2012-03-06

Den ena handen vet inte vad den andra gör

Efter streckläsning av Anne Marie Pålssons bok om hotet mot demokratin ( se nedan ), kommer så nyheten om hemliga avtal med Saudi-Arabien som brev på posten. Ett strålande exempel på alla svåra frågor. Visst ska statsmakten hemlighålla mycket, men i detta fall har - trots affärernas storleksordning - insyn från riksdag och utskott tydligen varit lika med noll. Däremot har en rad stora svenska företag deltagit i den preliminära dansen kring den saudiska guldkalven. Vi lär få veta mer under dagen.

Ska bli mycket intressant se hur detta hanteras. Alla stora partier - och exportföretag - har fingrarna långt ner i syltburken. Visst har regeringen känt sig oroad av projektet men kommit kläm inför hotet av en saudisk bojkott av svenska företag. Vid ett möte på försvarsdepartementet 8 april 2008 summerades det hela så här: Industrin, bland annat Ericsson börjar känna sig hotad. Det här kan bli väldigt allvarligt”.

 Kolla här. Ett fantastiskt källmaterial. Borde användas på universitetsnivå som fallstudie av frågan hur det går till när beslutsfattandet glider ur de folkvaldas händer? Krishantering blir ordet för dagen. Det ska bli särskilt underhållande lyssna på Carl Bildt. Bra är ändå att personer med civilkurage lämnat ut alla hemliga handlingar. Fast det är klart man undrar över deras motiv? Det är ju långt ifrån ofarligt att göra det. Lagstiftningen är klar. Här finns Ekots inslag och DNs, SvDs, ABs och Expressens. Upprörd blir jag inte. Det är så här det går till.

Inga kommentarer: