2010-03-31

Zlatan, Händel och Darwin


Man har inte roligare än man gör sig. Därför stornjuter jag av kvartsfinalen i Champions League i London mellan Arsenal - Barcelona. En av de bästa matcher jag sett. Vrålar då Zlatan gör sina vackra mål och skrattar uppgivet då Arsenal kommer igen och kvitterar. Det är med fotboll som livet. Man lever i nuet och kan inget annat, och har ingen aning om vad som ska hända om några minuter.

I fotbollspausen spelades Champions Leagues signaturmeodi - som är ett avsnitt hämtat ur G F Händels "magnifika "Zadok - the Priest". Det finns skruvade sammanhang här också. Vi vet från Darwins brev att han gillade Händels "Zadok". Undrar hur hypokondrikern Charles Darwin reagerat om han suttit på läktaren och sett målen och hört publikens avgrundsvrål och sen hört Händels musik dåna ur högtalarna :-) Verkar han lite väck kan man ju fråga denne sexgalning vad han tycker om den nya sex-roboten ...

Kina, Linné och Homeros


I Kinas tropiska regnskog fångade jag fjärilar. Så ofta tiden tillät. Men inte bara det. Gladde mig också åt deras latinska namn för de har sin egen historia. Ta den vackra Papilio Bianor. Som så många andra papilio-arter döptes den av Linné. Vilken av hans "lärljungar" (Linné hade storhetsvansinne och såg sig som religionsstiftare, trodde han själv var odödlig, ville låta sig mumifieras etc), vilken av hans lärljungar som försåg honom med just fjärilar från sydasien låter jag vara osagt. Ska kolla det. Men nu fick Linné problem. Vad skulle arterna döpas till? Eftersom Linné var inläst på klassisk antik litteratur hittade han svaren där. En av hans inspirationskällor blev ingen mindre än Homeros och skildringen av det trojanska kriget! Sånt tänkte jag också på där jag satt i regnskogen med fjärilar i handen och släckte min skönhetstörst. Jag vet ju hur det ser ut både i det som forskarna tror var Troja (besök platsen i Turkiet) och jag vet också hur det ser ut på Linnés Hammarby. Alltihop sätter fart på tankarna. Tillvarons sammanhang kan se ut hur som helst.

Tibet, torkan och sydostasien


Mekongfloden har sjunkit så att båtrafiken ställts in. Vietnam, Kambodja och Thailand skyller torkan på att Kina, som har en rad dammar längs Mekonfloden, dämmer upp det de kan. Kina förnekar.

Här artikel från Bangkok Post. Här uttalande från Laos. Och här analys av torkans bakgrund och sammanhang. Voice of America har inslag här. Vietnam varnar för ökade skogsbränder, som i Kina där de tredubblats.

Torkan antas bero på snabb uppvärmning av den tibetanska högplatån. Den ligger ju i genomsnitt 4 000 m högre än Indien, något som förstärker atmosfärens uppvärmning. Tvärtemot förväntat rubbar det monsunen, som blir allt mer kortvarig. Här ännu en artikel.

2010-03-30

Ryggsims teknik


Tillbaks på gymet sedan en tid. Allt sig likt. Buset talar om rättegångar och kompisar som åkt fast. Iranska klubbens karlar speglar sig medan kvinnorna är ute på långpromenader på löpbanden. Och ungarna har kul i bassängen. Så även om jag även om just den här övningen lätt tar ut en snabbt.

Kina, Chaplin och Hitler


Kineserna är svaga för Hitler. Bakgrunden är dels den egna diktatur- och imperietraditionen, dels den kinesiska televisionens återkommande sändningar av Charlie Chaplins film "Diktatorn". Det som speciellt fascinerar kineser är Hitlers talekonst. Hans rytande och domderande är som hämtat från Kinas egna politiska massmöten, inte minst under kulturrevolutionen. De betraktar dessutom Hitler som en stor ledare. Kriget och massmördandet då? Visst känner man till det, men det hamnar i bakgrunden. Och judar är respekterade i Kina. Om du anses intelligent kommer ofta den försiktiga frågan: Är du jude?

