken skärps från båda parter. Om både kärnvapen och missilförsvar.
Skulle läget i Baltikum förvärras utsätts svensk säkerhetspolitik för extremt stor påfrestning. Sverige har nämligen en ensidig solidaritetsdeklaration om att inte förhålla sig passivt vid ett krigsutbrott i det nordisk-baltiska området. Vi står alltså redan ena foten inne.  
Sverige har också skrivit under EU-fördraget om "militärt stöd med alla till buds stående medel" när ett annat medlemsland så kräver. Det är den paragraf som Frankrike nu åberopar i sin kamp mot IS. I tisdagens riksdagsdebatt undvek Margot Wallström att skingra dunklet i vad svenska utfästelser i skarpa lägen kan innebära? Inte allt passar sig nog för offentlighetens ljus. 





Inga kommentarer: