2010-10-02

Ättiks-mört


Idag har mört dåligt rykte. Förr tog man vara på fisken, saltade ner på kaggar. Men naturligtvis finns en massa kul recept på fisken. Här följerett. Andra finns för inlagd mört eller sotare på mört.

15 st mörtflundrar
2 dl mjöl
100 gr smör
salt och peppar

Lag:
3/4 del ättikssprit
3 dl vatten
1/2 dl socker
1 tsk kryddpeppar, krossad
3 st gula lökar, 1 knippe dill

Rensa mörten. Salta och peppra flundrorna. Panera fisken i mjöl, stek i smör.
Koka upp ingredienserna till lagen och låt kallna.
Skala löken och skär i skivor. Varva fisk, lök, sill och dill i en bunke.
Häll sen på den kalla lagen. Låt den sen stå kallt några timmar innan den serveras.
Servera med smör, hårt bröd till potatis och brynt smör.

Inga kommentarer: