2009-10-31

Jättebläckfisk



Ang Robert Trivers föredrag om självbedrägeri. Bläckfiskar har en underbar egenskap. De skiftar färg efter miljö. Ett biologiskt arv vi bär med oss? När det gäller vårt psykes anpassningsförmåga. Ett överlevnadsvärde om något.

2009-10-29

Onanisten Charles Darwin


Han gillade konst. Inte minst Titzians målning av Venus. Charles hade t o m en kopia i sin studentlägenhet, som var en av de största i Cambridge. Han hade studentkamrater som gick till horor. Charles brevväxlade bl a med en som tvingats lämna Cambridge efter att ha gjort en av stadens servitriser med barn. Han tiggde Charles om pengar och samtidigt som han beskrev sitt eländiga liv i London. Han gillade inte servitrisen som var förtvivlad. Skulle inte tänkt så mycket på Tizians målning om jag inte läst "Solitary Sex. A Cultural History of Masturbation". Där står bl a om Titzians målning. Författaren, Thomas Laquer, riktar läsarens uppmärksamhet mot Venus vänstra hand, den med vilken hon döljer sitt sköte. Laquer påpekar att det inte alls är det hon gör, utan hon onanerar! Laquer riktar sen uppmärksamheten mot kvinnans blick för att styrka sin iakttagelse. Om han har rätt eller fel? Döm själva. Klicka på bilden så förstoras den. Laquer tillägger att den här sortens tavlor gjordes för att hänga i "private rooms of gentlemen", dvs precis som det rum den stormrike Charles hade. Hur tavlan i övrigt ska tolkas, med sovande hund och knäböjande flicka i bakgrunden (som hotas med stryk?) skriver Laquer dessvärre ingenting om.

Terapeutiska robotar


Förr frågade roboten: Berätta hur du mår? Svarade man på då att det var dåligt eftersom man fått bilpunktering och det var vinter, svarade roboten: Berätta mer! Och så där fortsatte det. Nu är det andra tider. Idag finns terapeutiskt relativt avancerade robotar. I alla fall för de som nöjer sig med en kontakt med en maskin. Här finns hela historien. Och här en video om hur robotar kan användas i kontakt med störda ungar. Wikipedia har också en del information. I Japan lär man redan idag mot betalning förståss, kunna kliva in i ett bås för att få uppmuntran. Av en robot. Eller mot betalning få massage av en robot. Det syns på bilden.

2009-10-28

IB-affären

Lars Olof Lampers var sekreterare i den sk "Säkerhetstjänst-kommissionen 1999–2002", dvs den myndighet som utredde IB-affären. Resultatet blev ett antal statliga utredningar. För några år sedan träffade jag Lampers som då berättade att han hade en delvis annorlunda syn på IB-affären än Jan Guillou. Efter att ha läst dagens artikel förstår jag varför. Upprinnelsen till avslöjandet var en tillfällighet. En norsk student, Svein Tryti, som bodde i Stockholm spelade en inte oviktig roll i sammanhanget. Läs här. Sen en helt annan sak. Jag häpnar över medias hantering av hela frågan. Nu står Jan Guillou i centrum. Borde man inte lyfta fram SAPs infiltrationsverksamhet i olika sammanhang, eller militärens dåtida självständiga utrikespolitiska agerande etc? Den generation som inte upplevde tumultet och lögnerna kring IB ( Palme, ÖB etc ljög sig naturligtvis - föga förvånande - blåa i sammanhanget ), den unga generationen vet ju knappt vad IB-affären handlade om? Som det nu är är det Jan Guillou´s skalp som gäller och ingenting annat. Obalanserat är ordet. Genant obalanserat.

Här finns IB-materialet.

2009-10-27

Varför ljuger vi?


Robert Trivers är en av världens ledande evolutionsbiologer. Här finns hans svar på frågan varför vi inte nöjer oss med att bedra nära och kära utan fr a lägger ner krut på självbedrägeri och livslögner? Ett fascinerande biologiskt perspektiv på uråldriga frågor. Inte undra på att psykologer och samhällsvetare gick i taket när teorin framlades på 1970-talet, under pågående Vietnamkrig, då självförhärligande i alla dess former stod högt i kurs. Vi måste börja med att bedra oss själva för att lättare kunna bedra andra. Övertygad om att hade min polare Michael de Montaigne suttit på första bänk hade han blivit mycket glad: "Jag har aldrig sett något så monstruöst och mirakulöst som mig själv", som han sade. Trivers är inne på samma tema och själv upphör jag aldrig att förvånas över egna och andras självbedrägerier.

Nordens högsta myrstack


Den finns här och kan vara uppåt tvåhundrafemtio år gammal, är 261 cm hög och kan innehålla uppåt 300 000 myror av arten nordskogsmyra. Men fan så korkat att lägga ut GPS-koordinaterna till stacken. Folk är som dom är. Har redan varit där och klättrat upp på toppen av stacken för att låta sig fotograferas.

Invasion av kungsfågel


Andra dagen fick en moln- och dimbank tusentals kungsfåglar att landa på ön. De var överallt och hade i sällskap mesar av olika slag, inte minst tofsmes. Det finns sju arter kungsfåglar. Den vi har här väger 5 - 6 gram. Sången är fin och ljus, många äldre har svårt höra den. Sången beskrivs som tre - fyra höga toner, som höjs ett halvt tonsteg i taget. Därav har den fått namnet "kvint". Fågeln trivs bäst i granskog. Nästan uteslutande där. Därav det gamla folkliga namnet "granlus". Andra bra namn är "tummeliten", "grönbita". Kungsfågeln flyttar vintertid till Holland / Belgien. Men det finns också kungsfåglar som ringmärkts i Skåne för att någon månad senare hittas i Spanien. Den äldsta hittills återfunna, ringmärkta kungsfågeln var tre år och tre månader.

2009-10-26

Guillou och KGB

Så här skrev Jan Guillous vän, Arne Lemberg, till SÄPO. Alla frågor kvarstår. Vid den här tiden är Guillou revolutionärt lagd. Inom kort ska han besöka PLO där han fotograferas med k-pist.

Fotboll och nationalism


Den som tror att nationalismen inte betyder något kan roa sig med att kolla Barcelonas matcher och Zlatans spel ... Som Zlatan spelade igår ..... Två gjorda mål plus ytterligare två till fast de underkändes. T o m Messi såg lite blek ut.

2009-10-25

Globaliseringsrådets rapport

Sveriges befolkning uppgår till 1.1% av världens befolkning. Hur ska landets ekonomi hänga med i karusellen? Regeringens Globaliseringsråd har lagt fram sin rapport.

Guillou, IB, SÄPO och KGB


För en tid sedan rapporterade media att i samband med IB-rättegången mot Peter Bratt och Jan Guillou, ska Guillou ha vädjat till domstolen om strafflindring med hänvisning till att han jobbat åt SÄPO. Egendomligt nog blev det bara notiser om detta. Nu visar det sig att Guillou även jobbat åt KGB. Under fem år. Skulle gärna vilja veta om han även jobbat åt andra säkerhetstjänster? T ex palestinska PLOs? Och vad gäller hans arbete åt KGB. Guillou fick i uppdrag av KGB att försöka stjäla den amerikanska ambassadens interna telefonbok. Gjorde han ett försök? Under den här tiden var Guillou någon slags revolutionär maoist med starka antisovjetiska åsikter och ett extremt starkt PLO-engagemang. Hela IB-rättegången får ett annat ljus. SÄPO visste tydligen att Guillou jobbade åt KGB. Vad mer visste de? Så den stora frågan. Guillou skrev nyligen en bok om sitt yrkesliv. Hur kom det sig att han inte där "avslöjade" att han en gång jobbat åt KGB? Vet nu inte vad jag tycker mest illa om. Guillous flamsande om varför han jobbade åt KGB eller journalisternas urusla frågor till honom. Här finns hans eget svar. Och här Leif W W Perssons kommentar.

2009-10-20

Fågeljakt



Resten av veckan tillbringas i skärgården med fågeljakt. Bara hoppas på väder, vind och fågel. Fina skott!

Slavauktion


Klicka på bilden så förstoras den.

Generaldebatt i bastun


Bilbränder var ämnet för dagen. Och Sverige-Demokraterna. Ingen tvekan om att SD fångat upp en hel del av stämningar som rör sig i folkdjupet. Inte heller någon tvekan om att de etablerade partierna inte vill ta i förortsfrågorna - inte ens med tång. Ganska imponerande höra hur sansade samtalen var. Fast de förs av folk som antingen själva drabbats eller sett grannar råka illa ut. Nytt för mig var vetskapen att ännu en granne fått sin bil uppeldad och bara fått 7 500:- i ersättning från försäkringsbolaget. Nytt var också att killen som jobbar som översättare och fredsmäklare mellan olika invandrargrupper var så frän som han var. Summa summarum = ingen ko på isen. Ingen tänker rösta på SD. Alla är naturligtvis ilskna. Hoppet står till att polisen ska kunna gripa dom som gör det. Nya strategin är tydligen att polisen inte rycker ut när de får larm att bilar brinner. De väntar till morgonen och åker sen hem till de som gjort det och väcker dom. På det viset slipper man bråk. Och gör klart för killarna att de har ögonen på sig. Vete fasen om det är en taktik som kan fungera? Många saknade dom gamla kvarterspoliserna. Mot slutet blev stämningen uppsluppen och folk började dra historier om vad den och den kvarterspolisen gjort och inte gjort.

2009-10-19

Lysande om filosofen Darwin



Hur kommer det sig att vi idag - 150 år efter det att Darwin publicerade sin bok arternas uppkomst - fortfarande hör hans namn i brännande vetenskapliga, religiösa och politiska debatter? Svar ges i dessa föreläsningar. Den ena bättre än den andra!

Kampen om själarna


I skuggan av de pågående krigen - mot terrorister, i Irak, Afghanistan och Pakistan - pågår ett annat och svåråtkomligare krig: informationskriget. Med begrepp som "perception managment", "communication strategy", "spin doctors", "crises management" etc lanseras nyheter och vinklade rapporter av välbetalda västerländska och arabiska PR-byråer, ledarskribenter och journalister. För inte är medier balanserade när det gäller nyhetsförmedling. Snarare krigshetsare. Bilden visar kameler som skjutits ner då ryska soldater attackerat misstänkta afghaner.

Röstfiske i förorten

När jag läser SDs debattartikel i AB funderar jag mest på hur mina grannar, som råkit illa ut under rån och bilbränder, kommer att reagera? Normalt tror jag inte någon av dom läser debattartiklar. Men tas den upp i TV så får dom i alla fall i rubrikform veta vad den innehåller. Vi får se. Ska fråga dom rent ut vid tillfälle. Här en av alla analyser av artikeln.

