2007-08-02

Ännu en invandrad varg ...


En varg som invandrat från Finland / Ryssland har upptäckts i Dalarna. Om den överlever kan den bli räddningen för den hårt inavlade svensk / norska vargstammens framtid.

—Det här är en sensation och synnerligen välbehövligt. Vi har väntat i 15 år på att en varg utifrån ska blanda sig med de svenska vargarna eftersom vår vargstam är fruktansvärt sönderavlad, säger Olof Liberg, koordinator för den svenska vargforskningen Skandulv, till TT.

Det som är så sensationellt, enligt Lidberg, är att vargen sökt sig ned till Mellansverige och Dalarna där den svenska vargstammen håller till. Enstaka vargar från Finland och Ryssland har tidigare invandrat till norra Sverige, men det är ytterst ovanligt att någon lyckats ta sig söderut.
De försvinner på vägen - skjuts eller körs ihjäl.

Tyngdpunkten i den skandinaviska vargstammen finns i Värmlands, Dalarnas, Gävleborgs och Örebro län. Vargstammen består av omkring 150 - 200 individer. Alla är släkt med varandra.

Hela vargstammen bygger på tre vargar som kom till Sverige från Finland omkring 1980. Det vet vi genom DNA-analyser. Inaveln hotar på lång sikt, uppåt 100 år, stammens överlevnad.

— Om den varg som nu invandrat lyckas para sig skjuts den kritiska tiden för vargstammens tillbakagång upp med flera årtionden, säger Olof Liberg.Ingen människa har sett vargen men spillning som undersökts har avslöjat vargens härkomst.

I mitten av juli revs en ren på en fäbod öster om Rättvik. En besiktning av renen visade att den dödats av en varg. Spillning i området samlades in, undersöktes och med hjälp av DNA-analys har det konstaterats att den kommer från en varg med ursprung i den finskryska vargstammen.

— Vargen är den första som invandrat som upptäckts mitt inne i vår nuvarande vargstam sedan 1990, säger Olof Liberg.Vargen försvann under en period i Sverige ungefär samtidigt som den blev fridlyst i slutet av 1960-talet. Vargen var sedan borta under hela 70-talet tills de tre individer som är ursprunget till dagens population kom hit.

Inga kommentarer: