2016-04-27

Våldsbejakande extremism

– Vi ska studera vit makt-rörelsen och den autonoma rörelsen. Men det är så klart IS-resenärerna som är mest hett, säger Christofer Edling, professor i sociologi i Lund och projektledare. 

Projektet ”Våldsbejakande organisering och antisociala karriärer” har nyligen godkänts av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och får tillsammans med två andra forskningsprojekt i närliggande ämnen 15 miljoner kronor. Någon ansökan hos etikprövningsnämnden är ännu inte gjord, inte heller någon formell ansökan hos säkerhetspolisen om att ta del av personuppgifter om exempelvis de 299 jihadist-resenärer som identifierats. Forskningsprojektet är tänkt att öka förståelsen kring varför folk engagerar sig i våldsbejakande extremism. Det syftar också till att ge rekommendationer om hur den kan förebyggas.

– Vi skulle vilja matcha de aktuella personerna mot uppgifter i brotts- och misstankeregistren, tala med dem som ännu är i livet och koppla på annan information om deras individuella livsförlopp. Här finns mer information. 

2016-04-26

Högervindar



Även i USA blåser högerextrema vindar. På den republikanska sidan präglas det pågående valet av enbart högerextremister, den ena värre än den andra. Det republikanska partiet är dessutom nu är starkare än det varit på 80 år. TV-kanalen FOX är dess språkrör.
Till det bidrar det demokratiska partiets kräftgång under Obama. 2008 till 2015 förlorade demokraterna
13 platser i senaten och 69 i representanthuset. Därtill 913 platser runt om i landet inkl 11 guvernörer.
Den enda president som under de senaste 75 åren upplevt liknande förluster under sin tid vid makten som Obama var republikanernas Dwight D. Eisenhower.

2016-04-25

Högerextremism



Historien bryr sig inte om politiska avsikter utan slår in på egna vägar.
Ta den imperialistiske romantikern Winston Churchill - som konsekvent visade på prov på dåligt omdöme i varenda fråga från 1914 till 1940. Ändå kom han att bli den politiker som räddade Europa undan Hitler.
T o m Stalin erkände att han inte kunde komma på någon annan vars personliga mod - då Churchill 1940 / 41 ensam stod emot Tyskland - så påverkat historiens gång.
Och vilka var det som sen som kom att leda den europeiska opinionen  mot tysk och italiensk högerextremism? Jo, ytterligare romantiker. En katolsk imperialist vid namn Charles de Gaulle. En amerikansk general vid namn Eisenhower. Och en rysk diktator vid namn Stalin.
Denna morgon frågar jag mig vilka högerpolitiker som kan dämma upp den framvällande europeiska högerextrema vågen? Angela Merkel - javisst. Men sen ...?

2016-04-20

Om hundar




Lär känna Chaser! Och kolla sen din egen hund på Dogination ( här ). Lär hunden något!

2016-04-17

Panamadokumenten

Frank Belfrage är en av våra främsta karriärdiplomater och det som skiljer honom från det övriga sällskapet på 9 000 svenskar som stoppat undan sina pengar i Panama är hans säkerhetspolitiska betydelse. 
Under perioden 2001-2006 var han Sveriges ambassadör i Paris, därefter, fram till 2014, var han kabinettssekreterare och närmaste medarbetare till dåvarande utrikesministern Carl Bildt. En av landets tio högst skyddsklassade personer.
En politisk tjänsteman som i sitt dagliga värv under många år hanterade information som kunde vara av avgörande betydelse för rikets säkerhet. Därmed är han också - i en presumtiv mening - den största kända säkerhetsrisken i vår politiska historia under efterkrigstiden i och med att han under många år försatt sig själv den klassiska utpressningssituationen för sådana som han. 

2016-04-13

Fattigdom

I dagens SvD berättar Percy Barnevik om sin rädsla för den fattigdom som växer i ett alltmer överbefolkat Afrika. Det kommer att skapa enorma spänningar och flyktingströmmar, tror han, och enda sättet att förhindra det är att bekämpa fattigdomen på plats. Att hälla pengar över problemen, det går inte förklarar han.
– Jag har själv gått på pumpen. Jag såg slavbarn i södra Indien som jobbade i silkesväverier. De stackars ungarna var bara åtta, tio år gamla. De satt där med blåsor i händerna och torrhosta från silkesdammet. Jag köpte ut dem, och skickade hem dem till sina föräldrar. Det kostade mig ett par miljoner då. Men det blev ett fiasko. Föräldrarna sålde barnen som slavar igen.

2016-04-08

Om fiske

På ålderns höst

En jämnårig medlem i sångkören tyckte jag verkade aktiv för min ålder? Snällt sagt, men allt är relativt.
-"Med det mått ni mäter andra skall det mätas upp åt er", som morfar sade.
Ta släktingen H? Som nu, vid 76 års ålder, nyligen avverkat sitt 41:a Vasalopp? Och som byggt alla hus på egna tomten med egenhändigt nedtaget, uppsågat och torkat virke ur egna skogen?
Och som nu - den 10:e april 2016 - spänner på sig skidorna och ger sig ut på det 22 mil långa Nordenskiöldsloppet? Här.
Han är aktiv. Det är lika imponerande som ljuvligt inspirerande.