2010-03-29

James Hilton


Han är mest känd för sin bok om Shangri-La, eller Blå Månen som den heter på svenska. Eftersom jag rest i de trakter där kinesiska turistmyndigheter nu slår mynt av begreppet har jag läst boken. Den publicerades 1935 och sällar sig till detta årtiondets civilisationskritik och drömmar om ett annat liv och en annan tid. Det var det som gjorde den till en best-seller. Mer kända varianter på samma tema är Herman Hesses Glaspärlespelet för att inte tala Thor Heyerdahl som gjorde vad många i hans generation ville göra. Vända samtiden ryggen, åka till Söderhavet för att leva öliv. Heyerdahl återvände. Grottan han levde i var inte så bekväm so han hoppats :-) James Hiltons bok har ingenting gemensamt med filmversionen Lost Horizon. Tvärtom. Helt annat förlopp och naturligtvis ett helt annat slut. James Milton skrev också boken Random Harvest, om en soldat från första världskriget som inte kunde glömma sin första kärlek. Boken kom 1941, det år då England och Churchill slogs för inte bara Englands utan Europas överlevnad. Filmen anses vara en av dåtidens mest omtyckta.

Shanghai visar upp framtidens bil

Torkan i Kina förvärras


Hitills uppger kinesiska myndigheter att 61 miljoner kineser berörs. Och så här ser Huangguoshu Waterfall ut, det största i Kina såväl som i Asien.

2010-03-27

Efter vinter kommer vår ...


Kanske det vackraste som skrivits om skiftet mellan vinter och vår kommer från Harry Martinsson:

..."År efter år samma process. Evigt gammal och evigt lika ny. Den nordiska sommaren kommer till oss med våren främst på galjonen. Den kommer lastad från Santa Flores och fortsätter in över land med golfströmsvärme och vårlig snöplog, högt upp i luften omkretsad av ljusa molnskockar, trumpetande tranflockar från Centralafrika, sädesärlor från Sudan ... Varje år upprepas i hastigare tempo och tunnare gestaltning den långa smältningsprocess efter istiden för årtusenden sedan. Sunnanvind, sydvästregn och sol börjar lyfta vinterlakanet vid Smygehuk och rulla det framför sig norrut ända upp till Tanakusten" ...

Nu är det bara att ge sig ut! Budbärarna är här. Starar i flockar som härmar alla möjliga europeiska arter, sträckande snövita sångsvanar, fällande knipor med visslande vingar och vattenstänk, honkande tunga grågäss. Vilken underbar årstid som kommer oss till mötes! Och detta efter en vinter som gett oss lika vackra dagar som den vackraste sommaren någonsin kan ge. Vi bor i ett paradis.

Hemlös i Kina


Han vill inte bo hos sina föräldrar. De bråkar jämt. Och universitetsstudierna avslutade han inte. Han var fr a intresserad av matematik. Nu lever han på vad folk ger honom, kläder och pengar, bor på tredje våningen i ett nybygge och tillbringar sina dagar sittande i en bokhandel och läser nyutkomna matematikböcker. Till att börja med bad personalen honom lämna lokalen vilket han gjorde för att återkomma kl 9 dagen därpå. Efter det att personalen upptäckt att han varken skrämde bort kunder eller uppförde sig illa lät de honom vara. Histoirien har slagits upp i flera kinesiska tidningar och spritts på Kinas motsvarigheter till YouTube, Tudou och Sina. De har tillsammans 900 miljoner träffar om dagen.

2010-03-26

Pekings taxischaufförer



Om några kan vittna om de förändringar som inträffat sedan Deng Xiao Ping satte igång Kinas reformer är det taxichaufförer. Fanns inga sådana under Maos epok. Idag är de 100 000-tals. Alla med olika yrkesbakgrunder, alla med egna åsikter. En ny dokumentär är på gång. Som just ska skildra Pekings förvandling genom taxichaufförernas ögon. Intressant.

Sture Linner död


Han blev 92. Så här skrev han om den homeriska hymnen till Demeter, som omfattar 495 rader och återfanns 1777 i ett stall i Moskva.

..."Hymnen berättar hur Hades, dödsrikets gud, grips av längtan att älska en levande kvinna. I hemligt samförstånd med brodern Zeus rövar han bort Persefone, sädes- och fruktbarhetsgudinnan, när hon en dag plockar blommor på en äng. I sin sorg över dotterns försvinnande drog sig modern Demeter bort från Olympen och började i en gammal kvinnas skepnad söka efter dottern nere på jorden.

En dag kom hon till Eleusis, strax väster om Athen, där hon mottogs av stadens drottning, som lät henne bo i det kungliga palatset och anförtrodde henne vården av en nyfödd prins. Demeter avslöjade sin verkliga identitet och befallde eleusinierna att bygga ett tempel till sin ära. Hon lovade inviga dem i hemliga riter, och så uppstod de eleusinska mysterierna, som spelade en viktig roll i grekiskt sexual- och fromhetsliv.

Demeter isolerade sig i sin sorg och övergav sin huvudfunktion: att få åkrarnas gröda att växa. Hungersnöd var nära att utplåna människorna, och gudarna fick inte längre de offer som traditionellt tillkom dem. Zeus tvingades ge efter: Persefone fick i fortsättningen vistas två tredjedelar av året hos modern och de andra olympierna. Demeter accepterade att åter beskydda växtligheten, och så var den kosmiska ordningen återställd" ...

60 milj drabbade av torka


Just nu drabbas sydvästra Kina av den värsta torkan på hundra år. 50 miljoner människor har drabbats, stora delae av vinterskörden gått förlorad liksom boskap. Yangtzefloden har sjunki tre meter på de tio senaste dagarna, och har nu nått den näst lägsta nivån någonsin. Ännu rapporteras ingenting om detta i svenska media.

2010-03-25

D-22, Peking


Pekings kanske mest kända rock´n roll-bar eller rock-scen. Fullt ös. Men ändå annorlunda. Rockarna är överklassungar som hålls under armarna av oroliga rika föräldrar. Texterna oviktiga, utan politisk udd. De måste godkännas av en instans. Så det är musiken som är viktigast. Och utanförskapet. Toaletterna på D-22 har blivit lika kända som musikerna. Varför? De har dekorerats på ett fantasifullt, närmast psykedeliskt vis. Vad D-22 betyder? Ingen vet, men alla tror sig sitta inne med det rätta svaret.

Dali, Yunnan


Dalis gamla stad var en plats som även den fastnade. Spännande att röra sig i. Vattenkanalerna gick genom staden, handeln pågick för fullt, människor slet på fälten, husen var sällan högre än två våningar höga. Å ena sidan omges gamla staden av sjön Erhai, å andra sidan av tvåtusenfemhundra meter höga berg. Man gick till fots kors och tvärs genom staden utan att störas av trafik. Och under vandring i bergen njöt jag av blommande rhododendron, det finns trehundra olika arter, nya fågelsånger och sorlet av bergsbäckar.

Eftersom jag samlar på huvudbonader av asiatiska etniska grupper och stammar, de pryder väggarna i vardagsrummet, köpte jag även här på mig den vackra röd-vita huvudbonad som skymtar i filmen. Den finns i två utföranden. En för gifta resp ogifta kvinnor. Män har röda tofsar på sina. Jag skulle gärna återvända till Dali ... Det var i dessa trakter som Joseph Rock levde och arbetade. Här finns en samling av Rocks foton från Kina. De är unika. Det var Rocks skildringar i National Geographic som inspirerade James Hilton att under det både i USA och Europa mörka 1930-talet skildra en annan tid och ett annat liv. 1937 skrev han boken om Shangri-La. Den filmades sedan. Handlar om en grupp europeer som med nöd och näppe lyckas fly undan inbördeskriget i Kina. Planet kraschar sen i bergen och överlevande hamnar i en dal med namnet Shangri-la. Där finns varken brott eller sjukdom, inga krig, inga föroreningar och inga sorger. Och alla blir dessutom minst etthundra år gamla. En religiös saga med andra ord. Inte undra på att den gick hem.

Kashgar, Xinkiang


Att kommma till Kashgar är att förflyttas hundratals år bakåt i tiden. Söndagsmarknaden, då tiotusentals bönder kommer till staden för att bjuda ur sina produkter, är en enastående syn. I Kashgar är majoriteten av befolkningen muslimer. När kinesiska myndigheter beslöt att modernisera staden, vågade man inte, p g a de oroligheter som av och till utbryter här, riva ner den gamla staden. Den nya byggdes därför utanför den gamla. Själv betraktar jag dagarna i Kashgar som en av de största upplevelser Kina kan erbjuda. Hoppas det framgår av filmen.

2010-03-24

Vansinnesdåd i Kina


Zheng Minsheng, a former community doctor in Nanping city, attacked 13 children at the entrance of the school Tuesday morning when crowds of students were arriving, leaving eight dead and five injured. Two of the injured were in stable condition Wednesday while the three others were confined to intensive care and were undergoing emergency treatment, said Liu Bin, an officer with Nanping's health bureau. Här hela artikeln.

Att ligga sjuk i Kina



Låg sjuk några dagar. Tiden gick till att sova, kolla OS där konståkarna Shen Xue och Zhao Hongbo tog sitt efterlängtade OS-guld. Akrobatik, balett, mimik och skridsko på högsta nivå. En blandning av gammalt och nytt. Balett har en spännande historia. Konstformens rötter finns i den blandunderhållning för uttråkad överklass som växte fram vid europeiska renässanshov under 1400- och 1500-talen. Frankrikes Ludvig XIV grundande den franska statliga dansakademin år 1661. Där formaliserades baletten. I dag har den självskriven plats för alla som vill träna hållning, styrka, vighet i modern dans och jazzdans.

Balett var den västerländska konstform som tidigast fick fotfäste i Kina. Från revolutionen 1949 till 1962 stod ryska dansörer och tränare för grunderna. Efter det ryska tillbakadragandet vidareutvecklades baletten av kineserna själva. De flesta av kommunistpartiets ledare som utbildat sig i väst, t ex Zhou En Lai, gav balett hög status. Idag finns en rad klassiska kinesiska baletter. T ex den under den talibanska kulturrevolutionen uppförda "The Red Detachment of Women". Andra mästerverk, inkluderande traditionell kinesisk dans, är "Raise The Red Latern" från 2001 och "The Peony Pavilion" från 2008.

Kinesiskt universitetsbesök


Föreläsningarna i all ära. Det mest intressanta var att se hur studenterna bodde.Kvinnor och män för sig. I skilda byggnader, försedda med vakter som kollar att ingen av motsatt kön slinker in. Stora anslagstavlor fyller entrén. De visar vilka rum som är städade resp ostädade. Rummen granskas nämligen - och betygssätts! Två gånger i veckan. Högst poäng 100, lägsta 60. Vi bad att få se de som fått 60, men begäran avslogs. Hur rummen sköts vägs in i avgångsbetyget.

Studenterna bor tre - sex år på universitetet. Rummen är små med allt från fyra till 12 personer i varje. Alla ska vara inne senast 23:30 och 24:00 slås strömmen av. På morgonen väcks man av högtalarmusik. Utrymme för privatliv existerar inte. Om någon student känner sig ensam? Eller tagit livet av sig? Ytterst ovanligt och för det mesta beror det på olycklig kärlek. Om man vantrivs med sin rumskamrater då? Man kan begära förflyttning men även det sker sällan. Toalett och duschrum är minimalt. Duschen sitter rak ovanför det hål i golvet som utgör toalett. Handfat finns utanför. Alla rum har egen telefon. Alla studenter ett minimalt skrivbord och bokhylla under eller vid sidan av sin säng.

Vare sig manliga eller kvinnliga studenter hade någonsin tidigare satt sin fot i den andres sovrum. Man kan också göra konst av trängboddheten. Bra konst. Klicka på bilden så förstoras den. Var tog det omhuldade privatlivet vägen?

Kinesiskt skolbesök


Efter tre timmars resa genom berg och dal kommer vi till slu fram till skolan. Vi utgör de första västerlänningar som någonsin besökt den. Stämningen är uppsluppen bland eleverna som är mellan 6 - 16 år gamla. De flesta bondpojkar och bondflickor. Inga skoluniformer här, inte heller några högtalare som basunerar ut musik eller meddelanden. På väggarna i klassrummen, med i genomsnitt ett 40-tal elever i varje klass, sitter naturligtvis bilder av Marx, Engels, Zhou-en-lai, Lui Feng (hjälte under kulturrevolutionen) och Lu Xun ( en av Kinas främste författare). Men ingen bild på Mao Tse tung? Min fråga hur det kommer sig utlöser förvirrade diskussioner men jag får inget klart svar. För övrigt ser jag bara bilder på honom vid ett enda tillfälle - på två hus i en rik by. För första gången i sina liv får de modigaste eleverna nu möjlighet att praktisera sin engelska. De undrar vad vi heter och hur vi mår? Om vi gillar hamburgare (dånande skrattsalvor)? Vad vi tycker om Zhou-en-lai? Och det kinesiska folket? Om de kan få våra telefonnummer? Innan vi lämnar skolan är det dags för en basketmatch där vi omges av något tusentals jublande åskådare. Så middag och efter det vill ungarna ha autografer. När jag i en flickas anteckningsbok önskar henne Good Luck kastar hon sig tårögd om halsen på mig och tackar mig med kvävd röst. Mina blå ögon, långa västerländska näsa väcker allmän uppmärksamhet.

2010-03-23

Två år i kinesisk stad


Vad lär sig en ung amerikan, om sig själv och sina kinesiska vänner, om han bor två år i en liten kinesisk stad med 200 000 innevånare? Längs Yang-Tzefloden? Det finns böcker som fördjupar ens egna upplevelser, framkallar och kompletterar dom. Peter Hesslers "River Town" har alla de egenskaperna. Egna minnen blandas oupphörligt med humoristiska, varma och skarpa iaktaggelser. Som det står på bokens omslag. Om du bara läser en enda bok om Kina - läs den här. Det är bara att instämma. Här finns en videoföreläsning av Peter väl värd att se även den.

Är världen på väg att bli Kinas?


It’s China’s world. We’re just living in it. The middle kingdom is rewriting the rules on trade, technology, currency, climate—you name it. There's always been this feeling in China and a number of other developing nations that the West was the place to be—and now suddenly it's not," says Ruchir Sharma, head of emerging markets for Morgan Stanley Investment Management. Chinese scientists and researchers are flocking home to conduct original research at well-funded labs. Här finns hela artikeln.

Taiping - kulturrevolutionens föregångare


Det kallas för historiens största och blodigaste inbördeskrig. Taiping-upproret som rasade mellan 1845 - 64. Antalet dödsoffer varierar, men Jonathan Spence, som skrivit upprorets historia i boken "Gods Chinese Son", uppskattar antalet döda till minst tjugo miljoner.

Rörelsen leddes av Hong Xiuquan, som trodde sig själv om att ha besökt Gud Fader i hans kristna Himmel, och där fått order om att utrota alla djävlar som ledde jordens folk vilse. Till att börja med var Hongs budskap enkelt: bekämpa opiemissbruk, alkohol och sexuellt förtryck. Men rörelsen förkastade snart även Konfucius och raserade kulturminnesärken. Ofattbart grymma och blodiga strider följde. Det gör det svårt låta bli att tänka på Mao och hans kulturrevolution. Idag uppskattas den svält som följde i den och Det Stora Språngets spår, tillsammans ha lett till att trettio miljoner kineser fick sätta livet till.

Taiping-rörelsen föddes i Guangxi-provinsen, som idag har en öppen gräns mot Vietnam. Guilin, som ligger i Guangxi, är känt för sin enastående vackra natur. Många tror också att där bor det speciellt vackra kvinnor: "För där det finns berg och vatten finns det också vackra kvinnor", säger den kinesiska som själv kommer från Inre Mongoliets öknar.

Kinesisk nationalism

Länge rådde skillnad mellan västerländska och österländska uppfattningar om nationalism. Här i väst förknippades de inte minst med Europas mörka 1900-talshistoria. I Asien kom begreppet att förknippas med t ex 1947 års indiska frigörelse från England eller 1949 års kinesiska frigörelse från japanska och västerländska staters inblandning i landets inre angelägenheter. Idag då? Ja, i Kina grasserar en rå nationalism, som ersatt kommunistisk fraseologi. Och bakom den döljer sig samma tankefel som vi själva dras med i nationella sammanhang. Kineser, det går ju inte att generalisera 1.3 miljarder människor, ser inte bara ner på inhemska etniska nationaliteter och barbariska utlänningar, de vältrar sig, som vi, i fördomar av alla möjliga slag om vett och etikett, kvinnor och män, sex och kärlek, religion och vetenskap etc mm osv. Fortsätt listan själv. Fördomar är ett psykiskt ursprungstillstånd.

Det var förresten de franska upplysningsfilosoferna som myntade begreppet fördom = "en felaktig uppfattning om sakförhållandet beroende på otillräcklig användning av den intellektuella förmågan, resultat av en okunnighet som förblindar och fängslar omdömet". De syftade på prästernas religiösa fördomar och adelns klassfördomar.

I USA där det varken fanns adel eller statskyrka tillämpades begreppet på förhållandet mellan raser och nationer. Tänker på det när jag under en middag ser en sydkines ilsket fara ut mot en nordkines, pga skilda uppfattningar om vilken sorts mat som smakar bäst. Mitt försök gjuta olja på vågorna genom att dra in USA, fråga vad de tycker om hamburgare, går inte hem.

Ändå en västanfläkt jämfört med den religiösa och politiska extas som gripit Västasien och Palestinafrågan. Den som ingen i väst vill lösa som Finlands Ahtisaari sade.

2010-03-21

Mao Tse Tung



Tillsammans med Hitler och Stalin intar Mao en långt framskjuten plats i 1900-talets militära historia. Den här dokumentären lyfter fram de krafter som bar upp honom och gjorde vad de kunde för att omsätta Maos politik i reda mynt. I sin magnifika Hitler-biografi skriver Ian Kershaw om hur tyskarna gjorde vad de kunde för att överträffa varandra i att lista ut vad Hitler ville och sedan iscensätta det. Samma sak gällde Kina under kulturrevolutionen. Och efter att ha rest i Kina med en frispråkig f d röd-gardist är filmen än mer intressant att se. Manusförfattaren är ingen mindre än Philip Short, som under trettio år arbetade som BBCs utrikeskorrespondent i Washington, Moskva, Tokyo och Peking. Han arbetade i Kina under 1970- och 80talen och hans biografi, "Mao, A Life", har format min bild av Mao.

Peking 1949, Peking 1989



Läser Derek Bodde´s bok från 1950, "Peking Diary", som skildrar belägringen av Peking. Soporna, nedhuggna träd, Kou-min-tang styrkor som river hus för att få fram vapen och kanoner, flyktingar som tar sin tillflykt till templen, river ut dörrar och fönster för att få ved, matbrist etc. Men Peking gav sig frivilligt och Maos soldater tågade in, beväpnade med amerikanska vapen som de tagit efter att ha besegrat Kou-min-tang i några avgörande slag hösten 1947. Då dödades, skadades och tillfångatogs 1.6 milj Kou-min-ang soldater inkl utrustning.

Bilderna från Maos proklamerande av det kommunistiska Kina 1949 är tagna från den officiella kommunistiska versionen av förloppet. Bilderna från 1989 från samma plats talar sitt eget tydliga språk. Vi försökte då ta oss till Peking från Hongkong.

Isen går, fåglar kommer


På bara några dagar är förändringen här. Ån går upp och sjöns is är vattentäckt. Ingen sitter längre och pimplar. Och i talltoppen sitter årets första bofink och längsmed iskanten sover grågäss. Ännu inga knipor.

2010-03-19

Skäggmesen hemma igen ...


Skillnaden är stor mellan det Kina jag för första gången besökte år 1987 och det land jag nu för femte gången reser i. Under de senaste trettio åren har Kina genomgått en statstyrd, exportorienterad ekonomisk utveckling som saknar historisk motsvarighet. Hundratals miljoner bönder, som flyttat från land till stad, har utgjort den billiga arbetskraft som burit upp förvandlingen. Under trettio år har Kinas tillväxttakt legat kring 10% / år. Resultatet är ett land på väg att moderniseras.

Kina styrs av ingenjörer. Denna nomenklatura har dessutom personliga erfarenheter av både Kinas fattigdom och sociala oroligheter. De studerade vid Kinas universitet då 1960- och 70-talets kulturrevolution skickade ut dom på landsbygden.

Under de kommande tjugo åren ska ytterligare 350 miljoner kinesiska män, kvinnor och barn flytta från land till stad. Under samma period kommer 200 miljoner nya kineser att födas. Alla ska ha bostad, mat, utbildning och arbete. Om inte kineserna klarar att lösa denna ekvation? Ja, gissa själv.

Vidden av Kinas ekonomiska, sociala, klimat- och miljöproblem övergår mitt förstånd.
Men kineserna själva då? Ja, de jag mötte drömde om en ljus framtid, som inte bara skulle medföra en fortsatt ekonomisk tillväxt utan även framväxten av ett grönt Kina. De drömde om att Kina om trettio år genomgått ytterligare en revolution, en miljömässig. Finns något som talar för det? Enligt de "experter" jag mötte kanske landets diktatur. Bestämmer sig nomenklaturan för en miljömässig revolution så finns möjlighet att den sker.

Demokrati däremot, är inget för Kina. Kanske om hundra år, sade premiärministern i ett linjetal. Även det gillar "experterna". För skulle Kina hålla sig med demokrati och fria val skulle först 40 - 50 miljoner kineser lämna landet, sen skulle vi snabbt få se en rad Milocevic-politiker sitta vid köttgrytorna. Det gör dom redan idag, men det finns grader i helvetet.

Det som tog mig mest? Frånvaron av massfattigdom. Kina har 1.4 miljarder innevånare. Det finns hundratals miljoner fattiga på landsbygden. Mötte några av dom. I de flesta Tredje Världen-länder omges storstäderna av enorma slumområden. Kina saknar dom - än så länge.