2011-01-25

Moral och omoral


Vad får 575 thailändskor att lämna sitt land för att flytta till en liten, dansk landsortskommun? Svaret heter Sommai, en f d prostituerad bosatt i Danmark som satt i system att organisera vad som i folkmun kallas för "fitt-import". Den ena kvinnliga släktingen efter den andra importeras till Danmark för att testas av hugande danskar. Inget sägs om hon tjänar på affärerna. Förr skulle man sagt kopplare, nu kallas hon för professionell "matchmaker" och skildras som företagare.

Dokumentären på SVT, här, handlar skenbart om Sommais unga kvinnliga släkting Kaeh, som landar i Danmark med ett tremånaders turistvisum. Hon flyttar omedelbart ihop med en dansk och får en vecka på sig att bestämma om hon vill gifta sig med karln eller inte. Ständigt uppmanad av sina släktingar att göra vad karln vill, tänka på hur svårt hororna i Pattaya har det etc. Kaeh´s krav för giftermål är att hon ska kunna skicka hem pengar till sina föräldrar och få ta sin unge till Danmark. Känslor för karln spelar ingen roll.

Naturligtvis skildrar filmen varken de thailändska kvinnornas bakgrund ( det skulle torpedera den eftersom det framgår att de jobbat som horor ) eller de danska männens (även om även den skymtar i form av sexresor, fylleri, depressioner). Till filmens mer groteska scener hör kaffestunden hos den blivande makens föräldrar, som får veta att thailändskor är billiga i drift och att tjejen ifråga inte har AIDS. Dessutom framgår att det var modern som fick sonen att kontakta med thailändskan.

Filmen väcker frågor om moral och omoral. Hur ska kvalitén av kvinnornas och männens beteenden bedömas? Deras tankemönster och karaktär? Kvinnorna är känslomässigt kalla eller som en av dom säger: Jag säljer min kropp för att överleva. Karlarna då? Ja, de behöver bara se en thailändska på kort för att bestämma sig för vilken de ska gifta sig. Och så sker det, tre dagar senare medan han tar henne på brösten.

Filmen säger ingenting om utfallet av de 575 äktenskap som hittills ingåtts. Den lanseras istället som en berättelse om "starka och beslutsamma kvinnor" som lämnat sitt hemland Thailand för att slå sig ner i en fiskeby i Danmark. Desperata vore nog ett bättre ord. På flykt från egna känsloliv.

Inga kommentarer: