2012-03-06

Riksdagen och hotet mot demokratin

Anne Marie Pålsson har skrivit en bra bok om den svenska riksdagen. Läs den! Här finns en kort TV-intervju med henne och här en DN-intervju. Och här ABs recention. Moderaternas Lars Tobisson skriver om den här. Och här sammanfattar Anne Marie Pålsson själv sin kritik mot partistödet. Men Göran Rosenbergs, här, ger mest. Några citat:

- "Det svenska knapptryckeriet - riksdagsarbetet - är mera osjälvständigt, sämre underbyggt och mera toppstyrt än i snart sagt alla jämförbara länder".
- "Pålssons systemkritik bottnar ytterst i det slags ideologiska misstro mot politik och politiker som jag i första hand förknippar med den marknadsliberala högern i svensk politik".
- "Riksdagens jämförelsevis starka formella makt måste balanseras av starka formella motmakter; en andra (eller första) riksdagskammare, en starkare grundlag, självständigare riksdagsgrupper, självständigare ledamöter, mäktigare medborgare (med rätt att ta egna politiska initiativ, som i Schweiz".
- "Pålsson vill rentav avskaffa parlamentarismen till förmån för ett mera amerikanskt system med direktval av statsminister/president och majoritetsval i enmansvalkretsar till riksdagen".
- "rundandet av  grundlagen, det maktfullkomliga genomdrivandet av bindande EU-direktiv, den fortgående centraliseringen av makt till statsministern och hans kansli, den fortgående urholkningen av demokratins procedurer och institutioner".

Rosenberg avrundar sin recention: ..."hotet mot demokratin kommer mindre från en alltför maktfullkomlig statsminister i det lilla (riksdagsgruppen) än från en alltför maktlös i det stora (Europa).
Med detta sagt tycker jag att Anne-Marie Pålsson har skrivit en helt nödvändig bok för att om inte annat få syn på den urholkning av demokratin som pågår mitt framför ögonen på oss. Synd bara att sådana böcker inte kan skrivas, och sådana saker inte sägas, av andra än dem som lämnat politiken bakom sig."

Som sagt - läs den!

 

Inga kommentarer: