2016-05-23

1989


1989 föll Berlinmuren och med den östeuropas kommunistdiktaturer. Samma år spreds Reagans, Thatchers och Chicagoskolans ekonomiska, neo-liberala idéer över världen. 
Sedan 1989 har väst- och östeuropa förändrats - och försvagats. Dagens EU är svagt och splittrat. Kommer det att hålla ihop? På vilka villkor? Och i vilket syfte? Allt fler EU-medborgare röstar bort invandrarvänliga politiker. Österrike klarade sig med en hårsmån från en högerextrem president. 
Ju äldre man blir dessto mer tid får man att fundera. Innan sprang man som alla andra runt i ekorrhjulet. Det bästa är att fundera i sällskap med en motsägelsefull person som för det mesta tycker helt annorlunda än en själv. Som den där Michel de Montaigne som genomlevde åtta inbördeskrig, strebern som gjorde vad han kunde för att komma sig fram och upp, gick i landsflykt övertygad om att han skulle dö, blev hemkallad för att utnämnas till borgmästare i Bordeaux, ambassadör, fredförhandlare mellan stridande religiösa extremister. 
Mot slutet av sitt liv - efter att ha misslyckats med att uppnå vad han trodde på - tog han sin tillflykt till böckernas värld. Han hittade den geografiska punkt varifrån han försökte - men misslyckades som alla vi andra - att överblicka det korta liv han var på väg att lämna bakom sig. 
Från min egen geografiska utkikspunkt är det 12 km till närmsta granne. Och inte heller jag stiger längre upp på höga hästar. 

   

Inga kommentarer: