2012-05-14

Skäggmesen fladdrar vidare ....


En bättre avskedpresent än Manchester City´s dramatiska match mot Queens Park Rangers kunde inte erbjudas. Över tusen gråtande fans lämnade arenan när fyra minuter kvarstod av matchen. City låg då under med 1-2 och såg ut att snubbla på mållinjen. Två minuter senare ledde City med 3-2 och ligasegern var klar. Fotboll kan göra en toking. De tusentalet fans som gråtande lämnat stadion, hörde segervrålet och förstod att City´s 44-åriga längtan efter en ligaseger förverkligats, försökte desperat att ta sig tillbaks in på arenan genom att klättra över staketen men det gick inte. Skäggmesen önskar sina 100 000 besökare en lång och trevlig sommar!

2012-05-12

Vem vinner Premier League

Spanska, italienska och tyska ligans vinnare är redan klara. Imorgon avgörs vem som vinner den brittiska. United eller City? Efter att ha följt City i fem år hoppas jag de sopar hem guldet. Eller så snubblar de på mållinjen. Sånt har hänt förr. Vi får se. Här Mancini inför morgondagen.

2012-05-11

Reportrar i krig - förr och nu

Han tillhör de som hjälpte mig förstå vad som pågick i Vietnam. Här. Traditionen han arbetade inom  sträcker sig lika långt tillbaka som människans historia. Krigs- och våldsskildringar intar en långt framskjuten plats i de älsta flodkulturerna kring Nilen, Eurfrat / Tigris, Indus och YangTze. Skulpturer / reliefer av dödade och tillfågnatagna skildras ingående i den älsta skönlitteratur vi har. Illiaden är inget annat än våldets höga visa. En manual för maffiosos / MC-gäng. I konsten att döda. Eller ta Shakespeare´s dramatiska teater. Älskades av nazisterna. Själv läste jag honom under några år med ett pågående krig omkring mig och förstod varför.

Nu såg Horst Faas mer är heroiskt slaktande. Vad kriget gjort och gör med människor. Hur de t ex förstör drömmar om ett bättre liv för egna barn. Den som vill kan läsa "War of Nerves", en skakande skildring av 1900-talets krig och den parallellt framväxande krigspsykiatrin. Här. Bara hoppas att Steven Pinker har rätt när han driver tesen att våld sedan 1200-talet intar en allt längre tillbakaskjuten plats i våra liv. Här.

Annars kan man här se hur "fotografer" för 5 000 år sedan skildrade krig / fred. Eller själv ta del alla grekiska / romerska krigsskildringar. Eller för att närma sig vår tid. Ta Goya´s "Desastres de la Guerra". Här. Och ang debatten om vilken slags "modernitet" som Kinas ungdom går mot. Landets 1900-talshistoria är fasansfull.  Krig, svält, despoti och bottenlöst förtryck. Sedan 1949 beräknas uppåt 75 miljoner ha svält ihjäl / dödats. Först på 1980-talet började våldet klinga av. Det är mot den bakgrunden dagens kineser ska hitta sin identitet och "modernitet". Här. Inte undra på att jag inte kan med alla liberala fundamentalister som bara vill tala med de som har samma uppfattning som de själva. De vill inte ha dialoger, meningsutbyte. Tvärtom. Bara monologer. De lever i en spegelvärld.

Examensprov


Vad gör man inte för att klara inträdesprov till högskolan? Tja, i den här skolan laddas studenterna med aminosyra. Den vägen hoppas lärarna ge sina elever den energi de behöver för att studera på allvar.

Kinas revisorer på frammarsch

De kinesiska hushållens samlade banktillgångar är lika stora som Brasiliens, Indiens och Rysslands sammanlagda bruttonationalprodukter. Tillgångarna sitter "på bänken" och skall investeras. Partiet har bestämt så. Kina har politiska banker och ingenting annat. 


Partiet har dessutom flaggat för att alla utländska revisionsbolag i landet måste skära ner sin utländska personal och till 2017 ersätta större delen med kinesisk. Samtidigt finns en oro för hur kinesiska företag sköter sin bokföring? Ett par Kina-företag, registrerade på USA-börsen, har ertappats fuska och USA vill nu skicka ett team av revisorer till Kina för att syna de kinesiska företag närmare i sömmarna som köper upp amerikanska - och europeiska - företag. Folk jag träffade i Kina beskrev landets ekonomiska statistik som ett slags politisk "science-fiction". 

2012-05-10

Minskat barnafödande under 2011

Efter 11 år av ökat barnafödande minskade fruktsamheten under 2011. Mycket har hänt över tid, föräldrarnas medelålder har ökat och antalet barn som föds inom äktenskapet har minskat. Här.

Tredje Industriella Revolutionen



Med hjälp av datorer kan man redan idag skriva ut fysiska produkter. Som skiftnyckeln i videon ovan. Och det kommer inte bara att stanna vid en skiftnyckel. Debatten är redan igång. Här finns en artikel från Economist. Inget är vanskligare än att föreställa sig framtiden. I videon här nedanför gör dom inte en skiftnyckel utan en cykel ... Dom säger att vi nog kommer att kunna göra det mesta och att detta kan innebära att mycket av den produktion som idag flyttats ut till de s k u-länderna kommer i retur till västvärlden. Företagare drömmer redan om att avskaffa lager. Man "skriver" ut det som behövs. Den som lever får se ... Här några andra exempel på vad som redan kan göras ... Vi är på väg mot vad Economist här skildrar som en ny geologisk tidsålder där mänskligheten - på gott och ont - är den största förändringsfaktorn på planeten. Var finns det politiska ledarskapet?

Löfven jabbar mot Reinfeldt

Jag gillade Löfvens agerande i Agenda för några dagar sedan. Låg profil, lyssnande men klar när han sade något. Som att "jag tror jag har mer erfarenhet av näringslivet än vad ni allihop i Alliansen har tillsammans". Bra. Bra var också Reinfeldt som gjorde klart att vi inte har tillräckligt stora klassklyftor utan att "trösklarna" måste höjas och "konkurrensen" tillta. Nu jabbar Löfven på nytt mot Reinfeldt. Här.

2012-05-09

Al Jazeeras dokumentär som fick Kina att gå i taket




... China has the biggest penal colony in the world - a top secret network of more than 1,000 slave labour prisons and camps known collectively as "The Laogai". And the use of the inmates of these prisons - in what some experts call "state sponsored slavery" - has been credited with contributing to the country's economic boom ... In this episode, former inmates, many of whom were imprisoned for political or religious dissidence without trial, recount their daily struggles and suffering in the "dark and bitter" factories where sleep was a privilege ....

2012-05-08

Varför kastas Al Jazeera ut



Melissa Chan åker ut och Al Jazeeras Beijingkontor stängs. Kinesiska myndigheter är misnöjda med hennes rapportering. Hon påstås hitta på nyheter. Som exemplet ovan. Läget i Kina är minst sagt komplicerat. Uselt då det gäller mänskliga fri- och rättigheter ( läs t ex "Out of Maos Shadow" ), men det har varit mycket värre än det är idag. Bara sedan den kinesiska revolutionen 1949 har 45 - 75 miljoner dödats. Men det finns även grader i helvetet.

Materiellt sett har kineserna aldrig haft det så bra som de nu haft de senaste 30 åren. Men tyvärr behöver ingen "hitta på" nattsvarta Kina-reportage. Gapet mellan ord och verklighet är hissnande. Alltför många av kommunistpartiets, militärens, polisens och domstolarnas folk utses direkt av kommunistpartiet. Kvalifikationer behövs inte. Till domare kan t ex utses en arbetslös militär. Domar fastställs nämligen inte av domstolen utan av partiet. Melissa Chan är den sjunde utländske reporter som kastas ut. Senast det skedde var 1998.

Nobelpristagare mot strömmen

Alla tycker inte att grekernas val är åt helvete. Paul Krugman, Nobelpristagare i ekonomi, tycker tvärtom. En välgärning att någon äntligen säger ifrån. Kopplar man ekonomiskt stryptag på ett land, kan man inte förvänta sig ordning och reda. Att grekerna röstade bort de två partier som kokat ihop soppan är inte heller något att beklaga sig över. Det var på tiden att någon sade ifrån menar Krugman. Här. Även Leif Pagrotsky är inne liknande tankegånger. Här.

Varför håller man på?



I Stockholm, på en T-banestation, står skrivet: Jag tror att evolutionen bara är ett desperat försök att ge tillvaron mening.

2012-05-06

Nationalromantik, torparraseri och lagvrängare

Den tredje artikeln skildrar brännvinsadvokatyr. Hur jurister, domstolspraxis, lagtexter och starka kapitalintressen skapar en explosiv mix. Rättsröta skulle det kallas om media intresserade sig. Att så inte sker, med ett och annat undantag, beror helt enkelt på att merparten av den svenska journalistkåren saknar juridiska kunskaper. Och vetenskapliga. Vi får de media vi förtjänar. Bakgrund och sammanhang väger lätt i dagens nyhetsvärld, där snabbhet värdesätts mer än något annat. Korta artiklar, korta radio- och TVnyheter är det som gäller. Inte undra på att saker och ting förenklas till förvrängning.

Grekisk demokrati och dramatik


Det franska och serbiska valet i all ära. 
Det är det i Grekland som blir intressant att följa. Efter alla låneförhandlingar och nedskärningar är frågan vad som skett och sker i folkdjupet. Enligt EUs stabilitetspakt får ett lands offentliga skulder inte överstiga 60% av BNP. 
Greklands kommer kanske att ligga på den nivån framåt 2020. Om nu det går att få politiskt stöd för att genomföra alla utlovade nedskärningar. Frågan är vilket eller vilka grekiska partier som kan överleva val på såna villkor? 
Enligt experterna går Grekland inte att rädda. Hittills har 10% av Greklands befolkning lämnat landet. En miljon tvåhundratusen. Av dom 9% av Greklands läkare, den yrkeskår som tillhör landets mest korrupta. I Grekland får muta sig till behandling.  
Samtidigt som råttorna lämnar det sjunkande skeppet, har Grekland fått 1.3 miljoner nya invandrare från östeuropas fattigländer. De söker sig till Grekland för att de har det bättre där än i sina hemländer. Ofta blir det gangstern och horan som styr. Och alla gör vad de kan för slippa undan att betala skatt. En folksport där som här. 

2012-05-05

Kinas ekonomiska statistik = science fiction?

Karln jobbar som ekonom i Beijing. Gissa om han fick sina fiskar varma efter den här intervjun. Kallades t ex idiot. Intressant med folk som går mot strömmen. 

2012-05-04

Kalla kriget, USA, Sovjet och Kina

En rad dokument som belyser USAs syn på östeuropa, Sovjet och Kina finns tillgängliga på nätet. Efter Sovjets sammanbrott anklagades USAs underrättelseväsende för att inte ha förutspått förloppet. Ingen kunde ana vad som skedde. Här finns det godis för historiskt intresserade.

Den ljusnande framtid är vår ...


Världsbankens rapporter om Kina 2030

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player


En rad nya rapporter har nu framlagts. Bl a om Kinas satsning på grön teknologi. Det tog väst 150 år att städa upp det värsta i miljöväg. Kina hoppas göra detsamma på 30 år. Här finns rapporten. Kina har som många andra länder upptäckt att det går att göra pengar på miljön. Stora pengar.

En andra rapport tar upp Kinas tickande demografiska bomb, dess åldrande befolkning. Idag finns i Kina 300 000 vårdplatser för äldre, fast behovet är bottenlöst, 100-tals miljoner människor. Kostnaderna för framtida vård blir enorma. Det talas t o m om att Kina i framtiden får göra som vi - öppna landets gränser  för invandrare. En andra  tickande kinesisk bomb är landets snabbt och våldsamt växande klassklyftor. Här finns den rapporten.

Motorn i Kinas utveckling är urbanisering. Under de kommande tjugo åren planeras ytterligare 350 miljoner kineser flytta från land till stad. Alla ska ha jobb, utbildning, sjukvård och social trygghet. Att bygga nya städer - i Kina byggs ett nytt StorStockholm / månad - stimulerar inte bara cementindustrin utan även transport-, telekommunikations-, elsektor etc. Hela rapporten "Kina 2030" finns här.

År 2000 bodde 36% av Kinas befolkning i städerna. Förrra året, 2011, 51.3% och 2030 kommer siffran att vara 67%. Om allt går efter plan och det gör det sällan. Som dessa livsöden visar. Här.

Blind rättvisa. Andra kapitlet



Den blinde kinesiske självlärde advokaten vände sig alltså direkt till USAs politiker. Det är valår. Översättningen görs av en kristen kines, de hoppas omvända landet. Här finns en utskrift av ett tidigare telefonsamtal mellan den blinde advokaten och en kinesisk jurist.

Och ang Kina så har Time nu Bo Xilai på sin framsida och här en artikel i tidningen. Det är den här typen av händelseförlopp, avhopp - brutalitet - korruption - tvång - mord, som den kinesiska partiledningen fumlande försöker hantera i sin strävan att inte hamna på efterkälken i den "förväntningarnas revolution" som nu skapats genom landets ekonomiska utveckling. Fader och bror arresterats, nya övervakningskameror uppsatta kring det hus där han bor, hot om att döda barn och fru, arrestering av de vakter som "lät honom fly" etc.

Kinas yngre generation växer upp i en annan värld än den som landets leninistiska parti ser som sin. Men att som SvD hävdar i sin ledare - tro sig kunna se Kinas rätta ansikte - är en from förhoppning. Kina har en rad sinsemellan dramatiskt skilda ansikten. Det är bara att resa i landet och tala med folk för att inse det. Kina rymmer allt. Kina av idag skiljer sig alltså ganska avsevärt från Kina av igår. Tillstås inte det hamnar debatten i diket. Kolla t ex Kinakännaren Jonathan Fenby´s senaste bok "Tiger Head Snake Tails".

2012-05-03

61 kinesiska läsfrukter


Varför läser jag? Varför stannar man upp inför minnen överhuvudtaget? Kan man lära sig något av att läsa? Minnet är opålitligt. Det mesta man läser försvinner lika fort som ögonen förflyttar sig längs sidan. Ändå. Tillvaron är alleles för stor för mina ögon. Genom att läsa får man flera liv.Ser den egna väldiga okunnigheten förfärande tydligt. Ställ bara frågan: hur vet du det? Det bästa med att läsa är att hela tiden överrumplas av perspektiv jag aldrig tidigare haft / sett. Däri narkomanin.

Klickar du på bilden så ges lästips. Bästa böckerna? De som analyserar kinesiska forskares hantering av den polska fackföreningen Solidaritet, Gorbatjov och Yeltsin och Sovjetunionens sammanbrott. Kineserna studerade för att undvika en repris. Den som lever får se om de lyckas eller inte? Kineserna frågade mig vad jag trodde? Charta 77, polska Solidaritet, kriget i Afghanistan, resor i 65 länder blev mina universitet. Men inte har jag blivit klokare för det? Allt som inträffat under min livstid har varit och är oförutsägbart! Vad lär man sig av det?


Vänsterns våldsromantik

För en tid besöktes Sverige av Stephen Pinker. I Uppsala höll han en lysande föreläsning om våld. Här finns den. Pinkers tes var att vi successivt ( sedan 1200-talet ) blivit allt mindre agressiva, alltmer fredliga och att t o m 1900-talet var relativt fredligt. Historiskt sett.

Samtidigt kastade han in en brasklapp av det större slaget. Detta, påpekade han, betyder inte att vår vilja att slåss eller döda har klingat av. Att evolutionen gått i stå. Pinker redovisade bl a en undersökning som klargjorde att 60% av alla män vid något tillfälle känt lust att slå ihjäl någon och att 40% av alla kvinnor känt samma sak.

Pinkers slutsats? Att 40% av männen och 60% av kvinnorna ljög. Kom att tänka på detta när jag läste om den våldsromantik som blommande upp under Vänsterns Första Maj-firande i Malmö. Här. Undrar hur det är med synen på våld inom Vänstern? Officiellt är de naturligtvis helgon med gloria. Men anser dess medlemmar  fortfarande att vi behöver en blodig revolution här i landet? På Torget i stan där jag bor står vänsterungdomar då och då och jag brukar fråga dom om hur de ser på saken. "Inte för närvarande", blir det förhoppningsfulla svaret. Våldsromantiken blommar .... I alla fall hos dom som inte har en aning om vad det är och medför. Vänstern är infantil i många avseenden. Lever i Gud vet vilken värld.

2012-05-02

Är du lönsam lille vän

Att vi vill bli lurade beläggs dagligen och stundligen. Här. Betala 8 900:- för att utbilda dig till breathwalking-instruktör. Naturligtvis finns ingen svensk översättning. Vi gillar krångligheter. Som att lära sig gå + andas + tänka på ett indiskt mantra. SAMTIDIGT! Tänk bara på att andas genom NÄSAN! Genom att uppmanan till sånt kan man ta betalt. Säg bara inte att Kejsaren är naken.

2012-05-01

Blind rättvisa



150 miljoner påtvingade aborter och 250 miljoner steriliseringsoperationer. Hyrda gangstergäng som nattetid "rövar" kvinnor till operationer. Allt för att partibossarnas operationskvoter ska uppfyllas. Allt illegalt om nu land ska med lag byggas.

Kina är världens mest korrupta land och Chen Guangcheng en av alla kinesiska självlärda jurister som vädjar till landets ledare om att följa landets lagar. Chen Guangcheng är populär eftersom han uppnått framgångar. För Kinas handikappade. Kanske mest uppmärksammad är domstolskampen för Beijings T-baneåkare.

Alla handikappade ska enligt lag åka gratis. Det fick han igenom. Dessutom har han varit pådrivande vad gäller handikappades rätt till skatteavdrag. Men det satte myndigheterna stopp för när de insåg vilka skattebelopp det skulle röra sig om både på provinsiell och nationell nivå. Att ge tillbaks skatt åt enskilda i olika byar var en helt annan sak.

Chen Guangcheng har tagit sig an män / kvinnor som utsatts för tvångsmässig sterilisering / abort. Något som enligt kinesisk lag förbjöds 1988. Tusentals söker hans hjälp. En slags kinesisk juridisk motsvarighet till Robin Hood. Det är inte heller första gången han lyckas fly från sin husarrest. Detta trots att han är blind, hårt övervakad. Många hjälpte till att få honom fri.


Chongqings kyrkogård