2010-05-08

Så sänktes Grekland


Attackerna mot Grekland och euron har pågått sedan årsskiftet. de senaste turerna, som Standard & Poor´s uppskattning att de som placerat pengar i grekiska statspapper skulle förlora 30–50 procent, och att EU beslöt sig för att skydda fr a de franska och tyska banker som kunde drabbas, de turerna döljer en annan historia. Den om de spekulanter som ville tjäna pengar på eurons fall.

Den 8 februari 2010 samlades några hedgefondförvaltare i New York. Deltagare var bl a Paulson & Co med 32 miljarder dollar under förvaltning, Greenlight Capital med 6 miljarder dollar och Soros Fund Management med 25 miljarder dollar, ledd av en av världens främsta valutaspekulanter, George Soros. Aaron Cowen portföljförvaltare på SAC Capital Advisor med 16 miljarder dollar under förvaltning argumenterade där för sin syn på marknadsläget.

Han sade att euron var övervärderad och trodde på ett kraftigt eurofall. Värdet skulle hamna på nivå med dollarn och han uppmanade andra förvaltare att förlora eller satsa mot euron. Här finns artiklen som publicerades i Wall Street Journal i slutet av februari 2010. Veckans Affärer har i stort översatt artikeln. Den återfinns här.

Storbritanien har ett budgetunderskott på 14%. Greklands var 15%. Även USA och Japan har enorma underskott. Inte bara Spanien, Irland, Italien och Portugal. Även Frankrike har vanskötta statsfinanser. Bara tre av EUs medlemsländer, bl a Sverige, har skött sina finanser som EU anger. Dvs spara i ladorna under överskott i en konjunkturcykel för att sedan i lågkonjunktur inte låta de statsfinansiella underskotten överskrida tre procent. Tre länder gör så. Resten skiter i regelverket. Vad gör inte politiker för att köpa sig röster?

Inga kommentarer: