2011-02-17

Marxisten Hobsbawns döda vinkel


Eric Hobsbawn hör till vår tids främsta vänsterhistoriker. Peter Englund har föreslagit att han ska tilldelas ett Nobelpris i litteratur. Det går över min skalle, men här finns en hård men rättvist vinklad, träffsäker recention av Hobsbawn´s senaste bok: "How to Save the World". Den handlar om Marx och marxismen. Idag är Hobsbawn 94 år. Träffat honom och han gav ett spränglärt men pojkaktigt intryck.

Hobsbawn var kommunist när han som ung på 1930-talet lämnade Tyskland. Men han for inte som man skulle kunna tro till Ryssland, utan valde istället England. det kan han tacka Gud för. I Ryssand hade han sannolikt snabbt utrensats under 1930-talet eller skickats till Sibirien. Stalin gillade inte utländska, judiska kommunister. När Hobsbawn på 1950-talet besöker Moskva, klagar han över att inte möta några intellektuella? Ridå ....

Den här perioden, Stalins utrensningar och Gulagepoken, går Hobsbawn förbi i sina bcker. Alla har vi våra döda vinklar, men det här är inte bara en persons döda vinkel utan en hel generations. Vänsterintellektuella gillar inte att tala om den. Hobsbawn är en lysande representant i det fallet.

Inga kommentarer: