2016-04-27

Våldsbejakande extremism

– Vi ska studera vit makt-rörelsen och den autonoma rörelsen. Men det är så klart IS-resenärerna som är mest hett, säger Christofer Edling, professor i sociologi i Lund och projektledare. 

Projektet ”Våldsbejakande organisering och antisociala karriärer” har nyligen godkänts av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och får tillsammans med två andra forskningsprojekt i närliggande ämnen 15 miljoner kronor. Någon ansökan hos etikprövningsnämnden är ännu inte gjord, inte heller någon formell ansökan hos säkerhetspolisen om att ta del av personuppgifter om exempelvis de 299 jihadist-resenärer som identifierats. Forskningsprojektet är tänkt att öka förståelsen kring varför folk engagerar sig i våldsbejakande extremism. Det syftar också till att ge rekommendationer om hur den kan förebyggas.

– Vi skulle vilja matcha de aktuella personerna mot uppgifter i brotts- och misstankeregistren, tala med dem som ännu är i livet och koppla på annan information om deras individuella livsförlopp. Här finns mer information. 

Inga kommentarer: