2013-05-31

Percy Barnevik

Intressant intervju. Här.För den som vill komplettera, få sidoljus, finns boken "Livsfarlig ledning". Historien om kraschen i ABB. Hur gick det till när ett av Sveriges tyngsta företag slaktades för att bli en IT-jätte? Vem bar ansvaret? Vilka intressen styrde? Boken bygger på över 150 intervjuer av alla inblandade! På två år har storkoncernen ABB förvandlats från ett av världens mest beundrade företag, med några av de mest beundrade företagsledarna med Percy Barnevik i spetsen, till ett bolag som slåss för sin existens.Här.Inte läst Barneviks självbiografi, men ska beställa fram den från bibblan.Här.  

2013-05-29

1914 Skuldfrågan



Så snart kriget utbrutit började alla krigförande länder två sina händer, poserade som angripna. Det gällde inte bara att vinna slaget om opionen utan även skaffa sig nya allierade. Bulgarien och Rumänien tog inte ställning förrän 1916. Och vad gällde USA trodde de flesta att världens ekonomiska supermakt skulle hålla sig utanför kriget, men alla ville ha del av USAs enorma industriella makt som ansågs kunna ha ett avgörande inflytande på krigsutvecklingen. De flesta soldater som gav sig av till fronterna trodde att kriget skulle vara över på fyra - fem månader. Att de skulle vara hemma till julen 1914. Naturligtvis som segrare.

Vid krigsutbrottet kunde den inhemska opinionen tas för given. Alla inblandade nationer såg kriget som rent  nationellt självförsvar och ingenting annat. Innan kriget hade vänstern - socialdemokrater och kommunister -  hotat att vägra låta sig mobiliseras, att de skulle lägga ner vapnen, inte slåss arbetare mot arbetare. Vapnen skulle riktas mot överklassen. Men dessa scenarios gällde bara om det egna landet skulle  anfalla ett annat land, inte vid självförsvar. Då skulle "borgfred" råda. Den stora frågan var om det var Tyskland som startat kriget? Österrike - Ungerns roll föll bort. Frågan besvaras i den andra delan av Hew Strachans TV-serie.

1914 - terrorister förr och nu

Terroristen och anarkisten Gavrilo Princip befann sig i Sarajevo tillsammans med sex likasinnade för att mörda ärkefursten och hans fru. Deras planer var väl kända. En major i serbiska armén, en av grundarna till Svarta handen, chef för den militära underrättelsetjänsten, Voja Tankosić, lät utrusta dem med pistoler, några bomber och varsin giftkapsel. Terroristerna sattes in i säkerhetsåtgärderna kring bilkortegen och placerade sedan ut sig längs färdvägen. 



Klicka på kartan så förstoras den. Den förste tvekade när bilen passerade. När bilen passerade en bro rusade den andre terroristen, Nedeljko Cabriovic, fram och kastade sin bomb men så illa att den bara studsade mot bilen, landade på gatan där den skadade både åskådare och militär. Cabrinovic svalde då sin giftkapsel, kastade sig i floden, men några åskådare hoppade efter och drog upp honom. Giftet var för gammalt och svagt. Cabrinovic kräktes på väg till fängelset.

Ärkehertigparets bilfärd fortsatte till rådhuset, där borgmästaren tog emot och välkomnade men avbröts. "Vad tjänar era tal till? Jag kommer till Sarajevo i fred och någon kastar en bomb på mig! Detta är skandalöst!" Det beslöts att åka till sjukhuset och besöka de skadade och snabbt köra dit längs floden för att inte ge några fler lönnmördare chansen. I hastigheten glömde man bort att informera chauffören, Leopold Lojka, om att färdvägen ändrats, så av misstag svängde han in på Franz Joseph-gatan. Dit hade Princip sökt sig efter det misslyckade attentatet, stod och åt en smörgås när bilen bromsade in för att vända. Princip drog sin pistol och sköt två skott. Det första i Sophies buk, det andra i Franz hals. 

Sophie frågade vad som hände innan hon svimmade, hennes man skrek: "Sophie! Sophie! Dö inte! Lev för barnens skull!" När han själv tillfrågades hur han mådde svarade han: "Det är ingenting." Bägge dog innan de anlänt till sjukhuset. Princip svalde sin självmordskapsel, som även den var för svag. Innan han hann skjuta sig kastade sig folk över honom och avväpnade honom. Han dömdes till 20 års tukthus. Det var inte tillåtet att avrätta personer under tjugo års ålder i Österrike-Ungern. Det återstod en månad till Princips 20-årsdag. Han avled 1918 i fängelset. Ärkehertigen som mördades hade avancerade planer på att förvandla Österike - Ungern till en federation och arbetade aktivt för att på olika plan reformera kejsardömet.  

2013-05-28

Syrien, EU och propagandan


Under krig / inbördeskrig sprids olika historier om hur allt började. Opinionen måste vinnas. I Syriens fall både den arabiska och västerländska, dvs EU som nu dras allt mer ner i den syrianska kvicksanden. Ingen vet vad som kommer att ske. Hezbollah har nu officiellt angett att de kastar sig in striden. De slåss för att upprätthålla sin livlina - den från Iran genom Syrien. Hur detta krig kommer att utveckla sig vet naturligtvis ingen. Aktörerna inom och utom landet är alltför många, alla med egen dagordning. Västvärldens och Israels agenda är att komma åt Iran.

Klicka på listan så förstoras den. Den namnger några av de större grupperna inom den s k syrianska oppositionen. De EU nu närmar sig och liksom USA vill beväpna. Den som lever får se hur det går. Både EU och USA menar sig kunna styra eventuella vapenleveranser, så de inte hamnar i orätta händer. Det finns gott om fallgropar längs den vägen.

Jabhat al-Nusra är störst med sin globala jihadideologi. De vill återupprätta kalifatet, skapa en nation där alla muslimer ska förenas. De finansieras privat, inkl regelbundna betalningar från al-Qaida i Irak. Ahrar al-Sham har mer begränsade mål, men består också av islamister. Andra organisationer, som Liwa al-Tawhid i Aleppo, Syriens andra stad, är svårare att klassificera, eftersom de sammanför en rad mindre grupper med en rad idéer. Farouq-bataljoner, vars territoriella räckvidd sträcker sig från Homs till Hasaka i nordöst, är en annan blandad grupp med allt från islamister till personer utan någon särskild ideologi. Dess högsta militära kommando, general Salim Idriss, är sunni, avhoppare från president Assads armé. Den innehåller kända  befälhavare men saknar fortfarande pengar och vapen för att kunna matcha både regimens styrkor och Jabhat al-Nusr. Rebeller från sekulärt sinnade eller måttligt islamistiska grupper talar öppet om ett andra krig, nu mot Jabhat al-Nusra. Så här kan vi fortsätta. Av och till talas om 36 olika grupper - mer eller mindre organiserade - och ju längre kriget pågår dessto fler lär skapas. Irak, Turkiet, Libanon har alla intressen att försvara. Liksom Israel och Jordanien.

Korruptionen blommar som gör i krigstider. Alla vill - eller måste - överleva. Det framgår med all önskvärd tydlighet av denna video - klicka här - som ger en realistisk glimt av hur alla vill sko sig på handeln med olja. EU har spelat ut det kortet. Tillåter försäljning för att en del av de grupper som EU stödjer ska få mer pengar till att köpa mer vapen. Det finns redan mer än tillräckligt av den varan i Syrien. Men det intressanta med videon är att den visar en verklighet långt bortom krigspropagandans.

2013-05-27

Debatten om Husby

Den spretar åt alla håll och kanter och måste så göra. Rent praktiskt handlar det mesta om polisiära åtgärder. Andra inlägg pekar på skolans roll. Skolbetyg. Att t ex i Akallaskolan så har 33 % lämnat skolan med godkända resultat. I Hjulstaskolan 29 %, i Rinkebyskolan 38 %, i Rågsvedsskolan 32 %, i Ärvinge­skolan, i Kista 43 %. I mitt eget område är bilden likadan. 60% lämnar utan godkända betyg. Naturligtvis görs politik av detta. Dvs mycket snack och litet verkstad. 
Många av de invandrare som bor i mitt bostadsområde - de kommer från Afghanistan, Albanien, Algeriet, Bosnien, Estland, Finland, Lettland, Iran, Irak, Somalia, Sri Lanka, Sudan och Vietnam - är kulturbärare. Det är deras mänskliga rättighet att inte tycka och tänka som svenskar. De kommer i regel från kulturer med s k kollektiv identitet. I hemlandet är det familjen, släkten, stammen, klanen som rycker ut när så behövs. Släkten, ätten är det ekonomiska och sociala skyddsnätet. Men när de kommer hit? Från vad det vara må? Ofta krig. Många kan varken läsa eller skriva, har inte släkt på plats och förstår sällan vad svenska byråkrater talar om när de beskriver hur det svenska samhället fungerar. Här är var och en sin egen lyckas smed. Det är vår kultur.  
Debatten om den svenska medelklassen lyser med sin frånvaro. De röstar visserligen med fötterna, tar sina ungar ur skolan, lämnar förorten om de kan. Enligt OECD har Sverige sedan 25 år - det inkluderar även  socialdemokratiska regimer - Europas snabbast växande klassklyftor. Som man bäddar får man ligga. Och vem vill anställa en som inte klarat eller lämnat skolan utan betyg? Varken Alliansen eller SAP / MP vinner många röster på den sortens frågor. I mitt eget bostadsområde röstar invandrare inte på partier utan på en politiker från hemlandet - oavsett partitillhörighet
Och hur vår medelklass ser på problemen? De jag stöter ihop med vill hellre flytta än prata. Lämna om de kan och har råd. För de egna barnens skull. För bilens skull. För trygghetens skull. Begripligt, men vilka blir konsekvenserna? Den som eventuellt vill fortbilda sig - inte nöja sig med att återge vad andra tycker och säger - kan med fördel lyssna på detta radioprogram. Tensta ligger mitt i Sverige. Bland det bättre jag hört. Klicka här. Eller låna och läs boken "Förortshat".   

2013-05-26

Tala till framtiden. Den kommer att lyssna

Ordspråket är fornegyptiskt. Allt som finns kvar av dess poesi, är ganska bristfälligt förstådda inskriptioner. Inhuggna på monument eller nedskrivna på papyrus enligt en grammatik som radikalt skiljer det skrivna ordet från det talade språket. Tar vi hänsyn till denna skillnad, kan vi kanske uppfatta ekon av de fornegyptiska texternas betydelse. De som fr a intresserat mig är alla hämtade från det Mellersta Rikets tid. Det inföll 2061 - 1650 f Kr och kom av senare tiders egyptier att betraktas som en kulturell guldålder.

För tvåhundra år sedan kunde ingen läsa egyptiska hieroglyfer. Nyckeln till dechiffreringen var fyndet av den s k “Rosettastenen”. Dess inskriptioner var skrivna på grekiska, med egyptiska hieroglyfer och så på ett tredje språk som ingen visste så mycket om. Det påminde om grekiska men hade också likheter med hieroglyfer. BBC dokumentär berättar dechiffreringens historia. 

DN om Rosengård 2008

....Vänsteraktivister och bråkmakare drogs till Rosengård. De ville slåss mot polisen, protestera mot makten. Hyrsläp från en bensinmack stacks i brand och rullades ut i trafiken. Slangbomber och stora stenar tvingade polis och brandmän på flykt. Under den värsta natten, den 19 december 2008, greps arton personer för våldsamt upplopp. Ingen av dem bodde i Rosengård.
Dagen efter hade många Rosengårdsföräldrar fått nog. Sms-kedjor gick, ordet spreds: nu stoppar vi det här! – Det var ju deras bilar som brann, deras område. Hemtjänsten kunde inte komma in i stadsdelen med mediciner, minns stadsdelsvärden och Rosengårdsbon Muhammed Jallow. Föräldrar tipsade om gömda bensin­dunkar och stenar. Bråkmakarnas ammunition rensades undan. Hundratals föräldrar och föreningsaktiva gick ut i området.

Nu var det 1914



Nästa år har det gått 100 år sedan det krig utkämpades som kom att forma 1900-talet. I skyttegravarna återfanns bl a de Gaulle, Winston Churchill, George Patton och en postiljon vid namn Adolf Hitler. Ofta skildras kriget utifrån dagens horisont. Ett annat perspektiv bjuder den brittiska TV-serie på som har militärhistorikern Hew Strachan som upphovsman, forskare och författare till ett banbrytande verk om kriget och dess finansiering.

För det första har den ingen presentatör, enbart speakertext. För det andra skildras kriget utifrån dåtidens motiv och uttalanden, inte utifrån de versioner som skapades av 1920-talets författare och konstnärer, memoarskrivare och politiker. De kunde ju med facit i hand lägga sina pusselbitar tillrätta. Medan kriget pågick kunde ingen sia om utgången, inte ens om vad som skulle ske om några månader. Och det är endast från den utgångspunkten som vi kan förstå det. För det tredje var det ett världskrig även om det började som en lokal konflikt på Balkan. För det fjärde, skildras kriget för vad det var - en militär konflikt - sociala och kulturella aspekter tonas ner. Och för det femte - enbart dokumentärt material från åren 1914 - 1918 skulle användas. Inte intervjuer med de som en gång deltog eller närvarande. Hela TV-serien består av tio 50-minutersavsnitt. Alla återfinns på YouTube. Sevärd för den historiskt intresserade.  

2013-05-24

Aftonbladet listar gripna i Husby

23-årig man

Anhållen för: Våldsamt upplopp, grov skadegörelse och förberedelse till grov skadegörelse 24 maj - försökte tända eld på en bil och kastade föremål mot polisen
Brottsplats: Norsborg, Botkyrka
Folkbokförd i: Botkyrka
Bakgrund: Dömd för bland annat stöld och brott mot knivlagen

23-årig man

Anhållen för: våldsamt upplopp, grov skadegörelse och förberedelse till grov skadegörelse 24 maj - försökte tända eld på en bil och kastade föremål mot polisen
Brottsplats: Norsborg, Botkyrka
Folkbokförd i: Botkyrka
Bakgrund: förekommer bland annat i utredningar om rattfylleri och narkotikabrott

28-årig man

Anhållen för: våldsamt upplopp, grov skadegörelse och förberedelse till grov skadegörelse 24 maj - försökte tända eld på en bil och kastade föremål mot polisen
Brottsplats: Norsborg, Botkyrka
Folkbokförd i: Huddinge
Bakgrund: Dömd för tillgrepp av en moped

23-årig man

Anhållen för: Våldsamt upplopp, grov skadegörelse och förberedelse till grov skadegörelse 24 maj - försökte tända eld på en bil och kastade föremål mot polisen
Brottsplats: Norsborg, Botkyrka
Folkbokförd i: Botkyrka
Bakgrund: Dömd för våldsamt motstånd och grovt vapenbrott

25-årig man

Anhållen för: Våldsamt upplopp 23 maj - satte eld på ett poliskontor och krossade flera butiksrutor
Brottsplats: Älvsjö, Stockholm
Folkbokförd i: Linköping
Bakgrund: Dömd för snatteri och stöld

19-årig man

Anhållen för: våldsamt upplopp 23 maj - satte eld på ett poliskontor och krossade flera butiksrutor
Brottsplats: Älvsjö, Stockholm
Folkbokförd i: Stockholm
Bakgrund: Dömd för våldsamt motstånd

23-årig man

Anhållen för: Våldsamt upplopp 23 maj - satte eld på ett poliskontor och krossade flera butiksrutor
Brottsplats: Älvsjö, Stockholm
Folkbokförd i: Stockholm
Bakgrund: Dömd för stöld, djurplågeri och olovlig körning

19-årig man

Anhållen för: Våldsamt upplopp 23 maj - satte eld på ett poliskontor och krossade flera butiksrutor
Brottsplats: Älvsjö, Stockholm
Folkbokförd i: Stockholm
Bakgrund: Ostraffad

20-årig man

Anhållen för: Våldsamt upplopp 23 maj - satte eld på ett poliskontor och krossade flera butiksrutor
Brottsplats: Älvsjö, Stockholm
Folkbokförd i: Stockholm
Bakgrund: Dömd för försök till våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd

20-årig man

Anhållen för: Våldsamt upplopp 23 maj - satte eld på ett poliskontor och krossade flera butiksrutor
Brottsplats: Älvsjö, Stockholm
Folkbokförd i: Danmark
Bakgrund: Oklart

18-årig man

Anhållen för: våldsamt upplopp 23 maj - satte eld på ett poliskontor och krossade flera butiksrutor
Brottsplats: Älvsjö, Stockholm
Folkbokförd i: Södertälje
Bakgrund: Dömd för stöld och narkotikabrott

15-årig man

Anhållen för: Våldsamt upplopp och försök till grov misshandel 20 maj - misstankarna kvarstår, men anhållan hävdes eftersom han i stället omhändertagits enligt LVU
Brottsplats: Husby, Stockholm
Folkbokförd i: Södertälje
Bakgrund: Sedan tidigare känd av polisen, gripits för bland annat inbrott och stöld. Har erkänt narkotikabrott, men slapp straff på grund av låg ålder.

18-årig man

Anhållen för: Våldsamt upplopp, våld mot tjänsteman och grov misshandel 20 maj - misstankarna kvarstår, men 18-åringen har släppts
Brottsplats: Husby, Stockholm
Folkbokförd i: Kista, Stockholm
Bakgrund: Ostraffad

17-årig man

Anhållen för: Våldsamt upplopp 20 maj - misstankarna kvarstår, men anhållan hävdes eftersom han i stället omhändertagits enligt LVU
Brottsplats: Husby, Stockholm
Folkbokförd i: Kista, Stockholm
Bakgrund: Dömd för bland annat narkotikabrott, rattfylleri, vårdslöshet i trafiken och olovlig körning.

17-årig man

Anhållen för: våldsamt upplopp 20 maj - misstankarna kvarstår, men anhållan hävdes eftersom han i stället omhändertagits enligt LVU
Brottsplats: Husby, Stockholm
Folkbokförd i: Fisksätra, Stockholm
Bakgrund: Dömd för ringa narkotikabrott, olaga hot, narkotikabrott, brott mot knivlagen och snatteri.

18-årig man

Anhållen för: mordbrand 20 maj. 18-åringen häktades på torsdagen, misstänkt för mordbrand.
Brottsplats: Husby, Stockholm
Folkbokförd i: Finsk medborgare, folkbokföringsadressen i Sverige sekretesskyddad
Bakgrund: Dömd för grov misshandel, dömd för rån två gånger, våld mot tjänsteman tre gånger, hot mot tjänsteman åtta gånger

2013-05-23

Tolstoy´s förfärande dogmatism och blindhet för invändningar


Kollade vad Georg Henrik von Wright skriver om Leo Tolstoy. Jo, menar von Wright, hans främsta förmåga är att sätta läsarens egna tankar och reaktioner i rörelse. Håller fullständigt med. Tolstoy serverar sina åsikter med vad von Wright kallar förfärande dogmatism och fullkomlig blindhet för invändningar. Bra formulering. Tolstoy var omåttligt fåfäng och ofantligt sammansatt. Få har tvivlat så mycket som Tolstoy och funnit så litet. Tolstoy försökte lösa livsgåtorna med logik och det är som bekant fullständigt meningslöst. Livet är en gåta utan svar. 

Det mest fruktansvärda med Tolstoy menar von Wright, var ändå att han bara kunde älska sig själv. Hans kristendom ska därför ses som ett försök att bota sig själv från detta lyte. Tolstoys anarkistiska åsikter karaktäriserar von Wright som en förvirrad blandning av djupa insikter och orimliga formuleringar

von Wright skrev sin essä om Tolstoy under åren 1952 - 54, sju år efter andra världskrigets slut och under pågående Koreakrig. 

Undantagstillstånd och utegångsförbud

De yrkesarbetande grannarna kommer från länder och län som Afghanistan, Albanien, Algeriet, Blekinge, Bosnien, Dalarna, Estland, Finland, Lettland, Iran, Irak, Norrbotten, Småland, Somalia, Stockholm, Sri Lanka, Sudan och Uppland. Inom området finns dessutom ett antal socialfall och sjukpensionärer.

Fyra grannfamiljer har fått sina bilar uppbrända. Alla i området är lika upprörda som  urförbannade, dock inte på varandra. Rasistiska tankefel och syndabockstänkande lyser med sin frånvaro. Det är ju bra. Flertalet av de tonåringar som gripits visar sig dels vara kända kriminella, dels tillresta från andra städer i landet.

Sverige-Demokraterna har förvandlat Husby till en del av sin valkampanj och kräver nu "undantagstillstånd och utegångsförbud". Inte småpotatis. Undantagstillstånd införs normalt vid naturkatastrofer, krig eller omständigheter som anses hota samhällets existens.

SD yrkar också på att de som kastar sten och bränner bilar "ska oskadliggöras". Hur? Det ska ske genom "gummikulor, tårgas och vattenkanoner".  De gripna ska sedan sättas i "handfängsel och placeras i bussar. Icke-svenska medborgare ska prövas för utvisning". Dessutom måste "massinvandring och mångkulturalism upphöra".

Kommer att tänka på ett klassiskt citat ur Platons skrifter: ....."Politiker bryr sig inte det minsta om vad som är bäst eller sant utan försöker istället fånga oförnuftet genom att locka med det för stunden behagligaste och på så sätt lura en del att tro att det behagligaste är det mest värdefulla och sanna" ....

2013-05-22

Modern konst 25 000 år gammal


Fram till den andra juni 2013 har British Museum en av de mest angelägna utställningar som jag sett. Rubriken är "Ice Age Art - the Arrival of the Modern Mind". Istidskonst - den moderna hjärnans ankomst". Med istidskonst menas de älsta skultpturer som vi hittills känner till. Dvs 20 000 - 40 000 år gamla. Underbart hissnande. Med den moderna hjärnans ankomst menas att de människor, som för 20 000 - 40 000 år sedan, tillverkade de hundratals skulpturer som nu ställs ut på British Museum - insamlade från ett väldigt geografiskt område från Sibirien till västeuropa - tillverkades av människor utrustade med samma sorts hjärna som vi. Dvs de fantiserade, abstraherade och tolkade sin omvärld precis som vi gör med hjälp av hjärnans frontala cortex. Klicka på bilden så förstoras den.

När Picasso första gången ställdes inför denna kvinnoskulptur blev han stum. Den kunde ju lika gärna ha gjorts av "en modern" konstnär någon gång under 1900-talet, av en skulptör som ville uttrycka sin känsla för kvinnan utan att för den skull behöva göra en realistisk kvinnoskulptur. Det gällde att uttrycka en mer abstrakt form. Problemet för Picasso - och för oss - är att skulpturen är från en ofattbart avlägsen tid, en om man så vill underbart ofattbart avlägsen tid. Den ställer det mesta av våra gängse fördomar - om de människor som för 25 000 år sedan levde - på skalle. Grottmänniskorna. Den som gjorde denna sagolika skulptur - vare sig man eller kvinna - hade vad vi - i vår hybris - kallar för "en modern känsla" för form. Problemet är bara som Picasso påpekade - "denna moderna form är ju 25 000 år gammal". Vi känner inte oss själva. Kan inte vår historia. Är så inåtvända och ointresserade av det mesta som inte har med pengar att göra så vi tappar orientering. Vad utställningen innebär? Att jag för första gången tittar på "modern konst" med 25 000 år gamla ögon.

2013-05-21

Husby


Tacka fan’ för att karln inte hinner med det han borde. Statsminister Fredrik Reinfeldt har ju fullt upp ändå. Tänk bara på den gågna helgen. Euro­visionschlager, prinsessan Madeleines lysning, så fotboll ( Stockholms stadion där Reinfeldt såg favoritlaget Djurgården slå Halmstad ) och så VM-hockeyfinal ovanpå det. 
Upploppet i Stockholmsförorten Husby? Där centrum vandaliserades, bilar brann och poliserna både utsattes för stenkastning och kallade folk för råttor, apor och annat och ett femtiotal människor p g a  rökutveckling / giftiga gaser tvingades lämna sina hem mitt i natten? Vad sa då statsministern? 
Ingenting
Däremot - för en tid sedan - då några kriminella hotat fotbollslaget Djurgårdens ledare och tvingat dom att avgå - då uttalade sig Reinfeldt. - "Jag står här för att jag älskar fotboll, men också för att vi måste välja vilket samhälle vi ska ha", och tyckte att "en gräns passerats". 

Vad ska man kalla det i Husby för? Har inte en gräns passerats? Skamligt Reinfeldt. Skamligt.   

2013-05-19

Inget nytt under solen


Riksdagens utredningstjänst, RUT, har gått igenom hur riksdagspartierna röstar. Efter att ha granskat totalt 133 huvudvoteringar i riksdagen, visar det sig att Sverigedemokraterna vid 91 tillfällen, 68,4 procent, röstat som de borgerliga. Men SD är inte bara borgerligt utan även högerextremt. 

Under den allmänna motionsperioden inlämnade SD 350 motioner. Läser man ett urval av dessa finner man snabbt något sjukt. Dom spottar i kollektboxen för att använda en liknelse. Det går hem hos de som vet och inget mer vill veta. SDs mentalitet är släkt med de frireligiösas, de som vet att jorden är 10 000 år gammal. Det har visat sig vara lika givande att resonera med SD som att försöka tala med någon som tror att jorden är platt. 

Socialt engagemang lyser med sin frånvaro. Motsättningarna inom klassamhället anses inte stora nog. SD vill fördjupa dom med ett femte jobbskatteavdrag.

SDs samhällsmoral? De håller fast vid sin Sörgårds-hägring, drömmer om dess förmenta renhet, medan de vantrivs av att se allt omkring sig förändras, befläckas och nedsmutsas. Bara SD och denna Sörgårdsdröm kan hålla oss rena. SD har visionen, ledarna och handlingskraften. 

Principen om alla människors lika värde är okänd. Tvekan och tvivel är bannlysta. Det måste till en åderlåtning för att inte Sverige ska insjukna och det är SD och dess politik och ledare som ska stå för den. 

Avståndet mellan SDs språk och drömmar och Sveriges samtida ekonomiska, politiska och sociala verklighet är minst sagt hissnande. För SD är fienden upplysning och förnuft. Allt osvenskt måste bort. Bara SD kan svenska folket att bejaka sin identitet. Bara SD kan förklara hur vi hamnat i alla osvenska sammanhang. Nej, det står inte rätt till med SD. Partiet lider av något allvarligare än frostskador i själen. 

SDs Sörgårdsdröm utgör den lockande underström som många dras med av. En dröm om en folkhemsk gemenskap, fri från utländska smittor. Vi mot dom. Känns stanken igen?  

2013-05-18

Att vantrivas i sin samtid

Dom som vantrivs mest är Sverige-Demokraterna. 
I riksdagsvalet 2010 fick partiet 339 610 röster, vilket innebar 5,70% av det totala antalet. Det gav partiet 20 mandat i riksdagen. 
I landstingsvalen 2010 fick SD 70 mandat i 15 landsting, 4.58% av rösterna. 
I kommunvalen 2010 fick SD 612 mandat, 4. 91% av rösterna. 
Partiet har ingen möjlighet besätta mandaten. 
Väljarbasen är manliga lågutbildade, partibasen likadan. 
Fyra har sparkats från SDs Riksdagsmandat. 
267 har lämnat sina uppdrag i kommunfullmäktige. De klarade inte sina uppgifter. 

Här listan över antal kommunala SD-mandat och hur många SD besatt.

Stockholm: 6 av 40. Uppsala 1 av 15. Södermanland 7 av 22, Östergötland: 1 av 20, Jönköping:4 av 33, Kronoberg: 4 av 18, Kalmar 3 av 23, Blekinge: 3 av 28, Skåne: 9 av 167, Halland: 3 av 16, Västra Götaland 13 av 91, Värmland: 3 av 21, Örebro: 3 av 23, Västmanland: 11 av 20, Dalarna 4 av 26, Gävleborg 2 av 27, Västernorrland 2 av 10, Jämtland: 2 av 9.

Vad ägnar sig SD åt i kommunerna? Fr a att begära arvode för tomma stolar. 10 000-tals kronor / stol. 
I Dalarna har SD tappat 10 av sina 26 mandat. SDs kommunpolitiker i Borlänge, Christer Wikström, utreds för hatbrott.
I valet 2010 i Kungsbacka fick SD 3 mandat. Den förste uteslöts för anti-semitism, den andre för sympati med den förste. SDs kvarvarande ledamot, Thord Brynielsson, föreslår nu i en motion att kommunen ska införa ”förbud mot att sitta eller ligga på trottarer för att förhindra tiggeri och sjukdomar”. 
Riksdagsmontionerna då? Förutom att yrka på upprättande av förvaringsläger, yrka på att alla statligt / kommunalt anställda åläggs att rapportera all som misstänks vara här illegalt, yrka på att det i grundlagen inskrivs att ÖB, med tanke på kommande krig, måste vara "svensk". Dessutom yrkar man på detta. 
I Sverige finns 2000 – 3000 barn vars föräldrar lever utan uppehållstillstånd. I en motion vill SD att de ska vägras rätt till utbildning. ”Kostnaderna för detta är initialt ringa, men befaras stiga med tiden främst p g a dess migrationspolitiska effekter”. 

Detta parti drar till sig väljare. Man kan undra vilka? Vad tror de sig uppnå genom att stödja detta "parti"? Vad kan komma ur detta kärr?  

För en 11-åring är det mesta möjligt



Louis Kearns var och tittade på Europa-Cup finalen i Amsterdam med sin pappa. När slutsignalen gått lyckades han inte bara ta sig in på planen utan också slå följe med spelarna upp på podiet, skaka hand med fotbollsvärldens höjdare. Allt innan han upptäcktes.

2013-05-17

Livets träd



De älsta delarna av Gamla Testamentet anses tillkomna 800 år f Kr. Den trädgård du ser ovan är från en 3 500 år gammal egyptisk gravkammare. Klicka på den så förstoras den. Naturligtvis har både kristendom och islam djupa egyptiska rötter. Det mesta har hämtats från de mångtusenåriga forntida egyptiska föreställningarna och dödsböckerna. Det finns en svensk präst som vägrat låta sig prästvigas efter att ha insett det sammanhanget. Heder åt en sådan karl!
… Och Herren Gud planterade en trädgård österut, i Eden ( i hebreiskan anspelar ordet ”Eden” på ett ord för ”ljuvlighet”. Ordet finns i babyloniskan, ”edinu”, och betyder då ”slätt” ), och satte där människan som han format ( det hebreiska ordet ”adám”, människa, är ett kollektivt ord som här förknippas med ”medadamá”, dvs jord, mark ).
Herren Gud lät alla slags träd växa upp ur marken, sådana som var ljuvliga att se på och goda att äta av. Mitt i trädgården stod livets träd och det träd som ger kunskap om gott och ont. ( på andra ställen i Bibeln står att livets träd bär frukt tolv gånger om året och ger skörd varje månad och att trädets blad används som läkemedel bland folken. Dessutom fick de som åt av Livets träd evigt liv ).
En flod rinner upp i Eden och bevattnar trädgården. Sedan delar den sig i fyra armar. Den första heter Pishon, den flyter kring Havila, ett land där det finns guld. Guldet i det landet är fint, och där finns också bdelliumharts och onyxsten. Den andra floden heter Gichon, den flyter kring Kush. ( Båda floderna nämns på andra ställen i Bibeln. Då heter det: … Den flödar över som Pishon av vishet, som Tigris i den första grödans tid. Den sväller som Eufrat av klokhet, som Jordan vid skördetiden. Den låter sin lära flöda som ljuset, som Gichon när vinskörden bärgas ).
Den tredje floden heter Tigris, den rinner öster om Assyrien. Den fjärde floden är Eufrat. ( Gamla Testamentets Gud agerade sedan lantmätare och gav detta till Abraham: … ”Åt dina ättlingar ger jag detta land, ända från Egyptens flod ( Nilen ) till den stora floden, Eufrat”. Denne Abraham kommer enligt GT från landet på andra sidan Eufrat. För den som tror på dessa sagor är Abraham alltså irakier. Det handlar naturligtvis om skatteintäkter, tullavgifter och ingenting annat ) ....
Herren Gud tog människan och satte henne i Edens trädgård att bruka och vårda den. Herren Gud gav detta bud: ”Du får äta av alla träd i trädgården utom av trädet som ger kunskap om gott och ont. Den dag du äter av det trädet skall du dö.”

2013-05-16

P O Enquist


En del av oss är dåligt förankrade i verkligheten. Liknar mest ”vissna löv i vinden” för att tala med Nils Ferlin eller en boj som ”höjer och sänker sig över havets gungande golv” för att tala med Harry Martinsson. 
P O Enquists senaste roman heter ”Liknelseboken”, men kunde hetat ”Andaktsboken”, fylld som den är en vimmelkantig religiös kartläggning av det förflutna och dess makt. Som sådan är boken varken bättre eller sämre än vad många andra som gått på slak lina över avgrunden har åstadkommit. Uppriktigt sagt är P Os bok inte bra. 
Han uppsöker vad han kallar för ”de svarta hålen” för att där rekonstruera sitt förflutna. Och i närheten av dessa svarta hål kan han lika litet som någon annan skilja på verklighet och fantasi? Men han färglägger sitt irrande grannt. Meningen med hans "liknelser" är att vi läsare ska hitta livskunskap. Jag gör det inte. Allt som hör livet till - vardag, familj, intressen - lyser med sin frånvaro. Kvar blir en isvind. Och sexualitet som den innersta dörren till en annan människa. Det finns andra, påpekar han, men "detta är den innersta" och så ställer han frågan om ”kärlek är ett enda vrålande nödrop, som från en drunknande?” Och frågar sig hur allting hänger ihop? 
Mig veterligt finns inga svar på den sortens frågor. Utom från förkunnare. Så romanen blir besvärjelse i avsaknad på svar till frågan om livets gåta. Visst, någonstans ska ångesten ut. I P Os fall blev det i bokhögen. Och där finns det pärlor för den som söker.   

2013-05-15

Blommornas hemliga liv



Utanför fönstret ett hav av vitsippor. Som snödrivor som svettas i solen som Strindberg sa. Det är lätt att fascineras av deras liv och leverne. De beter sig som vi. Utvecklas. Letar efter föda. Söker efter en plats i solen. Utvidgar sitt revir. Förökar sig. Bekämpar sjukdomar. Dör och försvinner. Så kommer nya. Klicka på bilden så förstoras den. 

Vitsippor växer i storsamhällen, mattor över stora ytor. En del hamnar i god jord, andra på sämre. Men de har ett gemensamt rotsystem, har utvecklat förmågan att genom dessa gemensamma rottrådar känna av vilka delar av vitsippskolonin som står på god resp sämre mark! Det gör det möjligt för dom att OMFÖRDELA näring. Vad görs inte för att överleva? De på god jord "skickar" alltså näring till de på sämre.

Vitsippor är dessutom enskilda individer. Den ena är inte den andra lik. Utseendemässigt. Kolla får du se! Inte nog med det. Dom beter sig olika också! Det sägs t ex att alla vänder sig mot solen, följer dess bana över himlen. Det stämmer inte. De flesta vitsippor gör det, men olika långt. En del hela vägen från öster till väster, andra bara halvvägs, åter andra bryr sig inte ens att följa solen från den ena dagen till den andra. Det finns också de som följer solen en dag, sedan dagen därpå står kvar där den var igår. Dvs vänd mot öster. Det är inte mycket som är som man föreställer sig. Gudskelov! 

Trädgårdar förr och nu


År 79 e Kr, då Vesuvius fick sitt vulkanutbrott, bodde det 25 000 i området omkring Pompeji. Husen står kvar än idag även om murar regelbundet störtar in. Även trädgårdar finns kvar. Vart tredje hus i Pompeji höll sig med det. Antingen som en arbetsplats, frukt- eller grönsaksträdgård. De mer förmögna Pompejiborna dekorerade sina trädgårdar med kolonner, fontäner och använde den tydligen fr a till att koppla av i. Invändigt dekorerade de sedan väggarna med landskapsmålningar. Ofta i form av fönsterutsikter. Så våra tavlor, våra landskapsmålningar, har långa traditioner att falla tillbaka på. Klicka på bilderna så förstoras de.


2013-05-14

Katastrofens offer



På British Museums utställning över katastrofen i Pompejii år 79 e Kr, då giftiga gaser och aska kvävde och begravde 25 000 i området vare sig de stod, satt eller låg. Gator och hus fylldes av flera meter aska och pimpsten. Byggnader rasade samman. Askan lade sig över / kring kroppar. Gips har fört in i de håligheter som kropparna skapade under askan, så man kan se kroppsformer, klädesplagg och anletsdrag. Några av liken ställs ut. T ex en man som sitter lutad mot en vägg med uppdragna knän. Han håller ett tygstycke för munnen. Här finns också en far och mor som försöker skydda sina två barn. Familjen hittades i ett hus i ett rum intill den matsal som ställs ut i form av stora landskapsmålningar. Himmel, träd, fåglar och blommor har målats som de vore fönsterutsikter. Forskarna tror att familjen bodde i huset. Efter att först ha beundrat de vackra matsalsmålningarna och sedan ställas ansikte mot ansikte med familjens dödskamp och dödsögonblick upphäver tid och rum.  Det påminner också om katastrofen i Bangladesh. 

2013-05-13

Karl Marx drömmer

Våldsromantiken flödar genom hans texter. Ta t ex hans uttalande från 1851 som alltför sällan lyfts fram. Det fälldes i samband med att han bidrog till att lägga ner Första Internationalen, flytta den till New York, för att sätta stopp för motståndarnas framgångsrika opposition mot honom. 

 ...""Den synpunkt som minoriteten ( i detta fall anarkister ) företräder är dogmatisk i stället för kritisk, idealistisk istället för materialistisk. De betraktar inte de verkliga förhållandena, tror att en viljeansträngning kan vara den drivande kraften i revolutionen. Vi däremot säger till arbetarna. Ni kommer att behöva gå igenom 15, 20, 50 år av inbördeskrig för ändra på samhället och ni måste också ändra på er själva, förbereda er på utövandet av den politiska makten". 

Tiotals år av inbördeskrig parat med vaga drömmar om en ny människa. Hur kan detta attrahera? Låter som syrianska förhållanden. Eller afghanska. Fast idag med islamska revolutionära förtecken. Samma andas barn? 

2013-05-12

Nordkorea

Helikoptern lyfter från fjällstugorna med ML vid spakarna och jag bredvid. Innan dess åt vi. Sjöarna låg vackra under oss. Bakom oss sitter tre militärer, alla förhandlare. Vi landar på ett öde torg och till min förvåning inleds sedan politiska förhandlingar i min närvaro. Inne i helikoptern. Det handlar om vattenfrågor. Vi leds sedan ner i en långsmal  underjordisk gång, där inspektioner omedelbart inleds av missilhuvuden som sticker ut ur väggarna. I gången  rör sig folk, vi möter t o m en ensam cyklist. Vi kommer från varandra. Ute igen, på ett torg, ser vi ett barn sittande i en leksaksbil som riskerar falla rutscha ner från hög höjd. Det räddas, bärs ner på fast mark. Sätts i en stor skål där det har svårt ta sig upp och ut. Tillsammans med en ryss lämnar jag sedan torget, passerar genom en viadukt och kommer ut i en vacker park fylld av helt nybyggda trevåningshus. Inte en enda människa så långt ögat ser. Husen verkar obebodda. Jag vill vända om, ryssen fortsätta. Vi blir irriterade på varandra. Plötsligt dyker David Attenborough upp och berättar att han har problem med sin epost.

2013-05-11

Sven Lindquist


I sin kanske bästa bok, "Utrota alla djävlar", som publicerades 1992, skriver Sven Lindqvist:
.."Tyskarna har gjort till syndabockar för ett utrotningskrig som faktiskt är ett gemensamt europeiskt kulturarv. De rasbiologiska idéer som Hitler och alla andra västerlänningar anammade under sin uppväxt, innnebar att de omfattade övertygelsen att imperialism, den vite mannens börda, var en biologiskt nödvändig process, som enligt naturens lagar leder till det oundvikliga utrotandet av s k lägre raser. Det var en övertygelse som redan kostat miljontals människoliv innan Hitler skred till verket .... Det finns mycket stora skillnader mellan Förintelsen och andra folkmord, men dessa andra folkmord var både skäl och orsaker till Förintelsen. Vi har retuscherat vårt förflutna. Vi vill inte minnas. Vi vill att folkmord börjar och slutar med nazismen. Men folkmorden varken började eller slutade med nazismen. Auschwitz var den moderna, industriella tillämpningen av en förintelse, på vilken det europeiska världsherraväldet sedan länge vilade".
Se programmet om Sven Lindquist på SVT Play. Här. Ganska fantastiskt. Ett TV-program som inte har bråttom och dessutom är tänkvärt! Hoppas det ger dig lust att läsa hans böcker om du inte gjort det! För mig har hans författarskap tillhört ett av de viktigaste. P O Enquist, Sven Lindquist, Lars Gustavsson och Gunnar Brusewitz var en gång mina kompasser. Tack för det!
För några år sedan fick Lindquist det s k "Lenin-priset". Detta trots att han livet igenom kategoriskt tagit avstånd från tok- och grönsaksvänstern. Här finns hans tacktal. Hans politiska hemvist? I talet kallar han sig för en feministisk gråsosse. Ganska sympatisk kombination.

2013-05-10

Sir Alex Ferguesson


Det mesta har redan sagts. Bara några detaljer. Hans fru, Kathy, har förbjudit honom att tala fotboll hemma! Inte ett ord. När han stiger över trösklen är det som make, pappa, far- eller morfar och ingenting annat.
När det sedan gäller hans avgång. Han försökte stiga av redan 2001, men då satte Kathy stopp. Makarna kommer ju från ett hamnarbetardistrikt i Skottland och Kathy har fortfarande vänninor där uppe. Efter att ha talat med dom fick hon veta att det som regel blev ett helsicke att ha karlarna hemma om de var lediga mer än tre, fyra dagar.
Så Alex fortsatte alltså fram tills idag. Andra detaljer. Han har tre barn och elva barnbarn. Spelar taskigt piano, talar franska och är mycket  intresserad av historia, fr a USAs inbördeskrig. Har varit över flera gånger och besökt krigsskådeplatserna. Nu ska han resa jorden runt med sin fru. Hoppas Kathy uppskattar det. För karln är en despotnatur, inte tu tal om annat. Vad har han inte vräkt ut sig .... Sonen sysslar med hästar. Dom här grabbarna lever som aristokraterna gjorde. Har hundratals miljoner. I Ferfuessons fall sägs att han är miljardär.

2013-05-05

Syrien, USA, Israel om sarin

Enligt israeliska källor utgörs c:a 10% av den "syrianska opppositionen" ( som består av Gud vet hur många olika fraktioner ) av jihadister. De är bäst organiserade, bäst disciplinerade och bäst stridande. Deras makt är alltså större än deras antal. De sägs kontrollera delar av staden Aleppo och delar av landets  oljefält. 130 sägs komma från England, 170 från Holland och 92 från Frankrike. Även folk från Sverige lär finnas på plats, omkring ett 30-tal. Uppgiften kommer från Kings College i England. Här.
USAs republiker / den israeliska regimen riktar sedan åratals tillbaka fokus på Iran, som  tillsammans med sina libanesiska allierade, Hezbollah, stödjer Bashar al-Assad. Även kurdiska och irakiska enheter deltar i striderna. Den reporter som sedan årtionden tillbaka bevakar regionen och känner den bättre än de flesta heter Robert Fisk. Till vardags skribent för brittiska The Independent. Här en både kunskaps- och perspektivrik artikel om sarin, vad vi vet och vad vi inte vet, samt hur denna kunskap / brist på kunskap förvandlas till ett politiskt / militärt vapen i det allt blodigare inbördeskrig som utspelas i regionen.  Lägg därtill att Lawrence Wilkerson - här tidigare statschef under Colin Powell, sagt att det mycket väl kan vara Israel som ligger bakom uppgifterna om sarin. Här en annan artikel av Fisk om det personliga pris som han betalat och betalar för att förse oss med kunskap och insikter. Världen är sig lik.

2013-05-04

När Karl Marx blev frälst


Efter att pappa Marx skickat sonen till universitetet i Berlin för juriststudier - och för att få bort honom från vad pappa ansåg vara mindre lämpliga umgängeskamrater som bara söp och gjorde av med sina föräldrars pengar - så skriver Karl 1837 ett långt brev hem och berättar att han börjat läsa den obegriplige tyske filosofen Hegels skrifter. Och så beskriver vad dessa andliga, bokliga munkstudier innebar:

..."Ridån gick ner, mitt allra heligaste rämnade och nya gudar måste installeras. Från den idealism som jag tidigare sökt mig till - fr a Kant och Fichte - kom jag nu till den punkten att istället söka idén i verkligheten själv. Om de tidigare gudarna bott ovan jord, blev de nu dess centrum. Under några dagar var jag helt oförmögen att tänka, sprang omkring som galen i trädgården ... gav mig t o m ut på jakt tillsammans med min hyresvärd innan jag återvände till Berlin där jag ville omfamna alla daglönare jag mötte i alla gathörn" ....

En religiös uppenbarelse av något slag? Eller lidnersk knäpp? Intellektuell berusning? Men i vad den bestod undandrar sig i alla fall min bedömning. Karl Marx ville vid den här tiden skriva en avhandling om juridikens filosofi. Han bytte sedan till önskan att skriva en avhandling om teologins filosofi. En av de två kurser han följde i Berlin handlade om profeten Jesaja. Karl Marx ville bli professor i teologi för att predika sitt eget evangelium - inte Bibelns. Han var anti-religiös. Ersatte Gud med proletariatet. Jesus med sig själv. På sätt och vis blev han en teolog. I alla fall för generationer av okritiska vänster-intellektuella som  läste Marx ungefär som  frireligiösa läste Bibeln. Bokstavstroende. För inte hade 1840-talets kapitalism några som helst likheter med 1900-talets. Eller 2000-talets. Annat än för troende. Man ska vara rejält offside - och om möjligt än mer okunnig - för att tro på den "analysen".

2013-05-02

Mamma Marx till sonen Karl


Trier, januari 1836 ( Karl studerar vid universitet, gör av med pengar, super, festar, följer inga kurser)

Kära älskade Carl,

din sjukdom har oroat oss väldigt mycket, men jag hoppas och önskar att du snart kommer att återhämta dig, och även om jag är väldigt orolig för hälsan hos mina kära barn, är jag säker på att du, käre Carl, nu beter dig förnuftigt nu när du är på väg att nå en mogen ålder.
Men för att kunna göra det måste du undvika allt som kan göra saker och ting värre. Du får inte klä dig för varmt, inte bli upphetsad, inte dricka en massa vin eller kaffe, inte äta något starkt med mycket peppar eller andra kryddor.
Du får inte röka någon tobak, inte stanna uppe eller ute för länge på kvällen och du ska stiga upp tidigt. Var försiktig också så att du inte blir förkyld och kära Carl, dansa inte förrän du är helt frisk igen.
Det kommer att verka löjligt för dig, käre Carl, som jag agerar läkare på det här sättet, men du vet inte hur föräldrarna tar det till hjärtat när de ser att deras barn inte mår bra, och du vet inte hur många oroliga timmar detta redan har orsakat oss.
Du måste hålla dig moraliskt och fysiskt frisk, oroa dig inte för något annat. Kära far har varit bra hela vintern, gudskelov, det har visserligen varit brist på arbete, men vi mår fortfarande ganska bra.
Vad tycker du om min hemstad? Det är en riktigt vacker plats och jag hoppas att det kan inspirera dig och ge dig material till din poesi.
Skriv snart, käre Carl, även om det inte är många rader, men skjut inte upp det alltför länge.
Adieu, käre Carl, jag kysser dig i mina tankar,

Din kärleksfulla mor

2013-05-01

Boston-bombarna och deras offer

Det är en fröjd att via nätet gratis ha tillgång till de allra främsta kvalitetstidskrifterna. Morgonstund har guld i mun. Få ta del av ordentliga reportage t ex från Washington Post. Som här om familjen Tsarnaev, varifrån de två Boston-terroristerna kom. Eller här om de tre som nu gripits som misstänkte för medhjälp. Eller här, det mest gripande, om de civila som drabbades.

Första Maj med Jenny Marx


..."När det gäller religion, är en betydande rörelse på väg att utvecklas här i gamla England. De främsta inom vetenskapen, Huxley (som tillhör Darwins skola) går i spetsen. De ger mycket upplysta, fritänkande föreläsningar för vanligt folk här i St Martins Hall i London, och, vad mer är, på söndagskvällar, exakt vid den tidpunkt då de troende lammen vanligtvis ger sig av på en pilgrimsfärd till Herrens betesmarker. St Martins Hall har varit full till bristningsgränsen och folkets entusiasm är så stor att den första söndag kväll, när jag åkte dit med min familj, kunde inte de mer än 2.000 människorna inte få plats i rummet som var proppfull. Prästerna gör nu vad de kan för att stoppa föreläsningarna. Igår kväll informerades vi om att inga fler föreläsningar skulle få hållas. Prästerna har gjort rättssak av det hela. Inga fler föreläsningar får hållas på söndagskvällar förrän rättsfallet tagits upp till behandling. När folk fick höra det blev de förbannade och mer än hundra pounds samlades in för att få tag på en bra advokat. Hur dumt av prästerna att ingripa? Till förtret för dessa fromma, slutar våra söndagskvällar med musik. Körer från Händel, Mozart, Beethoven, Mendelssohn och Gounod sjöngs och togs emot entusiastiskt av ett folk som, fram tills nu, endast haft rätt att gå i kyrkan och sjunga sånger som "Jesus, Jesus, ödmjuk och mild" eller ge sig av till någon pub för att ta sig ett eller flera glas gin" ...

PS Korset som Jenny Marx bär är inte ett tecken på att hon var troende, utan ett tecken på att hon solidariserade sig med det polska upproret mot Ryssland.