2009-10-18

Afghanska fängelser

In a four-page annex on detainee operations, General McChrystal warns that the Afghan prison system has become "a sanctuary and base to conduct lethal operations" against the government and coalition forces. He cites as examples an apparent prison connection to the 2008 bombing of the Serena Hotel in Kabul and other attacks. "Unchecked, Taliban/Al Qaeda leaders patiently coordinate and plan, unconcerned with interference from prison personnel or the military."

The assessment says that Taliban and al-Qaeda insurgents "represent more than 2,500 of the 14,500 inmates in the increasingly overcrowded Afghan Corrections System," in which "hardened, committed Islamists are indiscriminately mixed with petty criminals and sex offenders, and they are using the opportunity to radicalize and indoctrinate them."

Noting that the United States "came to Afghanistan vowing to deny these same enemies safe haven in 2001," he says they now operate with relative impunity in the prisons. "There are more insurgents per square foot in corrections facilities than anywhere else in Afghanistan," his assessment says.

Afghanistan, Pakistan = Kaos-istan


Washington Post har publicerat läckt material från general McChrystal’s bedömning av kriget i Afghanistan. Och The Federation of American Scientists ar lagt ut den amerikanska armen´s counter-insurgency manual. Här finns NATOs egen hemsida och här Vita Husets dokument. Som så ofta finns de bästa analyserna i brittiska media, som här i The Economist. De har sin imperietradition att falla tillbaka på. The Guardian har en artikel om det stampolitiska förspelet till den nu pågående pakistanska armé-offensiven i Waziristan, Tribal Territory. Den har redan lett till massflykt, minst 100 000 sägs ha flytt. Samma tidning har en artikel om den ryska krigserfarenheten i Afghanistan och konstaterar att man inte lärt sig speciellt mycket av den. Det afghanska presidentvalet ser också ut att gå till en andra valomgång med allt detta för med sig. USA säger sig inte veta om de har en partner värd att stödja. Det påminner om rapporter från oroliga provinser under romarriket.

Ardi igen ...

The Economist tar Al Jazeeras rapportering om Ardi som utgångspunkt för en genomgång av arabvärldens utbildningssystem. Här finns artikeln.

Bland Chios orkidéer

Chios är en av den grekiska övärldens tvåtusen öar. Bergig och sandstränderna kantas av branta klippor. Hyrde bil och körde sen kors och tvärs över ön i en vecka i jakt på orkidéer. Här finns 86 av Europas 102. Fick hjälp av de två forskare som sedan 1980-talet kartlagt bestånden. De har märkt platser och arter med GPS så det var lätt att hitta det jag ville se. Men blommorna i all ära - de bästa stunderna var mina ensamma picnics i någon vik med vacker utsikt och getost, hembakat bröd och en slurk vin. Och den begravning jag hamnade på i en by efter att ha vandrat några timmar över bergen. Alla bybor hade samlats i och utanför kyrkan. Änkan försökte gång på gång frigöra sig och rusa fram till kistan där maken låg, men hölls tillbaka av sina döttrar. Mannen låg i kostym i en öppen kista, överkroppen omgärdad av bergsblommor. Och över dom fladdrade två fjärilar. En gripande syn. Dom som normalt fladdar över sommarängarna och pollinerar orkidéer, hade följt med in i kyrkan och gav ceremonin en dimension jag aldrig glömmer. Byn jag bodde i låg fint med vy över Homeros och grekiska fattigfiskares Egeiska hav.

2009-10-17

Djurvännen Darwin


En mindre känd sida. Djurvännen Darwin. Här har han tillsammans med frun Emma agerat för att sätta stopp för en viss typ av fällor. Artikeln skrevs 1863.

Mr Bean träffar Drottningen

Dinosaurier, fossil, bin och orkidéer


Varit in i Tropiska Växthuset och tittat på orkidéer. Speciellt på de som utvecklar dofter för att locka till sig bin som pollinatörer. Men bina kommer inte dit för den skull - utan för att dränka sig blommans doft. Honorna tänder nämligen på den och ingenting annat! Så hänger det ihop ... Sen finns en annan vinkel med bin och orkidéer. För nio år sedan hittade man i gruva i Dominikanska Republiken en bärnsten som visade sig innehålla ett bi som hade en massa pollen på ryggen. Tre år senare hamnade bärnstenen hos en amerikansk forskare som analyserade den. Även om vi fortfarande, känslomässigt sett, fortfarande är stenåldersmänniskor. Och håller oss med medeltida politiska system så kan man inte säga annat än att vår teknik rent gudomlig! Bärnstenen var 15 - 20 miljoner år gammal. Och det pollen biet bar på ryggen kom från en orkidé! Pollenanalys och molekylär klocka, dvs beräkning av den hastighet med vilken mutationer / förändringar skett i blommans DNA-sekvens ledde till att man kunde rekonstruera orkidéfamiljens släktträd! Och kom fram till att orkidéerna här på jorden bör vara omkring 84 miljoner år gammal. Dvs tillhöra de arter på jorden som överlevde den stora massutrotningen för 65 milj år sedan. Då slog enorm meteor ner i nuvarande Mexicanska Gulfen, och sedan dess har det utvecklats en oerhörd mångfald. Orkidéerna blommade mellan fötterna på dinosaurierna när de klampade omkring på jorden. En tankelek som blir än märkligare då man kollar Hubble Deep Field, det foto som rymdfärjan tagit av ljuset från universums yttersta gräns. Så såg det ut där ute för 14 miljarder år sen. Långt innan vårt solsystem bildats. Har aldrig vetat - och kommer heller aldrig någonsin - att få veta vad som utgör den största gåtan? Det är bara att acceptera. Och ha kul så länge det varar.

2009-10-16

Zlatans stålar


Zlatan Ibrahimovic jobbar i en bransch som beräknas omsätta mer än 200 miljarder kronor / år. Bara i Europa. I Sverige räknar Svenska Fotbollförbundet med att omsätta 3 miljarder / år. TV-rättigheter (en miljard ser engelska ligamatcher), övergångssummor, biljettintäkter, sponsorpengar, löner till spelare / tränare / vaktmästare / ledning / styrelse / agenter, jurister och kapitalförvaltare. En svindyr cirkus där det även förekommer skumraskaffärer (fixade matcher) och penningtvätt (maffia förståss). Fotbollsstjärnor passas upp som bebisar. I kontrakten står det bl a att de inte får köra motorcykel, inte dricka alkohol ett par dagar innan en viktig match, eller ibland hela säsongen. I "Barça" sägs spelarna vara tvungna att sova på hotell även då det är hemmamatch. Inga störande fruar, barn, älskarinnor. Inget sex eller party före match. Fotbollsstjärnor passas som bebisar. I kontrakten brukar det att de inte får köra motorcykel och inte dricka alkohol ett par dagar före en viktig match, ja ibland på hela säsongen. Agenter gör allt för sin stjärna, betalar räkningar, köper hus, skickar kvarglömda fotbollsskor, bokar läkartider, håller spelaren på gott humör. Det är som att ha en mamma och pappa som pysslar om en hela tiden. Som tack får de 5-10 % av spelarens lön (Zlatan lär tjäna omkring 100 milj / år) eller en procentsats av övergångssumman (i Zlatans fall 470 miljoner). Om Zlatan skulle vilja lämna Barcelona innan hans femåriga kontrakt löpt ut skulle det kosta honom 2,6 miljarder kronor. Här finns hela artiklen.

2009-10-15

Svenska folkböcker


...Huru begärliga dessa böcker varit, intygas bl. a. däraf, att de brukat säljas icke blott i boklådor, utan tillika på andra sätt, såsom af kringvandrande gubbar och gummor, på torg och marknader och i Sverige i snusbodar. Då den allmänhet, för hvilken de voro ämnade, icke var synnerligen kritisk, försummades texterna i hög
grad, och utstyrseln blef den mest torftiga. Så t. ex. trycktes "skillingstryck" på simplaste tryckpapper och illustrerades med träsnitt, som merendels voro barbariska, om de också icke saknade en viss stil. Från 1100- och 1200-talen, till en del
ännu tidigare, ha dessa böcker varit en allmän och omtyckt läsning bland italienare, fransmän, tyskar , holländare och engelsmän; något senare gingo de ända upp till Danmark. De ha således bestått ett prof, som mera än något annat skulle kunna tala för dem. "Med sitt tryck", säger A. W. Schlegel, "framlägga de sin naiva tillförsikt att aldrig blifva gamla", och en af deras mest framträdande egenskaper är äfven ungdom, med dess fel och förtjänster, bland de senare särskildt deras starka poetiska tro, som icke låter dem frukta för några fantasiens luftfärder".

Här finns några kända samlingar. Bäckströms "Svenska folkböcker" och Hyltén-Cavallius "Svenska Folk-sagor". Finns även att låna på bibblan. Då heter dom "Svenska Folksagor" i fyra band. Utgiven av Gidlunds Förlag 1981.

Gotländsk folksaga om lyckan

.
Det finns svenska folksagor om lyckan. En av dom bästa upptecknades av en Anders Söderdal från Gotland. Han var skollärare. Sagan handlar om drängen som en natt får besök av en ung kvinna, Lyckan. Hon uppmanar honom fria till en förmögen bondhustru som blivit änka och lovar att skydda Pelle mot allt ont bara han alltid är god mot dom fattiga. Det glömmer Pelle ju rikare han blir. En dag får han återigen besök. Av en ful gammal käring. Han avvisar henne men ändrar sig snabbt då han hör att hon heter Lyckan. "Jag är här för att ta din lycka ifrån dig eftersom du har vänt mig ryggen", sade Lyckan. Pelles hem brinner sen upp, hela hans rikedom går förlorad. Han försöker gömma alla guldpengar i en stock men den blåste till havs och hittades sen av en smed. Samma smed som Lyckan besökt. Smedhustrun tyckte synd om Fattig-Pelle när han gick förbi och bakade in guldmynt i dom bröd hon gav honom. Men Peller tyckte bröden var för tunga att släpa på och ville ge dom till en torpare som vägrade ta emot dom. Men hans hustru, som lånat bröd hos smedhustrun, tog emot dom och skickade tillbaks dom till smeden med tack för lånet. "Nu ser du att lyckan riktigt är med oss", sa smedhustrun när hon hittade guldpengarna i brödet. Och för smeden, som alltid var god och barmhärtig mot de fattiga, varade lyckan livet ut. Men Pelle, som föraktat Lyckans bud, blev utfattig och svälte ihjäl av brist på bröd.

Om lycka


Idag började vinterträningen. Först uppvärmning på cykel i tjugo minuter, sen löpning i tjugo till, så tyngdlyftning i ytterligare tjugo innan det hela toppas med ytterligare tjugo minuters simmning. Sen dusch och bastu och dusch igen. Kroppen badade i sin egen lycka av endorfiner och muskelvärme och jag i den. Om en eller två månader, om Gud vill och skorna håller, så ökas dosen till trettio minuter på varje station.

Skavlan om lycka


Skavlan skapade en atmosfär utöver det vanliga genom att låta finansminister Anders Borg, Peter Englund, Peter Jöback och en kvinnlig norsk hälsominister komma till tals. Inkännande är kanske det ord som bäst fångar Skavlans intervjuteknik. Ett minnesvärt program. Johan Norberg fick dra upp ritningen. Att vår tids jakt på lycka har att göra med två samhällsförändringar. Att vi blivit rikare. Och när maten står på bordet kan vi ställa frågan vad som är meningen med alltihop? När kyrkan, religionerna, ja alla de stora ideologierna faller, så faller även alla de auktoriteter som hittills talat om för oss hur man bör leva ett gott liv. I dag är det något vi måste komma fram till själva. Erich Fromm undrade om vi var mäktiga det? Ville vi inte hellre fly från denna oebehagliga frihet? Skavlans program finns här.

Musik .. och religiös tro

Många musiker håller Bach för den främste spelemannen. Må vara som det vill med den saken, men en frågan är hur en icke-troende musiker ska förhålla sig till hans musik? Tolka och spela den? "För Bach´s musik är ju en ständig bön", säger György Kurtág, en för mig fullständigt okänd musiker. Men frågan är bra, får tankarna att kollidera i skallen. Och musikstycket här går inte heller av för hackor ...

Darwin om opium


Läser om opium och dess historia. Användes förståss årtusenden före vår tideräkning. Bl a av Faraos egyptier, för att lugna ungar, bota sjukdomar och må bra. Precis som man gjorde i England och USA under större delen av 1800-talet. I England, under industrialismen, var laudanum så billigt att även den fattigaste industriarbetare hade råd att köpa sig en stunds lycka oc verklighetsflykt.

Antikens greker och romare körde också hårt med opium, då inte minst i samband med partyn och religiösa festivaler. Korstågsriddarna tog inte bara med sig militär kunskap från Jerusalem utan även opium. Det användes flitigt i Asien. För att bota det mesta oc av religiösa för att öppna paradisets portar. Sen har vi romantiken i Europa, som uppstod som reaktion mot den förnuftstro som rådde under upplysningen. där flummiga poeter med Coleridge i spetsen tog opium av en massa olika skäl.

Eftersom Charles Darwin höll "berusning för det högsta av nöjen" kollade jag hans brev. Han skriver att brorsan Erasmus använder opium, och likaså han själv efter en jäklig dag i juni 1846:

..."Yesterday was gloomy & stormy; I was sick in middle of day, but two pills of opium righted me surprisingly afterwards: however I was extremely glad that Sulivan did not make his appearance" ...

Inget nytt under solen. På 1960- och 70-talen, under Vietnamkriget, blommade missbruket bland soldater som det gör idag. Bland ryssar under Afghanistankriget och bland amerikaner idag. Och naturligtvis bland samhällets olycksbarn. Här i området jag bor finns både kokain- och heroin. Tyvärr tas inte drogmissbruket bland thailändska prostituerade upp i den annars utmärkta brittiska dokumentären om sex turism. Girlfriend for Sale.

2009-10-14

Anna Anka från Ankeborg

Fransk burqa-debatt

Al Jazeera om Darwin


Brukar då och då titta på Al Jazeeras engelskspråkiga sändningar och imponeras. Men skillnaden mellan de program som vänder sig till västerlänningar och de till arabvärlden skiljer sig tydligen som dag och natt. Ta t ex fyndet av Ardi, vår hittills älsta släkting. Här finns en översättning av Al Jazeeras arabiska text. De hävdar att fyndet motbevisar Darwins evolutionsteori!?! Ett minst sagt bissart påstående. Men motsatsen skulle inte gå hem i arabvärlden, så därför rättar Al Jazeera mun efter matsäcken. Information om "experten" som Al Jazeera hänvisar till finns här. Och vad gäller Al Jazeeras engelskspråkiga hemsida, så nämns överhuvudtahet inte fyndet av Ardi. Och här hans utläggning om "västerländsk" vetenskap. Så kan det gå till här i världen. Vad var det Montaigne sade?

..."Vilket förunderligt och osäkert redskap det mänskliga förnuftet är. Det falska ligger så nära det sanna att en klok människa ska akta sig för att ge sig in på ett område med så farliga djup. Sanning och lögn har samma ansikte, likadan hållning, smak och gång. Vi betraktar dom med samma öga. Vi älskar att trassla in oss i något tomt och fåfängligt, som står i samklang med vår natur. Det finns ingenting vi människor är så inriktade på som att få våra egna åsikter att tränga igenom. Inget är så utbrett som oförnuftet. Jag har aldrig sett något mera uppenbart monstruöst och mirakulöst än mig själv här i världen. Ju mer jag lär känna mig själv, dessto mer förbluffas jag över min formlöshet och dessto mindre förstår jag mig själv. Tänk om det är så att det sannaste inte alltid är det som passar människan, så vild som hon är till sin läggning? Det finns inget så smidigt och oberäknerligt som vårt förstånd" ...

2009-10-13

Ahmed Rashid: USA måste stanna i Afghanistan


Han är kanske den främste journalisten vad gäller landet. Han har med fara för eget liv rapporterat om händelseutvecklingen i 30 år. Här i en 40-minuters intervju med USAs NPR, hävdar han att om inte USA stannar kommer Talibanerna att ta över landet inom 6 - 12 månader. Det kommer att ta två - tre år att utvärdera Obamas nya strategi. Här finns en artikel av honom som tar upp samma tema som radiointervjun.

2009-10-12

Obama och Nobels Fredspris


Klicka på bilden så förstoras den.

Vår älsta släkting

Dans och fåglar

Debatt a la England

"Debatt" a la USA

En skolflickas vardag. Swat, Pakistan


En bra dokumentär som följer en skolflicka under den senaste tidens oroligheter i Swatdalen i Pakistan. Från talibanernas maktövertagande till flickans flykt och ovissa framtid. Här finns den.

Apatiska män


Klicka på teckningen så förstoras den.

2009-10-11

Klimatguide Schweiz


Om några månader samlas världens politiker i Köpenhamn för att surra om klimatsvindeln. Världen är inte på långa vägar mogen för någon slags överenskommelse. Nationella särintressen styr allt. Dessutom är det redan i många avseenden för sent. Klimatförändringarna är redan här och politikerna på efterkälken. För dom handlar det lika mycket om röstfiske. Glömmer inte synen av den snabbt smältande permafrosten på myrarna i Abisko. Ändå är det ingenting mot vad som nu sker i Arktis eller Alperna. Där slår man mynt av eländet genom att lära fjällvandrarna mer om vad som händer. Med hjälp av mobiltelefoner och GPS. Vandringslederna blir föredrag och mobiltelefonerna matas med historiskt jämförelsematerial i form av gamla foton. Kolla här.

Cranford


En sant kristen TV-serie. Till moralisk uppbyggelse. Pojke möter flicka utan erotiska underströmmar. En moralisk och känslomässig process startar och tystnad, blickar bildar TV-seriens nerv. Händelserna utspelas mot en bakgrund av järnvägens genombrott, massfattigdom och tjuvjakt, växande folkliga krav på utbildning, taskiga könsroller och avgrundsdjupa klassklyftor, invasionshot från Frankrike etc. Den handlingen intresserar mig mer. Människors yttre kartor ritas om mer än deras inre. TV-serien är en romantisk komedi i stil och ton. Frierier den vändpunkt tittarna ivrigt ska se fram mot. Vi behöver inga präster så länge det görs såna här TV-serier.

Karikatyrer och skämtteckningar om Darwin


När Darwin på 1870-talet utnämndes till hedersdoktor i Cambridge både hyllades och häcklades han av studenterna i en fullsatt lokal. De hade spänt rep mellan läktarsektionerna och drog sen en uppstoppad apa fram och tillbaks över en häpen publik. När den sen plockades ner ropade ett ljushuvud: "Mr Darwin, berätta för oss om den mannens aplika ursprung!" Här finns en guldgruva av karikatyrer och skämtteckningar på temat Darwin. Titta och ha kul!

2009-10-09

Thailand idag, London igår


Det är lätt att tro att vår tid är unik. Ta prostitution. Idag blommar den i Thailand. Igår var det London där var femte kvinna var prostituerad. Läs och begrunda.

Okänd soldat


Between January 2007 and June 2008, US reporter David Finkel spent eight months with a battalion of 800 United States Army soldiers from Fort Riley. From a cramped, lousy office — big enough for just three folding chairs and a desk — the young men were led by a gung-ho yet thoroughly likable 40-year-old lieutenant colonel named Ralph Kauzlarich. A sign on the head-quarters wall read, “Mission: to create a balanced, secure and self-sufficient environment for the Iraqi people.”

By the end of their 15-month deployment, 14 soldiers would be dead. Another 75 would receive the Purple Heart. These boys, average age 19, did not live in the more secure confines of Baghdad’s Green Zone, but in Rustamiya, on the eastern edge of the city, a violent place where 350,000 Iraqis were hanging on as the war ground ahead. Rustamiya, Finkel explains, is a place where few diplomats or politicians chose to venture.

Hertha Muller och diktaturen


Aldrig hört talas om Hertha Muller som nu fått Nobelpris i litteratur. Men måste erkänna att det jag ser och läser intresserar. Tänkte på vad Montaigne sade om dåtidens kungar:

..."Vad jag själv avgudar hos kungarna är mängden av människor som avgudar dom. Vi är skyldiga att böja oss för dom och underkasta oss dom i alla avseenden - utom med förståndet. Mitt förnuft är inte skapt till att böja sig och kröka sig, bara knäna".

Peshawar, Pakistan


Här bodde vi i tre år och handlade i Khyber Bazaar, där det igår small ännu en bilbomb. Den här gången med 43 dödsoffer.

2009-10-08

Mannens och kvinnans evolution


Klicka här för hela sekvensen.

Janet Browne on Darwin

En del läser Hänt i Veckan, andra serietidningar eller sportsidor. Själv tuggar jag i mig det jag kommer över om Darwins liv och tid. Här en föreläsning av Janet Browne, författarinna till den bästa Darwinbiografin. Två volymer. Ge henne tio minuter. Hon är inte bara smart utan rolig också. Om ni inte fastnar så är det inget att göra ...

2009-10-07

Konsten och romanen


Romanen är en sen produkt. En del tror att den växte fram ur det vardagliga måleriet. Inte minst holländskt 1600-tal. Tanken är inte så svår att förstå när man tittar närmare på tavlorna. Alla berättar de. Överst geografen. Världen var ny. Ännu långt ifrån kartlagd.



Jungfru Maria on-line



En f d jugoslav hävdar att han dagligen står i kontakt med Jungfru Maria. Hon har t o m invigt honom i de yttersta mysterierna. Här finns mer. Anklagelserna haglar och de religiösa striderna tilltar. Katolska kyrkan har problem eftersom folk gillar att Jungfru Maria visar sig och talar till dom. Tomislav Vlasic, mannen som länge basade över de sex ungar som fick visionerna, har tydligen nu tillstått att han överdrivit en smula och dessutom har han gjort en nunna med barn. Världen är sig lik. Katolska kyrkan ska nu ta ställning till visionerna. Är de äkta eller falska? Folk struntar i vilket och vallfärdar till platsen för att be. Miljontals lär ha sökt sig till Medjugorje. De lokala hotellen, transporterna och affärerna blomstrar.

Åska eller smekning

Debatten om hur evolutionen ska presenteras går vidare. Dawkins och Zimmer har kommit med nya böcker. Två helt skilda sätt att närma sig och presentera samma sak.Här finns artiklen.

2009-10-06

Friedrich på Nationalmuseum


"Upplysning och förnuftstro är svenska gångkläder, rätt tänkt till vardag och fest av tillväxtkontrollanter i LO och Svenskt Näringsliv. För detta har vi också ett språk: framstegets, reformernas. Inför Caspar David Friedrichs måleri stannar vi upp därför att vi står inför något helt annat. Man vad är det som berör oss?", frågar sig Sverker Sörlin i DN.

Naturligtvis det sena 1800-talets nordiska landskapsmåleri, dess idylliska bidrag till nationalromantiken. Det är med landskapsmåleriets skönhetstörst som med vykort. Inte någon verklighetsförankrad landskapsskildring, ingen darwinistisk värld a la Bruno Liljefors, utan fokus på teknisk briljans och ljus, färg och stämningar. Men dDet blir varken sämre eller mindre intressant för det. Tvärtom. En samtida konstnärskollega till Friedrich, kallade hans motiv för "den tragiska naturen". Titta på granen som i sig gömmer en Kristusbild och lyft sen blickan till kyrktornen i bakgrunden.



..."Hur skall vi se på denna tysta stillhet? Varför berör den, efter snart två århundraden? Jag tror att det beror på att vi på nytt kan identifiera oss med betraktarna i Friedrichs målningar. Men det landskap vi nu blickar ut mot är härjat och förött. Stillheten är borta. Borta är också något i oss själva som vi anar fanns hos de människor vi ser. En ”förtrollning”, för att tala med Weber. Vi är rikare nu, men en gåta är försvunnen", skriver Sörlin.

Förstår inte texten. Nog har industrialismen revolutionerat våra liv och landskap, skövlat landskap, fött klimatkris etc, men att något i oss därmed skulle vara borta? Tror tvärtom vad det nu är värt. Våra liv är rikare än deras. Livsgåtan lika stor om inte större. Då hade Herschel med sina jätteteleskop revolutionerat synen på universum (han upptäckte bl a Uranus och hundratals nebolusor) och Napoleon hade förvandlat 1789 års revolution till årtioden av krig i Europa. Själva tittar vi bakåt i tiden med hjälp av rymdteleskopet Hubbles bilder, ser hur universum såg ut för 14 miljarder år sedan, långt innan vårt eget solsystem uppkom. Tanken svindlar. Och vad gäller stillhet idag, besök Claes Grundstens hemsida eller bläddra i hanssenaste bok om Sveriges Nationalparker. Där finns den "tysta stillheten". Och jämför sen med Friedrichs målning? Är det inte Claes Gundsten som står där och njuter av den klara luften?



Då tror jag mer på Sörlins fortsättning: ..."Kanske är det som rör oss inte det oförklarliga, utan erinringen om att det fanns ett annat liv som också var möjligt, att den här världen inte är utnyttjad till sin fulla potential". Så är det nog. Det har kallats för det stora sammanhanget och med det menar an att för vanligt folk har religionen nu flyttat ut ur kyrkorna in i naturen. Där möter folk, då som nu, sig själva.



Så har du vägarna förbi så besök utställningen på Nationalmuseum. Nuet är en staty, historien och konstnärerna är skulptörerna.

Zlatans presskonferens


Innan den började slank jag in i en bokhandel. Där på en hylla, under skylten "SVÅRLÄST" stod en rad böcker. Kollade och skrattade. Det mesta var sånt jag gillar! Men tillbaks till Zlatan. Han uppträdde som en fotbollsdiplomat, dvs pratade utan att direkt säga någonting. Å andra sidan var frågorna inte mycket att hänga i julgran. Men bra engelska hade han. Reportrar från utländska tidningar var på plats.

Framtidens journalistik?

I området jag bor finns tiotals bloggare som skriver om det mesta. Inte bara bilbränder utan sina partners, personliga problem och sjukdomar, barn, hundar och kattor, intressen och hobbies, grannfejder, arbetslöshet och politisk extrema åsikter. Och foton läggs ut. På det mesta. Folk är inte medvetna om hur detaljerade allt detta material är. Av partners, vänner, grannar, ovänner och arbetskamrater. Många tror att det här är framtidens journalistisk. Dvs "hyperlokal". Patch.com är ett exempel på vad som komma ska. En "hyperlokal" website som bevakar elva städer. Ett annat ex finns här. De stora tidningarna har inte längre råd täcka mindre städer och förorter. Ett krassare skäl är också att marknadsundersökare menar att reklamintäkter på lokal nivå är en ännu i stort oexploaterad marknad. Och en del bloggare läses av många - lokalt - så på dom finns reklampengar att tjäna. Men, en. Ett illavarslande tecken är att det folk mest av allt bloggar och läser om är låtsaskunskap, dvs skvaller och rykten.

2009-10-05

Första världskrigets Zeppelinare



Årtiondena före 1789 års franska revolution och Napoleons förändrig av Europa, såg luftballongen födas. Ballonghysteri rådde i fr a Frankrike och England. I Paris samlades 400 000, halva stadens befolkning, då den första ballongen steg mot skyn. I England bara 150 000. Vilka framtidsvisoner föddes inte bland de åskådare som knappt trodde sina ögon. Benjamin Franklin, USAs ambassadör i Paris, var en av alla de som snabbt insåg ballongens militära betydelse. I England fruktades en fransk invasion av 5 000 luftballonger, var och en med två beväpnade man. Det dröjde till första världskriget innan den mardrömmen förverkligades. Inte på så sätt att några 5 000 ballonger seglade över kanalen, men ändå. Till Sverige kom ballonghysterin med Andrées självmordsprojekt. Han ville flyga ballong över Nordpolen.

Tillbaks till Nya Guinea

Du kanske hörde talas om eller såg det i tidningarna? Att man förra året fann mer än 600 nya arter i denna fascinerande del av världen. På Nya Guinea talas mer än 800 språk, de sägs urspunglingen ha uppgått till tusentals. Där de flesta fynden gjordes bor folkgruppen Hewa, som först i kontakt med omvärlden på 1970-talet. Hewa består av omkring tvåtusen individer som försörjer sig på jakt, svedjebruk och byteshandel med kringliggande stammar. Då byts djurskinn mot grisar och snäckor. Snäckor har alltid haft hög status i Nya Guineas centrala högland. De har använts som pengar. Alla lever inte i år 2009. Hewas språk och kultur är unik och stammen sägs aldrig (i motsats till andra stammar) ha praktiserat kannibalism. Hewa har studerats av antroplogerna Lyle Steadman och William H. Thomas. Båda har lärt sig språket och levt med Hewa. Här finns i alla fall en fascinerande föreläsning, inkl fotos / videosnuttar, om de fynd och arbete som gjordes förra året.

PBS: Darwins Darkest Hour


PBS är USAs svar på BBC. De producerar bra dokumentärer. Imorgon sänds en tvåtimmars dramadokumentär om Charles Darwins liv och arbete. Det ser ut att bli ännu en sentimental och romantisk presentation, den gängse bilden av ett ensamt geni i kamp med en bigott samtid. Synd på en så rar ärta. Karlns liv och samtid var mer komplex än så.



Ta en titt på det här avsnittet så kanske det klarnar. Högläsning ur Darwins reportagebok om sin femåriga världsomsegling med skeppet Beagle. Det som läses är Darwins beskrivning av hur det kändes för att för första gången besöka en tropisk djungel. Det skedde i Brasilien.

2009-10-04

Darwin och spriten


I försöken att ringa in Darwin läser jag inte bara hans brev utan också Freemans klassiska "Charles Darwin: a companion". Där står bl a följande om Darwins förhållande till alkohol. Först berättar sonen Francis om pappa att "han drack visserligen lite åt gången men påverkades ändå av det lilla han drack". I ett brev till sin närmaste vän Jospeh Hooker skriver Darwin att under studentåren söp han till ordentligt tre gånger. Sen tillägger han att "intoxication was the greatest of all pleasures". Berusningen var alltså det största av alla nöjen. Hemma i Downe, där han bodde med sju barn och fru, spenderades betydande belopp på konjak och öl. Hur mycket som dracks av Darwin själv eller av gäster är det ingen som vet. Darwin rökte och snusade också. Om han verkligen experimenterade med opium är oklart, uppgiften finns i Sverker Sörlins bok om Darwin. Men Sörlin slarvar med detaljer. Däremot vet man att Charles bror, Erasmus, använde opium. Det var inget ovanligt vid den tiden.
En annan detalj: hur illa Charles än mådde (periodvis mådde han rejält illa) så avstod han inte från samlag. Det vet forskarna tack vare Emmas dagbok. Hon prickade av när hon fick sin menstruationen och därmed vet forskarna ungefär när barnen blev till och också genom Darwins dagböcker hur han mådde då.

Bilbränder


Igår talade jag med en granne som fått sin bil bränd. Om sju veckor är den tillbaks från verkstaden. Flest bilbränder 2007 - 2008 hade Stockholm (520 stycken), Göteborg (389) och Malmö (341). Sen kommer Uppsala (61) och Dalarna (60). I år ser siffrorna för Göteborg och Uppsala annorlunda ut. Under 13 augusti-13 september brann 53 bilar och 29 containrar. Siffrorna för motsvarande period 2008 var 20 respektive 7. Ser i bladet att i Göteborg brände man inatt ner två garagelängor, ett sophus, en husvagn och en bil i Biskopsgården.

Så här ser "utvecklingen" ut: 193 (1996), 331 (1997),380 (1998), 459 (1999), 695 (2000), 839 (2001), 713 (2002), 670 (2003), 756 (2004), 969 (2005), 909 (2006), 843 (2007) och 1009 (2008).

2009-10-01

En art bland andra


Gäsp .... gränsen mellan oss och djuren går inte utanför utan inom oss. Den som har en annan uppfattning kanske kommer på andra tankar av att läsa den här intervjun med Frans de Waal, en av världens främsta apforskare. Eller se Richard Dawkins intervju med Frans.

Kina 1949 - 2009