2013-04-22

Li Kunwu: Med bundna fötter

I en bokhandel i Köpenhamn fann jag en kinesisk samtidshistoria i serieform. Tre band på 700 sidor. Tecknaren var Li Kunwu, en f d armé-propagandist, rödgardist, kommunist som skildrar Kina från 1950 fram till 2010. Böckerna har översatts till en rad språk, vunnit internationella priser och jag förstår varför efter att ha tagit mig igenom de tre volymerna. Dess engelska översättning har nu nominerats till Eisner Award i USA, serietidningarnas motsvarighet till filmvärldens Oscar. I klassen "Verklighetsbaserade arbeten". Här.    

I del ett, "Faderns liv" följer vi Li Kunwu´s uppväxt i Yunnanprovinsen i sydvästra Kina. Liten med kinesiska mått mätt. Yunnan upptar bara 4% av Kinas yta, vilket innebär att provinsen till ytan är lika stor som Sverige. I provinshuvudstaden Kunming, där Li Kunwu växte upp, bor 5 miljoner. Del två, "Partiets Tid", skildrar kulturrevolutionen med all önskvärd realism. Del tre, "Penningens Tid", hur Deng Xiao Pings ekonomiska reformer släpper lös kapitalismen. Alla volymer skildrar förändringarna som de tog sig uttryck i staden Kunming. Grymt, illusionslöst, realistiskt. 


Li Kunwu ser det stora i det lilla. Lokalhistoria som lyfter sig till nationell nivå. Borde finnas i varje skolbibliotek. Nu har Li Kunwu gett ut ytterligare en volym, hittills endast översatt till franska: "Les Pieds Bandés". Om en ung kvinna, Chun Xiou, som växer upp i det förrevolutionära Kina där hon tvingas binda sina fötter, något som män i förmögna kretsar ansåg höjde en kvinnas värde. Li Kunwu skildrar hennes livsöde, före och efter 1949 års kinesiska revolution. Han kom i kontakt med henne i sin ungdom och skildrar här hennes liv. I Kina har nu också utgetts hans senaste arbete, om den japanska invasionen av Kina och Yunnan. Det är länge sedan jag läste serietidningar, men de här tål att läsa. Mycket bättre än Fantomen och Kalle Anka.  

Inga kommentarer: