2014-05-16

Stormakten Ryssland

Häromdagen skrev Richard Schwartz en krönika i DN. Bra och klargörande. Här. Ta t ex det han skrev om Ukrainas separatister:
"Egentligen en försvinnande liten minoritet som rekryteras bland unga och frustrerade arbetslösa, äventyrare och kriminella. Villigt ställer de upp. Människor som hellre lever för dagen med vapen i hand än med stämpelur och pension för ögonen är i varje samhälle långt fler än vi vill tro". Östra Ukraina styrs av maffian.  
Men jag delar inte hans syn på Ryssland. Han skriver att Ukraina är för stort för Putin. Att Putin redan förlorat slaget om Ukraina:
"Putin redan förlorat denna konflikt. Ekonomiskt och politiskt är man den inte vuxen. Man har inte råd. Den moderna världen är virtuell: den speglas i aktiekurser, valutanoteringar, räntesatser och handelsstatistik. Banker och kreditvärderingsinstitut, inte milisförband och legoknektar, regerar den, medan Putin blivit kvar i geopolitikens och vägspärrarnas handgripliga värld. I den är hans enda tillgångar olja och gas, men tillgångar som gjort Putin mer beroende av att sälja till oss än vi blivit beroende genom att köpa av honom. Och Europa har långt större möjligheter att lägga om sin energipolitik än Ryssland att avstå från inkomsterna från den olja och gas som exporteras till oss".
Jag tror - av det jag hört och läst - att Putins syfte är att för gott destabilisera Ukraina. Därav det som sker. Inrikespolitiskt är strategin en succé. Putin har aldrig varit populärare. Och detta bland lyckliga undersåtar. 75% av dagens ryssar anser sig leva ett bättre liv än på 60 år ( enligt ryskt lycko-index ). Inte undra på. Vilken historia har inte detta land? Men på sikt kan Ryssland vända sig mot Kina. Och Indien. Båda länderna behöver ryska råvaror.
Kartan - klicka så förstoras den - leder tankarna i andra riktningar än Richard Schwartz.

Inga kommentarer: