2013-04-30

Första Maj med Karl Marx

Jag har inte läst någon biografi över Karl Marx. Skulle inte heller gjort det om det inte varit för Ian Kershaw´s rekommendation att ta itu med Jonathan Sprebers "Karl Marx". Ian Kershaw är författare till en rad monumentala verk. Så jag följde hans råd och ångrar mig inte. Sprebers bok är mycket bra. Även den som saknar politisk erfarenhet kommer att känna igen sig i alla intriger, kupper, utspel i det oändliga. 
Bokens styrka är att skildra Marx som en som hela tiden tvingas reagera på oförutsedda händelser. Han hade ingen teori, ingen ideologi att följa. Den växte fram under några årtionden. Förkastades, omarbetades, förlorade sig i aldrig publicerat material. Det var inte Marx som lanserade sig som dogmatiker utan vapendragaren Engels som sammanställde Marx röriga manus till ideologi. Vi ska inte se Marx genom Lenins eller Stalins totalitära glasögon, påpekar Spreber.  
Spreber målar upp bilden av Marx som en människa som aldrig blev mer elak och giftig än när han attackerade konkurrerande socialister, anarkister eller terrorister. Som bryter ihop då älsklingssonen dör, Marx är deprimerad i två år. För Karl hörde manlighet och faderskap ihop och han stack inte under stol med att han föredrog pojkar framför flickor. Ändå var han en familjemänniska. Om än mycket fattig. Han skämdes över inte ha arbete och kunna erbjuda sin överklassfru det liv han ville ge henne. Marx klarade sällan hålla dead-lines. Vanskötte sin personliga hygien. Hade ruttna tänder. Arbetade oupphörligt. Gjorde pigan med barn, fick vännen Engels att anmäla sig som fader för att rädda äktenskapet. Döttrarna Marx blev chockade när de efter faderns död upptäckte sanningen. Mycket av Marx teorier är ofattbara, inte minst hans förvirrade ekonomiska och dialektiska utläggningar om vad det nu vara må. T ex relationen mellan "bas och överbyggnad", dvs ekonomi och politik. Jag hoppade över kapitlet om Marx´s ekonomiska teorier.
Marx-Engels Internet Database, en sagolik resurs, finns allt man kan begära och mer därtill. Här. Själv fördjupade jag mig i Marx och Engels brevväxling om Charles Darwin. Och ogillade starkt deras vision av ett "20, 30 eller 50-årigt europeiskt inbördeskrig för att uppnå socialism". Fy fan ... Vilken värld levde i för att drömma sådana mardrömmar?  

Real Madrid - Borussia Dortmund


Reals framgångar under Morinhou har vilat på lagets stormande snabba kontra-attacker. I år fr a demonstrerat i samband med Reals segrar över Barcelona. Men det var brist på dessa kontra-attacker som förra veckan fick Real på fall i semifinalen i Champions League mot Borussia Dortmund. I halvtid, vid ställningen 1 - 1, gav Morinhou sina spelare order om att lägga sig på försvar. Spela på resultatet! Det ledde till ytterligare tre mål av Lewandowski. Ikväll måste Real vinna med tre mål eller mer. Allt beroende på hur få / många mål som görs av Borussia, ett lag som alltid går på offensiven. Inför kvällens match har Real epostat sina medlemmar och bett dom klä sig i vitt. Allt för att skapa rätt atmosfär. Fotboll är världens största teater. Här är Reals video inför kvällens match. Hoppas kvällens föreställning blir lika minnesvärd som förra veckans! Mycket vilar på Ronaldos axlar.  


2013-04-29

Är du rädd för dödsögonblicket

Det är alla människor. Kanske en halv på hundra klarar att möta lidandet och döden med lugn. Situationen kallas av de som arbetar med döende för "livets värsta stund", då allt är kaos, då det gäller att få patienten att förlika sig med sin situation. Rent av få den till något vackert och fint. Inte en avhumanisering. När stunden nalkas blir alla detaljer viktiga - paradoxalt nog för patientens livskvalité. Andningssvårigheter, svåra smärtor, svår ångest, illamående och förvirring. Det existensiella lidandet är det svåraste av alla lidanden när det kommer till kritan. Alla är rädda för smärtan.
En lugn person är ofta lugnare än en människa med stort kontrollbehov som ofta möter döden med ilska. En generös människa kan gå igenom sitt lidande utan att förlora sin omtanke till människor och sin välvilja mot omvärlden. Det vackra och det fula i oss människor kommer i dagen under denna slutgiltiga prövning. Bitterhet är vanligt. Många klagar på allt - även om de haft en långt och rikt liv. Soppan smakar illa, allt är fel, varför skulle detta drabba just dem?
Förnekelse är vanligt liksom benägenhet att leta syndabocker, olyckliga omständigheter att skylla sin olycka på. De ser sin sjukdom som ett straff. Egoismen och egennyttan är våra starkaste drivkrafter. Ofta underblåses det av nära och kära som undrar hur man mår, känner sig, sjukvårdare som mäter värden under lång tid. Lyckliga de som in i det sista kan intressera sig för omgivningen. Blå himmel utanför fönstret, ett träd, ett besök, ett barnbarn, lite vatten att dricka. Alla har sina egna strategier att ta farväl av livet. Sarkasmer är vanliga: "Jag tar nog balkongvägen i alla fall".
Så har vi hoppet. Att ett mirakel, en ny medicin ska förändra allt till det bättre. Det verkar inte spela någon roll vilka tidigare erfarenheter man har av döden i livet. Brandmän, läkare, präster, poliser - de är inte mindre rädda än andra. Män är oftare ilska, kvinnor mer ledsna. Det är sällan religionen hjälper.
Anhöriga är ovärderliga. Förutsatt att de tillåter patienten att dö. Inte sätter press på den döende, som när kroppen inte längre orkar sluter sig mentalt inom sina egna, ensamma världar.
I de gamla grekiska myterna finns drömmens gud, Morfeus, som är son till sömnen, Hypnos, vars tvillingbror är döden, Thanathos, och vars far är natten, Nyx.
Morfeus hade tusen söner, en för var och en av våra mänskliga drömmars gestalter.

2013-04-28

Nya väljare på väg mot den amerikanska modellen

97 procent av svenskarna är i dag inte medlemmar i något av de åtta riksdagspartierna, som är på väg att bli tomma skal. Färre medlemmar gör det svårare klara kompetens och kvalitet när partierna ska tillsätta alla politiska förtroendeuppdrag efter valen. Frågan om att minska antalet uppdrag i kommunerna aktualiseras! 
Partiernas krympande medlemskårer blir mind­re representativa för väljarna. Kontaktytorna med medborgarna minskar. Över 70 procent känner sig över huvud taget inte som anhängare av något politiskt parti, som snabbt utvecklas till kampanjorganisationer. Partikanslierna jobbar med opinionsverksamhet, PR-byråer och reklam. Färre medlemmar ger också partiledningarna ett allt större handlingsutrymme då  program, ideologi och medlemmar betyder allt mindre i jakten på allt rörligare väljare. 
Men partierna har fortsatt monopol på den formella politiska makten. Ekonomiskt klarar de sig utmärkt med årliga miljardbidrag från skattebetalarna. Medlemsavgifter står i dag bara för knappt 3 procent av partiernas intäkterSammanlagt får partierna omkring fem miljarder under mandatperioden. Hur pengarna används är okänt. De är inte sugna på att redovisa. Som vi bäddar får vi ligga. Vi är på väg mot den amerikanska modellen, dvs ett samhälle utan politik. 

Chaplin i första världskriget



En av de mest populära filmer som 1918 gjordes om kriget stod Chaplin för. Folk strömmade till för att se den, gapskrattade åt det vansinne som krävt 9 miljoner dödsoffer via tanks, flygplan, artelleri, gas, i en 80 mil lång skyttegrav som sträckte sig från den Engelska Kanalen till Schweiz. 
Bara från England skickades under kriget 2 miljarder brev och 114 miljoner paket till fronten. Om de var adresserade till någon som dött, lästes breven i regel upp och innehållet i paket delades ut. 
Till att börja med förbjöds journalister skildra kriget. Det kunde negativt påverka hemmafrontens moral. Soldater gjorde vad de kunde för att skapa en "hemmiljö". Planterade blommor, skaffade burfåglar och husdjur, tog stolar och sängar från raserade byar. 266 sköts som desertörer. I England delade kvinnororganisationen Vita Fjädern ut fjädrar till män som inte gav sig ut i kriget. De var fega. 1915 bildades Active Service League, 20 000 kvinnor, som vägrade synas tillsammans med män som inte deltog i kriget. 
114 670 brittiska soldater deserterade. De utgjorde 1.5% av den totala styrkan. 266 sköts. Telegram hem till släkt angav inte orsaken. Även andra än desertörer sköts.
18 sköts för feghet, 5 för olynad, 5 för att ha slagit en officer, 2 för att ha sovit på post, 7 för att ha lämnat post, 2 för att ha kastat bort sina vapen, 3 för myteri och 19 för mord. Alla sköts av soldater ur det egna förbandet.

2013-04-27

Nazister och Sverigedemokrater på plats vid böneutropet

Vid ettiden på fredagseftermiddagen ljöd böneutropet från en moské i Fittja, det första i sitt slag i Sverige. Det lockade till sig företrädare för det nazistiska Svenskarnas parti (Svp) och Sverigedemokraterna. Båda partier motsätter sig böneutropet, som varar två - tre minuter varje fredag. 
Det rör sig om röstfiske. Ju vulgärare och fördomsfullare dessa partier agerar, dessto mer går de hem i stugorna. Om Göran Persson får rätt - att vi står inför en ekonomisk nedgång - 55% av landets ekonomi står och faller med export och EU mår inget vidare - finns risken att SD får ännu mer vind i seglen. 
Organisations-, religions- och yttrandefrihet, det klassiska borgerliga arvet, gäller inte för dessa partier, som  klassar det muslimska böneutropet som en "sanitär olägenhet". Även det röstfiske. Den sortens humor går hem. Liksom berusade Sverige-Demokrater med järnrör. Opinionssiffrorna för SD ökar efter händelser som dessa. De folkhemske har nu ett parti. 
Sverige-Demokraterna är en mix mellan å ena sidan överspänd idealism / nationalism, å andra sidan undertryckta drömmar om en byråkratisk despoti - uppbyggd för att hålla invandrare i schack. Arketypen är välbekant.

2013-04-26

Jag skulle inte beställt boken om det inte var för Ian Kershaws omdöme. För den som inte vet vem han är kan jag bara säga att han anses ha skrivit det hittills bästa som åstadkommits om Hitler och Hitler-regimen. En bok som för gott lagt grunden för min uppfattning om den delan av Europas 1900-talshistoria. En monumental biografi.
Vad har då Ian Kershaw sagt som får mig att beställa den bok det nu gäller? Jo, han skriver om Jonathan Sprebers "Karl Marx". Att under de senaste 100 åren har Marx biografi skrivits sedd genom Engels och de ryska kommunisterna, dvs de totalitära regimer som leddes av Lenin, Stalin och Mao.
Spreber ifrågasätter det sättet att närma sig Karl Marx, som har mer gemensamt med den franska revolutionen än med vad förtryck som kommunismen utövade under 1900-talet.

2013-04-24

Sverige-Demokraternas motioner om invandring och asyl

Sverige-Demokraterna har lagt tre motioner om invandring och asyl. Tankegångarna känns igen. Inget nytt under solen. Sveriges befolkning utgör 0.14% av världens. Den demografiska utvecklingen, inte bara i Sverige utan hela Europa, nödvändiggör invandring. Allt annat är fria fantasier, politiska hägringar om en värld som gått upp i rök och aldrig kan återuppstå. 1950 var vi tre miljarder, idag är vi sex och 2050 är vi nio miljarder. Det är den verklighet vi har att leva med. Har sett en del av den i resor genom 70 länder.    
SD vill "göra det olagligt att gömma, hjälpa eller på andra sätt underlätta för illegala invandrare att hålla sig undan" samt göra det "obligatoriskt för anställda vid alla offentliga institutioner, både på lokal och nationell nivå samt deras privata motsvarigheter, såsom skola, sjukvård, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, socialtjänsten med mera, att till polisen rapportera in uppgifter om de träffar på illegala invadrare". Här hela den motionen. 
I en annan motion föreslås att "personer i väntan på verkställighet av utvisningsbeslut bör omedelbart försättas i fysiskt förvar för att förhindra flykt, potentiell brottslighet, svartarbete eller vidare ”asylshopping” i övriga Schengen. De kan alltid komma ut ur förvaringen genom att självmant bege sig till sitt hemland eller att verkställighet kan ske, men till dess ska de sitta inlåsta". Här finns den motionen. 
I ytterligare en motion menar SD att "med en fortsatt massinvandring kommer så småningom hela kommuner få en befolkning som till övervägande del utgörs av invandrare, vilka till stor del kommer vara utländska medborgare. Detta kan i förlängningen leda till att utländska medborgare, utan känsla för svenskt samhällsliv, svensk kultur och svenska traditioner, utövar en betydande politisk makt i Sverige. Detta är inte rimligt och måste därför åtgärdas". 
Dessutom föreslås att "om Sverige involveras i en väpnad konflikt ställs särskilda krav på lojalitet mot fäderneslandet från dess högsta befälhavare. I ett sådant läge är det av största vikt att Försvarsmaktens ledning utgörs av personer som uteslutande identifierar sig som tillhörande den svenska nationen. Av dessa skäl kan ingenting annat än ett livslångt svenskt medborgarskap accepteras för en position som svensk överbefälhavare. Krav på svenskt medborgarskap för överbefälhavaren fanns i den svenska regeringsformen innan grundlagen ändrades år 2010, och detta krav bör återinföras". Här finns den motionen. Så mycket för Jimmy Åkessons uttalande om "nolltolerans" inom SD för "idioter och tokskallar". 

Simmande renar

Det sägs att man präglas tidigt. I mitt fall blev det renar. Simmande renar. Som grabb smögs det bakom kullarna för att se när dom tog sig över sjön. Något som till en del kanske kan förklara min fascination inför denna 13 000 gamla skulptur, snidad i en bete av en mammut. Här finns en kort berättelse om vad vi idag vet om den. Även den återfinns på British Museum.  



2013-04-23

Schackpjäser från norsk vikingatid



På British Museum finns bl a några av dessa mycket vackra schackpjäser. Har alltid velat haft dom men de är för många och för dyra. Ett par hundralappar för varje pjäs. Så varje gång jag passerar British Museum går jag dit för att titta. De har en fascinerande norsk historisk bakgrund. Något som framgår av denna miniföreläsning.

Guerilla Garderners



Dom kallar sig för "guerilla garderners". Planterar blommor och grönsaker där det faller dom in och det passar. Finns 60 000 i västvärlden som håller kontakt med varandra via epost, facebook och twitter. Killen ovan är från USA och berättar om vad han gör. Killen här nedanför är från London och betraktas av många som rörelsens andliga fader. Men han slår ifrån sig. "Guerilla gardening" går att härleda århundraden tillbaka i tiden. Båda killarna fick framträda vid TED, ett respektablet sammanhang.

Bayern Munchen - Barcelona


Den första semifinalen i årets Champions League går av stapeln ikväll 20:45 mellan Bayern Munchen och Barcelona. Leo Messi, numer kallad "Messiah", spelar trots den skada som han ådrog sig för några veckor sedan. Han lär behövas. Utan honom är Barcelona ett sämre lag. Ingen tvekan om den saken. Bayern ställer som vanligt ett urstarkt lag på benen. Det som talar för Bayern är  dels hemmaplan, dels att Barcelona de senaste veckorna varit ur slag. Bayern påminner om Real Madrids. Snabba kontraattacker,  fysiskt spel, med Ribery och Schweinsteiger som de stora strategerna. Bara hoppas på bra fotboll och stor underhållning. Som vanligt när det gäller fotboll ramas matchen in av en skandal. Nu är det Bayern Munchen som är på tapeten. Fotboll är idag en mångmiljardindustri, toppspelarna miljardärer, lagledarna rika som Joakim von Anka. Här en artikel som belyser girighetsvinkeln. Här en artikel som belyser den spanska ligan som egentligen är ett stort konkursbo, precis som den engelska för övrigt. Klubbarna lever högt över sina tillgångar. Men bankerna ställer ut med pengar. Tyska ligan skiljer sig från mängden. Där råder ordning och reda. I alla fall ekonomiskt. Att spelarna sen inte är några söndagsskole- och korgossar är en annan sak. Samma sprit- och horkultur där som överallt annars. Ett uppmärksammat fall ifrån Bayern Munchen gällde Ribery, en av lagets bästa spelare, som firande genom att flyga in en fransk lyxhora till sitt party. Jodå, han är gift och har barn och tro inte att det var första gången som han firade. För övrigt tog Manchester United igår kväll sin 20:e ligatitel tack vare van Persie som bl a gjorde ett magnifikt mål. Här en artikel om den vinnande mentalitet som fr a blivit klubbens adelsmärke. Att alltid vilja vinna.  Eller som Fergusson brukar säga efter en svidande förlust: "Kom ihåg hur det här känns". Hämnd och hat spelar en viktig roll för fotbollsspelare. Den som uttryckt det klarast är Benzema i Real Madrid, som lovsjöng Mourinho för att han "lärt mig hata igen". Eller Zlatan som brukar säga att han var villig att "döda för Mourinhous skull". Söta gossar, men så fungerar deras psyken. 

2013-04-22

Li Kunwu: Med bundna fötter

I en bokhandel i Köpenhamn fann jag en kinesisk samtidshistoria i serieform. Tre band på 700 sidor. Tecknaren var Li Kunwu, en f d armé-propagandist, rödgardist, kommunist som skildrar Kina från 1950 fram till 2010. Böckerna har översatts till en rad språk, vunnit internationella priser och jag förstår varför efter att ha tagit mig igenom de tre volymerna. Dess engelska översättning har nu nominerats till Eisner Award i USA, serietidningarnas motsvarighet till filmvärldens Oscar. I klassen "Verklighetsbaserade arbeten". Här.    

I del ett, "Faderns liv" följer vi Li Kunwu´s uppväxt i Yunnanprovinsen i sydvästra Kina. Liten med kinesiska mått mätt. Yunnan upptar bara 4% av Kinas yta, vilket innebär att provinsen till ytan är lika stor som Sverige. I provinshuvudstaden Kunming, där Li Kunwu växte upp, bor 5 miljoner. Del två, "Partiets Tid", skildrar kulturrevolutionen med all önskvärd realism. Del tre, "Penningens Tid", hur Deng Xiao Pings ekonomiska reformer släpper lös kapitalismen. Alla volymer skildrar förändringarna som de tog sig uttryck i staden Kunming. Grymt, illusionslöst, realistiskt. 


Li Kunwu ser det stora i det lilla. Lokalhistoria som lyfter sig till nationell nivå. Borde finnas i varje skolbibliotek. Nu har Li Kunwu gett ut ytterligare en volym, hittills endast översatt till franska: "Les Pieds Bandés". Om en ung kvinna, Chun Xiou, som växer upp i det förrevolutionära Kina där hon tvingas binda sina fötter, något som män i förmögna kretsar ansåg höjde en kvinnas värde. Li Kunwu skildrar hennes livsöde, före och efter 1949 års kinesiska revolution. Han kom i kontakt med henne i sin ungdom och skildrar här hennes liv. I Kina har nu också utgetts hans senaste arbete, om den japanska invasionen av Kina och Yunnan. Det är länge sedan jag läste serietidningar, men de här tål att läsa. Mycket bättre än Fantomen och Kalle Anka.  

Byggbranschen - en kassako för kriminella

Igår hörde jag i bilen ett mycket bra SR-program om hur ROT-avdrag utnyttjas av kriminella. Utan att de glada medelsvenssons som beställer jobben har en susning om saken. Motorn i maskineriet är oupphörliga konkurser inom första året. Då går allt upp i rök utom de pengar som flutit in. Inom Byggnads är man sedan länge medveten om problemet som i första hand drabbar seriösa mindre byggföretag. Det har tydligen aldrig varit lättare jobba svart inom byggsektorn. Här finns programmet.

EU lägger Pompeii i maffians händer

2010 rasade några hus i Pompeii. Årtionden av vanskötsel tog ut sin rätt. Årligen besöks ruinerna av 2.3 miljoner. Förr kunde de besöka 64 hus / platser - idag bara 5. EU, denna monumentala organisation vars ekonomiska politik håller på att spränga Europa, har nu beslutat att "renovera" Pompeii. Det rör sig inte om småpotatis. 105 miljoner euro satsas i projektet i ett av Europas mest korrupta länder. Maffian gnuggar händerna! I dagens artikel i The Independent kan vi bl a läsa om hur en räkning på 500 000 euro plötsligt saltades och slutade på 5 000 000 euro. Som man bäddar får man ligga. Här.

2013-04-20

Pompeji: livet i en romersk stad



En av vår tids främsta kännare av liv och leverne, seder och bruk i Popeii berättar vad vi idag vet om hur folk levde innan Vesius vulkanutbrott begravde allt och alla. Fokus ligger alltså inte på hur människor dog utan hur de levde.

2013-04-19

Googles cyberbrillor



Google testar nu vad som sannolikt kommer att bli en framtida internetuppkoppling. En miniskärm sitter på den ena kanten av ett par specialbyggda glasögon och alla dess funktioner - t ex att ta emot eller skicka foton, ta emot eller skicka filmer, koppla upp sig mot bekanta, använda sig av glasögonens GPS - allt styrs helt och hållet med rösten. Som videon visar. Minibildskärmen motsvarar en 25 tums HD-skärm på 2.5 meters avstånd. Svindlande .... Inte undra på att 19 miljoner sett den. Och så här ser prototypen ut!

Istidens grottkonst på British Museum



BBC jobbar nu hårt på att hitta David Attenboroughs efterträdare. En av flera kandidater är professor och heter Alice Roberts, som har gjort och gör succé med den ena TV-serien efter den andra. "Om människans ursprung", "Människans Historia" och "Shakespeare" osv. Här har hon hyrts in av vetenskapstidskriften NATURE för att presentera  British Museums unika utställning om istidens konst. Skulpturer mellan 20 - 40 000 år gamla .... De älsta vi hittills känner till .... Fascinerande för att uttrycka det milt. "Lejonmannen" som visas upp tog 400 timmar att göra. Och den som gjorde "Lejonmannen" skapade alltså något som inte finns. En människokropp med lejonhuvud. En symbol för Gud vet vad. Något man inte behövde göra men ändå gjorde! Och dessutom visar British Museum upp den älsta flöjten - även den 40 000 år gammal. Gjord av svanben.
"Modern konst", säger de experter som kan de här sakerna. Dvs flera av skulpturerna som visas upp och som gjordes för 20 - 40 000 år sedan, kan lika gärna ha gjorts av vår tids konstnärer. Eller för att tala med Picasso, som efter att på 1940-talet ha besökt några av istidens grottor och sett dess konst fällde de berömda orden: ...."Vi har inte lärt oss något nytt på 20 000 år". Här finns detaljer om Lejon-mannen. Och här mer information om hur man hittat saknade delar av Lejonmannen, fynd som utlöst debatt om det rent av är så att vi snarare har att göra med en "Lejonkvinna", snarare än en "Lejonman"? Här!
Skulpturen hittades 1939 av geologen Otto Völzig, som precis blivit inkallad till kriget. Han stoppade ner det han funnit i en box och där fick den sedan ligga obemärkt i 30 år. Välzig överlevde kriget. Här hans historia.
Utgrävningen 1939 finansierades förresten av SS.
När vår tids arkeologer begav sig till grottan på nytt och filtrerade jordmassorna hittade de ett tusental fragment som tros höra till Lejonmannen eller Lejonkvinnan. Detaljerna pusslas nu ihop - man hoppas kunna se figurens kön - och resultatet ska presenteras i november. Slutligen länk till museet där skulpturen finns. Här.

2013-04-18

Ensamkommande flyktingbarn

Närmare 70% av de attacker och andra incidenter som riktas mot flyktingar drabbar ensamkommande barn. Det visar tidningen Expo som granskat tre års rapportering om misstänkta mordbränder, trakasserier, vandalisering, misshandel och överfall. 


En ny trend gör sig tydlig under 2010 till 2012. Av 58 attacker och protester är andelen riktad mot ensamkommande flyktingbarn och ungdomar 67 %, 39 av 58 publicerade fall. Det rör sig om telefonhot, vandalisering, äggkastning, rasistiska flygblad, misshandel och mordbränder. 

Statistik från Migrationsverket visar att antalet asylsökande ensamkommande till Sverige ökade med 35 procent under 2012, från 2 657 barn under 2011 till 3 578 under 2012. Det kan jämföras med det totala antalet asylansökningar under samma år, 29 648 för 2011 och 43 887 under 2012. Samma siffra för 2010 slutade på 31 819 asylsökande. Expos granskning visar alltså på hur drygt åtta procent av det totala antalet asylsökande får ta den stora smällen – och motståndet. Här hela artikeln. 

Pan Sapiens - den tredje schimpansen


Klicka på bilden så förstoras den. Bilden visar avståndet mellan oss och andra primater. Något som inte var möjligt förrän DNA kom in i bilden. Så det är färsk kunskap, som antagligen kommer att finjusteras i takt med nya metoder och allt mer raffinerade analyser. Fast ramen definitiv. Vi är en primat och ingenting annat. Bara det svaret är lika intellektuellt tillfredställande som komplicerande.

2013-04-17

Världens älsta bok från år 869 e Kr



The British Library recently completed a decade-long project to conserve the oldest dated printed book in the work, a scroll copy in Chinese of the Buddhist text, 'The Diamond Sutra' from the Silk Road town of Dunhuang in China dated to May 868. Om du fascineras så besök British Library´s site. Här. Den är i det närmaste outtömlig.

Plutokrater

Hur lever dom? Plutokraterna? En av Financial Times reportrar har tagit reda på den saken och sökt upp några de 0.1% av jordens befolkning som föraktfullt ser ner på sin omvärld, vill ha mer än de redan har och till det också vår oförställda beundran. För 30 år sedan tjänade en amerikansk chef 42 ggr mer än sina anställda. Idag tjänar han 380 ggr mer. De flesta av dessa plutokrater betalar ingen skatt. Det ser deras jurister och banker till. Vilka dom är? Såna som först och främst offrar sitt familjeliv. Många är matematiker, ser sig själva som gudasända. "Utan oss skulle 99% av jordens befolkning ha det sämre", säger en av dom. Alla lovsjunger dom globaliseringens följder. Inget nytt under solen. 

2013-04-16

Miljömupparnas Julafton


Vargfrågan är en symbol för en samhällsutveckling som går många emot. Först försvann skolan, så sjukstuga, så post, så bensinstation, så affär och nu jakt. Ena stunden ska det jagas, nästa överklagas beslutet. Och det lär inte bli någon ände på cirkusen för nu finns detta utredningsförslag! Juristerna gnuggar händerna!

Möjligheten för organisationer att överklaga beslut som gäller jaktlagstiftningen menar Rovdjursutredningen ska övervägas. Regeringen menade att det var tillräckligt att Naturvårdsverket hade överklaganderätt och
Riksdagen beslutade om proposition i enlighet med regeringens förslag. ( SOU 2012:22 )

Inga regler som ger Naturvårdsverket överklaganderätt har ännu förts in i jaktlagen eller jaktförordningen. Utredningen menar att det inte är självklart att Naturvårdsverket ska ha rätt att överklaga beslut där verket har delegerat beslutskompetens till  länsstyrelsen.

Ett alternativ skulle kunna vara att länsstyrelserna ges beslutanderätt enligt jaktförordningen, utan delegation, och att Naturvårdsverket får tillvarata det allmänna miljöintresset genom talerätt vid sådana länsstyrelsebeslut om skydds- och licensjakt.

Även enligt miljöbalken gäller att beslut får överklagas av de som beslutet berör och förutsatt att det har gått dem emot. Miljöbalken innehåller även i 16 kap. 13 § en rätt för bland andra miljöorganisationer att överklaga överklagbara domar och beslut om tillstånd, godkännande eller dispens enligt balken samt tillsynsbeslut enligt särskild föreskrift. De krav som uppställs på miljöorganisation för att den ska ha talerätt är att den ska ha till huvudsakligt ändamål att tillvarata naturskydds- eller miljöskyddsintressen, inte är vinstdrivande, har bedrivit verksamhet i Sverige under minst tre år och har minst 100 medlemmar eller på annat sätt kan visa att den har allmänhetens stöd.

2013-04-15

Omar Mustafa och SAPs kräftgång

Omar Mustafa är en muslimsk ledare som i en ofta konservativ kontext väljer att driva de frågor han som social-demokrat tror på, däribland homosexuellas rättigheter, kamp mot antisemitism och kamp för jämställdhet. Om han inte är välkommen i partiet, vem är då välkommen?" Bra fråga! 

Omar Mustafa valdes av partikongressen. Landet är indelat i partidistrikt, men studerar man hur ombuden är fördelade framgår med all önskvärd tydlighet att SAP missat 1900-talets urbaniseringsprocess. 350 ombud fördelas nämligen efter var folk bodde för 50 eller 100 år sedan. Partidistrikten norr om Dalälven har 82 ombud, Stockholm 46. Befolkningen norr om Dalälven är strax över miljonen, men har nästan dubbelt så många ombud som de två miljoner som bor i Stockholm. Nu är det inte bara maktstrider som rasar mellan skogslän och stockholmare, nej fler kockar vill smaksätta soppan. T ex göteborgare och skåningar. Och än fler. Det är så här det ser ut i politiska partier. Tro inget annat.  

Varje SAP-ombud norr om Dalälven representerar 17 000 invånare, varje SAP-ombud från Stockholm representerar 43 000. Lägg sen till detta vetskapen om att det är stockholmarnas vendettor som gång på gång skjuter SAP i foten. Ett parti i upplösning? Det verkar inte bättre. För inte brydde sig någon om att ta reda på vad Omar Mustafa står för eller gjort? Sverige-Demokraterna tog över. Det blev en auktion i fördomar och trångsynthet, ingenting annat. Med katastrofen Mona Sahlin som en aktiv aktör. Hämnden är ljuv! Vi har de politiker vi förtjänar. 

Konstnären George W Bush



Fox News är ett av USAs mest konservativa, läs Bushtrogna, TVbolag. Därav entusiasmen över konstnären Bush, som fr a målar hundar och hittills har porträtterat ett 50-tal. Det vet vi tack vare en hacker som tog sin in George W Bushs systers dator. Där fanns fotografier på konstverken. Hur de ska tolkas? En som vet är Washington Post´s nyligen Pulitzer-pris belönade kritiker Philip Kennicott. Här. Kan t ex Bushs två  nakenmålningar ses som ett sätt att rentvå sig från skuldkänslor? I samband med krigen i Irak / Afghanistan? På en av de två tavlorna står i alla fall Bush i duschen och betraktar sig själv i en spegel. I den andra ligger han i badkaret. Vad säger dessa tavlor om George W Bush? Något om hans psyke? I så fall vad? 



Om släktforskning



Alltför många släktforskar för att förhärliga både sig själva och de sina. Oskyldigt nöje kan tyckas. Men visst finns det en inbyggd sekterism i verksamheten. Ett navelskådande? Finns några botemedel? Javisst. Lyft blicken. Vi människor delar nästan all DNA även om våra hjärnor är individuella som fingeravtryck. Så med detta sagt - släktträd i all ära, det finns släktträd och släktträd. Den senaste BBC-serien, "Vårt ursprung", får förklara vad jag menar, även om delar av den kunskap som presenteras redan anses akterseglad. Senaste nytt på släktfronten tolkas som att våra förfäder inte alls klättrade ner ur träden i den afrikanska Riftdalen. Det kan ha skett betydligt längre söderut.

Årets afghanska rekordskörd av opium


I dagens The Guardian kan vi läsa en bra artikel om årets afghanska opiumskörd. Den slår alla rekord. Fattigbönder uppvaktas av opiumhandlare som förser dom med allt de behöver - utsäde, kemikalier och dessutom får bönderna förskott. Ett kilo råopium ger bonden sedan 700 kr i fickan. Nästa år är afghanskt valår, så politiker / vapenhandlare / presidentkandidater vill fylla kassakistorna. I Afghanistan köps röster precis som här hemma. Men inte med skattepengar ( RUT och jobbskatteavdrag ) utan cash till stamhövdingar och klanledare. Man röstar på den som betalar mest. Det rör sig om auktion. Här finns hela artikeln.
En internationellt hyllad bok om landets historia har skrivits av den skotske historikern William Dalrymple, The return of the King. Här. Här i Sverige har den höjts till skyarna av den 85-årige gossen Ruda Jan Myrdal. Han gör det naturligtvis på sitt sätt. Den som händelsevis vill veta mer om landet Afghanistan än om snedseglaren Jan Myrdal, bör läsa intervjun med Dalrymple, här. Den är bra. Och sedan fortsätta med att läsa hur Dalrymple själv ser på alla som - likt Myrdal - sätter likhetstecken mellan Dalrymples skildring av 1840-talets brittisk-afghanska krig och dagens trettonåriga NATO-ledda krig med svenskt truppdeltagande. Även svensk militär vill ha krigserfarenhet. Här sorterar Dalrymple äpplen från päron. Historien går inte i repris. Du stiger aldrig ner i samma flod två gånger.

2013-04-14

Självmord, krig och brev

I januari publicerades de senaste uppgifterna om antalet självmord bland f d amerikanska soldater. 2007 tog 18 veteraner sitt liv varje dag. 2010 tog en veteran sitt liv var 65:e minut, alltså 22 om dagen. Bland dem som arbetade kvar i krigsmakten var det 2012 nästan en militär om dagen som tog sitt liv (349 stycken). Det var fler än de som 2012 stupade i fält (295 stycken). 
Många hade aldrig fått någon diagnos, de var dessutom alla tränade att inte be om hjälp. Bland dem som erbjöds det var det många som inte tog emot behandling eller hoppade av medicineringen. 



Läser detta efter att ha lagt ifrån mig Leo Tolstoy´s "Tre skisser från Sebastopol", som publicerades 1855. Tolstoy var då 27 år. Skisserna byggde på hans officerserfarenhet från kriget 1854 - 55 och kom senare att ligga till grund för den 250 sidor långa krigsskildringen i "Krig och Fred".  
I Sebastopol umgås Tolstoy med slavar, inte sina egna soldater. Han gör av med en förmögenhet på horor och än mer på ett maniskt kortspelande när han inte hamrar på piano. Tolstoy skriver underliga brev hem: 
..."Det är ett egendomligt nöje se folk döda varandra. Jag tillbringar dagligen flera timmar med att göra det. Och jag är inte ensam om det. Skådespelet är verkligen vackert, speciellt nattetid".     

2013-04-13

Om konsten att sia om framtiden


Richard Schwartz är för det mesta intressant att läsa, ytterst medveten som han är om att 99.86% av jordens befolkning inte är ”svensk” eller håller sig med en ”svensk” syn på saker och ting, har andra politisk-kulturell- ekonomiska traditioner att falla tillbaka på. I mitt tycke är Schwartz som bäst när han berikar oss med sina  analyser av sydeuropeisk dagspolitik, ger oss bakgrund och sammanhang.
I dagens krönika – ”Tiden rinner ifrån Europa” – kastar Schwartz en blick i sin kristallkula och gillar inte vad  han ser. Det brukar bli så när man siar om hur världen ska se ut år 2030. Eller år 2050. I det avseendet är Schwartz kristallkula varken bättre eller sämre än andras. Vad som sker om 17 år eller 37? Den som lever får se. Vem kunde drömma om vad skett sedan 1980-talet?  

Mao Tse Tung



Större delen av mitt yrkesliv är förknippat med resor. Till när och fjärran. Snart ett 70-tal länder. Sedan den första Kinaresan 1987, med buss över Pamirs bergspass på 4 800 m ö h, följde flera och med dem ett brant stigande intresse för de stora dragen i Kinas 1900-talshistoria.
Under förra årets Kina-resa lärde jag känna en kinesisk författare, som i ett flertal självbiografiska volymer skildrat sin släkts liv. Han föddes 1950 och bär på livliga minnen av Stora Språnget, Må Tusen Blommor Blomma, Den Stora Svälten, Kulturrevolutionen och Deng Xiao-Pings ekonomiska revolution. Böckerna sträcker sig från 1950 - 2010
Trots allt han sett - anhöriga som svalt ihjäl, föräldrar som fängslades - var och är han en hängiven medlem av kommunistpartiet, en hängiven f d röd-gardist, idag glödande nationalist, som mer än gärna sjöng Internationalen och Östern är Röd under resans gång. Under långa promenader, festliga bröllop och fester, bilresor och intervjuer – testade han gång på gång mina kunskaper om sitt land innan han öppnade sig. Det han i gengäld sedan berättade för mig kommer för resten av mitt liv utgöra den fasta punkt kring vilken Kinas sena 1900-talshistoria snurrar.
När nu den ryska historikern Aleander Pantsovs senaste bok ”Mao – the real story”, dimper ner på bordet är det inte utan förväntan jag börjar läsa. För Pantsov ser Mao med ryska ögon. Han har haft tillgång till det Ryska Statsarkivet för Social och Politisk Historia, dess väldiga Kina-material som först öppnades för forskare under 1990-talet. Bara dossiern om Mao består av sammanlagt 15 volymer. Politiska rapporter, brev, samtal med Stalin och Krustjev, KGB-material, medicinska rapporter, spionage etc. Så nu blir det att regelbundet sätta av några timmar varje kväll och läsa - och jämföra - Pantsovs version med den hittills bästa Mao-biografi jag kommit över, Philip Shorts ”Mao – a Life. Vi får se vad det hela leder.   

2013-04-11

Lokal, regional, global


Hur vet du att du är svensk? Och hur medveten är du om dina egna modeller för uttolkningen av den saken? Håller vi oss till 1800-talet stod Skansen, Svenska Turistföreningen, boken om Nils Holgersson för en del av uttolkningen. Sedan följde regionala friluftsmuseer, landskapslitteratur, landskapsblommor, landskapsdräkter, landskapsfröknar, landskapsdjur, landskapsrätter, hembygdsrörelser osv. Symbolerna marknadsför olika geografiska områden kommersiellt, men håller även folks behov av egen storslagen regionalism vid liv. För lokal historieskrivning är för det mesta storslagen. Vare sig vi talar om Dalarna, Skåne eller Norrbotten. Idag finns vissa likheter mellan svensk dåtid och europeisk nutid. Idag vill EUs politiker / beslutsfattare få sina medlemsstater att å ena sidan bryta ner alltför provinsiella särmedvetanden ( t ex på Balkan ), å andra sidan anpassa de mer civiliserade ( t ex Bordeaux, Bayern, Toscana ) till EUs behov. Syftet är naturligtvis att hämma framväxten av alltför starka lokal-, regional- och nationalkänslor. Ett starkt framhävande av individualism, partianda, klassegoism, splittring land / stad, geografiska / kulturella olikheter i en så turbulent tid som vår europeiska samtid - tänk Cypern, Grekland, Italien, Spanien, Portugal och Frankrike - kastar grus i det politiska maskineriet. Intressanta avvägningar ska till för att inte köra i diket.   

Brorsan är båtbyggare ...


Klicka på bilden så förstoras den. Det tog honom ett år att bygga båten. Hur många timmar? Ofattbart många. Dagar. kvällar och nätter. Det mesta ska tillverkas, slipas, täljas, formas, borras, resas, målas, knytas etc. Ett krävande precisionsarbete med ett strålande vackert slutresultat. Ett konstverk.



2013-04-10

Så använder sig svenskarna av Internet


I sjutton år har tillgången till internet ökat för varje år. Från 2% 1995 till 89% 2011. Som mest, i slutet av 90-talet, skaffade sig 20 procent av befolkningen tillgång till internet under ett år, vilket motsvarar 1,5 miljoner nya internetanvändare. Efter år 2000 avtog ökningstakten och under de senaste fem åren har tillgången till internet varje år ökat med 2-3 procent. Det senaste året har tillgången planat ut och ökningen har varit noll. Det gäller både dator, internet och bredband. Två av tre (67%) av de som inte använder internet uppger att de inte är intresserade, inte har råd. I vissa avseenden skiljer sig de yngre, 12-35 år, från de äldre generationerna. Det är deras intresse för musik och deras vilja att aktivt själva bidra med innehåll till internet. De använder därför internet, mycket mer än de äldre, för att lyssna/ladda ner musik, fildela, lägga upp foton, posta inlägg i öppna diskussionsfora. De använder sig också av videosamtal och är mer intresserade att leta upp humorsidor på internet än de äldre. De allra yngsta, 12-20 år, dominerar inom några områden. Det gäller titta/ladda ner videor, spela spel och använda sig av telefoni via internet. Det gäller också besök på sociala nätverk. Här finns hela rapporten.


Höjd pensionsålder ett måste

Den statliga ålderspensionsutredningen föreslår att pensionsåldern, idag 65 år, höjs till 66 om sex år. När sedan medellivslängden ökar ytterligare kommer pensionsåldern att ­höjas ännu mer och om en inte alltför avlägsen framtid kommer den troligen att ­vara 70 år. På sikt 75. Inte konstigt med tanke på det snabbt stigande antalet pensionärer och därmed en allt tyngre börda för statsfinanserna. Ju längre vi lever, dessto längre måste vi arbeta, annars blir pensionsnivåerna för låga, försörjningsbördan orimlig och välfärdens finansiering hotas. Innan du går i taket - kom ihåg att fram till 1976 gick folk i pension vid 67 utan att tycka det var något märkvärdigt med det. Här finns förra årets betänkande. Och här gårdagens presentation - inklusive videopresentation.  

2013-04-09

British Museum: Life and Death in Pompeii




In AD 79 the beautiful Bay of Naples in southern Italy, famous in Roman times for its fertile soil, welcoming climate and luxurious living, was convulsed by a catastrophic eruption of the volcano Mount Vesuvius. In just one day, two cities, Pompeii and Herculaneum, were buried, along with smaller settlements such as Oplontis and Stabiae and countless farms, villas, estates and villages.
Vesuvius had been dormant for hundreds of years and so the eruption was particularly violent, producing not lava but something more deadly, a gigantic volcanic cloud of ash some 30 km high. Pompeii was directly in its path and throughout the eruption was gradually submerged under a rain of heavy ash from the
cloud, which made structures collapse under its weight. Herculaneum was shaken by earthquakes but because of the wind direction no ash fell in the early phase of the eruption.
But both cities were destroyed and buried as the volcanic cloud finally collapsed, sending several deadly ‘pyroclastic surges’ – avalanches of superheated ash and gas – down the slopes of Vesuvius. About 4–5 m of debris buried Pompeii while Herculaneum was submerged to a depth of as much as 23 m. 
No-one who was still in the cities at that point could have survived; the extreme temperatures of the surges killed them instantly. At Pompeii, ash formed a hard coating around their corpses, preserving the forms of their bodies, and sometimes even their clothes. The higher temperature of the surges that hit the people of Herculaneum vaporized them instantly down to the bone. But this high temperature at Herculaneum preserved articles of wood and even foodstuffs, which do not normally survive at Pompeii.
Källa: Paul Roberts: Life and Death in Pompeii and Herculaneum. Utställningen pågår till 26 september 2013

2013-04-08

Afghanistan revisited


The Taliban fighter could be heard screaming at his comrades, berating them to strike from their mountain hide-outs:"Kill the infidel gathered". A burly Afghan Border Police commander, eavesdropping on the enemy’s open-channel communication, chuckled and decided to stir things up. “If you are a man, you don’t need to yell,” the commander spoke into his radio, as a circle of Afghan Army soldiers giggled. “Why don’t you come out, you thief, and fight us face to face? What cave are you hiding in?” Startled, the insurgent on the other end blurted: “I’m strong with the love of God! I’m going to heaven.” “Donkeys don’t go to heaven, usually,” the commander replied, stroking his henna-dyed beard, eliciting another round of laughs. Här hela artikeln. 

2013-04-07

Om konsten att övertala



1990 hade SAP en miljon medlemmar. 1991 avskaffades kollektivanslutningen och medlemsantalet sjönk som en sten till 259 000. Idag har SAP under 100 000 medlemmar. Majoriteten är över 60 år. "Troende" socialdemokrater utgör partiets kärna. Tyvärr utgör inte den folkhemsberättelse de klamrar sig fast vid, någon hjälp att orientera sig i vår värld. 1950 fanns 3 miljarder på jorden, idag 7 och enligt FN blir vi 10 miljarder innan världens befolkning planar ut. Kolla Framtidskommissions Rapporter, dess diagnoser av de problem vi står inför. Löfvens manöverutrymme är inte så stort. Det är omvärldsfaktorer som styr vårt lilla  exportberoende land. Sveriges befolkning uppgår till 0.14% av jordens. Resten, 99.86 %, har andra uppfattningar än dagens svenska medelklass, den vars röster Löfven måste vinna. Fråga kineser, indier, folk från Bangaldesh, Ryssland eller Brasilien vad de vill?   

År 64 f Kr beslöt sig en ung romersk idealist, Marcus Cicero, att ställa upp i en valkampanj. Han behövde hjälp och vände sig till sin illusionslöse bror Quintus, som skrev en bok om hur brorsan skulle bete sig för att vinna valet. Det viktigaste var att lova väljarna allting. Och påminna om motståndarnas tillkortakommanden, inklusive sexskandaler, och gång på gång betona vilka principlösa kameleonter de var, hur de vände kappan efter vinden. Viktigt var att omge sig med entusiastiska anhängare som skrek bifall, kastade blommor, hurrade, applåderade vad som än sades. Cicero fick inte heller glömma bjuda väljarna på underhållning. BBC har gjort genomgång av reklamens och propagandans mångtusenåriga historia. 

  

Illusionernas dagar


I sin hjärtevarma skandalskrift, "Det Nya Riket. Skildringar från attentatens och jubelfesternas tidevarv ", skriver August Strindberg bl a om "idealister". Då, när han på 1880-talet skrev detta, intog de flesta opinionsbildare av vikt idealistiska ståndpunkter. Det gällde att dölja så mycket som möjligt av alla de  omständigheter som uppenbarades under krig, skandaler och svindlerier. Ungefär som idag då vi se ser konsulter och spinndoktorer med högstämt tala om "etik" i dur och moll. Så läs och njut: 

..."Avslöja bara en humbug, och ni skall strax se en idealist krypa fram och försvara humbugen! Kalla en som förfalskat en växel för växelförfalskare, och en idealist skall visa sig och säga att ni förlorat idealen! Om ni förlorat pengarne - det vilja de icke tala om - ty de bry sig icke om pengar, säga de! Vänd på vilken social 
komposthög som helst, och idealister skola kräla som metmaskar för att gömma sig ner i jorden! Men vill 
ni se dem i ansiktet, så bjud på en stor middag, och ni skall se dem svärma som flugor, stora feta köttflugor. Vad som egentligen menas med idealist har ännu icke blivit klargjort och som alla sjuka frågor har även denna funnits lämplig att hållas svävande" ... 


Vad har då gubbarna på klassfotot gemensamt med August? Avslöjande av illusioner? Marx, Darwin och Freud förenas med August i frågan. Låt oss ta historien först! Med sin evolutionsteori förlängde den älskvärde mångmiljonären Charles Darwin vår historia långt bortom horisonten. Och den ständigt skuldsatte Karl Marx, som levde på bidrag från föräldrar och vännen Engels, påpekade i sina maniska skrifter att den starkaste omedvetna kraften i våra liv var klasskampen och den ekonomisk historien. Och kokainmissbrukaren Sigmund Freud gjorde sedan oss helt herrelösa i våra egna hus, genom att påvisa att vi styrs av vårt omedvetna och vårt driftsliv. Vilken treklang! Tjong i medaljongen.  

Darwin förvandlade oss till ett djur bland andra. Marx till omedvetna lekbollar för den ekonomiska historien. Freud till styrda av omedvetna impulser. ... "Jag trodde mig känna världen och människorna rätt bra, men efter den salvan ansåg jag mig vara en duvunge", sammanfattar Strindberg tidsandan. 

2013-04-05

Carl Brandt 1871 - 1930


Klicka på bilden så startar videon. Carl Brandt föddes som Karl August Svensson i Locketorp, Västergötland 1871 och avled 1930 i Stockholm. Han målade landskapsmotiv, oftast i olja. Carl var genomgående en romantisk landskapsmålare, höll sig till sommar - och vintermotiv med fäbodar, röda stugor, kustmotiv med klippor och skär, fjällmotiv. Ofta solnedgångar med orangefärgad himmel. Detta var nationalromantikens, stämningsmåleriets, "blåmåleriets" tid och Carl var ett barn av sin tid. 
Hans pappa var skräddare. Carl hade flera syskon, några dog tidigt. Han fick tidigt ta hand om sig själv och började som tonåring som målarlärling. Som 18-åring skaffade han egen verkstad vid Vasatorget i Örebro och försörjde sig där som hantverksmålare, men började också skaffa sig extrainkomster genom att måla akvareller och pasteller. Omkring 1890 tog han artistnamnet Carl Brandt, som sedan följde honom i kyrkböckerna livet ut. Carl reste också till USA. Vet ingenting om vad han gjorde där? 
1894 är han tillbaks i Sverige och gifte sig med den två år äldre Ida Rudbeck. Hon var adlig vilket gjorde att även Carl hamnade i adelsklendern. Inte illa pinkat. 1898 tog paret ett 10 månader gammalt fosterbarn, Henny Eriksson, född av en ogift mor. Familjen flyttade 1901 till Filipstad. Carl var då populär landskapsmålare och utförde bl.a stora väggmålningar i olja i Stora Hotellets matsal i Örebro. De förstördes senare av en brand. Inte hittat några foton av dom. Paret bodde i Filipstad i 9 år och Carl var mycket produktiv. 1904 anlitades han av flera vykortsförlag som konstnär. Vykortsskrivandet ökade enormt från 1 miljon kort 1897 till 38 miljoner 1902 - 03. Carl målade mer än 200 motiv på vykort.
Hustrun Ida avled 1910 och Carl flyttade från Filipstad till Stockholm. Fosterbarnet Henny följde inte med. I Stockholm träffade Carl en 11 år yngre kvinna, kassörskan Axelina Karlsson-Söderberg. De gifte sig i slutet av 1910 och 1912 flyttade de från Stockholm till nuvarande Hässelby. Från 1924 bbodde de en av glaskonstnären Simon Gate ritad villa med stor trädgård. Carl var road av Hässelbys försköning och trivsel och deltog i många lokala aktiviteter. Han utförde 1926 en stor tavla med vintermotiv som täcker stor del av en vägg i Hässelby Villastads biograflokal. Carl Brandt avled 13 februari 1930 i Stockholm av en gallstenssjukdom. Han begravdes på Norra Begravningsplatsen men gravstenen är borttagen. Änkan sålde huset i Hässelby och flyttade till Landskrona. Klicka på bilden så förstoras den. Källa: Skillingtrycket nr 1-1997, sid 8-16

2013-04-04

Framtidskommissionens slutrapport

Kommissionens slutrapport, "Svenska framtidsutmaningar", finns här för nedladdning. Syfte har varit att identifiera de problem vi står inför. (1) demografisk utveckling, (2) hållbar tillväxt, (3) integration, jämställdhet och demokrati samt (4) rättvisa och sammanhållning. Vart och ett har sin egen delutredning.

Den demografiska utvecklingen skapar problem då allt fler lever allt längre. Till 2030 beräknas medellivs- längden öka för kvinnor från 83,8 till 85,9 år, och för män från 80,0 till 83,1 år. Antalet över 65 år tros öka från 1,8 till 2,4 miljoner. Hur ska då finansiering, utformning av ålderdoms- / sjukdoms- / välfärdstjänster ske? Och hur ska de snabbt växande skillnaderna mellan stad och land, personer i olika åldrar, utbildnings- nivå och skattekraft kunna hanteras?

Klicka här för att läsa rapporten om "Försörjningskvoten i olika delar av Sverige. Scenarios till 2050". Försörjningskvot är kvoten mellan den befolkning som inte är ekonomiskt aktiv och den ekonomiskt aktiva befolkningen. Försörjningskvot på kommunal / regional nivå är av speciell betydelse, då den handlar om relationen mellan utgifter för skola, vård, omsorg i förhållande till skattebasens storlek. Och den krymper speciellt i glesbygd.

Lösningen  heter invandring. Den rapporten finns här, "Framtidens migration". Rapporten analyserar både den historiska och den troliga framtida in- och utvandringen i Sverige; faktorer som påverkar in- och utvandring samt hur Sverige ska bli attraktivt som invandringsland? Dessutom debatten om integration och social sammanhållning. En problematisk historia då allt fler blickar tillbaka, ser folkhemmets Sverige hägra. Tror det kan återuppstå. Avslutningsvis en bra video. Här. På temat blir vi sjuka av inkomstskillnader?

2013-04-03

När konst skapade vår värld



När blev vi konstnärer? Lärde oss att återge omvärlden? Började försöka tolka den? Måla av den?  Tvådimensionellt? När började tecken / bilder få en symbolisk innebörd? När blev kroppar /djur motiv? Vilka hjärnfunktioner kan ha lett oss dit? Våra närmaste släktingar - chimpanser och bonobos - saknar ju dessa förmågor. De kan tänka, planera, lära sig vad tecken betyder - javisst, men de kan inte måla eller skulptera, inte komponera eller skicka folk till månen. Inte tolka, återge sina verklighetsuppfattningar.

BBC har gjort en serie TV-program som letar efter svar på dessa frågor utifrån ett mer naturvetenskapligt perspektiv än humanistiskt. Alla svar blir naturligtvis spekulativa - de kan aldrig bli något annat - men de är  intressanta, väl värda att fundera över och diskutera. Även om jag ställer mig skeptisk till tesen. De bortser från stora delar av det kunskapsunderlag som finns, allt för att förtydliga sin tes. Och det är OK. Men tillhör du den kategori som vill ha svar, helst definitiva svar, ska du inte se programmen. Visst, även jag hyllar logik och reduktionism, fantastiska verktyg. Se bara vilken värld den gett och ger oss? Men jag har också i Afghanistan mött fattigbönder som inte kunnat lista ut vad ett fotografi är för något? De vred och vände på det, höll det upp och ned. Vad var detta? Vad föreställde det? Och på ön Ishigaki utanför Formosa mötte jag fiskarfruar som hävdade att de var gudinnor, levde i en annan värld. Min tolk var livrädd för henne. Och hur den karl som satt på huk i bergen på centrala Nya Guinea och slipade sin stenyxa, vägrade låta sig fotograferas då han var rädd jag skulle ta hans själ.

Denna mångfald och rikedom - det finns olika sorters logik och reduktionism - fysikens, kemins, biologins, matematikens - men inga hjälper oss besvara frågor om vilka slags varelser vi är och vad som är meningen med vår existens här på jorden? Inför frågor av det slaget står vi handfallna. Ovan visas seriens del två; den fortsätter där den första slutar. Dvs kring år 12 000 f Kr. Ungefär då de magnifika målningarna i sydeuropas istidsgrottor upphör och verkar ersättas av andra konstarter. Vilka? Ja, se själv. Hela serien består av fyra avsnitt.

2013-04-02

PSG - Barcelona

Ikväll spelar PSG mot Barcelona i Champions League. Aftonbladet har en ganska bra genomgång av Barcelonas spelstil. Klicka här om det kan intressera.

Kew Gardens, London

2013-04-01

Påskens hedniska rötter

Har du hört historien om söderkisen som för första gången kom in i en kyrka? Förvånad tittade han först på korset sen på farsan: ... "Hörru. Varför hänger Tarzan på ett plus?"

Eller grabben som hör fröken förklara all uppståndelse som följde med Jesus himlafärd. Han viftade tills han fick frågan: ..."Fröken. Jag vet vad dom skulle gjort. Min farsa är snickare. Dom skulle inte ha spikat upp honom! Utan skruvat fast honom. Då hade han aldrig kommit loss".  

Återuppståndelse? Javisst - dag efter dag ser vi det hända. Solen går upp. Och år efter år ser vi samma förlopp. Vintern följs av vår. Allt beror på vårdagjämning, jordaxelns lutning och banan runt solen. Det här med återuppståndelse har tagit sig många uttryck. Sumerernas gudinna Innana, eller Ishtar, tog sig ner i underjorden där hon steg för steg kläddes av naken och hängdes upp på en påle innan hon återuppstod. Den egyptiska guden Horus, som enligt deras trosuppfattning var född 25 december, återuppstod. Mithras, även han enligt anhängarna född 25 december, återuppstod. Grekernas Dionysos återuppstod. Gudinnan Cybele gjorde detsamma. 

Slutsats? Inget nytt under solen. Kristendomen anpassade sig bara. Nytt vin i gamla glas. Men vidskepelse blir inte sannare för att den är urgammal och tar sig olika uttryck. Vår existens är en gåta utan logiska svar. Ta bara antalet stjärnor? Idag tros de uppgå till 100 miljarder x 100 miljarder x 30. Det blir 300 000 000 000 000 000 000 000. Tidigare uppfattningen var 100 miljarder x 100 miljarder x 10. Nej, jag nöjer mig med Charles Darwin: 

... "att fundera över de yttersta frågorna ger oss lika lite som en hund att grubbla över Newtons lagar. Vi är däggdjur, utrustade med däggdjurshjärnor. Inte gjorde för att grubbla över den här sortens frågor" ...

Nej, trons brasa värmer inte. Det gör däremot idrottens!