2013-06-14

Vem är ledare för Syriens Fria Armé



Det är till denne man som USA, Frankrike och England ställer sitt hopp. - "Han är utmärkt, väl respekterad och omtyckt, har ett rent förflutet", säger Emad ad-Din al-Rashid, oppositionsledare i Istanbul. "Problemet är bara att det militära råd som general Idris leder, inte är representativt för de som slåss". Det råder ingen brist på lokala, självutnämnda befälhavare, som menar att Idris och hans allierade dels identifieras med Assad regeringen, dels att Idris har för lite erfarenhet från slagfält. "Han är en professor, inte en soldat," säger Abu Abdelrahman al-Suri, befälhavare för Ahrar al-Sham, en av Syriens alla jihadiströrelser.

General Idris och hans officerare borstar av sig sådan kritik, hänvisar till år av militär utbildning och påpeka att deras avhopp utsatt dem för stora personliga risker. Som många syriska officerare, anslöt sig General Idris till militären som ung för att undkomma ett liv i fattigdom. Han var en av nio bondbarn i byn al-Mubarakiyah, söder om Homs. Han anslöt sig 1977, spenderade sex år i Östtyskland, där 1990 tog sin doktorsexamen inom trådlös kommunikation. Han gifte sig, fick fem barn, planerade att dra sig tillbaka till sin by. Tillbringade sedan åratal vid Syriens militär akademi, innan i år hoppade av.

Hur han får sina vapen? Genom ett system där okända givare betalar in pengar till vapenhandlare. Idris får sina leveranser, då vapenförsäljarnas bankkonton är fulla. Kalashnikovs, granatgevär och mörsare. Många av hans underlydande var civila innan upproret startade. De försummar ofta att utföra sina order och vägrar ofta att samordna attacker. "De vill ha allt. Från att bli stabschefer till att få vapen, ammunition och pengar. Men frågar du vad de gör med sin ammunition och sina vapen, hur de spenderar sina pengar, ja då gillar de  inte frågorna. Men vi kan inte arbeta på det sättet", säger general Idris.

Inga kommentarer: