2013-01-30

Strindbergs Ensam

Läser Strindberg som man äter. Småtuggor, enstaka måltider, aldrig skrovmål. Läsa långsamt har sin helt  särskilda njutning. Man hinner med skiftande stämningar, öppnar sig för reaktioner. Strindbergs "Ensam" närmar man sig bäst på det sättet. Så jag läser några sidor och lägger sen undan boken:   

..."Vi förvånas över att vi icke ha åldrats sen sist. Det syns visserligen litet grått i skägg och vid tinningar här och där, men så finns det också de som blivit yngre sedan sist, och de erkänna att vid deras fyrtionde år skedde en märkvärdig förändring i deras liv. De kände sig gamla och trodde livet vara mot slutet; de upptäckte sjukdomar som icke funnos; överarmarna styvnade och de hade svårt att dra på överrocken. Allting föreföll dem gammalt och utslitet; allting upprepades, kom igen som evigt enahanda; det unga släktet trängde på hotande och tog ingen notis om de äldres bedrifter; ja, det förargligaste var att de unga gjorde samma upptäckter som vi hade gjort och vad värre var, de buro fram sina gamla nyheter som om de aldrig varit anade förut". 

Semifinal i spanska Cupen


De möts nu för femtonde gången på tjugosex månader. Real har vunnit tre matcher, fem har slutat oavgjort och Barcelona vunnit sex. I kvällens match saknar Real flera av sina främsta spelare, som målvakten Casillas, försvarsspelarna Ramos,  Pepe, Coentrao samt anfallaren Di María. Barcelona ställer däremot sitt bästa lag på benen. Real har fördel av att spela denna första semifinal på hemmaplan, Barcelona av att vara favorittippade. Real behöver segra, Laget har en usel säsong bakom sig. Ligger 15 poäng efter Barcelona i spanska ligan. Ska Real vinna något i år är det antingen spanska cupen eller Champions League. Spanska media menar att Real f n är ett splittrat lag. Spelarna drar inte jämnt med Mourinho, som sagt att laget saboteras av tre svartfötter. Men Mourinho vägrar namnge vilka spelare han menar, något som skapar dålig stämning i laget. Inte blir det bättre av att en av Spaniens fotbollsjournalister, som är sambo med Reals målvakt, går ut i media och bekräftar bilden. Jämför det med Barcelona där den enda frågan verkar vara vilken målvakt som ska spela? Valdes eller Pinto? Matchen mellan lagen har en speciell historia som sträcker sig ända bak till 1902. El Pais, den stora spanska tidningen, har här ett bra tillbakablickande reportage. Det är bara att kvällens match blir bra, på hög nivå.    

2013-01-27

Sköldbladfotingen


Den senaste istiden hade sin maximala utbredning för 22 000 år sedan. Sen började inlandsisen smälta och så småningom (10 600 f.Kr.) bildades den Baltiska issjön. I och med avsmältningen skapades nya vattendrag, och därmed öppnades och stängdes vandringsvägar för fisk. Baltiska issjön var en kall glaciärsjö, och under perioden invandrade kallvattenarter som t ex hornsimpa, sik och röding.

Sköldbladfotingar är en ålderdomlig ordning kräftdjur. Det finns ett 15-tal arter på två släkten: Lepidurus och Triops. Utseendet anses inte ha ändrats sedan hundratals miljoner år sedan. Djuren har, som namnet Triops antyder, tre ögon. Utseendemässigt påminner de om en rocka - rund kropp med spetsig svans. Sköldbladfotingen som heter Ledidurus Arctis lever i kalla, kristallklara fjällsjöar. 25 mm lång, ett bottennära liv. Det sägs kunna vara 500 miljoner år gammal. Äggen kläcks på våren, djuren blir könsmogna efter 10 veckor. Sedan parar de sig och lägger ägg under resten av sin livstid.  

Mot hösten dör de vuxna och det enda som blir kvar är vilägg som överlever både bottenfrysning och uttorkning. Hur länge vet ingen. Djuren sprids via fåglarnas tarmsystem. Släkten finns över norra halvklotet. Blir fjällsjöarna varmare invaderas de av nya fiskarter och sköldbladfotingens saga är all. 

Fjällsjöar i klimatförändring


[ailifr × alkr × bar × fiska × i × rauþu×sio ×] eller på modern norska: Eilífr Elgr bar fiska í Rauðusjó. 
Tolkningen lyder "Erling elg bar fisk (satte ut, slapp fisk) i Rausjøen". Vet inte hur gammal runskriften är, kanske 1 000 år eller däromkring, men den visar att människan länge har ägnat sig åt att flytta fisk. Stenen står i Gausdal kommun, Oppland fylke i Norge. Här en sida med mer intressanta texter. 


Att sätta ut en fiskart i ett vatten där den inte funnits förut är ibland framgångsrikt, ibland inte. I en del fall får det stora konsekvenser. T ex om sik sätts ut i en sjö med röding, konkurrerar siken, som är betydligt bättre på att äta djurplankton, ut rödingen. Om man sätter ut röding i en fisktom sjö blir det katastrof. I fisktomma fjällsjöar domineras djurplanktonfaunan av hinn- och hoppkräftor, samt representanter för två grupper av uråldriga kräftdjur: gälbladfotingar och sköldbladfotingar. Båda rödlistade i Sverige. Fågelfaunan utgörs då främst av arter som livnär sig på dessa kräftdjur (alfågel, smalnäbbad simsnäppa, änder och vadare).

Klimatövervakningen i Oviksfjällen i Jämtland visar att bara på några årtioden har vintertemperaturen stigit med två grader och sommarens med en halv. Datormodellerna säger att på sikt kan både gädda och aborre ta sig upp i fjällsjöarna. Varje fiskart har sina temperaturpreferenser. 

2013-01-18

Pep Guardiola och Estiarte Manel



Under Pep Guardiolas ledning tog Barcelona mängder av nationella och internationella priser. Mindre bekant är den roll hans bäste vän spelade som go-between mellan spelare och lagledare. Estiarte Manel är vattenpolons svar på Leo Messi. Ovan visas en del av hans konster och här finns första delen av en längre intervju om vad Pep Guardiola stod för och hur Manel såg på deras samarbete. Den andra delen av intervjun finns här. Nu när Guardiola går till Bayern tar han Manel med sig. En av Manels stora tillgångar är att plocka ner fotbollsvärldens super-egon, sätta dom på plats när så behövs. Och det lär behövas. För medan Guardiola nu pluggar tyska, skriver tyska media om hur delar av Bayerns styrelse och personal redan positionerar sig inför ankomsten av den spanske utbölingen. Världen är sig lik.  

2013-01-17

Drogade spindlar och Sveriges åldringar

Klicka här för att se hur de nät ser ut som åstadkoms av drogade spindlar. Ungefär så känns mina irrande tankar då jag tittar på SCBs statistik över Sveriges åldrande befolkning. Den finns här. Vill du veta mer om spindlar hittar du det här.

2013-01-16

Herman Linqvist: Mitt i allt


Att Herman är en gudabenådad berättare vet vi. Så även i sina memoarer. Vad han inte varit med om är knappt värt att uppleva. Vi kastas från passionerad kärlek till krig. Allt rakt upp och ner, utan krussiduller. Inte undra på att kulturknuttarna hukar sig bakom skrivborden och gläfser. Hur i jösse namn ska de kunna förhålla sig till Hermans liv och leverne? Hans krigs- och utrikeserfarenheter som intar en långt framskjuten plats i boken? Att Herman överlevt är bara det ett under. Flera av hans tolkar dödades. Och det är när Herman lyfter på visiret och visar sitt ansikte som boken drabbar. Som här:

... "förr var det vanligt med naturaliesamlingar, lådor och rnontrar fyllda med trofer, kuriosa och allehanda märkvärdigheter från världens alla hörn. Lådorna var oftast låsta och de hemskaste märkvärdigheterna förvarades bakom nerfällda gardiner. Varje människa har en sådan hemlig samling i sitt inre. Lådor och skåp fyllda med trofer och nederlag, brott och förräderier, synd och skam, förbjudet och stuler, sådant som man aldrig vill eller törs berätta för någon och som kommer att förbli hemligt. Många av minnena bleknar med tiden, som gamla fotografier. Ensam, svävande mellan sömn och vaket tillstånd, brukar jag släppa fram aIIt. Jag ser scener och ansikten. Allt är inte ondska och smärta. Ett sådant arkiv skulle vara för tungt att bära på. Det smärtsamma blandas med njutningar, glädje,skratt och triumfer. Efter en stund brukar jag drömma om nya resor. Jag är överallt och ingenstans. Jag känner mig alldeles fri" ....

Läs boken. Den är skitbra!

2013-01-15

En tredje industriell revolution

Europa måste på nytt bygga upp den industri som försvunnit till låglöneländer, enligt EU:s kommissionär för industri och företagsamhet. Men företagens intressen sammanfaller inte alltid med unionens. Här råder idén om det post-industriella samhället. Jobben ska dit de är billigast, väst ska stå för idéer och kunskap. Kunskap var den viktigaste resursen i det ”postindustriella samhället”. Det hade amerikanska sociologer redan slagit fast kort efter andra världskriget. Så kom så teorin om att ekonomin hade övergått till ett nytt stadium: finansmarknaden skulle numera stå för största delen av nationens tillväxt.

Verkligheten då? Finanskrisen har lett till att industriproduktionen inom EU ligger i dag 10 procent under nivån från 2008. Europa måste industrialiseras på nytt, sade Antonio Tajani, EU:s kommissionär för industri och företagsamhet i slutet av oktober och lämnade inget tvivel om att ”reindustrialiseringen” brådskar. Men hur har man egentligen tänkt sig att hämta hem de tillhörande fabrikerna? Ty de gamla finns ju inte kvar, de tömdes för tio, femton eller tjugo år sedan, och produktionen flyttades för gott, först till staterna i Östeuropa, till Ungern eller Tjeckien, och sedan till Fjärran Östern.

Under två decennier liknade världen en stormarknad för billigt arbete. Det första västliga företag som tog tillfället i akt och flyttade produktionen till ett fjärran land där lönekostnaderna uppgick till bara en bråkdel av vad samma arbete kostade hemma, blev början till en global automatik. Flitiga, anspråkslösa drängar fanns överallt. Man behövde inte ens bry sig om denna arbetskraft. Den gick att hyra, genom mellanhänder som till och med konkurrerade med varandra.

Och om denna reindustrialisering skall lyckas, så måste den ske i stor skala och på en investeringsnivå som kommer att vara betydligt högre än alla de subventioner som i dag finansierar det europeiska lantbruket – och mycket högre än alla vinster som företagen själva tjänade in genom att flytta produktionen någon annanstans. Men om det inte lyckas att hämta hem drängen, vad får vi då? Självfallet ett ”postindustriellt samhälle”. Men om detta samhälle utan arbete verkligen utgör hoppet för 2000-talet – som en gång för 1900-talet – får sägas vara ytterst tveksamt.

Ecce Homo



                   
                   
                   
             

2013-01-12

Ersmark, Skellefteå socken


Ersmark är en tätort inom Skellefteå kommun. Den ligger i den bördiga Kågedalen som är det längsta sammanhängande jordbruksområdet norr om Uppsalaslätten. Ibland kallas Kågedalen också den för hästarnas dal eftersom det fanns många hästar där. Förledet i bynamnet är det förkristna mansnamnet Erik. Som andra -"mark"-byar med liknande förled anses byn ha uppkommit som nybygge någon gång under medeltiden.

2013-01-09



En reportage av en som inte kan fotboll. Som missar tillfället att fråga en fundamentalistisk separatist - som vill bryta loss Katalonien från Spanien - mot vilka lag som Barcelona då ska spela? Det är Rosell, bas för laget, som klämmer ur sig idiotin.

2013-01-08

Benny Andersson och Kristina Lugn




Nu mår jag mycket bättre, tack och lov att jag finns. Se på mig, jag är rasande bra. Ja, jag mår som en prins.

Vad vill du ha till middag? Kanske leverpastej? Jag ska städa åt dig. När du faller för mig mår du så mycket bättre.
Säg tack till var dag du får leva, var glad att du är så normal. Ditt blodtryck är lagom och dina sorger dom har dött av samvetskval.
Nu kommer jag och tar dig. Du blir glad, må du tro, när jag satsar på lyxproduktion just där du brukar bo.
Va' inte dum i huvet',det är stjärnklart ikväll. Kom och åk, e' du snäll, i min snygga rondell, så mår du mycket bättre.
Min vän, jag ska vakta din oro, jag e' som ett tröstpris till dig. Jag spritter av lycka på filten som du bredde ut. Kom, sov hos mig.
Var har du lagt min mössa? Vill du leva med mig? Å, min blomma i midvintersnö, låt mig handplocka dig.
Jag är så mycket bättre än jag vågade tro för min oro har flytt. När jag blev som förbytt blev jag så mycket bättre.
Vi är så mycket bättre än vi nånsin förstått. Se på oss, vi mår äntligen bra och vi luktar så gott.
Nu ska vi fira bröllop, det kom plötsligt minsann. Du är varm, du är skön och ditt motsatta kön gör mig så mycket bättre.

2013-01-06

NATO-lobbyns strategi


Efter det svenska försvaret avskaffats är dte nu dags för nästa steg. Arbete för svenskt medlemskap i NATO. Ena foten är redan inne. Svensk vapenstandard har NATO-anpassats, svensk militär står under eller ingår i NATO-operationer, typ Afghanistan. Redan våren 2012 ställde Krigsvetenskapsakademien frågan: ”Kan vi försvara oss?”. Och nu har ÖB svarat:
– Vi kan försvara oss mot ett angrepp med ett begränsat mål. Vi talar om ungefär en vecka på egen hand.
Om Sverige angrips från två håll, klarar vi det?
– Nej, då klarar vi inte av det speciellt länge, så är fakta, svarar Sverker Göranson.
ÖB förklarar att de militära hoten mot Sverige inte är som kalla krigets. Dagens scenarios prövas av Försvarsmakten i hemliga spel. Där utsätts Sverige för begränsade militära angrepp. En angripares syfte skulle vara att under en internationell kris ställa Sverige inför fullbordat faktum att slå ut en storstad eller inta ett begränsat geografiskt område en landsända eller Gotland.
Vi klarar alltså ett begränsat angrepp i en vecka?
– Ja, sedan är våra resurser nedkörda på sådant sätt att motståndskraften inte är så stor längre, svarar Sverker Göranson. En vecka in i striderna förväntar sig ÖB att Sverige får militär hjälp – men inte från EU där vi är medlemmar, men ”det är ingen militärallians”. I stället nämner han hur Sverige i en stabsövning ledd av Nato 2011 satte in större delen av sina Gripenplan för att undsätta Norge som angripits av övningsfienden. Han förväntar sig samma solidaritet om Sverige attackeras. 

2013-01-03

Indien - förr och nu

Här finns hela artiklen. Nedanstående utdrag är hämtat från The Guardian.

Ram Singh, the 35-year-old bus driver who is alleged to be the ringleader, and his younger brother Mukesh, came from Karauli in Rajasthan. The district may be only a few hours drive from the Taj Mahal but honour killings, banditry and violence between castes, the tenacious millennia-old social hierarchy, are endemic there. Another of the suspects came from southern Bihar, as poor and lawless a spot as anywhere in India. A fourth was from Basti, a small town near the border with Nepal, a bad place in a state, Uttar Pradesh (UP), that has socio-economic indicators worse than many parts of sub-Saharan Africa. Bihar and UP, along with the more prosperous Haryana and Punjab, are states in which the killing of female foetuses and girls is common practice.

But all were living in Delhi, in an unregistered semi-legal squatters' "colony" or "camp" in the south of the city that itself is a halfway house between village and urban life. In Ravi Dass colony, named after a 15th-century saint, children return from classes in fashion design or medicine at local colleges to mothers cooking on open wood-fired clay stoves. It too is a zone of transition, barely policed, where, as they would do in a village, neighbours enforce order and the authorities are rarely seen. "We are good people," one inhabitant said this weekend. There was little "eve-teasing" – as sexual harrassment is often euphemistically called in India – because fathers would unite to ensure anyone troubling their daughters stopped. But beyond the colony, there were no such constraints. Out on the streets of Delhi, there were no neighbours, no angry fathers a few yards away, and, as with most Indian cities, only rare, inefficient and often corrupt police.

The victim too lived on the fringes of Delhi: in Dwarka, a sprawl of flats and construction sites developed in phases since the mid-1960s to the south-west of the city. It too is a place of constant change as it expands into the semi-rural hinterland. Her father, from a small provincial town, had got a job as a loader at Delhi airport. His daughter's recent qualification as a physiotherapist meant her family was thus well on the way to fulfilling its aspirations of respectability, relative economic comfort and broader opportunity for the next generation. On the evening of the assault, she and her friend were returning from a cinema in Saket, one of two multiplexes at a well-known and extremely popular modern shopping mall. The moment they climbed into the unlicensed private bus driven by their attackers the good and the bad elements of India's ongoing transformation collided.