2012-02-29

Vad vill socialdemokratin

Ett intressant förslag av Magdalena Andersson. Ge dom arbetslösa rätt till jobbskatteavdrag. Detaljer här. Och här finns Calmfors värdering av förslaget. Och förtroendet för Löfven fortsätter stiga utan att karln behövt behövt öppna munnen. Kanske lika bra det som han ser ut i käften. Dom får ge honom ett nytt garnityr. Som det nu ser ut luktar han tandläkarskräck. Annars är det underbart att slippa se och höra självmordsbombaren Juholt. PS Ang frågan vad socialdemokraterna vill - se det här med Kjell Olof Feldt. Mycket bra ...

2012-02-28

Offerskålens historia

Den har en dramatisk historia. Hittades 1938 i Changsa, smugglare insåg dess värde och försökte föra ut den ur landet, polis och myndigheter ingrep. När sedan japanska styrkor anföll staden tillämpades den brända jordens taktik. Större delen av staden brändes ner.

Den konvoj som fraktade offerskålen bombades, skålen förstördes, resterna sparades och låg undanstoppade till 1959 då offerskålen renoverades och ställdes ut på Nationalmuseum i Beijing. Dess andliga skyddsängel var ingen mindre än premiärminister Zhou-en-Lai. Idag räknas den till ett av Kinas mest värdefulla föremål. Bortåt 2 500 år gammal.

Användes både som vinbägare och offerkärl. Är vackert dekorerad med fåglar, drakar och ödlor mot bakgrund av moln och skyar. Än idag är många kineser övertygade om att avlidna förfäder kollar vad man gör och kan påverka en handlingar hit och dit. Förfädersdyrkan sitter i. Tillsammans med de tre stjärngudarna långt liv, lycka och lön. Idag står en kopia på bordet i vardagsrummet.

2012-02-03

Logikens Höga Visa



Underbart, övermåttan underbart om livets gåta. Från myror som bygger gigantiska städer över lysande populärvetenskapliga forskare  - Ulf Danielsson och Bengt Gustavsson - som tar oss med på en tur genom vårt nuvarande vetande om universum ( här  ) till tips på en bok om döende håller för viktigt (här). Det slående där är att ingen talar om sex! Tänker på vår förra ärkebiskop, Hammar, som berättade om sin erfarenhet som biktfar till döende, att alla oavsett kön och yrke, ångrade att de inte bättre tagit vara på sina nära och kära. En som levt nära döende är Lisa Sand. Här finns en artikel om hennes arbete med länk till hennes avhandling. Budskapet? Att döendes ensamhet är av en dimension vi andra har svårt föreställa oss.

Tänk på det medan du ger dig ut och vimlar i snöyran. Och ägna dessutom Grekland en och annan tanke. Här en utmärkt skiss av hur ett lands ekonomi ser ut då det är i det närmaste bankrutt. Vi har de politiker vi förtjänar. Att ASTRA lägger sin forskningsavdelning är inget mindre än en katastrof. Och samtidigt köper ASTRA upp sina egna aktier i miljardomfattning?!? Under 2011 för 5.6 miljarder dollar (!) och i år för ytterligare 4.5 miljarder dollar! Allt för att få aktien att stiga.