2007-07-23

Zaher Shah - kung av Afghanistan

Första gången jag kom till Afghanistan var 1969. Åkte buss från Damaskus, hamnade i Svarta September, bussen körde vilse i öknen innan vi nådde Amman i Jordanien. Tog taxi till irakiska gränsen, gick till fots de sista hundra meterna. Skottlossning pågick av och till längs gränsen. Väl i Irak gick buss vidare till Baghdad. Minns resan eftersom den gick nattetid. Bergskedjorna, månskenet och de nattliga stoppen. Kom mitt i Ramadan. Baghdad var kaotiskt. Fattigt och varmt, tiggare överallt. Vidare med buss till Teheran, Mashad och Herat i Afghanistan. Hyrde sen lägenhet i Shar-e-Nau i Kabul, mittemot Blå Moskén. Det var där jag kom i kontakt med kungens släkt.

I samma hus bodde nämligen tyska hjälparbetare. De söp rejält. Fest på fest. Blev inbjuden och bland gästerna fanns prominenta gäster. Bla a den afghanska kungens kusin och Kabuls polischef. Dom drack vodka ur dricksglas och blev kanonfulla. Polischefen kröp omkring på alla fyra. Skällde som en hund. Kungens kusin låg utslagen i den dammigaste soffa jag nånsin skådat. Även ministern för postväsendet fanns där. I fyllan och villan yrade han över alla vackra afghanskor lovade fri passage till den annars för utlänningar avstängda Paktia-provinsen. Sagt och gjort. Dagen därpå söktes han upp. Han höll sitt löfte och skrev ut rekommendatiosbrev. Så resan till Paktia blev av. I en Fokker. Piloten flög längs landsvägarna. Landade mitt i en stor militär drill. Kungen skulle komma dit på besök.

Överallt i Kabul såg hans porträtt. Oftast klädd i militäruniform. För att påminna om Nasser. Detta var under den stora koloniala frigörelsen. I Kabul demonsterade kommunistiska och islamistiska studenter från stans universitet. De ena lojala med Sovjet, de andra med muslimska brödraskapet. Bland studenterna fanns både Najibullah och Massoud.

Zahir Shah störtades några år senare, 1973. Sen brakade helvetet loss. Eftersom det under hans tid vid makten rådde relativ fred i Afghanistan står det än idag ett skimmer kring hans dagar. Igår avled Zahir Shah 92 år gammal.

Inga kommentarer: