2012-01-29

Attenborough vacklar i sin syn på religion

Hittills har han haft en bestämd uppfattning. Det finns ingen Gud. Det exempel han brukat ta gäller en ung afrikan som ansatts av ett djur som äter sig in i ögat med förlorad syn som följd. Inte kan högre makter ha skapat sådant? Men nu - i ett längre program i BBC 4 - uttrycker han sig mer svävande
"I don't think an understanding and an acceptance of the 4 billion-year-long history of life is any way inconsistent with a belief in a supreme being," the 85-year-old broadcaster and writer told the presenter Kirsty Young. "And I am not so confident as to say that I am an atheist." Här finns programmet för den som lyssna. 

Frozen Planet

Från 10:e till 15:e minuten finns en makalös sekvens. En varg som ger sig på en bison. Här.

SAP tiger om kapitalism 4.0

Allt är långt ifrån som det ska i socialdemokratin. Läs här. Inte heller inom det borgerliga lägret. Ta bara korruptionsskandelen i Stockholm! Nej, hur dom än vänder på sig har dom ändan bak. Nu säger SAP ja till europakten medan LO säger nej. Här. Däremot säger LO ja till ESM:s råd. Här
Men för att hitta systemkritik får man gå både till vänster och höger om socialdemokratin. Jonas Sjöstedt. Här. Han har för övrigt en byk att tvätta. Se här. Och här ett porträtt av Sjöstedt. Vill man läsa en bra borgerlig kritisk skildring av kapitalismen ges den här av en klok ekonom, Klas Eklund, som kräver en ansvarstagande kapitalism. Detta efter ha upplevt finanskris, skuldkris, permanent hög arbetslöshet, stora klassklyftor, miljö- och klimatkris. I Sverige har klassklyftorna ökat mest. Se här. Att Moderater och Allianspartier talar om en framgångsrik arbetslinje är bara båg. Här
Man behöver alltså inte vara kommunist för att kritisera kapitalismen. Ideologier är ett jäkla skit. De förvänder bara synen på folk. Gå istället efter vad folk gör och får gjort. Men tro för den skull inte att den vänstra handen vet vad den högra gör. Tillvaron är en gåta. I alla fall för mig.  

Vad vill Stefan Löfven

Mycket talar för att Löfven drömmer en nostalgisk gråsossedröm om ett land där storföretag och centrala fackförbund styrde och staten gynnade sina gunstlingar. Han verkar mer intresserad av att öppna industriakuten än av att satsa på vårdens akuter. Frågan är hur klokt det är i en tid när allt färre vill vara med i facket, när unga ser det som en intresseorganisation för dem med jobb, som höjer murarna mot dem utanför. Han lär knappast hjälpa S att vinna tillbaka den miljömedvetna medelklassen i storstäderna som har flytt partiet.
Under de senaste åren har Löfvens insats för industrin inte varit en kamp för ett gott företagsklimat, utan för att pumpa in skattemedel i ett visst företag. När inte heller General Motors kunde göra något åt att Saab säljer för få bilar krävde Metallordföranden att staten skulle ta över förlusterna genom att gå in som delägare.
I början av 2010 köptes Saab i stället av den holländske lycksökaren Victor Muller och hans Spyker. Muller hade en historia av att satsa på skrytbyggen och fester i stället för investeringar och löner, men fick snabbt Löfvens stöd. "Han jobbar hårt för att få det här att gå i lås nu", sade han på en presskonferens, "men han kan inte göra allt själv."
De som borde ställa upp för Muller var som vanligt skattebetalarna, som enligt Löfven borde ge honom billiga lån, subventioner och pengar till forskning och vidareutbildning. Staten hade i och för sig redan garanterat runt 4 miljarder kronor i lån från Europeiska Investeringsbanken, EIB, men det tyckte Löfven var fickpengar. "Passivt", fnyste han.
Saabhistorien reser allvarliga frågor om Stefan Löfvens omdöme och vilja att låta skattebetalarna stå för industrins förluster. Men än mer reser det frågor om hans världsbild. I en globaliserad värld där hela sektorer plötsligt kan konkurreras ut är det av största vikt att vi snabbt för över kapital och arbetskraft till fungerande företag. Då måste vi också bli bättre på att avsluta misslyckanden innan de slukar för mycket resurser. Här
En helt annan syn på Löfven har Leif G W Persson. Hä'r. Även Aftonbladets ledare tror på Löfven. Här.  I båda fallen blir det mycket ord och litet verkstad. Vad mediadrevet kommer att böka upp återstår att se. Guillou lyfter ett barnande finger. Här. Och den fackliga önskelistan här

2012-01-28

Iran, Israel och oljan

Tiden rinner ut. I alla fall i Israel. Här. Israel, som i åratal övervägt ett anfall mot Iran, menar att det måste ske inom kort. Samtidigt försöker USA och EU strypa Irans oljeexport. Här om Irans olja. Här beskrivs det omöjliga i att via bombningar komma åt Irans kärnvapenprogram. Hans Blix skildrar här det snabbt krympande förhandlingsutrymmet. Samma tema belyses här men då från USAs horisont. Presidentval väntar med allt det för med sig. Kina, Irans största oljekund, vacklar. här.

Europa - den mörka kontinenten

Det finns mycket aggressioner mellan nationerna: greker mot tyskar och tyskar mot greker, nordeuropéer mot sydeuropéer, britter mot nästan alla andra och nästan alla mot britterna. Förtroendet för det europeiska projektet är krisartat lågt. Och på såväl det nationella som det europeiska planet råder skepsis, om inte cynism, till politikerna.
Om det är eurons räddning vi bevittnar är det en fruktans seger, inte hoppets. Andra stora moment i det europeiska projektet – införandet 1989 av den inre marknaden, utvidgningarna, euron själv – drevs av hopp. Det är fruktan för att kostnaderna för ett sammanbrott blir högre än det impopulära alternativet, att rädda länder i knipa, som förmått Tyskland och andra att genomföra det nödvändiga minimum.
Om eurozonen inte får fart på tillväxten, eller om det bara sker i några få länder där läget är bättre, blir aggressionerna än fler. Allt fler kommer att undra vad detta Europa egentligen tjänar till. (Vi ska komma ihåg att EMU grundades inte enbart som en ekonomisk åtgärd utan, kanske ännu mer, som en politisk.) Det finns goda svar på den frågan och de måste sägas ut klart.
De rör vår kapacitet att förhandla i 2000-talets värld av framväxande giganter utanför väst som Kina och Indien, med globala utmaningar som klimatförändringen, med den arabiska våren som är detta årtiondes mest hoppingivande skeende, och med att försvara det senaste halvseklets inrikespolitiska landvinningar, till exempel en speciell europeisk blandning av relativt välstånd, livskvalitet, social rättvisa och trygghet.

2012-01-26

Socialdemokratins dödsdans

I ett år har vi matats med skildringar av SAPs sönderfall, fraktionsstrider och inkompetenta ledning.Värre skadeskjutet än så kan knappast ett parti bli. Det tornar fram som ett råttbo, dominerat av personmotsättningar och regionala fraktionsstrider. Inför valet av ny ledare tävlar partifolk i att paradera i media med sina åsikter. Allt naturligtvis innan beslut har fattas. Kvinnor käbblar redan om att det borde vara en kvinna, inte en man. Tanken att den mest meriterade borde komma ifråga verkar inte ens dyka upp. Intrycket av ett parti i upplösning förstärks. Sådant faller varken marginal- eller medelklassväljarna på läppen? Och knappast de 900 000 förstagångsväljare vi har vid 2014 års val. Nej, den socialdemokratiska dödsdansen verkar långt ifrån över.

2012-01-24

Valet 2014: 900 000 förstagångsväljare

De har levt tolv år under Alliansen. Har ingen susning om välfärdssamhällets historia. Uppväxta i en helt annan värld. För dom är naturligtvis ungdomsarbetslösheten den stora frågan. Vi kommer att få se alla partier lägga ut lockbeten. Röstfiska. Sen får vi om ungdomarna röstar som sina föräldrar eller om de går egna vägar? Så här föll rösterna 2010. Alliansen fick 2 929 771 röster; de röd-gröna 2 592 827. Skillnaden mellan blocken uppgick alltså till 336 944 röster. Till det kommer S-D 338 241.

Idag finns 190 000 arbetslösa ungdomar mellan 15 - 24. Det motsvarar 27%. Hur ska de klara upp sina liv? Här. Enligt Arbetsförmedlingen finns idag 60 791 lediga jobb. Här. Men gå in på ditt eget län och kolla vilken sorts arbetskraft som efterlyses? Just det. Erfaren och utbildad. Och det är ju inte de ungdomskullar som går arbetslösa .... Så de fortsätter att pensioneras. Fast nu heter det något annat. Här.

Till detta kommer så "utanförskapet". Här. Omkring en miljon. 19% av alla i åldersgruppen 15 - 64. Man kan få huvudvärk för mindre. Vad är det för slags samhälle vi lever i där 1.2 miljoner står utanför arbetsmarknaden? Och landets befolkningsstruktur inger bekymmer även den. Här.

El Classico Barcelona - Real Madrid


Ikväll möts de igen. Barcelona mot Real på hemmaplan. Klicka på bilden så förstoras den. Då har gräset klippts ner till en centimeters höjd, inte tre som det var i Madrid. Fotbollsplanen är nyvattnad så bollen ska glida på gräset som en hockeypuck.

Och Pep Guardiola, Barcelonas tränare som Zlatan föraktfullt kallade "filosofen", har som vanligt suttit långt in på kvällstimmarna och tittat på videoupptagningar av Real Madrids spelare och spelsystem. Barcelonas spelare har sedan via Ipads fått videoklipp att studera, information om vilken taktik som ska användas. I alla fall initialt. Pep är bra på att kasta om taktiken under spelets gång. Här finns en ganska intressant artikel om hur resonemangen kan gå.

En annan bra nyhet är att en av Europas främsta fotbollsjournalister, Sid Lowe, till hösten kommer med en bok om just El Classico. Här. Den lär bli något extra. Han är alltid rolig att läsa. Mycket mer än fotbollsjournalist. Här hans kommentar till Morinhous val av Pepe som central mittfältare. Och här en artikel inför onsdagens match. Innan dess kommer i februari Graham Hunters bok om Barcelona. Har redan fått den som .pdf och läser den av och till. Finns intressanta deltaljer även där även om det mesta redan är känt från media.

Deng Xiaoping och Kinas ekonomiska revolution



En utmärkt BBC-serie i nio delar om Deng Xiaoping, mannen som ledde Kinas modernisering. Bildkvalitén lämnar mycket i övrigt att önska men det får man stå ut med. En rad av de främsta politiker som sett denna modernisering medverkar.

2012-01-21

Troll spricker i solen

Det gjorde Juholt också. Patetetiskt läsa hur han tycker han mötts av klassfördomar. Han är ju inkompetent och inget annat. En del SAP:are säger han har sån glöd? Ett inlärt tal efter 100-tal möten med troende socialdemokrater. Där han serverar dom exakt vad de vill höra. Hur mycket bättre allt var förr. Nej, skicka ut Juholt på en ny turné, en pensionärsturné denna gång. Där han får predika och låtsas som om tiden står stilla. Det är ju sånt många vill höra.

Nu sparkas Juholt uppåt. Får tydligen en kommande reträttplats in i EU. Sätts på valbar plats inför kommande EU-val. Så går det till. Där får han ännu högre lön, ännu fler förmåner och försvinner totalt bland Bryssels alla 30 000 lobbyister och 20 000 beslutsfattare. Och fr a - vi får då aldrig veta vilka grodor som hoppar ur munnen. Så går det till när man kammar varandra.

Och då drar alla socialdemokratiska kommunalråd en lättnadens suck. De hoppas nu kunna sitta kvar vid köttgrytorna. Socialdemokratin befinner sig på ökenvandring. Samtiden har sprungit ifrån partiet. Den klassiska socialdemokratiska ideologin är inte längre användbar. Partiet har ju dessutom själv målat in sig i ett hörn genom att puffa för EU, privatiseringar, avregleringar etc. Det bästa som hittills skrivits finns här.

2012-01-20

Deutsche Banks grekiska reklamfilm

Akropolis att hyra

Vad gör man inte för att få in pengar? Även om det rör sig om ett droppe i havet? Grekland bryter sin tidigare restriktiva hållning och låter shower hyra Akropolis eller andra arkeologiska platser. Här,.

Media - ett Frankensteins monster

Visst är Juholt en sopa. Så här gick det tydligen till då han valdes. Men medias bevakning har passerat alla gränser. Det har gått prestige i frågan. Journalisterna överbjuder varandra i vetskap om vad som ska hända. Om inte Juholt avgår idag - hur ser de då på sig själva och sin yrkesidentitet? Består den i att spekulera och förmedla rykten och skvaller? Media är på väg mot det engelska scenariot. Uppgifter som publiceras behöver varken vara faktiska, ge bakgrund eller sammanhang. Allt går ut på att sälja, skapa sensation. Fy fan. Inte ens affärstidningarna håller sig för goda för slaskjournalistik.

Danmark ansluter till nya EU. Finland också

Här finns artikeln. Och Alliansen verkar få igenom sin önskan efter stöd från Mp. SD säger sitt här. Medan Finland tonar ner det hela. Här.

2012-01-19

Kan statistik göra känslor begripliga

I Kalifornien söker en dataforskare igenom nätet för att leta efter mönster i våra innersta känslor och tankar. Han heter Sep Kamvar och är lycklig 78% av sin tid. All världens bloggar läses av och alla meningar plockas ut som börjar med "jag känner". Sedan kan en viss känsla väljas ut och analyseras. Dela upp t ex lyckliga efter ålder, kön och bostadsort.  Är kvinnor lyckligare än män? Är man lyckligare i USA än i England?  Han har upptäckt att äldre människor är lyckligare. Att yngre kopplar lycka till spänning. Äldre kopplar det snarare med rofylldhet. Kvinnor känner sig oftare mer älskade än män, men har oftare dåligt samvete. Män mår bra oftare än kvinnor med känner sig också ensammare. Här finns hans hemsida. Och här en redovisning av hans arbete.

Skönheten och Odjuret



Det hela påminde om hockey-matcherna mellan Sovjet - Canada. Teknisk briljans mot fysisk spel, passningstålamod mot snabba explosiva kontringar. Barcelona hade totalt 73% av bollinnehavet, tog sig gång efter annan fram fr a på Reals vänstersida där den turkiske anfallaren Altintop förvandlats till back.

Inledningsvis mötte Reals förvar mycket högt upp på planen för att sätta stopp för Barcelonas passningsspel på mittfältet. Reals mittbacksförsvar leddes av Pepe, en skicklig men brutal spelare. Under elva El Clasico har han fått åtta gula kort. Som Sid Lowe skriver här borde Pepe utvisats efter att medvetet stampat på en liggande Messis högra hand. Det hindrade inte Messi från att avgöra matchen med en sagolik framspelning av Abidal. Här har sen Sid Lowe en mer analytiskt hållen artikel. Som vanligt bra.

Mest givande är de dom spanska tidningarnas kommentarer. Där är fotboll en religion och spelarna dess profeter. Här finns Marca och här Sport. Marca´s rubrik är Skamligt ( om Pepes stämpling ). Sport´s Barca tvättade smutsigt Madrid. Här finns ett sammandrag av matchen.

Jag gillar att läsa om filosofer, även om de som Pep Guardiola "bara" är fotbollsfilosofer! Här.

2012-01-18

Tyskland tjänar på EU-krisen

Enligt Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble, tjänar Tyskland stort på krisen. Enligt hans beräkningar har Tyskland mellan oktober 2009 - oktober 2011 betalat 1 300 000 000 € mindre i ränta på lånade pengar. De tyska lånevillkoren är inte längre desamma som innan EUs skuldkris. 2009 låg räntan på 4.9%, idag har den sjunkit till 1.42 %. 

Om konsten att göra av med pengar

Det finns specialtidskrifter för folk som inte vet vad de ska göra av sina pengar. En här. Syfte är att tipsa folk vad de ska köpa. Som här. Varför inte köpa en flaska Johnny Walker för 20 000 dollar? Eller en skivspelare för 300 000 dollar? Eller ett ägg gjort av juveler? London är det europeiska finanskapitalets huvudstad och Bond Street den gata där de rika gör av med sina pengar. BBC Worldservice har gjort ett bra program. Här. Och Harrods, det världsberömda varuhuset, välkomnar nu även stenrika kineser. Man har 75 heltidsanställda, mandarintalande enkom för dessa kunder.

Greider och Andersson

Göran Greider skriver: På tisdagsförmiddan orkar jag inte höra mer av dagspolitiken; Håkan Juholt är förstås på tapeten igen. Förmodligen är han körd. Det är bara att inse. Han är ohjälpligt skadeskjuten av medierna, av krypskyttar på den högra kanten i sitt eget parti - samt av sig självNej, jag tycker inte det är rättvist. Det är inte rättvist att en politiker betraktas som handikappad på grund av att han kommer från landsorten och inte passar medieeliten. Inte heller är det bra att en politiker för ett större parti numera måste vara en hundraprocentig broiler för att klara sig undan mediernas jakt på minsta misstag. Juholt hade ingen erfarenhet från toppolitiken och inte heller från den hårda kommunalpolitiken. Därför får vi från och med nu nöja oss med fabrikskläcka politiker, helst uppvuxna i Stockholm. Här


Vidar Andersson skriverHåkan Juholts framträdande i Sälen känns som droppen som fick bägaren att svämma över. Ännu en gång och helt oprovocerat förvandlades en politisk möjlighet till en förnedrande diskussion om felaktigheter och osanningar. Jag tror inte att det går längre. Socialdemokraterna måste se till att få ett för alla parter hedersamt avslut på det här .... Bråken mellan olika delar av Socialdemokratin har tidigare balanserats av regeringsinnehavets möjligheter och ansvar. Vänster och höger, stad och land, akademiker och industriarbetare har stått ut med varandra eftersom alla har gynnats av det. Utan regeringsmakten som korrektiv flammar bråken upp. Två partiledare i rad har eldat på brasan genom att skapa sina "egna gäng" av medarbetare. Sahlin började och Juholt fortsatte i en än mer intensiv takt att lyfta in de sina till centrala positioner. Socialdemokratin är värd ett bättre parti.. Här

Även Reinfeldt ljuger ...

Att det blåser högervindar och ljugs på samhällstoppen är lika säkert som att solen går upp. Den som förnekar det skulle snabbt göra sig till ett åtlöje. En annan sak är sen att man kan tycka illa om att politiker ljuger som hästar travar. Naturligtvis ljuger även Reinfeldt. Den som tror annorlunda kan ju roa sig med att läsa här i moderaternas huvudorgan Svenska Dagbladet. Det är inte heller kattskit han prånglar ut: ..."Vi har två år i rad - 2010 och 2011 - varit ensamma i Europa om att ha en ekonomi i balans och överskott". Sverige hade inget överskott vare sig 2010 eller 2011. Norge, Schweitz och Estland hade däremot överskott. Om denna Reinfeldts lögn - det finns fler - kommer vi inte att få läsa särskilt mycket. Anledningen kan ni ju själva fundera över.

El Classico: Real Madrid - Barcelona



Ikväll kl 22 möts de igen. Kl 22 i den spanska cupens kvartsfinal. Sid Lowe anses tillsammans med Simon Kuper som några av Europas främsta fotbollsreportrar. Senaste mötet lagen emellan analyseras här av Sid Lowe. Bra påminnelse inför kvällen. Och för den som avnjutit Hans Roslings TV-program (här) om statistikens betydelse i vår samtida värld, kan med behållning läsa Kuper´s artikel om statistikens betydelse för dagens fotboll, A Football Revolution. Läs och begrunda den här. I slutet av månaden kommer sen Graham Hunter´s bok om Barcelona. Den är på 450 sidor.

Det är bara hoppas att dess innehåll når samma nivå som Sid Lowe´s och Simon Kuper´s texter. För mig är Graham Hunter ännu ett oskrivet blad. En annan introduktion av spansk fotboll är den danske socialantropologen Kasper Kloch´s Fotbollmani, en serie porträtt  av några av de fotbollsklubbar som spelar i La Liga.  Ska bli skönt att för några timmar fly från verkligheten. Sitter nu och lyssnar på Rikdagsdebatten som går i uppkörda fotspår. Tråkigt, tråkigt, övermåtttan tråkigt trots att den verklighet som ligger till grund för dagens debatt borde ge upphov till intellektuella fyrverkerier.

2012-01-17

Attenboroughs musik på en öde ö

Så heter ett klassiskt brittiskt radioprogram. I år fyller det 70 år. Nu, den 29:e januari, intervjuas David Attenborough och spelas skivor han valt. Han medverkar för fjärde gången. Tidigare har han medverkat 1957, 1979 och 1998. r finns den musik han då valde. Och här finns en lista över de 997 personer som medverkat i radioserien.

Kinas rikaste by



Sluta tafsa ...

Urban Ahlin ska tydligen bli Juholts högra hand. Han har anklagats för sexuella trakasserier vid upprepade tillfällen. En kvinna på riksdagskansliet omplacerades. Ahlin medgav att kvinnan kränkts, men förnekade sexuella trakasserier. Ahlin anklagas också för att ha skickat henne sex-sms under politiska möten och för att i Washington 2008 försökt ta sig in i hennes hotellrum. Juholt förnekar sig inte. Vilken total brist på omdöme. 

Ställ bankerna till svars

Finanskrisen 2007–2009 var den största globala finanskrisen sedan 1930-krisen. Under några veckor 2008 var det kapitalistiska systemet hotat i grunden. Det räddades enbart genom att regeringar och centralbanker pumpade in ofattbara summor av skattebetalarnas pengar i banker och andra finansinstitut. Krisens blottlade betydande brister i det kapitalistiska systemet och dess nyliberala tillämpning. Tesen om att marknader fungerar bäst utan statlig reglering visade sig inte hålla mot verkligheten.


I alla länder finns det mer eller mindre uttalat en implicit garanti från statens sida om att rädda stora finansiella institutioner från att gå i konkurs. Den garantin innebär en kraftig subvention av storbankernas upplåningskostnader. Storbankernas kreditgivare behöver inte ta reda på bankernas finansiella situation. Riksbanken har uppskattat värdet på den svenska implicita bankgarantin till i genomsnitt 30 miljarder kronor per år för de fyra storbankerna mellan 2002 och 2010, vilket motsvarar drygt hälften av storbankernas gemensamma årliga vinst före skatt under samma period. Riksbankens studie ligger i linje med resultat från studier av systemviktiga banker i USA, Norge och Storbritannien. 

Här.

2012-01-16

Jubelidioten Juholt

SAP är nu nere på 23%. Bottenrekord. Men Juholt mår bra. Som svar på frågan hur han haft det i Mexico svarar han som bara han kan: "Jag har vilat, förberett mig, planerat, läst och studerat. Jag är en bättre människa idag än jag var i december". Sen kliver han upp på Folk och Försvar och levererar praktfulla nya grodor. Ännu en lögn. Vägen till helvetet är kantad med goda föresatser.

I Expressen förklarar han döper han om sin lögn och förklarar den med orden: "Jag ser drastiska ordval som en förhandlingsinvit".

Sen förvärrar han det hela genom att påstå hans felaktiga påståenden beror på att: ... Min nya analys ligger på en för hög nivå helt enkelt och då väljer försvarsministern att blogga om detaljer". Nu finns Djävulen i detaljerna. Och dom har Juholt aldrig haft koll på. SAPs utdragna självmordsprocess fortsätter inför öppen ridå. Och här finns försvarsministerns replik. Som det sägs här: man borde kunna begära av ordföranden för Sveriges största riksdagsparti att tankar och förslag hänger samman och inte ändras beroende på sällskapet, stunden eller frågorna. Det är något fel på Juholt. 

Fördomar om konservatismen

I sin "Handbok om konservatism" granskar Stellan Olsson de vanligaste fördomarna:

- konservatism är bara en attityd, en inställning. Negativ till förändringar.
- konservatism är bara en psykologisk mekanism. En rädsla för det obekanta.
- konservatism är nostalgi. En dröm om att det var bättre förr.
- konservatism är antiintellektuell. En strid om vem som har förnuftet på sin sida.
- konservatism är intolerant och fördomsfull.
- konservatism är okänslig för mänskligt lidande.
- konservatismen är reaktionär, bakåtsträvande.
- konservatism är bara ett uttryck för de besuttnas intressen.
- konservatism är skapad av vita, kristna, heterosexuella män.

Av detta kan man lära sig att de flesta är konservativa utan att veta om det eller ha tänkt på det. Vilken framtid den går till mötes? Ja, skriver Stellan Olsson, eftersom konservatism finns överallt och hos alla så kommer den alltid att finnas.

Konservatism - den moderna demokratins mest framgångsrika rörelse?



Den bästa kritiken kommer från USA. Thomas Frank hålls för att vara en av amerikanska vänsterns ( det finns en sådan - om än mikroskopisk ) bästa skribenter. I en rad böcker har han kartlagt - roligt, intelligent och skarpt - hur det kommer sig att högern går segrande fram trots ekonomiska kriser och sammanbrott? Konservatismen är en av den moderna demokratins mest framgångsrika rörelser. Vad ger den dess demokratiska potential? Ingenstans är frågan mer berättigad än i dagens USA och EU. Borde inte folk vända kapitalismen ryggen? Den ena krisen efter den andra - dot.com, Enron, USAs husbubbla etc - raserar människors liv och tar ifrån dem vad de äger? Men ingen eller inga ställs till svars. I videon ovan berör Thomas Frank dessa teman från hans senaste bok - Pity the Billionaire. Hoppa fram till 9:e minuten. Här finns en annan intervju: kanske bättre.

Tysklands dilemma, Moody´s trippel A

Att Österrike och Frankrike förlorat sina trippel-A gör att Tyskland inte längre står för 40 procent, utan 75 procent av EFSF:s kreditbetyg. EFSF är EUs räddningsfond. 
Inget land har dragit lika stor nytta av eurosamarbetet som Tysklands exportindustri. Den senaste tidens eurofall, har gett den tyska ekonomin en extra skjuts eftersom tyska varor blivit billigare att köpa för omvärlden.
Skulle euron bryta samman står Tyskland som den största förloraren. En ny D-mark skulle snabbt stiga i värde. Det talas om 20-40 %. Det skulle göra tyska bilar och maskiner obetalbara i många länder och vara en katastrof för företagen. Vissa experter talar om en miljon förlorade tyska arbetstillfällen. Förbundskansler Angela Merkel kämpar nu med allt hon äger och har för att rädda valutan. Mer här. Standard & Poor nedgraderade Frankrike. 
Konkurrenten Moody´s låter Frankrike behålla sitt trippel A. Här. Något som kastar sidoljus över DNs ledare som argumenterar för att Standard & Poor gjorde rätt. Här. Suddeutsche Zeitung har en annan uppfattning. Standard & Poors nedgradering beskrivs som skrattretande. Kanske något för DN att ta del av? 

Kinas Pravda till börsen

Kinas kommunistiska parti söker sig till börsen. 25% av aktierna till Folkets Dagblad ska säljas. Ägare till tidningen - partiets huvudorgan - ägs inte av partiet utan av China Mobile, China Unicom och Telecom. De ser tidningen som en "kommunikationsplattform" och behöver nytt kapital för att stärka tidningens konkurrenskraft. 

2012-01-14

Den jolmige Tomas Tranströmer

Försöker av och till att läsa Tranströmer. Han ska ju vara så bra! Men jag ger upp. En dikt på 25 rader kräver tydligen litteraturhistoriska utvidgningar på 30 sidor för att bli begriplig? Poesi verkar vara något för folk som gillar att lägga gigantiska pussel. Litterära pussel. En annan - för mig obegriplig poet - är Bengt Emil Johnson. Men vi har i alla fall det gemensamt att vi retar oss på Tranströmers jolmiga, helgonlika, världsfrånvända stil. Som här. Johnson har skrivit en dikt som svar på tal. Den är i alla fall begriplig:

Innuti dig, människa, finns jävlar i mig en kätte!
I den kätten ett mindre djur, en mule.
Ett strävt, nåja, blött. Diande på dina fingrar.
Lite äckligt. Obehagligt.
Och detta ska man tycka vara gulligt?

Kätten är gjord av gamla bräder som det grott
in åtskilligt med skit i.
Det är mörkt i kättens hörn och kalven står i skit.
Man mockar väl i det värsta ibland.

I kätthörnen spindelnät. Det löper många.
Lurar många, ludna, högbenta, mångögda.
Varför sådan sorg när kalven gick till slakt? 
Varför så oresenligt hat till amatörslaktaren?

Hellre har jag kalv och skitig kätte inombords än Tranströmers vitkalkade, renskrubbade tungomålstal. Hans fåninga änglar som omfamnar en och viskar genom hela kroppen. Fattar ingenting. Undrar om inte Tranströmer jobbar i en bransch som sysslar med självbedrägeri? Men vem har inte känt av både kätten och kalven? För att inte tala om spindlarna.

Avskaffas demokratin av marknadskrafterna

I alla fall undermineras demokratin. "Marknaden" - inte folkvald - måste dagligen lugnas av politiska utspel. Kapitalismen behöver inte demokrati, utan ekonomisk förutsägbarhet. Politikerna utgör därför bara ett hinder. Står ivägen för ekonomiska beslut. De bromsar utvecklingen. Tillväxt och konsumtion måste oupphörligt öka, annars går allt fler delar av samhället i stå. "Marknaden" skapar därigenom allt snabbare växande ekonomiska och sociala klyftor. Allt ges ett marknadsmässigt pris. 
Något som underminerar välfärdssamhället. Privatiserar utbildning, sjukvård och arbetsliv. "Marknaden" avsätter politiker  ( t ex Berlusconi eller Papandreou). Kommersialiserar media. Framtvingar nytt EU. Avlägsnar politikernas språk från väljarnas vardag och ekonomiska verklighet. Marknaden är den enda vägen. Det finns ingen väg tillbaka. Vi ger oss ut i okänd terräng utan karta. Den som vill kan läsa här. Och här. Och här finns Standard and Poor´s ratinglista. Och här en interaktiv tjänst från Economist.
Demokratin infördes i Europa efter första världskriget, som störtade det ryska, österikiskt-ungerska och ottomanska imperierna. Liberalism / demokrati var då ordet för dagen. Någon erfarenhet att falla tillbaka på fanns inte. Europas liknades vid ett jättelikt experiment på en krigskyrkogård. Ganska snabbt diskrediterades demokratin i Europa. Folk vände käbblande parlamentariker ryggen, röstade fram den ena auktoritära högerregimen efter den andra. Västeuropa räddades av två högermän, som anslöt sig till de demokratiska idealen. Om än med imperialistiska förtecken: Winston Churchill och Charles de Gaulle. Vänstern begick harakiru. I norra Europa överlevde den genom att i Norge och Sverige liera sig med borgerliga partier. En europeisk omöjlighet. Vår välfärd byggdes sedan upp medan Europa efter 1945 låg i ruiner. Ta verkstadsindustrin som exempel. 
Idag kastar afrikanska och asiatiska länder länder sina blickar - inte mot Europa och USA - utan mot Kina. En diktatur som lett folk och land mot ekonomisk utveckling. Utan de demokratiska värderingar och den rättssäkerhet vi betraktar som självklara. Den västerländska, demokratiska modellen står inte särskilt högt i dessa länder. Inte heller i arabvärlden. 

Håll käften och gör som jag säger, sade Reinfeldt

AnnMarie Pålsson har skrivit en bok om den svenska riksdagen. Inte särskilt upplyftande läsning för den som vill tro på demokrati, debatt och inflytande. Men klargörande. Glöm det där med att all makt utgår från folket och att Riksdagen är folkets främsta företrädare:
”Vi ledamöter fungerar mest som statister, som något vackert att visa upp när demokratin behöver ett ansikte”, skriver Pålsson. Hade en vänsteranhängare skrivit den hade den avfärdats som populistik, anti-demokratisk. Som Per Garthons bok med samma tema. Det går inte att göra  med Pålsson. Hon ligger t ex bakom RUT-avdraget, rör sig på samhällstoppen. Får inte längre ha pärlhals i moderat valrörelse. Vill ha låga skatter etc. En riktig moderat med andra ord. Och som sådan tas naturligtvis boken i örat.
Hon får reda på partiets politik genom att läsa DN Debatt eller gå på presskonferenser. Hennes egna presskontakter sköts via moderaternas kanslichef: ”1) ni har fått en fråga om monarkin 2) ni skall svara på frågan 3) ni skall skriva att ni är för monarkin”.
Hon är civilekonom, tog sin Mastersexamen i USA, har en doktorsexamen i nationalekonomi, var ledamot av Skatteutskottet 2002 - 2003, Näringsutskottet 2003 - 2007, Socialförsäkringsutskottet 2002 - 2006, Finansutskottet 2003 - 2005, Skatteutskottet 2005 - 2006, Miljö- och jordbruksutskottet 2010, sitter i Riksrevisionens styrlese 2003 - 2010 och är sedan 2000 ledamot av ingenjörsvetenskapsakademin.
I sin bok Knapptryckarkompaniet, citerar hon gillande en skadeglad norsk kommentar: ”Ni talar om att Norge är den sista sovjetstaten. Men det är helt fel. Det är ju Sverige.” I den moderata riksdagsgrupp föregicks omröstningar av regelrätt mobbning från Reinfeldts sida. Riktad mot den eller de som ville följa sitt politiska samvete. Ingen ska tro att han eller hon sitter där för att bilda sig en egen uppfattning om saker och ting. Partipiskan viner, mobbing gäller, fjäsk och underdånighet premieras. Vänskaspkorruption och maktmissbruk hör till ordningen för dagen.  
”Vad tror ni att ni är? Ett remissorgan? Som får tycka vad ni vill? Ni är här för att genomföra regeringens politik och inget annat”, sade Reinfeldt.
När SVTs Janne Josefsson dyker upp i riksdagen för att ställa frågor uppmanas moderata riksdagsmän att bokstavligen gömma sig. Pålssons recept? En amerikanisering förståss. Att avskaffa den nuvarande systemet och införa ett amerikanskt system med direktval av statsminister och majoritetsval i enmansvalkretsar. Och naturligtvis ska valkampanjer få kosta, drivas med reklam och sponsorer. 
Ännu ett steg in i den sköna, nya värld som skapas av marknadskrafter och finansmarknader. Politiker betyder tyvärr allt mindre. Riksdagen drivs enligt Pålsson av skvaller, förtal, konspirationer, fjäsk, intriger och ränksmiderier”. Förutsättningarna att ta sitt förnuft till fånga och sälja det till lobbyister verkar strålande. I Bryssel finns det 30 000 som är stadda vid kassa. 

2012-01-13

Malmö - den stora baksmällan

Malmös innevånare vill ha billiga smuggelcigaretter, billig smuggelsprit, billiga smuggeldroger och billiga svartklubbar. Lägg därtill beskyddarverksamhet, knarkhandel så har du några delsvar på frågan varför det skjuts så mycket som det gör. Totalt i Sverige räknar polisen med 30 000 - 40 000 illegala vapen. Här.

Juholt avslöjad av dokument

Dagens Industri skildrar hur Juholt agerat bakom kulisserna. Inte förvånande, men detaljerat. Här. Komplettera sedan med ledaren i DN. Tyvärr har de rätt. Socialdemokratins kräftgång kan varken förklaras av Göran Persson, Mona Sahlin eller Håkan Juholt. Typiskt att det nu är Persson som intervjuas, inte Juholt.

Partiet har inte längre någon politik. Den har Alliansen övertagit och medan medelklassen badar i jobbskatteavdrag och marknadskrafterna gjort dom till mångmiljonärer ( läs villaägare och bostadsrättsinnehavare), har släktingar och barn på privata ålderdomshem / privata skolor, så håller SAP upp en spegel för dessa väljare som gör att de inte längre känner igen sig. Visst ömmar många för arbetslösa och sjukskrivna men inte tillräckligt många. Mer pengar i plånboken är viktigare.

Miljöpartiet är på väg att bli det nya, stora partiet. Titta på Stockholms väljare. Där har Mp tagit röster medan SAP fortsätter försvinna. Kommer Mp att vilja ingå valallians med SAP? Förknippas med ett parti på nedgång?

Hur skulle du bete dig i krig



Vi får lära oss att det mesta är heligt. Liv, kärlek, barn, familj, religion och fosterland. Du kan själv lägga till vad du anser heligt. Även talibaner håller sig med värderingar om vad som är heligt. Att sen både vår och deras verklighet ser annorlunda ut i krig är inget att göra åt. De flesta som utsätts för eldgivning får ganska snart psykiska besvär. Krig förändrar en. Nu urinerar amerikanska soldater på dödade fiender. Pentagon uppger att det skett i november 2011 i norra Helmand, ett knark- och talibanfäste. Handlingen bedöms som sannolikt krigsbrott. 7 amerikanska soldater dödades av de 1 000 som deltog i striderna. Talibanerna meddelar att videon inte kommer att störa pågående fredssamtal. Tror jag det.

Talibaner skär näsan, händerna av folk eller könsorganen av sina motståndare, levande som döda, för att sedan kasta organet åt hundar. Ett orent djur enligt deras tro. Sen kan de slå sig ner och vänta på att hunden ska uträtta sitt behov, för att brista ut i gapskratt då det som en gång var ett könsorgan nu manifesteras som hundskit.

Den som tror att detta är något nytt kan studera Goya´s "Los Desastres de la Guerra", från spanska kriget mot Napoleon. Eller kolla hur krigsfoton används i undervisning. Eller t ex läsa "War of Nerves", krigspsykiatrins 1900-tals historia. Man kan undra varför folk vill låta sig fotograferas? Det finns inget så ömsint som människan, inget så grymt. Och angående svenska soldater i Afghanistan. De finns i ett område i norra Afghanistan som helt styrs av en av Afghanistans största knarkhandlare, krigsherrar och krigsförbrytare, Dostum.

Men det ingår inte i svenskarnas mandat att peta på knarkhandeln. Den är helig. Dess kapital göder inte bara Dostum utan också mindre krigsherrar och regeringsledamöter. Förutom talibanerna ... och bönderna förståss. De tar först lån på 2 000 dollar för att köpa utsäde och gödsel. Slår opiumskörden fel och de inte kan betala tillbaka, bestämmer ofta byråden i demkratisk ordning att bönderna får överlämna sina döttrar till långivarna. Något ska de ha betalt. Vad som händer dessa kvinnor får ni själva föreställa er.

2012-01-12

Vilsen i samtiden


Så här skriver Skolverket:

.... "Religionsfriheten, och därmed rätten att bära religiös klädsel, är skyddad genom regeringsformen, europakonventionen och diskrimineringslagen...Med hänsyn till skolans uppdrag och värdegrund är utgångspunkten självfallet att alla elever är välkomna till skolan, inklusive elever som bär heltäckande slöja. Det är lärarens ansvar att, med stöd av rektorn, försöka anpassa undervisningen och att ha kompetens att lösa eventuella hinder så att eleven ifråga kan nå målen för utbildningen i varje specifikt fall.

Heltäckande slöja kan försvåra kontakten och samspelet mellan lärare och elever, men Skolverket anser att dessa svårigheter i de allra flesta fall ändå bör kunna övervinnas.

I det enskilda fallet finns dock ett utrymme att förbjuda heltäckande slöja och det är läraren som måste avgöra om klädseln väsentligt försvårar kontakten och samspelet mellan lärare och elever och därmed uppfyller kraven för att kunna förbjuda heltäckande slöja. Det kan kanske finnas situationer där interaktionen mellan elever och mellan lärare och elever är särskilt viktig.

Det är likaså läraren som måste avgöra om klädseln medför särskilda risker vid laborationer eller liknande övningar. Exempel på utbildningar som kan vara aktuella när det gäller säkerhetsrisker är industritekniska programmet, hantverksprogrammet och naturbruksprogrammet. Det finns också vissa branscher där bärandet av en heltäckande slöja i vissa fall kan begränsas av hygienregler. Exempel på ett sådana branscher är restaurang- och livsmedelsbranschen samt inom hälso- och sjukvården. Berörda program i gymnasieskolan, och framför allt inom ramen för APL, är restaurang- och livsmedelsprogrammet och vård- och omsorgsprogrammet.  

I bedömningen måste beaktas om undervisningen kan anpassas och om det finns andra alternativ att genomföra undervisningen än att be eleven ta av sig den heltäckande slöjan. I de fall skolan har ett behov av att identifiera eleven, till exempel vid provtillfällen eller av säkerhetsskäl, bör detta kunna gå att ordna genom att eleven lyfter på slöjan och visar ansiktet för någon ur personalen.

Eleven, och i förekommande fall elevens vårdnadshavare, bör informeras om att skolan i en specifik undervisningssituation av pedagogiska skäl, av säkerhetsskäl eller på grund av hygienregler kan komma att begära att eleven tar av sig den heltäckande slöjan. Eleven kommer annars inte att kunna genomföra kursen i sin helhet och riskerar därmed att inte få godkända betyg. Studie- och yrkesvägledaren har i detta sammanhang en viktig roll" ...

Här. Och Här. Och Här en annan yrvaken debatt. Nu om omskärelse. Vad var det Hans Rosling skrev för någon tid sedan? Världen har förändrats de senaste 30 åren och vi hänger inte med utan går omkring med mentala / värderingsmässiga kartor som inte stämmer överens med verkligheten. De funkade bra för 30 år sedan men inte lika bra idag. En annan fråga: efter att ha läst vilka utbildningsprogram som inte är förenliga med att bära slöja? Vilka utbildningar kvarstår för en slöjbärande ungdom? Sen vore det intressant få veta hur många tonårsflickor i Sverige som bär slöja? 5? 10? 50?  Får de förresten gå i skola? Sitta i samma klassrum som pojkar? Och varför nämns inte gymnastikundervisning i Skolverkets PM? Gymnastiklärare kan man väl ingen slöjbärare utbilda sig till? Eller vanlig lärare? Inför en blandad klass?

2012-01-11

Leif G W om Göran Persson

Göran Persson kommer heller inte att jobba gratis för "fienden".De ersättningar han kvitterat ut från dem ligger årligen kring fyra miljoner kronor. Sammantaget har han tjänat mellan fem och sju miljoner per år sedan han lämnade politiken och det finns ingen svensk statsminister i vår moderna politiska historia som ens varit i närheten av en sådan ersättning för det som ju i grunden utgjort ett politiskt förtroendeuppdrag.
Innan han slutar som statsminister har han också sett till att förverkliga många sörmländska arbetargrabbars våta dröm och köpt en riktig herrgård i sina gamla hemtrakter. Det husköpet kommer att dingla som en kvarnsten runt halsen på hans valarbetare när Socialdemokraterna går till val.
Som person är Göran Persson således inte särskilt lik de väljare som han en gång representerade. Numera bär han den klassiske Kapitalistiske Girigbukens alla inre och yttre kännetecken och sådana röstar man inte på om man är sosse.
I rättvisans namn ska dock erkännas att han, åtminstone i en formell mening, fortfarande är lik sina gamla väljare på en punkt. Efter att ha stoppat undan alla miljonerna i sina bolag, investerat dem i sin herrgård, och utnyttjat skattelagstiftningen till sista kommatecknet, kommer han att deklarera en personlig inkomst som i vart fall är i närheten av vad vanligt folk faktiskt tjänar och skattar för.
Det är i processer av det här slaget som en människas politiska trovärdighet helt går förlorad. Hur ska Göran Persson - med krav på att bli trodd och inte bara utskrattad rakt av - kunna diskutera vare sig sina väljares löner, skatter eller pensioner? Mot bakgrund av det liv han numera lever så kan han inte ens tala om en sådan detalj som det som alla Bonusgangstrarna inom näringslivet håller på med.



Att hata sin förälder

Allt har sin tid. Just nu står modershatet i centrum. Det kan ändå vara värt att påminna om ett ordspråk som säger: "De som hatar vet inte om att de gör det. De tror att de säger sanningen". Här. Hennes bok om sin mamma väcker fler frågor än den besvarar. Tror knappt det fanns en "normal" karl som inte fick spel av att se och höra Anna Wahlgrens psykologsvada och hysteriska skratt. Eller blev undrade över hur hon presenterades? Bara att få veta att hon hade nio ungar med nio olika karlar fick en att tyst titta på varandra. En tragedi. Att bokförlag gjorde pengar på hennes barnbok utan att säga något om vad man visste är normal kommersiell logik. Den gällde då och den gäller idag. Ingen frågar nu om dottern Felicias privatliv och privatleverne. Nu gäller det bara att sälja. Men hon har tre barn med tre pappor. Tragedin verkar vandra vidare.

Att hon inte är ensam gör knappast saken bättre. Slas son berättade nyligen om sin pappa. Men där visste många att fanns det någon som man skulle undvika umgås med så var det Slas. Eller Cornelius. Eller ... ja, listan kan göras lång. Rikt begåvade människor - män som kvinnor - är sällan harmoniska. Sprit, tabletter, slagsmål, sexuella utlevelser, avvikande sexuella preferenser, penninghärvor och psykiska sammanbrott hör tyvärr alltför ofta till ordningen för dagen. Det är väl därför de kommer i kontakt med andra psykiska skikt än vad vi gör? Och utifrån de upplevelserna kan skriva, sjunga, måla, komponera, spela som de gör? På ett sätt som fängslar oss som aldrig hamnat nere i pisset. Här. Klart att ungar får betala ett högt pris för att ha mycket komplicerade föräldrar.

Juholt sätter skutan på grund

Intressant om SAPs kräftgång sedan 2006. Det verkar bli Juholt som för gott sätter skutan på grund. Däremot är det synd att inte berätta historien om hur SAP tvingades till valsamarbete med Vänstern. Här.

Maffian - Italiens största industri

Under 2012 planerar Italien att sälja statsobligationer för 440 miljarder euro. Räntebördan riskerar enligt bedömare att bli större än landet kan bära.  Idag uppgår låneräntan till 7.13 %. Här. Till bilden hör att i Italien växer det idag fram en allt starkare anti-EU-stämning ( läs anti-tysk ). Italien är EUs tredje största ekonomi och få tror att EU skulle klara en italiensk bankrutt. Landets största bank är maffian. Här

2012-01-10

Strindberg, Hinsehäxan och Olof Palme

.... Alldenstund samhället är byggt på brutna överenskommelser, det vill säga lögner, hava de ursprungligen enkla förhållandena blivit så invecklade, att den offentliga lögnen blivit en stående nödvändighet, en slags tyst samhällsöverenskommelse, som icke utan sina stora vådor kan brytas. Sålunda ser man vilka förfärliga rubbningar ett i rättan tid uttalat sant ord kan medföra, och det är icke på skämt man kallar en sådan indiskret person samhällsvådlig, skrev August Strindberg. 

Därav Olof Palmes våldsamma angrepp på DN och Peter Bratt när i november 1977 den s k Geijer-affären briserade, dvs det faktum att landets socialdemokratiske justitieminister gick till horor. Palme och Geijer, som visste att allt som påstods var sant, satsade hela sitt förtroendekapital på att dementera  artikeln. Palme kallade dom för "kloakråttor med gula betar". Allt vidimerat av kronvittnen som Stockholms polischef Hans Holmer och Geijers pressekreterare Ebbe Carlson. TV-serien Hinse-häxan visas nu i SVT. Här finns horans egen berättelse. Den borde följas upp med ett studiosamtal om affären och den offentliga lögnen. Men det kommer naturligtvis inte att ske.

Här finns Tingsrättens dom i den s k bordellhärvan. Och här Hinsehäxan själv som suttit i fängelse 25 år av sitt liv.

Man borde fokusera på Palmes och Geijers lögner, ge dess bakgrund och sammanhang ( rykten talade om Palmes älskarinnor och Ebbe Carlsson var bög ) samt ställa frågan om det ljugs även idag? Ta upp Håkan Juholt, Arkelsten och vår statschef som belysande exempel. En given studio-debattör är Roland Poiret Martinsson, en ärans man som skyr offentliga lögner och tror statsmän och politiker om gott. I alla fall om de är höger. 

Grekisk demokrati, dramatik, filosofi och ekonomi


Det nya stödpaketet till Grekland på 130 miljarder euro som beslutades i oktober förra året bygger på att privata långivare avstår från 50 procent av sina fordringar, skriver DN.
Sedan dess har krisen i Grekland förstärkts och allt fler ekonomer utgår ifrån att det behövs avskrivningar på minst 60 procent för att pressa ned landets skulder till 120 procent av bruttonationalprodukten fram till 2020, från i dag mer än 160 procent.

Till bilden hör att enligt EUs stabilitetspakt får ett lands offentliga skuld inte överstiga 60% av BNP. Greklands skulle alltså ligga på 120% år 2020. Vilket grekiskt politiskt parti kan överleva val på såna villkor? Nedskärningar av det slaget? Det gäller ju att få stöd i val och parlament?

Internationella Valutafonden IMF kritiserade häromdagen den grekiska reformtakt. Den är för långsam och att såväl privatiseringar som skatteintäkterna ligger långt under de uppsatta målen. Enligt uppgifter i medierna anser IMF-experterna att Grekland inte längre går att rädda. Men det är inte Grekland som hänger på repen. Europeiska Centralbankens lån till krisdrabbade italienska banker ökade i december från 153 miljarder euro till rekordhöga 210 miljarder euro. Det kan jämföras med 41 miljarder euro i juni. 


Nu har 10% av Greklands befolkning lämnat landet. En miljon tvåhundratusen. Bl a 9% av Greklands läkare, som tillhör landets mest korrupta. Man får muta sig till behandling i Grekland. Samtidigt som råttorna lämnar det sjunkande skeppet, har Grekland fått 1.3 miljoner nya invandrare. De kommer från östeuropas fattigländer. Hur ska dessa människor under nuvarande omständigheter kunna hållas under armarna? Den frågan ställs också här hemma i Sverige. Här

Är tokvänstern representativ? I så fall för vad?

Att journalister, konstnärer och författare ser sig som Gudagåvor vet vi. De ger varandra utrymme i media, hörs och syns. I DN ger nu Sven Wollter svar på tal i ett minst sagt förvirrade meningsutbyte om kultur. Här. Det räcker med att säga att Sven Wollter tillhör KPMLR ( bokstavsvänster som i årtionden arbetat för en blodig kommunistisk revolution i Sverige). Han poserar nu som ett under av tolerans och upplysthet. Allt i enlighet med den mediala estetiken: låt ytterligheter styra "debatten".

Har kultureliten förlorat i relevans? Här. Naturligtvis inte. För det första har den aldrig betytt så mycket utanför en snäv krets av beslutsfattare, kulturjournalister etc som mäter allt med ett visst slags estetiska måttstockar. De tycker t ex att Lars Norén är fantastisk. Eller att Tomas Tranströmer är begriplig. Atonal musik spännande etc. Konstnärs-events som upp-och-ned-vända träd jordnära. Etc etc etc. För det andra har det - så länge jag intresserat mig för litteratur, konst, musik, teknik och naturvetenskap - aldrig varit kulturelitens tyckanden som varit utslagsgivande utan hur vänner reagerat på vad de sett, hört och läst. Det är därifrån tipsen kommer.  

2012-01-09

Korthuset EU


Stabilitetspakten är EU:s finanspolitiska regelverk. Det infördes 2003 och gäller för alla de länder som infört euron. Det säger att

- budgetunderskottet inte får överskrida 3 % av BNP annat än i exceptionella fall.
- den offentliga skulden får inte överstiga 60 % av BNP
- inflationen får inte vara 1,5 procent högre än genomsnittet i de tre medlemsländer som har lägst inflation.
Enligt EUROSTAT var det 2010 bara fyra länder som klarar kraven: Sverige, Danmark, Finland, Estland och Luxemburg. Här.

Var tog demokratin vägen i denna tid av motdemokrati

Han säger vad alla på samhällstoppen tänker. Resten - avvakta, utreda, fundera etc - är spel för gallerierna. Det som nu utspelas - både i EU och Sverige - borde ge upphov och förnyat bränsle till debatten om EUs demokratiska underskott. Att så inte sker är illavarslande. EU slår in på den amerikanska vägen. Blir en världsdel som lever utan politik.

Medborgarna vänder politiken ryggen i en fas då de mer än någonsin borde göra motsatsen. Här. Och Här. Och här finns en intressant undersökning om just det vi borde diskutera - demokrati i en tid av motdemokrati. Under tiden köper investerare tyska statsskuldsväxlar på sex månader med negativ ränta. De betalar alltså för att få låna.  Det är första gången det sker.

2012-01-08

Sluta älta, bli vuxen

I ett uttalande från Anna Wahlgren, sägs att hon inte tänker ta heder och ära av sin dotter som hon tagit heder och ära av sin mor. Anna W tillägger att hon önskat att det som nu sägs stannit inom familjen. Vidare att alla i dotterns ålder går igenom en fas då den egna uppväxten bearbetas.  De har tydligen inte haft kontakt på tio år. Tragiskt. De verkar lika som bär. Och så här håller de bara allt elände vid liv. Här. Bara hoppas de kan sluta älta. Både för varandras och barnbarnens skull. Det finns grader även i helvetet.

2012-01-07

Tyskland vann andra världskriget, Göran Persson slaget om ekonomin


I DN häromdagen skrev Hans Rosling en tankvärd text. I princip gick den ut på att de flesta av oss går omkring med en 30 år gammal mental karta över omvärlden. När vi talar om vår samtid, talar vi som om den fortfarande ser ut som den gjorde på 1970-talet. Vad som skett sedan dess har vi knappt en susning om. Sant, alltför sant. Nu kommer Richard Schwartz men en liknande artikel. Den finns här. Förutom att påpeka att tiden även stått still ute i Europa, påpekar han något lika centralt som fundamentalt. Att det var Göran Persson som lade grunden till vår nuvarande ekonomiska stabilitet. 
...."I denna vår tids stora europeiska utmaning har Tyskland dessutom hunnit upptäcka hur isolerat landet är. Resten av Europa har fortsatt ungefär som förut, knappt ens noterat hur världen förändrats och hur denna förändring med nödvändighet kommer att drab­ba också dem. Resultatet är för Europa oroande. Förutom just Tyskland finns där knappast något annat land som är redo för framtidens globaliserade värld. Alla de andra verkar ha blivit kvar på stranden medan därute under horisonten tsunamin redan är på väg in.
Möjligen med det lilla Sverige som undantag. Ty precis som i Tyskland har Sverige i tid tagit itu med att bygga om välfärdsstaten och försöka förbättra sin internationella konkurrenskraft, också när det politiska priset varit högt och det svidit i medborgarnas skinn. Tyskland gjorde detta i socialdemokratisk regi under några karga reformår i början av seklet; också dagens konservativa regering erkänner faktum och Merkel har personligen och offentligt tackat föregångaren Gerhard Schröder för att han ”med mod och beslutsamhet” tog sig an utmaningen.
Det är generöst och nobelt gjort av en politiker. Men rätt bör vara rätt. Regeringen Reinfeldt har säkert skött sig bra, men förarbetet gjordes under Göran Persson. Möjligt är förstås att jag misstar mig – men jag kan inte minnas att Reinfeldt tackat honom för det.

Molnen hopas

Att Europas banker inte har koll på läget läser och hör vi oupphörligt. Konsekvenserna slår nu även mot östeuropa. Här. En rad länder - Ungern, Rumänien, Kroatien, Slovakien etc - har banker som är dotterbolag till västeuropeiska. I Polen ägs t ex 60% av bankerna av utlänningar, i Slovakien 80%, i Kroatien 90%.

Nu stryps krediterna till dessa länder. Och inte nog med det. Greklands banker står dessutom för närmare 25% av bankmarknaden i länder som Bulgarien, Serbien och Makedonien. Grekiska banker som alltså själva dinglar över avgrunden är s k systemviktiga i dessa länder.

Krigets blommor av Zhang Yimou



Han är Kinas främste filmregissör. Fick bl a äran att regissera öppnandet av Olympiaden i Beijing. Många kineser ogillar hans filmer. De anses för mörka, för komplicerade. Idealet är amerikanskt. En film ska ha klar gräns mellan ont och gott, ett klart budskap och gärna vara patriotiskt. Zhang Yimous senaste film uppfyller alla de kraven. Den handlar om japanernas massaker i Nanjing i december 1937, då mer än 300 000 kineser mördades. Filmen har nu av kinesiska myndigheter utsetts till Kinas officiella bidrag till Oscars-galan. Den handlar om en präst och begravningsentreprenör som jobbar med horor. I filmen försöker de rädda tretton skolflickor som sitter instängda i en kyrka.

Den kinesiska rånationalismen vilar på fast grund. Under 1800- och början av 1900-talet förödmjukades Kina av europas kolonialmakter. Sedan kom Japan. Skulle Kina ha mänskliga fri- och rättigheter skulle för det första en 50 miljoner kineser lämna landet för att flytta till Europa och USA. Dessutom skulle vi få - inte som i Egypten ett muslimskt brödraskap och salafister till makten - men väl tusentals och åter tusentals Milosevic-typer. Redan idag är Kina en hissnande blandning av kriminalitet och förhoppningar om något annat. Vad KKP kallar för en medelklassens harmoniska samhälle.

60% av Iraks olja går till syd- och östasien

Kina, Indien, Japan och Sydkorea importerar 60% av Irans olja. Av okända skäl - en del tror priset - har Kina skurit ner på importen och Indien, Japan och Sydkorea utsätts nu för amerikanska påtryckningar skära ner sin import. Saudiarabien har lovat att öka sin produktion. Även Ryssland, Vietnam, Angola och Irak har tillfrågats om de kan öka sin oljeexport. Det är mot den bakgrunden Ahmedinejads rundresa bland Sydamerikas vänsterregimer ska ses

2012-01-06

Kjell Espmarks tal till Tomas Tranströmer



Det här är inte lätt att förstå. Bara hoppas att Espmark själv gör det? En del publikbilder lockar en till skratt. Victoria ser ut som hon sett i syne och kungen höjer ögonbrynen när Espmark berusar sig med obegripliga meningar. Som t ex: ...."rummet som rymmer alla ögonblick ... Som ett fjärilsmuseum"  ... !"/%?!?

Förr hoppades man att författare skulle hjälpa en att slå en brygga mellan humaniora och naturvetenskap. Idag är det bara dom invigda som förstår vad som händer inom genetik och fysik. Och lika få förstår vad Espmark pratar om. Litteraturen går samma väg som genetik och fysik. Bli i det närmaste obegriplig. Trist. Inte undra på att folk läser deckare.

Synd på en rar ärta

Ser att SVT visat en dokumentär om barnboksförfattarinnan Enid Blyton. Letar efter en repris men hittar ingen. Letar då efter information om vad som togs upp och stöter i det sammanhanget på artikel av någon som heter Cecila Hagen. Här. Den gör mig inte klokare. Får inte veta ett dugg om dkumentären om Blyton, men dessto mer om hur Hagen på 1960-talet  mötte henne. Vem bryr sig om det? Vore det inte vettigare att värdera dokumentären? Lyfta fram den? BBC gör sällan ointressanta sådana. Dessa kulturknuttar, artikeln står på kultursidan, med sina egon. Tur Wikipedia finns till hands. Här om Blyton.

2012-01-05

De nära små ting





Den svenska översättningen av denna norska visa / text gjordes av den svenske kommunisten, sedemera socialdemokraten Ture Nerman. Det var en stor schlager på 1950-talet. Fast Trond Granlunds inspelning står i en klass för sig. 

Din längtan flyr vilse så vida omkring,
det är som du glömt alla nära ting.
Det är som du aldrig fick lugn en minut,
till någonting annat du jämt vill ut.


Du tycker din dag är så fattig och grå,
Vad är det du söker? Vad väntar du på?
När aldrig du unnar dig rast eller ro,
kan ingenting växa och intet gro.



Gå in i din kammare, liten och trång,
den gömmer vad hjärtat höll kärast en gång.
På ropet i skogen får ingen ett svar,
finn vägen tillbaka till det du har.



Den lyckan du söker bak fjället i brand,
den har kanske alltid du haft i din hand.
Du skall inte jaga så rolöst omkring...
Men lära Dig älska små nära ting!



Putin och våra demokratiska önskedrömmar

Ska man tro denna artikel drömmer det ryska folket om demokrati, mänskliga fri- och rättigheter m m. Tyvärr än så länge bara en önskedröm. För det är bara att titta på det ryska valresultatet så får man sig en tankeställare. Visst fuskades det. Purin skulle kanske haft 20% mindre antal röster. Men hur föll rösterna annars? Jo om Putin är höger så hamnade nästan alla andra röster hos partier som står än längre till höger än Putins. Gammelkommunisterna och Livspartiet fick tillsammans närmare 40% av rösterna. Tillsammans med Putins röstar alltså ryska väljare på allt annat än demokratiska liberala partier.

Det är dags att damma av det gamla 1930-tals perspektivet. Det stora som då hände, efter demokratins sammanbrott i stora delar av öst-, syd- och centraleuropa, var att det trädde fram högerledare som kunde dämma upp den fascistiska flodvågen. Winston Churchill och de Gaulle. Fixstjärnor. Så det är nog med Putin som med Kinas ledare. Alternativen är inte demokratiska liberaler hur gärna än våra förstå-sig-påare vill tro det, utan betydligt värre: rånationalism av än grövre slag än det Putin representerar. Glöm inte att det finns grader även i helvetet!

Spanien och 1990talets svenska bankkris


Här. Spaniens läga och här en mycket bra artikel om de som drog oss ut ur vår kris och sedan dess turnerar världen runt för att lära andra hur man gör.

Hans Rosling och tvättmaskinen



Han är ett salt. En folkbildare av högsta klass. Miljörörelsen bävar. Rosling är teknik- och kunskapstroende. Dessutom för KÄRNKRAFT! Det stora orosmolnet på hans himmel är frågan om kan undvika ett nytt storkrig eller inte? Och vem kan undvika ställa sig den frågan?

Dagens Roslings-ledare går inte heller av för hackor. Vi får veta att vi vet hur världen såg ut för 30 år sedan, men inte har en susning om vad som skett sedan dess! Läs Roslings krönika, njut av hans humoristiska sätt att få oss att inse att vi det är hög tid att lära om. Få vår mentala karta att överensstämma med vad som skett de senaste 30 åren.  Här. Och Världskoll är en annan bra sajt - här - för den som vill uppdatera sig. Som Herakleitos sade: Panta rei. Allt flyter. Man kan inte stiga ner i samma flod två gånger.

2012-01-04

Guillou på jakt i Tanzania

I åtta år har han rest ner för att jaga. Här finns första delen av TV-serien i två delar. Och här den artikel han skrivit för AB om just denna jakt. Intressant och upplysande. Men naturligtvis kolonialt så det förslår. Det kostar skjortan att jaga och än mer att stoppa upp och frakta hem alla jaktbyten. För det gör Guillou. Stugan i norduppland är smockfull. Men bra program och bra jakt. Både på djur och tjuvjägare.

San Patrignano - fantastiskt



Ett hem för utslagna. HIV-positiva, horor, knarkare och hemlösa. 2000 som under fyra år får bo och arbeta här. Lära sig ett yrke. I detta fall göra ost. Det värmer att se. Inga jäkla snabbkurser här inte. Man inser hur viktig tiden är för att om möjligt vrida en människa rätt. Här deras hemsida.

Naturligtvis har även solen fläckar. Grundaren av San Patrignano, en rikemansson med parapsykologiska och spiritistiska intressen, ställdes två gånger inför rätta. Det röda tråden var användandet av våld i samband med försöken att bota misbrukare. Några egendomliga självmord förekom också samt anklagelser om våldtäkt. 

Koranen - inte en utan sju versioner

I Economist står en intressant artikel om Koranen. I begynnelsen fanns inte bara en utan sju olika versioner. En av de tidiga sultanerna gjorde ett försök att bränna alla utom en. Den han ansåg vara den rätta. Sen bearbetades den texten i fyra hundra år.

Nu har man tydligen i Yemen sedan 1972 haft tillgång till en annan och tidigare version är den "rätta". Naturligtvis går det bara att studera den i väst, inte i arabvärlden. I Tyskland. Intressant i sammanhanget är också att Mohammed själv godkände sju olika versioner. Här artikeln.

En idiotisk fråga

Att journalistkåren domineras av grönsaksvänster vet vi. Ofta rör det sig om överklassungar som fort vill fram och upp. Göra karriär. I åsiktsgarnityret ingår fr a ett hat mot allt vad socialdemokrati och folkrörelser heter. Inkl frikyrkornas folk. Överklassungarna ska rädda den svenska arbetarklassen från det socialdemokratiska reformistiska giftet och avvänja folket från religion.

Och rädda oss alla från kärnkraften.  De har skådat ljuset och måste uttrycka alla sina åsikter, allt det vackra som de sett och upplevt. De vill få rätt. Det ingår i karriären. Så länge den slirar är dom olyckliga, gör sorgen över chefens åsikter till en del av sitt livs mening.

Av det kan man knappast dra slutsatsen att medias kulturrapportering skulle kunna vara balanserad. Journalister, författare, musiker, konstnärer rör sig i samma kretsar. Söker sig dit kapital och berömmelse finns att hämta, skapar myter om sig själva och varandra och lever sig sedan in i dom. Det finns mönster att gå efter. Många anser sig vara mer eller mindre geniala.

Större delen av det kulturbärande skiktet i Sverige är kvinnor. De läser böcker, går på teater, ser film och besöker muséer. Men de läser inte dagstidningarnas kultursidor. Det gör nästan ingen. Bara en handfull. Något tiotusen / dag. Här.

Barcelona´s kampsång



Fotbollslag håller sig med kampsånger. De flesta patetiska, speciellt om man lyssnar till texten. Ett stort undantag är Liverpools "You are never walk alone". Sjungs inte bara på plan utan vid begravningar, bröllop, fester etc. Låten har dessutom en spännande tillkomsthistoria. Här. Ett annat lag med bra "kampsång" är Real Madrid. Där får Pavarotti dra på med "Nessun Dorma" - på högsta volym - vid extraordinära händelser. Magnifikt. Här. Vad den har att göra med fotboll är inte helt lätt att förstå. Utom vad gäller de sista orden. Så här lyder texten:

Ingen ska sova! Ingen ska sova! Också du prinsessa i ditt kalla rum, ser på stjärnorna som darrar av hopp och kärlek. Men min hemlighet är gömd i dig, mitt namn ska ingen veta! Nej, nej, mot dina läppar ska jag säga det när ljuset bryter fram. Och min kyss ska upplösa tystnaden som gör dig min ....  (SÅ KÖREN: Ingen  ska veta hans namn och vi, ack, ska dö, dö) ... Vik hädan natt, Stjärnor gå ned! Stjärnor gå ned! Vid gryningen segrar jag. Segrar jag! Segrar jag.

Ganska bra exempel på att fotboll kan göra en tokig om man säger logiken i högsätet. Folk gillar hur han sjunger och bryr sig bara om slutet: Vid gryningen segrar jag! Segrar jag! Segrar jag!

Texten till Barcelonas kampsång då? Så här lyder den:

Hela plan är en snäcka, vi är det heliga blågröna folket. Spelar ingen roll varifrån vi kommer. Söder eller norrifrån. Nu är vi alla enade, alla samman. Flaggan gör oss till bröder. Den fladdrar blågrön i vinden, ett stridsrop. Vårt namn känner alla till. Barca, Barca, Barca. Spelare, supporters, tillsammans är vi starka. Under många år har kämpat, gjort många mål, och det har bevisats att ingen kan slå oss. Flaggan gör oss till bröder. Den fladdrar blågrön i vinden, ett stridsrop. Vårt namn känner alla till. Barca, Barca, Barca.  


Sången skrevs 1974. Franco dog 1975. Rytmen och det faktum att man kunde klappa händerna medan man sjöng gjorde den populär. Sång och musik har separatisktiska undertoner. Katalonien vill bryta sig loss från Spanien och fotbollslaget är en symbol för denna frihetssträvan. Det är inte den första sång Barcelona haft. Här finns de övriga för den som vill höra dom.