2014-06-09

Putins personlige sändebud talar ur skägget

 Fem, sex länder ligger i täten när det gäller russofobin i Europa: Sverige, Polen, de baltiska länderna och Finland. I Sveriges och Polens fall kan rysshatet förklaras med gamla stormaktskomplex, i Lettlands och Estlands med att det har blivit ett politiskt instrument. Russofobin i Finland är däremot oförklarlig, Finland har ju bara vunnit ekonomiskt på handeln med Ryssland. Av allt att döma är det Sverige och de baltiska länderna som har påverkat Finland, säger Sergej Markov, Putins så kallade doverennoje litso, vilket betyder att han är Rysslands presidents personliga sändebud och representerar denne offentligt. Markov är statsvetare och förestår sin egen tankesmedja, Institutet för politisk forskning. Han är också medlem i Rysslands så kallade medborgarkammare, känd som en politisk hök vars tankevärld står Putin nära.

Markov om den säkerhetspolitiska utvecklingen i Europa blir han så arg att han höjer rösten och nästan ryter:
– Det får helt enkelt räcka med att bete sig mot Ryssland som om vi vore lägre stående! Europa ser i dag på ryssar på samma sätt som man i tiderna såg på judar. Ert mål är att förstöra Ryssland. Men det kommer ni inte att lyckas med. Napoleon försökte, Hitler försökte, utan framgång. Ni kommer att förstöra Europa i stället.
Hur tar sig denna russofobi uttryck?
– Till exempel i detta monstruösa ljugande om Ukraina. Påståendet att Porosjenko valdes genom fria, rättvisa val. Det är ju som att säga att Bashar al-Assad är demokratiskt vald!
Antisemitismen startade andra världskriget, russofobin kan starta ett tredje. Det stora problemet är att Nato försöker skapa konstgjorda konflikter. Nato behövs inte längre, det har förlorat sitt existensberättigande och letar därför efter nya uppgifter. Nato är i praktiken en amerikansk organisation. Den amerikanska försvarsbudgeten är större än resten av världens tillsammans! USA rustar i rasande takt och skapar dessutom helt egna privata arméer av legosoldater som ingen kontrollerar, till exempel Blackwater. Den här utvecklingen är livsfarlig. Vad kommer att ske i Ukraina?
– Den troligaste lösningen är det bosniska scenariot. Rebellerna slåss med vapen från 1970-talet. Men om regeringen i Kiev inte slutar utöva våld mot sitt eget folk blir vi tvungna att bistå rebellerna – med både vapen och män. 

Inga kommentarer: