2011-05-31

Centern / vänstern framåt i Italien

Berlusconi inkl stödpartier har framställt sina moståndare som Al Qaida-sympatisörer, kommunister, anhängare av illegal invandring och drogliberaler. Men den här gången gick taktiken inte hem. I Milano tog oppositionen över. Likaså i Neapel. Här en av italienarna uppskattad satir över valet.

Che och miljardären


Klicka på bilderna så förstoras de.
Båtar av det här slaget ägs inte av miljonärer utan av miljardärer. Och de sköter knappast sina båtar själva, utan andra får slava på Cheops pyramid. Och killen som gör drömmer om ett annat samhälle. På underbenet har han en tatuering av Che Guevara. Det ena du vill, det andra du skall.

Ormen i paradiset


Klicka på bilden så förstoras den.
Det är inte bara vackert i dalgångarna med sina oliv- och vinoldingar. Även bergen bjuder på vyer. Här på 1100 m ö h. I den bergskedja som skär genom genom landet.

Här, i buskage längsmed eller på en skogsväg, låg det en både stor och blixtsnabb orm. Passerade några meter från det bo där hon antagligen hade ägg eller ungar, vilket gjorde att hon inte flydde utan låg still innan hon blixtsnabbt sökte sig dit. Någon sekund dök tanken upp att den attackerade. Men hon var inne i boet innan tanken hann tänkas klart. En oerhörd snabbhet.

Råttor i pizzan


Klicka på bilden så förstoras den.

Längs gator och vägar står sopcontainers uppställda. Rena smörgåsbordet för råttor. De här bor bakom containrarna. I ett hål i muren. De tar de sig in i dom via de små hål som finns kring hjulen. Så nu blir det till att titta efter råttor när soporna kastas.

2011-05-30

Vandra vidare


Klicka på bilden så förstoras den.

Det är här som de vandrar. I ett landskap som beskrivits av Evert Taube. Ett böljande, soldränkt landskap präglat av vinodlingar och olivlundar. Och storskog. Idag, söndag, var det fullt i de små byarnas restauranger. Sorlet och skratten trängde ut till gatan. Bilarna stod parkerade huller om buller. Ödlorna kilade efter väggar och murar och på kvällen far blinkande eldflugor omkring bland buskar och träd. Hannarna signalerar till honorna på marken.

Det säger sig själv, att den som ensam veckovis vandrar genom detta landskap, förr eller senare, p g a inre och yttre omständigheter, möten med andra som berättar om omvälvande psykiska upplevelser, som en följd av funderingar över ens eget och andras liv, med värkande fötter och knän, trötta och törstiga, lär känna nya sidor av sig själv. Motiven att vandra i månader varierar. Men gemensamt är att man lämnat vardagen bakom sig, inte längre har några dagliga rutiner att följa.

2011-05-29

Barcelona - fotboll som lycka


Då och då gör fotboll en lycklig att leva. Som igår. Som Barcelona spelade i andra halvlek. Kanske inte lika bra som förra årets match mot Arsenal, då Zlatan dundrade in två mål och Barcelona spelade den bästa fotboll jag någonsin sett. Men lyckan fanns där.

Manchester United blev helt utspelade. Bara strax över 300 passningar inom laget, medan Barcelonas närmade sig 700. Man U fick knappt röra bollen. Barcelonas bollinnehav låg strax över 70%. Matchen kunde lätt slutat 5 - 1 till Barcelona om inte van der Saar i Manchestermålet gjort de räddningar han gjorde. Det var för övrigt hans sista match.

Hatten av även för Sir Alex Ferguson som sade att hans lag aldrig någonsin fått en sådan lektion som den igår. Han försökte besegra Barcelona genom att spela offensivt: två avslutare + två yttrar.

Önskar att Jose Mourinho kunde visa samma erkänsla för fotboll som konst, hantverk och artisteri. När han i sin första match mot Barcelona gjorde samma sak, dvs försökte spela anfallsfotboll, fick Real Madrid stryk med 5 - 0. Sedan dess, i Reals möten med Barcelona, spelar Mourinho inte längre fotboll utan hockey. Sen skyller som han ändå som bekant Real Madrids förluster mot Barcelona på internationella fotbollsförbundet, domarna och Barcelonas "stora skådespelare" som filmar sig till avgörande frisparkar och straffar.

Ljusår från Fergusons common sense. Klicka här för intervjun med Sir Alex.

2011-05-28

Tiggeri


En och annan afrikan drar tiggande gatorna fram. Märkligt nog gick en av dom raka vägen in i en konstaffär efter att ha fått ihop lite pengar. Annars är det bra att ställa sig i ingången till en kyrka och tigga. Turisterna tror att de ger ett slags frivillig donation. Fast de två på bilden verkar inte vara svältfödda precis.

Det stora sammanhanget


Såg honom när jag kastade sopor och tänkte: en pilgrim? Det var ryggsäcken som gjorde mig undrande och när jag frågade svarade han ja direkt. Idag 72 år, har vandrat kors och tvärs. Över Alperna, Himalaya, i sydamerika. Inte troende, inte medlem i någon kyrka, men ändå sökare efter Gud vet vad. Vi kom överens om att ses för att prata mer. Imorse på ett café satt vi sen några timmar och bland mycket annat berättade han att han ofta sover utomhus i det lilla tält han har med sig, har en budget på 25 000 för två månaders vandring och träffar andra pilgrimer ett par gånger i veckan. Han har tidigare vandrat i Italien. Då i Fransiskus fotspår.

I år har det varit svårt. Den tidiga försommaren har fått gräset växa så högt att det är svårt se stigarna. Periodvis vandrar han därför längs mindre byvägar. Utrustad med kompass, karta men ingen GPS och ingen klocka. Kartan är på 1:50 000 vilket innebär att han i princip ser varenda hus. Det finns speciella italienska pilgrimskartor över varje provins. Mycket bra och billiga. 7 euro / styck.

Han berättade att alla som vandrar, förr eller senare, får sin "upplevelse" eller sin "erfarenhet". Pilgrimer emellan talar så. Har du fått den än? I hans eget fall bestod den av att han en kväll, liggande i en säng, plötsligt lyftes upp ur sin egen kropp och kunde se ner på sig själv där han låg. -"Så nu vet jag i alla fall att det finns både kropp och själ", tillade han skrattande och fortsatte med att alla vandrare, religiösa eller ickereligiösa, förr eller senare får en eller flera sådana här personliga "upplevelser" eller "erfarenheter". Och att man ser grubblar över vad man upplevt.

Varför han går? För klättrade han i berg och förlorade i dom sammanhangen en rad vänner. Rep lossnade, vägen de valt var för svår, stenar kom farande och träffade dom. Vändpunkten kom då han tillsammans med vänner gav sig ut på en "rent idiotisk klättring". Den bestod bara av faror och ingenting annat. Efter att ha överlevt hade han fått nog av klättring och började istället att vandra. Älskar att vandra över berg och genom skogar. Ser mycket av djur och natur och träffar en hel del intressanta människor och livsöden under vägen. Klicka här för att se en video om Via Francigena.

En av Italiens märkligaste kyrkor



Den får mig att häpna. En kyrkofasad utan religiösa motiv. Fylld av jakt, djur och sagoväsen. Bygget påbörjades under 1000talet men tog sedan 300 år att fullfölja. Den uppfördes på stadens älsta torg. Den första kyrkan restes redan på 740-talet, men den som står där idag påbörjades alltså 300 år senare. Då rasade maktpolitiska strider mellan stadens köpmän och storgodsägare, floden som gick genom staden leddes ut ur den, träsk torrlades etc. Under en period användes kyrkan i första hand som samlingsplats för stadens viktiga familjer. Men jaktmotiven? Hur ska de förklaras? Bara djur och jakt på en kyrka? Inga religiösa motiv? Utom den fyra meter höga staty av St Mikael som kröner kyrkan och visar honom döda en drake. Mer såna kyrkor.

Miltären om kriget


När jag registerar mig som låntagare och besökare på stadens statliga bibliotek, tar den italienska byråkratin överhanden. Gud vet hur många papper och kopior som ska fyllas i innan dimmnan lättar. Men när jag legitimerar mig med mitt presslägg blir det bättre. En av männen bakom disken visar sig vara pensionerad italiensk artelleriofficer. Han berättar om sin kusin som är journalist och som jobbade på RAI. Rapporterade från världens alla hörn innan han dödades i Libanon. "Eller stupade för sin sak", som militären sade. Han hjälpte mig sedan hitta den bok jag letade efter och berättade att han känt författaren. En engelsk artelleriofficer som ingått i de allierade styrkor som befriat staden från tyskarna. Han blev sedemera borgmästare i den stad i England där han bodde. Han förälskade sig i staden och skrev dess historia. Fick även tips om att det finns en organisation för de som var med i befrielserörelsen.

Får också veta att det nyligen spelats in en film från andra värlskriget med anknytning till staden. Och att man årligen firar befrielsen, 3 september. Då infinner sig de åldringar som ännu kan och orkar för att minnas, hyllas och firas.

2011-05-27

Italiens Karl-Oskar och Kristina


Totalt lämnade hela 26 miljoner landet för att söka lyckan i USA, Latinamerika, Australien, Schweitz, Tyskland och Österrike. I Toskana var fattigdomen värst uppe i norr, i bergstrakterna i Garfagnana och i söder kring Siena. Men när jag frågade historikern om hur mycket av Toskanas historia som lever kvar hos människorna - migrationen, första världskriget, fascismens starka ställning i Toskana, kommunisternas starka ställning, andra världskrigets hårda strider här mellan tyskar och allierade och kommunisternas och fascisternas blodiga inre uppgörelser, berättar han att dagens ungdom saknar kunskaper och insikter men att allt lever kvar hos de som växte upp på 1940-talet. De vet vilka familjer som var svarta eller röda, dödade anhöriga etc.

Men sen blir tal om Italien idag. Han är oroad för sina barn. Tycker att hela landet är på väg åt fel håll. Ekonomin, politikerna, kriminaliteten, invandringen, arbetslösheten.

2011-05-24

Italienska fattigpensionärer



Fattigpensionärer finns naturligtvis inte bara i Sverige. Där försvann ju årtionden av folkligt pensionssparade när de globala spekulanterna satte fart på det kapitalet. När kursen stod som högst kvitterade de ut riktiga pengar, vanligt folk fick nöja sig med beskedet att det inte längre fanns något kapital. I Italien är än så länge klassklyftorna större än i Sverige. Umberto är en av landets fattigpensionärer. Han tillbringar dagligen fyra timmar med sin hemmagjorda trål och sitt kastfiskenät.



Trålen dras efter sandbotten. Tungt göra. Därför spänner han linor runt höften. De är bara en speciell sorts snäckor han vill ha. Dom bruna. De går till middagsmat. Och med sitt kastnät tar han i bästa fall lite småfisk. Klicka på bilderna så förstoras de.

Greklandsmittan når Spanien och Italien

Det är EU-politikernas mardröm. Skuldfrossan i EU är på väg att nå Spanien och Italien, två av EU:s största och mest skuldsatta länder. Spekulationerna om att Grekland snart tvingas göra någon slags halv statsbankrutt, erkänna att landet inte kan betala tillbaka alla sina skulder, har ökat i intensitet den senaste veckan och bidrog under måndagen till att sänka börserna i Europa.

Nu kommer också tecken på att andra stora EU-länder som är illa ute dras med. Räntan på tioåriga spanska statsobligationer steg igår till den högsta nivån sedan år 2000. Spanien måste nu betala 5,56 procent på sina lån eller 2,56 procentenheter mer i ränta än Tyskland.

John Wraith, strateg på BofA Merrill Lynch beskriver problemet för Financial Times: – Det är som en grupp bergsklättrare som sitter fast i varandra med rep. När Grekland faller dras Italien och Spanien med.

Detta är vad både finansmarknaden och den politiska ledningen i Europa befarat. Medan Grekland är en relativt sett liten ekonomi är Spanien och Italien desto större. Inte minst skulle en förvärrad kris i Spanien slå mycket hårt mot banker i Tyskland och Frankrike.

Tidigare i år sjönk den spanska statslåneräntan medan de i Grekland och Irland skenade. Det tolkades som att EU lyckats isolera skuldsmittan till dessa länder. Det ser nu ut att ha misslyckas. Sämst till ligger dock fortfarande, förutom Grekland, Portugal och Irland vars räntor ligger skyhögt över andra länders. Portugals tioåriga ränta är 10,11 procent medan Irland får betala 11,37 procent. Den grekiska räntan är 17,65 procent.

Djävulens Bro


Vad gäller broar betraktas den som en av medeltidens främsta. Samtiden hade svårt förstå att den överhuvudtaget kunde byggas. Den omgavs därför tidigt, liksom liknande broar i andra delar av Europa (Spanien, Frankrike av myter, för det stod inte i mänsklig makt att åstadkomma en sådan bro.

Förklaringen var därför att de som byggt den ingått avtal med Djävulen. Han skulle bygga bron bara han fick ta den första varelse som korsade den. Men byggherren överlistade Djävulen genom att kasta ut mat på bron och på så sätt locka ut en hund på den. Djävulen fick nöja sig med den och dök sedan ner i floden och försvann.

Bron blev under århundraden en av de viktigaste i Toskana. Den underlättade handel. Det ena ledde till det andra. Bron behövde vägar, vägarna övernattningsställen, härbärgen, matställen, hovslagare, hospital, säkerhetspersonal i form av riddare som skyddade de handelsmän och pilgrimer som färdades längs vägen. Från överfall, rån och väpnade strider. Bysans kontrollerade under medeltiden stora delar av Italien. Korstågsarméerna behövde också säkra transportleder vägar på sin väg mot Jerusalem. De tog sig till Sicilien innan de fortsatte med båt.

Attenborough, 85, bryter ny mark



Sky 3D has been presented with a BAFTA for its Flying Monsters 3D production, the first time a programme captured in 3D has been honoured by the UK’s premier TV awards. It’s a truly remarkable piece of film-making by David Attenborough and the team at Atlantic Productions, and a ground-breaking first in television. Sir David continues his legacy at BAFTA. He has earlier won BAFTA awards for films in Black and White, Colour and HD.

The documentary film used a team of Portsmouth University palaeontologists as advisors. Dr David Martill and Dr Mark Witton were special advisors on the film Flying Monsters 3D that now has won best specialist factual programme in last night's British Academy of Film and Television Arts awards.

The hour-long film, written and presented by David Attenborough, examines the prehistoric pterosaurs, giant winged beasts which dominated the skies millions of years ago. The team from the School of Earth and Environmental Sciences (SEES) spent more than a year advising the film's animators and creating the models on which the animations were based.

The film sets out to uncover the truth about the enigmatic pterosaurs, whose wingspans of up to 10 metres were equal to that of a spitfire. The film uses cutting-edge 3D technology and CGI to bring the story of giant flying monsters and their prehistoric world to life.

Sky will now be airing a brand new 3D documentary fronted by Sir David Attenborough that will focus on London's famous Kew Gardens. The tentatively-titled Kew 3D is to be broadcast via the provider's Sky 3D service and will be the third 3D documentary the acclaimed naturalist has presented for the network. The programmes will offer a portrait of some of the plants housed at the 121-hectare site, which contains more than 30,000 different species.

2011-05-23

De stora sprången


Tre, fyra gånger under historiens lopp har utvecklingen nått nivåer långt utöver det vanliga. För 5 000 år sedan i Egypten och Mesopotamien. För 2 600 år sedan då de grekiska och indiska kulturerna nådde nivåer som präglade kommande årtusenden. För 900 år sedan - på 1100talet. Och i vår tid. Det gemensamma är den explosionsartade utvecklingen inom vetenskap, teknologi, ekonomi, handel, organisation, filosofi, konst och arkitektur.

På 1100-talet gynnades kanske västeuropa mest. Man brukar säga att kristendomen lagt grunden för de västerländska civilisationerna. Med det menas inte kyrkans teologiska eller filosofiska bidrag utan snarare dess maktpolitiska, ekonomiska verksamhet. Den katolska kyrkan i västeuropa växte ut att bli ett imperium. Undvek de flesta av feodalismens fallgropar, slapp t ex att splittras av arvstvister. Skog, jordegendomar, kvarnar, förmögenheter, skatteintäkter - allt donerades via rikas testamenten direkt till kyrkan.

Makten lockade dåtidens karriärister. Kyrkan rekryterade ur folkdjupet, gav gemene man, de dugligaste en möjlighet att stiga upp genom klassamhället. Nå höga positioner oavsett bakgrund. Kyrkan var internationell. De dugligaste placerades där de behövdes bäst. Ta katedralen i Canterbury som jag besökte för några månader sedan som exempel. Där utnämndes, två gånger i rad, italienska biskopar att styra och ställa. Liknande utnämningar sker idag inom vetenskapens värld. De dugligaste - oavsett nationalitet, ras eller religion - rekryteras kors och tvärs över världen.

1100-talets stora språng står än idag kvar i form av stenberg. Kyrkor och slott. Och i alla de skulpturer som smyckade dessa byggnader.

2011-05-22

Biätare


Längsmed floden flyger de kors och tvärs. Eller snarare seglar med utsträckta vingar efter några korta, kraftiga vingslag. De lever i kolonier och gillar insekter, särskilt bin och getingar. Nog stod vi och tittade men idag såg vi inte någon fånga något i luften? Får titta noggrannare imorgon. Ta med kikaren. Om de fångar bin eller getingar, tar de bort gadden genom att slå insekten mot något hårt. T ex en trädgren. En biätare kan sätta i sig uppåt 250 bin/ getingar om dagen. Ungarna kommer ut i juni.

Kapellet i San Bernandino


Tyvärr ,eEn besvikelse. När vi väl stegat uppför den gamla stentrappan var dörren stängd. Och ingen kunde hjälpa oss komma in. Hit kom de, pilgrimmerna. Känner mig själv som en sån. Sökande Gud vet vad. Som Montaigne säger: människan är ett sällsynt, ständigt fladdrande ting.

Sankt Bernhardspasset


En höjdpunkt i alla bemärkelser. Detta pass har under ett par tusen år varit den centrala leden över Alperna. Här fraktades koppar, här byggde romerska arméer vägar, längs dessa vägar invaderade sedan olika folkslag det romerska imperiet, här härjade persiska soldater, här låg rövarband i bakhåll för att plundra handelsmän. Och här vandrade pilgrimer från nordeuropas alla hörn. Alla vägar bar till Rom.

Hit kom också Napoleon på sin väg in i Italien. Han beordrade alla som bodde i trakten att hjälpa till att dra arméns kanoner över passet. När de sedan kom till San Bernandino, där det fanns ett kloster, tömdes det på allt i matväg. Napoleon lovade att betala. 45 000 gulddukater. Det dröjde ända till dess att Francois Mitterand gjorde ett statsbesök innan räkningen betalades.

Över Alperna


Är bergtagen sedan barndomens somrar hos morföräldrar i svenska fjäll. Har därför länge sett fram mot att få komma till Alperna. Det väldiga landskapet skapar hemkänslor. Och påminner en på ett bra sätt, jag blir lätt upprymd, om både hur liten och betydelselös man är. Hur kort den egna livstiden är och hur bräcklig. Och hur oerhört vacker naturen är. Vi fick dessutom väder. Sol och blå himmel. Svag vind. Fjällväxter. Både mormor och morfar återuppstod.

2011-05-16

Ny bok om Montaigne

När jag först hörde talas om boken trodde jag det var en lättviktare. Förstår nu bättre efter alla lovord som den fått och får. Höstläsning. Här senaste artikeln.

2011-05-15

Tankeläsning


Projektet finansieras av USAs försvar och NIH. Klicka här för hela reportaget. Ganska skrämmande.

Elektroder placeras på hjärnan, kopplas till mjukvara i dator. Tekniken kallas ECoG (electrocorticography) och elektroderna placeras under kraniet och hjärnhinnan direkt på själva hjärnan. ECoG har använts sedan 1950-talet för att dokumentera vilken del av hjärnan som aktiveras vid exempelvis ett epilepsianfall. De senaste åren har elektroderna använts för att med hjärnans hjälp styra proteser.

Men det senaste forskningsområdet är att med hjälp av ECoG visa hur hjärnan behandlar språket och även avkoda våra tankar. Man lyckas till 50%, kan skilja på ord som cat och at.

2011-05-14

Ett piano det dyraste jag köpt


What is your greatest fear?
A long, protracted illness preceding death.

What is the trait you most deplore in yourself?

Avoiding confrontation.

What is the trait you most deplore in others?

Falsehood.

Aside from a property, what's the most expensive thing you've bought?
A grand piano – I play.

What is your most treasured possession?
My front door key.

What is your favourite smell?

Frying bacon.

What is your guiltiest pleasure
?
Ice-cream.

What makes you unhappy?

Conflict.

What is your favourite book?

The Origin Of The Species, by Charles Darwin.

What is the worst job you've done?

Working in a factory during the war, making plastic buttons.

How do you relax?

Music.

What is the closest you've come to death?
Falling 120ft from a cliff in the Lake District. I was climbing the cliff, or thought I was! This was not for a television programme, it was when I was young and foolish.

What single thing would improve the quality of your life?

Good, workable knees.

What do you consider your greatest achievement?

Completing a series called Life On Earth.

What keeps you awake at night?

Whatever it is that I have been reading just before I go to bed.

Where would you most like to be right now?
At home.

Tell us a secret.

I like chocolate as well as ice-cream.

2011-05-11

Den kluvne moralisten


Om man avskaffar traditioner, vad händer då? Behöver vi tabun, insikten att ondska inte kan utplånas genom aldrig så många blodiga revolutioner? Eller får man då till sängpartner dom som säger att människan är ett så krokigt virke att ingenting rakt kan göras av henne? Och vad gör man förresten i så fall med såna förfärliga förenklare?

Om man upplöser sin moral, sänker den i havet, bryter begreppskollapsen ut. Plötsligt simmar man i ett kaos av värderingar och livsstilar. Egoismen blir den enda fasta punkten i ett hav av tungomålstalare. Vad är meningen med det människoödet?

2011-05-09

Det pessimistiska förnuftet


Vi håller oss med tre historieuppfattningar.

Den klassiska, kosmiska, grekiska. De historiska förloppen går i cirkel. Allt återupprepas. Ett enahanda sceneri där våra mänskliga passioner och ödets lagar är desamma.

Så den kristna judiska. Historien ges här en riktning, blir ett väldigt drama med Gud som författare och regissör. Skapelse, syndafall, utdrivning ur paradis, Jesu födelse och återuppståndelse etc. Vi människor är bara statister i denna kamp om människans själ - allt inför den Yttersta Domen.

Så den tekniskt-vetenskapliga revolutionen. Berättelsen om historien som en historia om framsteg. Även här en riktning framåt, uppåt. Förnuftets historia. Upplysning, kamp mot fördomar, vidskepelse. Allt prövas nu inför förnuftets domstol. Det mesta folk tror döms till döden.

Så har vi det pessimistiska förnuftets världsbild. Ett navigerande förnuft som tar hänsyn till krafter starkare än en själv. Som en seglare som tar hänsyn till havet, strömmarna, vindarna. Det pessimistiska förnuftet räknar med slumpen, gåtfullheten och det oförutsägbara. Dess livsnerv är tolerans och självironi.

Ingen har uttryckt det bättre än Charles Darwin. Vi är däggdjur utrustade med ett däggdjurs hjärna och att grubbla över de yttersta frågorna lönar sig lika litet för oss som för en hund att grubbla över Newtons lagar.

Därför gör vi motstånd mot kunskap. Vi vill undvika självinsikt om den egna okunnigheten. Den är både smärtsam och sårande för självkänslan. Därför anklagar vi dom som vill ge oss kunskap. Kunskapstörst är tveeggad.

Manchester United på väg mot 19:e ligasegern


With Manchester United on the brink of a 19th title, and an astonishing 12th garnered under Ferguson, taking them one ahead of Liverpool’s daunting haul of 18, the 69-year-old said: “It’s fantastic being the most successful team in the country in terms of championship victories.” When he arrived at Old Trafford Ferguson famously remarked that his avowed intention was to “knock Liverpool off their perch” as England’s most successful club. But he added: “I would not have believed it. Once we got that first title (in 1993 after a 26-year wait for United) the door opened and we improved and improved.

Machiavelli och det italienska förfallet


Han är mest känd för sin bok Fursten. Om hur politiker med list och våld ska agera för att behålla sin makt. Bakgrunden var den politiska förnedring som hans italienska samtid utsattes för. Inte undra på att han kunde avslöja maktens hemligheter. Ena stunden satt han vid maktens köttgrytor som diplomat, nästa i fängelse utsatt för tortyr.

Machiavelli slutar sin bok med en passionerad plädering för en nationell ledare som kan sätta stopp för det barbariska tyranni som utländska trupper kastat in landet i. Machiavelli pläderar också - i en maffiatid av stridande furstedömen och politiskt förfall - för den romerska, republikanska traditionen. Allt för att vägleda framtida italienska härskare att bygga en stark stat. Här några av hans mest kända citat:

- det är bättre för en furste att vara fruktad än älskad
- en furste bör synas mild men inte vara det
- en furste måste förgöra sina fiender annars förgör de honom
- en furste måste begagna sig av lögn och svek för att besegra sina fiender

Boken skrevs 1513. Det dröjde mer än 300 år innan Italien enades.

Så föddes Italien som turistmål


Turismens återuppståndelse efter medeltiden, sammanfaller med framväxten med den italienska renässansen och stadsväsendet. De italienska stadsstaterna var resultatet av relationen till det vacklande bysantinska imperiet, arvtagare till öst-Rom. Stadsstaten Venedig började som helt bysantisk, men dess växande makt och rikedom var resultatet av ett lika skickligt som hänsynslöst utnyttjande, ekonomiskt och politiskt, av bysantinska imperiets svagheter. I slutet på 1400-talet var det vi idag kallar för Italien Europas ekonomiska och politiska ledare. Men landet var inte enat, utan bestod av ett lapptäcke av sinsemellan bittert stridande furstendömen. Vendig, Florens, Lucca, Genua för att nämna några.

Italien blev det mest lönsamma europeiska landet att plundra. Franska, spanska, tyska trupper tog vad de kunde. Krigen lade grunden till det italienska förfallet samtidigt som de plundrande segrarna återvände hem med statyer, juveler, konstnärer, guldsmeder, musiker och hantverkare. Italiensk arkitektur blev högsta mode. Redan vid slutet av 1500-talet var Italien ett turistmål för Europas nya eliter. De nya Europa hälsade det gamla. Konstnärer ( t ex Durer), författare (Montaigne), filosofer (Erasmus) - alla sökte sig till Italien som nu, under sitt accelerande förfall, skrev det första kapitlet i sin långa historia som turistmål.

2011-05-07

Turister förr och nu


Turismen föddes ur de härskande klasserna. Rika reste. Speciellt till länder som passerat sin kreativa och prestigemässiga topp. Romarrikets rika reste till Grekland. 1600-talets engelska aristokrati till Italien. Det sena 1800- och 1900talets amerikanar till Europa och idag ...? Kineser till USA. Den nya världen hälsar den gamla. Framtidens stora turistmarknad är den asiatiska. Indier och kineser vill röra på sig.

Att resa


Genom åren har det blivit resor i ett 60-tal länder. Vad det gett och ger? Ibland tvivlar jag. Resor är överdrivet värderade. De stora, meningsbärande upplevelserna, sker inom den inre, allra närmaste kretsen. Hemma. Ofta öppnar resandet ögonen för just detta. De närmaste och deras betydelse. Hur vackert Sverige är. Hur vackert det svenska språket är. Hur varje resa gör en mer och mer "svensk". .... Blott svenska krusbär svenska är ...

En resupplevelse, som ofta återkommer, är denna. Ta Tokyo, där jag under rusningstid satt på ett café vid stans största T-banestation. På ett par timmar passerade omkring ett par miljoner japaner. Jag fick allt svårare hålla ordning på mina tankar och känslor. De upplöstes av alla individer som virvlade förbi under några sekunder. Alla med egna liv, egna livshistorier. Själv bleknade jag, kände mig mer och mer anonym och overklig.

Tog en klunk, skrev en rad eller två, gjorde en paus för att begrunda havet av människor omkring mig. Som vore det den sista kvällen före en lång resa. Då man sitter med biljetten i fickan och allt packat och lyssnar till något inombords som jag har eller hade på tungan men aldrig fick sagt. Hur allt på en gång är sitt slut och på en gång sin början. Både avfärd och hemkomst. När jag sen reste mig upp och försvann i vimlet kände jag knappt att jag existerade.

2011-05-06

Om små handlingars samlade verkan


I min värld finns det ingen som har överblick och heller ingen som vet var vi är på väg. Eller rättare sagt: vi är inte på väg någonstans. Vi bara rör oss och riktningen kan bara fastställas i efterhand. Vi är ett kollektiv och därför blinda. Var och en fattar sina beslut. Utlämnad åt sig själv, sina val och det är alla dessa val som formar våra öden.

2011-05-05

David Attenborough fyller 85

Här finns en hel del material samlat.

The Inspired By Attenborough lessons run throughout May from May 3. Every Key Stage 2 (ages 7-11) in the UK will be able to access the classes from the Eden Education Hub. Children and parents can also visit the Eden website to take part in a quiz which could win a prize for their family and their school.

A live online Q&A with Sir David Attenborough will take place on May 25, hosted by wildlife adventurer Ben Fogle. Questions can be submitted via the Eden Facebook page and the Eden website, where you can also watch the interview.

Thorstein Veblen


Veblen was of Norwegian descent. Unable to find a teaching position, he returned to his father’s farm in Minnesota, where he spent most of the next seven years reading. “For days,” wrote one biographer, “all that one could see of him was the top of his head at the garret window.” In 1888 he married Ellen Rolfe, a member of a wealthy and influential family. Still unable to find a job, he entered Cornell University in 1891 as a graduate student. There he impressed J. Laurence Laughlin so highly that, when Laughlin was asked to head the economics department at the new University of Chicago in 1892, he took Veblen with him as a fellow in economics. Not until 1896, when Veblen was 39, did he attain the rank of instructor.

His first book, The Theory of the Leisure Class, subtitled An Economic Study of Institutions, was published in 1899. Still read today, it represents the essence of most of his thinking. Veblen sought to apply Darwin’s evolutionism to the study of modern economic life. The industrial system, he wrote, required men to be diligent, efficient, and cooperative, while those who ruled the business world were concerned with making money and displaying their wealth; their outlook was survivalist, a remnant of a predatory, barbarian past.

Veblen examined with obvious relish the “modern survivals of prowess” in the amusements, fashions, sports, religion, and aesthetic tastes of the ruling class. The book caught the interest of the literary world, where it was read as satire rather than as science and thereby earned Veblen a reputation as a social critic that extended far beyond his academic horizon.

His reputation, however, did not bring him academic success. He was an indifferent teacher with only contempt for the university ritual of lecture and examination. His most famous course, “Economic Factors in Civilization,” ranged over vast fields of history, law, anthropology, and philosophy but paid little attention to orthodox economic theory.

2011-05-04

Pakistan lägger locket på

A police officer familiar with Mr. bin Laden's compound in the scenic town of Abbottabad said the location was used by Hizbul Mujahideen, one of the biggest militant outfits in the disputed territory of Kashmir. Like other groups fighting Indian troops in the borderlands, HM's radical membership has never been rounded up by Pakistani forces and some analysts say Islamabad covertly supports the group. [...]

"The place belonged to Hizbul Mujahideen," the police officer said. "But the authorities have asked us not to share any information about the exact ownership." Land-registry officials in Abbottabad, known in the local language as patwaris, were summoned to a meeting on Tuesday and urged to keep quiet. "The patwaris are meeting right now," a local official said. "They are being instructed not to say anything about the land-ownership issue."

Långtidsseglarnas liv och leverne


Vad får människor att helt bryta upp från sin vardag? Sina inrutade arbetsliv, sälja allt de äger och har för att köpa en segelbåt modell större och lämna Sverige bakom sig för att segla jorden runt? Det finns lika många svar som människor, par och familjer. En intressant sajt på nätet har samlat omkring 200 bloggar, skrivna av just denna kategori. Intressant, stimulerande och tankeväckande. Klicka här.