2015-07-23

Fredrik Sjöberg: Jag kan säga vad som helst



Sommaren inbjuder till läsning. Man kan inte plocka körs-, blåbär och svamp alla dagar. Länge höll jag mig sommartid till Michael de Montaignes outtömliga böcker, eftersom jag sedan fem år tillbaks sommartid bor och arbetar i Italien så har det blivit större doser av Fredrik Sjöberg. Det är hans dråpliga humor, formuleringskonst och livsgrubbel som lockar. Fråga mig inte bara vad hans böcker handlar om? Det finns många läsarter.
Hans senaste heter "Ge upp idag, imorgon kan det vara för sent", Den är inte dålig, men jag saknar det jag varmt uppskattat i hans tidigare böcker, nämligen stora doser av självironi. Å andra sidan ska jag inte gnälla. Jag har "Flygfällan", "Russinkungen" och "Varför håller man på" att orientera och spegla mig i? Och sen alla stickspår i form av litteraturtips. Just nu roar mig Malaise ryska memoarer. Och Strindbergs novellsamling "Från Fjärdingen och Svartbäcken".
Vill ni få syn på er själva i livets villervalla så ta och ge Sjöberg en chans. Tror inte ni ångrar er? Här hans hemsida.

2015-07-21

Artist and Empire - Tate Britain, 25 november - 10 april


Klicka på fotot så förstoras det.  It will have 200 works from 55 lenders in a show that has been planned and researched for four years. The exhibition will include work by British artists as well as artists from North America, the Caribbean, the Pacific, Asia and Africa. It would also show how British mapmakers obliterated the identity of indigenous peoples and how Aboriginal art was disregarded by British artists and collectors who “did not have the cognitive or aesthetic framework to appreciate it”.

2015-07-16

Dra öronen åt dig

Så ytterligare en batalj om BBC. En konservativ regim vill granska jätten och - naturligtvis - skära ner och försämra. För mig har företaget varit en underhållare, läromästare och nyhetsförmedlare som gett ofta oöverträffad information om bakgrund och sammanhang. Var jag är rest har BBCs Newshour följt med och hjälp mig förstå. Samtida media går mest ut på att sälja och alltför många journalister blir sittande framför sina dataskärmar läsande pressmeddelanden i stället för att ge sig ut. Nog gnäll - här lite kött på benen.

Gott humör



Jag vet nästan ingenting. Från början visste jag kanske en del, men det enda som växer nu fort är den egna okunskapen och det hjälper inte att försöka hålla sig kvar genom att ägna sig åt obetydligheter av vad slag vara må. Man har sett mycket, ibland sånt man inte velat se. Verkligheten tär på en.
Att veta väldigt lite om något stort är uthärdligt.
Men vem kan inte slås av misstanken att han / hon inte längre vet särskilt mycket om sig själv?
Eller som min humoristiske vän F brukar säga: "Jag vet inte ens vad mina samtal handlar om. Kanske klarnar ingenting heller under vårt prat, men det bryr jag mig inte om".
Men så tittar vi på bilderna från Pluto som gör oss på oresonligt gott humör.


2015-07-11

Grundkurs grekisk ekonomi och reformpaketets effekter

Snabbkurs i grekisk ekonomi och det nuvarande reformpaketets innebörd. Här. Gå in efter 24:30

Var fräck så går det dig väl i livet

…”Dom bryr sig inte det minsta om vad som är sant utan försöker istället att fånga vårt oförnuft genom att locka oss med det för stunden retoriskt behagligaste. Och lurar oss därmed så att vi tror att det för örat behagligaste också är det mest värdefulla.” Orden är Platons.
Kom att tänka på dessa illusionslösa visdomsord då jag i dagens Independent läser om den kvinna som spelat en central roll i arbetet att förfalska de grekiska statsfinanserna, så att landet när det begav sig kunde ansluta sig till EU. En minst sagt lönande affär för både Goldman Sachs och damen ifråga. Här. Och alla inblandande i EU visste naturligtvis om vad som skedde men vände ryggen till.

2015-07-10

Grekland - mer än pengar

Greece, a member of the North Atlantic Treaty Organization, isn’t a major power. But it is centrally positioned in many of the geopolitical disputes embroiling Europe, including relations with Russia and a migration flood from the Middle East and North Africa, and has its own historic, albeit dormant tensions with Turkey.
A Greece that suddenly finds itself with greatly diminished resources, or whose leaders are angry about their treatment by the European Union, could cause significant problems, diplomats say.
“I see a possibility of Greece, because of the financial problems, being unable to secure its own borders, being unable to participate in NATO and European Union missions, and underfunding their military,” said James Stavridis, formerly the top commander at NATO, now dean of the Fletcher School of Law and Diplomacy at Tufts University. “That’s extremely concerning.”

2015-07-09

Pamplona

NATO, BRIC och börsen

Regnet öser ner. Sitter på universitetsbiblioteket och läser de stora drakarna. Bibliotikarien, en kraftig kvinna, lockar mig till skratt. Över vardera bröstet varsin tatuerad svala, i näsan en silverring, i örat en anti-atombomssymbol, på pekfingret en dödskalle.
Så varvar jag läsning om NATO med SMS från kompis i Grekland. För Grekland handlar om mycket mer än pengar.Han har intressanta detaljer att berätta. Inte minst om grekernas ovilja att betala skatt. Han har svårt få kvitton på det mesta. Från hotel till taxi. Monkey buisness as usual.
Läser också om BRIC-ländernas pågående möte i Ryssland. Putin verkar vara i sitt esse. Inte tal om någon rysk isolering. Den västerländska solen är på väg att gå ner. Här samlas framtidens dirigenter - Ryssland, Kina, Indien, Brasilien, Sydafrika. Det är bara att glömma G-7 och dess koppel av institutioner. I alla fall om man ska tro ryska media.
BRIC ska nu sjösätta sin egen utvecklingsbank och upprätta en likviditetspool stor som Världbanken och IMF. Och Ryssland / Kina - alla inbördes spänningar till trots - positionerar sig som framtidens aktörer. Den kinesiska börsbubblan till trots. Naturligtvis måste den börs som gått upp 130% på ett år falla tillbaka.
 

2015-07-08

Dostojevski

Dostojevskij är inte alls den stora författare en del vill göra honom till. Han är på sin höjd en bra 1800-talsförfattare. Hans produktion går inte alls att jämföra med vare sig Balzac, Dickens, Melville, Tolstojs eller Turgenjevs om vi tar några ryssar. Alla hans böcker är likadana. Karaktärerna är antingen brottslingar eller helgon. Alla karaktärer har samma röst. Jäkligt tjatigt.  
Det enda han gör är att leta efter gud. Dostojevskij ansåg att världen var sjuk, vilket berodde på att han själv var det. Alla hans ändlösa monologer är ett resultat av att han dikterade sina böcker för Anna Grigorjevna (hustrun). Man märker tydligt att replikerna är utkastade i vredesmod och ackompanjerade av svart te och bloss på turkiska papyrosser. Han upprepar sig själv hela tiden. Låter sina hjältar vara as, idioter, som plågar eller plågas, förödmjukar eller förödmjukas. 
Det är vad Dostojevskij skriver om och det har fått västerländska läsare att tro att detta är något grundläggande i den ryska själen.  Att först plåga andra, sedan inse vad man har gjort och ångra sig. 

2015-07-07

Ang Tour de France

Det var på 1970-talet. Man hade infört dopingkontroller i form av urinprov, och eftersom alla var lika dopade som sibiriska tjackpundare utvecklades olika metoder att fuska. 
En var att låta någon annan pissa, varefter detta rena prov levererades i smyg med en gummislang. Så kom det sig att belgaren Freddy Maertens, fullproppad med anabola steroider, smusslade med sig urin från sin hustru till kontrollanternas pissbås. Han klarade slangtricket och fick enligt planen grönt ljus från antidopingbyråns läkare. Med den berömda kommentaren ”grattis, du är gravid”.

2015-07-06

Länge leve Fredrik Sjöberg ...

... som nu tilldelats Svenska Akademins essäpris! Mycket välförtjänt. Han är inte bara skitrolig utan även skitkunning om uttrycket tillåts. Om du inte garvat ordentligt på ett tag så börja läs här!

Alla mot alla

Skatteverkets förre chef Mats Sjöstrand följde ett år den grekiska skatteindrivningen på nära håll och såg inkompetens, korruption och brist på politisk vilja att göra några reella förändringar. 
Det spelar inte någon roll vad långivarna kräver om skattefrågornaChefen för skattemyndigheten själv inte kan bestämma vilka som ska anställas, utsatt för politiska påtryckningar och man ville från politiskt håll inte genomföra några verkliga förändringar. Det kändes som om man väntade på att allt skulle återgå till det normala. 

2015-07-04

2015-07-03

En ouppklarad kärlek

Igår var jag i en bokhandel för att byta några böcker jag fått men aldrig kommer att läsa. Kom ut med några nya. Tomas Tranströmers samlade dikter, en biografi över fotbollsspelaren Leo Messi och så Lasse Bergs senaste bok Vårt inre Afrika.
Att jag valde Tranströmers dikter förvånade mig. Vad hoppades jag på att hans dikter skulle ge? Messi och Berg är ju begripliga, men Tranströmer? Undrade om han inte hade att göra med bråken mellan de forskare som jag jobbar med? Att de väckte min lust att vända världen ryggen? Sak samma. Igår kväll slog jag på måfå upp boken och fick då upp detta:

Jag ärvde en mörk skog dit jag sällan går. Men det kommer en dag när de döda och levande byter plats. Då sätter sig skogen i rörelse. Vi är inte utan hopp. De svåraste brotten förblir ouppklarade trots insats av många poliser. På samma sätt finns någonstans i våra liv en stor ouppklarad kärlek. Jag ärvde en mörk skog men idag går jag i en annan skog, den ljusa. Allt levande som sjunger slingrar viftar och kryper! Det är vår och luften är mycket stark. Jag har examen från glömskans universitet och är lika tomhänt som skjortan på tvättstrecket.
Läste en gång, sen en gång till och så satt jag fast. Tankarna kryllade över, under och mellan raderna, letande efter mål och mening. Och fann den. Sen gav jag mig ut på nätet och fann då detta. Och för den som eventuellt vill ta del av samtalet med Tranströmer så finns det här: sid 11 - 30.
Styrkt i anden ska jag nu sälla mig till forskarna och deras oändliga bråk. De har hållt på i snart 20 år. Mycket står på spel.

2015-07-01

Wikipedia hade svaret

Vad som händer då en stat ställer in betalningarna? Här finns en vink om det. Annars kan jag bara rekommendera SVTs Min sanning med Kristina Lugn. I alla fall till oss med ouppklarade liv. Här.