2009-09-30

Den reaktionära Montaigne


Han sade sig vara adelsman men var uppkomling. Släkten hade gjort sig rik på strömming. Medan inbördes- och religionskrig rasade förfasade sig Montaigne över sitt stånds förfall. Inbördeskriget devalverade alla ridderliga dygder. Montaigne var emot politisk förändring. Staten var allt liksom stabilitet, familj, religion och kungadöme. Hans tre böcker domineras av krig, slag, vapen, taktik och teknik. Montaigne letar vad som skulle utmärka den person som skulle resa sig över inbördeskriget, som han kunde sluta upp bakom. Han hittade honom, men inte i samtid. En man som "sätter godhetens betsel på kriget". Hans namn var Epameinondas och han levde under antiken och förenade enligt Monatigne de råaste och mest brutala handlingar med godhet och mänsklighet. Inte undra på att nazisterna intresserade sig för Montaigne. Montaigne hoppades att krig skulle föda en ledare som kunde ta fram det bästa hos människan, mod och tapperhet. Analysen påminner om en annan ledare, Winston Churchill. När första världskriget utbröt skrev han i ett brev till sin fru hur lycklig han kände sig. Och när han blev premiärminister under andra världskriget sade Churchill att det var som han förberett sig på detta under hela sitt liv.

Berglin



Klicka på bilden så förstoras den.

2009-09-29

Michael de Montaigne


..."Vilket förunderligt och osäkert redskap det mänskliga förnuftet är. Det falska ligger så nära det sanna att en klok människa ska akta sig för att ge sig in på ett område med så farliga djup. Sanning och lögn har samma ansikte, likadan hållning, smak och gång. Vi betraktar dom med samma öga. Vi älskar att trassla in oss i något tomt och fåfängligt, som står i samklang med vår natur. Det finns ingenting vi människor är så inriktade på som att få våra egna åsikter att tränga igenom. Inget är så utbrett som oförnuftet. Jag har aldrig sett något mera uppenbart monstruöst och mirakulöst än mig själv här i världen. Ju mer jag lär känna mig själv, dessto mer förbluffas jag över min formlöshet och dessto mindre förstår jag mig själv. Tänk om det är så att det sannaste inte alltid är det som passar människan, så vild som hon är till sin läggning? Det finns inget så smidigt och oberäknerligt som vårt förstånd" ...

Michael
de Montaigne: Essayer. Bok tre, kapitel 11: "Om halta människor".

2009-09-28

Mirakel Tommy i Indien

Mirakel med ljud

Miraklet i Mekka

Muhammad föddes i Mekka. Därför vänder sig alla muslimer mot stan. I bön fem gånger per dag. Och dit beger sig troende på pilgrimsresa. Bara muslimer tillåts komma in i staden där den svarta sten finns som Adam enlig legenden fick med sig Eden efter att ha fördrivits i samband med syndafallet. Då var stenen vit, nu har den svartnat av pilgrimernas synder, handpåläggningar och kyssar. Om denna sten går ett oändligt antal rykten. Här ett av dom. Om Mekka som jordens centrum och USA som hemlighåller kunskapen.



Årligen söker sig några miljoner pilgrimer till Mekka. Det är två månader dit, men redan avbokar folk. Av rädsla för svin-influensan.



Miraklen vid Yom Kippur



Yom Ha-kippurim är den högtidligaste av judiska helgdagar. Infaller i spetember / oktober. Då ska man bekänna sina synder och försonas med Gud. Under Yom Kippur avstår folk från mat, dryck och sex. Dagen ska ägnas åt bön och meditation. Kol Nidre sjungs och reciteras. Här förklaras varför hönan ska snurras över skallen. Synderna ska då överföras till den. Tro´t den som vill.



Så högläsning ur Torah och Yiskur, böner för nyligen avlidna. Sen är det dags att blåsa i hornet, shofar.



Innan templet i Jerusalem förstördes, ledde översteprästen en offerceremoni där han bekände sina synder, sina prästers synder och alla Israels synder. Klätt i vitt gav han sig sen in i det heligaste av det heliga, som bara beträddes under Yom Kippur, och tände rökelsekar och offrade. Ceremonin avslutas med att en syndabock, en get som fick symbolisera alla synder, drivs ut i öknen för att dö.

Miraklen i Kumbh Mela



De flesta europeer har aldrig hört talas om Kumbh Mela. Ändå är det utan tvekan den största vallfärden alla kategorier. Senast deltog 70 miljoner troende, något som får Jerusalem och Mecca att framstå som mindre events. Kumbh Mela är hinduernas stora religiösa högtid och firandet sker längs fyra pilgrimsorter vid heliga floder; Hardwar vid Ganges, Ujjain vid Shipra, Nasik vid Godavari och till sist vid Allahabad där floderna Ganges, Jamuna och Sarasvati flyter samman. Varje ort förknippas med solen, månens och Jupiter och den heligaste tidpunkten uppstår när alla dessa himlakroppar står i viss relation till varandra. En förvetenskaplig gissning om solsystemets uppkomst.



De troende faller tillbaka på en muntlig tradition som inte finns återgiven i någon av deras 18 heliga skrifter, Puranas. De två viktigaste heter "Mahabharata" och "Ramayana". Berättelsen går ut på att Devas, de goda gudarna, bad Asuras, de onda makterna, om hjälp för att hitta odödlighetens dryck, Amrta, som låg gömd på det kosmiska havets botten. Det gemensamma fiskafänget gav en riklig skörd.


Candra, månen, drogs upp tillsammans med Parijata, det träd som står i Indra's himmel. Sen kom Airavata, elefenten med fyra betar, och Kamadhenu, rikedomens ko, och Madira, vinets gud. Sen Kalpavrksa, önsketrädet och den himelska hästen Uccaihsravas. Gudinnan Laksmi, Dhanus den magiska pilbågen och Ratna, juveler av alla de slag. Så till sist,Dhanvantari, gudarnas läkare, som med sig hade det mest värdefulla av allt, Amrta, odödlighetens dryck.



Devas och Asuras hade kommit överens om att dela på odödlighetens dryck, men de började istället slåss om den. Under striden stänkte några droppar ner på jorden och hamnade i de heliga floderna. Det är därför man badar vid de heliga tidpunkterna. Firandet domineras av s k "naga akhadas", militanta, nakna asketer som ända sedan 800-talet hävdar monopol på särskilt heliga badplatser. Naturligtvis utbryter strider sekterna emellan om vem som egentligen "äger" dessa platser. Odödligheten står ju på spel. Många drunknar under slagsmålen ... Att se detta firande gör en fundersam. Jobbigast är alla tiggare. För dom är en västerlänning ett levande kassaskåp.

2009-09-27

Miraklen i Lourdes


Bernadette dog 1925, men så här ser hon ut idag. En fattig mjölnardotter som 1858 (året innan Darwins bok om Arternas Uppkomst) påstod att hon mött och talat med Jungru Maria. Idag ligger hon som Askungen - eller Mao - i glaskista. Katolska läkare, som undersökt hennes kropp, menar att miraklet består inte bara i att hon talade med Jungfru Maria utan också i att hennes kropp inte förmultnar. Hon ska, enligt läkarna, dessutom lukta gott. Många tror på det här. Klicka här för att se ett belysande reportage om den religiösa industri som växt upp i Lourdes. Det var med blandade känslor jag rörde mig bland pilgrimer och sjuka.



Till Lourdes i sydfrankrike vallfärdar 8 miljoner kristna / år. Hundratals hävdar sen lyckligt att de mirakulöst botats från sina sjukdomar efter att ha besökt den grotta där Bernadette mötte Maria. En vetenskaplig kommitté granskar alla dessa fall och avfärdar 99%. "Tillfrisknandet" går nämligen att förklara. En människa kan så leva sig in i sin sjukroll att hon tror sig vara sjuk fast hon inte är det. En stark emotionell upplevelse, som att kvällstid bäras i sin sjuksäng in i grottan omgiven av sjungande och bedjande släktingar som ofta tagit ut sina sista pengar för att resa till Lourdes, kan ge den sjuke tillåtelse att rädda ansiktet, dvs "tillfriskna". Folk kommer från hela världen. Denna lilla landsortsstad har numer egen flygplats.


Det senaste, av den katolska kyrkan, godkända "miraklet" gäller en MS-sjuk man som hörde en röst som sade "ställ dig upp"! Han gjorde det efter att ha varit sängliggande i åratal. Men hans tillfrisknande avfärdades som medicinskt förklarbar av den medicinska kommitén. Men eftersom prästerna alltid har sista ordet och det var länge sedan ett mirakel inträffade så körde de över sitt eget vetenskapliga råd. Vad ska med ett sånt till om man struntar i dess bedömningar? Å andra sidan, vad gör inte människor för att själva, och tillsammans med andra, få uppleva lycka? Gripande var det i alla fall att se alla sjuka som hoppades på mirakel. Blev glad att de hade något att tro på. Det behövde dom. Våra liv består av en blandning av dårskap och klokhet. De som bara talar om det med vördnad och efter politiskt korrekta regler utelämnar över hälften.

Skavlan


Tänk om han fått hålla i "Här är Ditt liv". Istället för Oldsberg. Kolla! Det förs ju samtal ...

2009-09-26

Vulvan och Peeping Tom


En provokativ tysk feminist har nu skrivit en bok om vulvans kulturhistoria. Den som förvandlar många karlar till Peeping Tom som har sin egen medeltida historia. Han var skräddare och kunde inte låta bli att smygtitta på den nakna, vackra Godiva när hon red förbi på hästen. Här finns detaljer om Godiva och Peeping Tom.



Innan vi går in på boken, låt mig citera Michael de Montaigne: ..."Sexualiteten är allestädes närvarande och samtidigt skyddad av konvenansen som kräver att man förtiger den. Den själv är knuten till de ord man förtiger. Den liknar en inre skrift, inpräglad men inte uttryckt, som inte utvecklas i skrift. Kärlek är det dolda språket, den är de ord som finns inpräglade i oss alla"... Om du inte känner till Montaigne så kolla Kenneth Clarks skiss.



I boken, Vulva, skriver feministen Mithu M. Sanyal att i det medeltida Europa jämställdes kvinnans kön med något kaotisk, rent av med ingången till helvetet. Naturligtvis var det bara tokiga teologer och inga andra som kunde komma på såna tankar. Det hindrar inte alls att det finns gott om vulvor i Europas kyrkor. Motivet kallas då för Sheila-naa-Gigg. Här finns foton från alla de kyrkor i England, Irland och Frankrike där motivet återfinns. Sheela Na Gig finns också i ett 60-tal kyrkor i norra Spanien. Det här är inte mer förvånande än att den medeltida katolska kyrkan höll sig med egna bordellkvarter. Av ekonomiska skäl. Man ville sko sig. Bara hororna betalade kyrkan skatt var det OK med "verksamheten". Även kyrkans män besökte horhusen. Världen är sig lik.


En annan myt som kyrkan spred var att man kunde bli blind av att titta på kvinnans kön. Peeping Tom blev det ju. Mithu Sanyal tar också upp den grekiska myten om Baubo, en myt som hade fornegyptiska fruktbarhetsrötter. Här är kvinnans kön inte så skamligt som kristna kyrkofäder försökte göra det. Mithu Sanyal namnger så en rad i feministiska sammanhang tydligen erkända kvinnliga konstnärer och författare. Från tyskt 1920-tal till dagens New York. Det gemensamma är bla att de ägnat sig åt att studera sina vulvor. Valska Gert, Anita Berber, Carolee Schneemann, Judy Chicago, Kathy Acker och The Riot Grrrls. Ett särskilt hedersomnämnande ger Sanyal den då kända strip-teasedansösen Gypsy Rose Lee.



Personligen tycker jag inte hennes bok tillför något nytt. Den som vill veta mer kan rekommenderas tre klassiska böcker: "Images of Lust", "Images on the Edge" och "The Nature of Paleolitic Art" av Guthrie Dale? Istidens grottkonst är ju till 99% sexuell. De 30 000 - 18 000 år gamla istidsgrottorna är fullkomligt nedlusade av manliga och kvinnliga könsorgan. Har här skrivit om den boken, som bl a tar upp 18 000 år gamla grottristningar som återger samlag, striptease, pinuppor, bondage etc mm osv. Boken redovisar också de hittills älsta fynden av massagestavar, 18 000 år gamla, väl avslipade djurben. Inget är nytt under solen. Dåtidens människor var i stort de samma som dagens.

2009-09-24

Ingmar Bergmans reliker



Relik kallas föremål som knyts till helgon. För många verkar Bergman varit nåt slags helgon. Ordet relik kommer från latinets "reliquiae" som betyder kvarleva och som kommer från verbet "relinquere" som betyder lämna kvar. Det kan vara ägodelar och sånt som varit i beröring med dem som anses heliga, ha heliga krafter. T.ex. bitar av Jesu kors, helgons kvarlevor, helgons svepningar, kläder etc. Varje katolskt och ortodoxt altare har en relik. Ofta en benbit eller tand eller tyg. Vördnad för reliker förbjöds av reformatorerna. Nu går Bergmans reliker på auktion i Stockholm.


Intresset är globalt och många är dom som vill ha nåt smått efter Bergman. T ex fiaspelet, tidtagarur eller öronproppar. Eller stoppa matbesticken hans i mun. Undrar om det får maten att smaka bättre? Utropspris 4 - 5 000. Kom inte säg att vi lever i år 2009 för det är inte sant.

Fåglar över land och hav


Nu är det dags. Varför vissa arter är natt- och andra dagflyttare vet man inte. Bara att dyngsrytmen varierar. Väder och vind är viktigt. För en del, som t ex rovfåglar och tranor, är svaret uppenbart. De behöver dagsvärmen för termikens skull. Förra året satt jag i parken utanför Blå Moskén i Istanbul när himlen fylldes av tusentals rovfåglar högt över Bosporen som sträckte från Europa till Asien. Det rörde mig. Småfåglar, tättingar, arter som lever i flock, sträcker vanligen dagtid. Arter som födosöker ensamma, sträcker ofta nattetid. Intensiteten i sträcket är som kraftigast i gryning resp skymning. Nattflyttarna går igång strax efter solnedgång. Nästan alltid 38 - 40 minuter efter nedgång. På radarskärmarna kan man då se ekon som "blommar". Det är alla startande fåglar som lyfter. För rapport o fåglar i just ditt område så gå in på Rapportsystemet för Fåglar som förvaltas av ArtDatabanken i Uppsala.

Målvakten som flyttade målstolparna

Hur dum får man egentligen vara? Kolla här.

Carl Jungs Lilla Röda


Det som göms i snö kommer upp i tö ... "Next month sees the first ever publication of Carl Jung's "Red Book" in German and English. In 1913, at the age of 38, Jung suffered a sort of nervous breakdown. He was haunted by visions, heard voices, lost himself in the soup of his own psyche. And then he wrote down everything he had experienced, on an off for a period of 16 years. The book tells the story of Jung trying to face down his own demons as they emerged from the shadows. The results are humiliating, sometimes unsavory. In it, Jung travels the land of the dead, falls in love with a woman he later realizes is his sister, gets squeezed by a giant serpent and, in one terrifying moment, eats the liver of a little child. ('I swallow with desperate efforts — it is impossible — once again and once again — I almost faint — it is done.') At one point, even the devil criticizes Jung as hateful." Här finns info om den kommande utgåvan.

Guldskatten i Straffordshire


Ett nytt stort guldfynd, på 5 kg, från 700 - 800-talet har gjorts i England. Av en amatör, Terry Herbert, med en 14 år gammal metalldetektor. Han har varit skattletare i 18 år och hittade skatten efter att ha fått grönt ljus av en bonde att scanna av hans marker. Sen kopplades arkeologer in och fyndet är nu det största som gjorts där borta och här finns över 600 bilder på de några av de över 1500 föremål som hittats. Slutsats? Att det återigen är dags att skriva om den brittiska historien. Det är med den som med den svenska. Idag vet vi t ex att våra förfäder i Norden var kannibaler och att Anskar inte alls var den förste missionären. Långt före hans ankomst fanns det munkar i västgötakloster. Och Guillous romanskapelse, korsriddaren Arn, visar sig nu, när forskarna börjat leta efter om det fanns såna också i verkligheten, att det inte alls var ett påhitt. Det fanns nämligen massor av korsriddare som gjorde som Arn. Lämnade sina svenska landskap för att dra ut i krig. Krig är tyvärr den stora, upparbetade traditionen.

Zlatan


Här drar han på sig FEM motståndare innan han klackar bollen till fristående medspelare ... "Una de las imágenes del 1-4 contra el Racing es, sin duda, su espectacular asistencia de tacón para Piqué en el 0-3" som den spanska sporttidningen skriver. Jäkla bra med Zlatan som nu tvingar en att stava sig igenom dom för att se vad dom skriver. Tack för det! I den ena av dom kan man faktiskt läsa texten både på spanska och engelska! Översät sidan först till engelska (klicka på english i tidningens menyrad). Sen är det bara att lägga markören på den mening du inte fattar så kommer den halvtaskiga engelska meningen upp spanska. Effektiv inlärning! Sist jag tvingades tala spanska var på Påskön i Stilla Havet och efter några dagars knagglande gick maskineriet faktiskt igång om än hackande och spottande. Nu står Zlatan och Messi för 65% av Barcelonas mål, inkl målgivande passningar. Motsvarande par finns i Man United med Rooney / Owen och Liverpool med Torres / Kuyt.

Hur mycket tittar du på TV?


Klicka på bilden så förstoras den.

2009-09-23

Det afghanska träsket


..."Senior Pakistani officials say they will only be able to adopt a new strategy against the Taliban when India changes its current policy toward Pakistan and Kashmir. In Swat the army succeeded because it made use of Pakistani troops transferred from the Indian border, where 80 percent of the army is based. The key to launching a Pakistani offensive in the tribal areas is for the Americans to help improve Pakistan's relations with New Delhi, so that the army can move more of its troops to the Afghan border" ... Här finns hela artikeln. Författaren, Ahmed Rashid, har med livet som insats, sedan årtionden tillbaka bevakat den politiska kräftgången i Pakistan / Afghanistan. Han är även författare till tre böcker, alla finns översatta till svenska: "Jihad", "Talibanerna" och "Vägen till Kaos". Mer illusionslösa, dvs mycket bra böcker, om händelseutvecklingen i denna del av världen är svårt hitta. En ganska hård intervju med Sten Tolgfors, försvarsministern, finns här. Naturligtvis svarar han inte på frågorna. Vilken politiker gör det? Här artikel om hur talibanerna agerar just från Pakistan.

Darwin Song Project



En pastisch på typisk "outlaw ballad", dvs där hjälten är en gangster. Bakgrunden i det här sammanhanget är naturligtvis att man skojar med den kristna högerns jakt på Darwins evolutionsteori. Enligt dom ska Darwin brinna i helvetets eld. Bakom sången står en grupp internationellt kända folkmusiker som samlades i Darwins födelsestad Shrewsbury för att hylla minnet av honom med en rad nyskrivna sånger. Här finns mer information. En bra ingång i Darwins liv och leverne. En annan är att ställa honom vid sidan av Wilhelm Mobergs Oscar och Kristina från Duvemåla. Eller se honom från Leo Tolstoys perspektiv. Eller från inbördeskriget i USA eller Krimkriget. Allt för att få en känsla för dåtidens snabbt krympande värld. Kommunikationer var då som nu ett nyckelord. Darwin kan kallas för den förste globalisten. I alla fall gör den eminente Darwinforskaren James Secord det i ett inspirerat förord till ett urval av Darwins skrifter: Evolutionary Writings.

2009-09-22

Till fotbollens försvar


En vanlig människa kan inte njuta av vare sig modern poesi, modern konst eller modern musik. Alltihop är bara obegripligt. Inte heller kan man njuta av skönheten i matematiska formler, opera-arier eller annat som bara är till för de verkligt skolade. Sånt uppfattas som självbedrägeri av en annan. Och om det nu är en obildads lott att få smörja kråset med idrott, varför får man då inte tycka det är som poesi, musik eller konst? Till och med bättre och vackrare? Varför ska inte fotboll få vara stjärnbeströdd och storblommig? Passningsspel kan dofta av liv, lust och idéer. Man ska ju unna människor det bästa? Så tänker jag när jag ser Barcelona spela ... Mucho morbo som man säger i Spanien.

You´ll Never Walk Alone

Här några versioner av världens mest populära fotbollssång. Den föddes i Liverpool men har nu spritt sig över hela världen. Först ut var Gerry and the Pacemakers som i början på 1960-talet fick upp låten på hitlistorna i Europa och Nordamerika.



Låten skrevs ursprunglingen 1944 för musicalen "Carusell". Handlingen är enkel. Kille gör tjej med barn, rånar butik som försörjning, skjuts ner och dör i tjejens armar som förtvivlad vänder sig till kloka mormor och frågar hur det nu ska bli? Och mormor sjunger "You´ll never walk alone" som svar. Efter andra världskriget spreds låten över Atlanten. Från USA till England där den sen sjöngs på pubar och klubbar till minne av alla som dött eller försvunnit under kriget. Det blev ofta tyst när sången klingat utklart och många grät.



Kan inte låta bli att ta med Yolanda Adams religiösa tolkning. Texten inbjuder till det. En bra låt får ju vingar och lever sitt eget liv.



Slutligen Liverpool-fansen själva. Att höra trettiofem tusen sjunga så läktaren gungar är en fantastisk upplevelse. Tala om OPERA! Glömmer aldrig de packade killarna som sjöng falskt så man fick sår i öronen. Men vilken energi.



Så texten. Den är bra ...

2009-09-21

Fotbollsbegravning Sir Bobby Robson



I England är fotboll ett sätt att leva. Skickliga ledare, som Sir Bobby, gjorde folk lyckliga. Verklighetsflykt? Javisst, men det behöver vi alla.

Darwin och Muhammed


I mitt bostadsområde finns det troende som både förnekar Förintelsen och betraktar vår tids främsta vetenskapliga förklaringsmodell, evolutionsteorin, som inget annat än en ren och skär bluff. Det säger en hel del om dessa människors psyken och brister. Det är som att äta soppa med kniv. Personligen är jag grundligt trött på debatten om Guds existens. Fattar inte vad den handlar om? Vilka personliga, psykologiska behov den bottnar i? Att slippa känna sig osäker och få rätt? Känna gemenskap med andra? Få vänner? Nej, intressantare ska det bli att lyssna på två föreläsningar om Darwin och islam nån kväll framöver när andan faller på. För de kommer att läggas ut på nätet. Här finns tidigare föreläsningar. En höjdare var David Sloan Wilson´s om "Evolution and Religion". Han både tvålar till och sluter Richard Dawkins till sitt bröst. Som det ska vara. Dawkins förtjänar nämligen både ris och ros.

2009-09-20

Blå jungfrusländor


De sista fladdar än längs ån. Men snart är dom borta. Här finns ett reportage.

2009-09-18

Dubbel bokföring



På Historiska Museet i Stockholm pågår en utställning om Jungfru Maria. Idealkvinnan. Personligen är jag tondöv för religion men inser att i livets svåra stunder skulle det säkert kunna hjälpa om man kunde tro. Vi har ju osannolikt starka psykiska resurser att falla tillbaka på vad gäller förmågan att inbilla oss saker och ting, önskedrömma, hålla egna åsikter och insikter för sanna, hålla egna livslögner i tömmarna. Egenskaper på gott och ont? Kanske mest på gott? Tror inte någon kan leva enbart på ärlighet? Men Jungfru Maria som idealkvinna? Undersökningar visar ju att karlar gillar kvinnor som är intelligenta, har humor, är trygga, gillar sport och matlagning. Kvinnor gillar karlar som har humor, intresserar sig för relationer, livsfrågor, djur och natur. För kvinnor är det inte så viktigt om karln är intelligent eller inte. Kristina från Duvemåla då? Undrar hur hon gått hem i ett TV-program som "Bonde söker Fru"? För är det något som ogillas av både män och kvinnor så är det allvar. Och Kristina är allvarligt lagd. Skadeskjuten kanske man skulle kunna säga och därför i stort behov av sin tro. Tur för henne att hon har den ...

En romersk general

General David Petraeus is Commander, United States Central Command. This is an edited version of his speech last night at a Policy Exchange in London

Nazismens betydelse efter 1945

..."I Sverige gav den nazistiska erfarenheten upphov till en omprövning som försköt maktförhållandena. Den misskrediterade auktoritära, traditionella skolformer och banade i stället väg för en vision om en mer jämlik och samhällsorienterad skola. För de svenska juristerna gick erfarenheterna av nationalsocialismen däremot i självbekräftelsens tecken. De slutsatser som drogs framkallade ingen omprövning av svensk rättstradition. Kärnan i 1945 års idéer, den ideologiska ordning som blev förhärskande i krigets efterdyning och som kom till uttryck i såväl skol- som rättsdebatten, var en rationalistisk kulturradikalism. Den grep tillbaka på en upplysningssinnad svensk tankelinje som väl harmonierade med den grundförståelse av nationalsocialismen som dominerade vid denna tid. Utvecklingen i Efterkrigstyskland visar samtidigt att nazismens sensmoral inte behövde vara ensartad. Västtyska utbildningsdebattörer förde till exempel fram en klassisk nyhumanism som korrektiv till Tredje rikets skoltanke"...

Sveriges historia


Martin Timell ska tillsammans med Dick Harrison berätta Sveriges historia för svenska folket. Allt i en gemensam storsatsning av TV4, Historiska Museet och Norstedts bokförlag. Det ska bli en TV-serie på 15 entimmasprogram, en jättestor utställning på Historiska Museet och åtta volymer från Norstedts bokförlag. Utgångspunkten är de senaste årtiondenas nya forskningsrön. Här finns ett klipp från TV4 som aptitretare. Håller den kommande TV-serien samma friska ton som det här klippet kommer den att bli skitbra! Inte visste jag att vår nationalkänsla i början av 1900-talet var så svag att vi höll oss med tre landslag i fotboll!?! Olika landsändar satte upp egna landslag. Här finns Historiska Museets info om deras bidrag och här Norstedt om de volym ett resp två. Här finns också en videosnutt där Harrisson förklarar varför det nu, 50 år efter Sten Carlsson och Jerker Rosen, är dags för en ny, uppdaterad version svensk historia.

2009-09-17

Amiral på 1000 meters höjd


I brorsans trädgård fladdrar tre amiraler. De gör som flyttfåglarna. Kommer hit på våren, sticker söderut på hösten! Tidig vår lämnar de nord-Afrika och sydEuropa, tar sig över Alperna hit till Norden. Ja, t o m ut i Atlanten! Vilka flygare. Amiraler har fångats på Färöarna och ... Island. Väl här i Sverige lägger de ägg som blir larver och puppor innan de kläcks och flyger omkring. Och till hösten, när solen sjunker och kylan kommer, ställer nya generationen kosan söderut. Av och till, t ex ytterst på Ölands södra udde, kan man se hundratlas amiraler samlas i väntan på gynnsamma vindar. Hade turen se det för några år sedan. När vädret slog om sträckte de söderut - ut över havet. Nu har en engelska, Rebecca Nesbitt, fininställt en radar för att markera 5 cm breda objekt som flyger där uppe. Allt för att få svar på frågan? På vilken höjd sträcker amiraler? Och svaret dök upp på radarskärmen. På ettusen meters höjd! Inte undra på att vi inte ser när de sträcker söderut. Hur de navigerar? Rebecca Nesbitt och kollegor experimenterade med saken och upptäckte att de troligen följer en inbyggd solkompass .... Avslutningsvis en annan finess. På undersidan av vingarna, som är underbart kamoflagetecknade, kan den som vill se siffran 98. Inringad på bilden för säkerhets skull. Det går att se annat också, men 98:an har blivit mest känd.

2009-09-16

Kinas kärnvapenprov


Om radioaktivt nedfall har man hört talas genom åren. Då har det t ex gällt Australien, Stilla Havet eller forna Sovjet. Men aldrig har jag hört om dess konsekvenser i Kina. Nu hävdas att de kinesiska kärnvapenproven i Xingjiang under 1964–1996 kan ha lett till uppåt 200 000 människors död. Här finns artikeln.

2009-09-15

Alunda-älgen


Alundaälgen (klicka så förstoras den) påträffades vid dikesgrävning vid Norrlövsta i Östhammar, Uppland. Ett bra inlägg i debatten om vad som är konst och icke-konst. En del tror att yxan importerats från finska Karelen. Oavsett är det utan tvekan den nordiska stenålderns vackraste djurskulptur. En vapenyxa av grönsten, vars ena ända är utformad som ett vackert älghuvud. En del menar att älgen ler? Som Mona-Lisa. Yxan har haft en symbolisk funktion och har inte använts i strid. Den är daterad till 4200 - 3200 f Kr.

Då stack de högsta delarna av Alunda socken upp som grynnor och skär i havet. Vid slutet av stenåldern stod havet ca 25 meter över dagens nivå. De östra delarna utgjordes av öar och grynnor i ett skärgårdslandskap. Två vikar skar in i landet, en i söder vid Lyan, och en i norr vid Lunda. Klimatet var varmare. Det slutna skogslandskapet dominerade med lövträd som ek, alm och lind. På torrare mark växte tallskog och björk. Granen var ganska ovanlig. Det fanns gott om älg, kronhjort, vildsvin, björn, mård och lo. Då började människor bli bofasta och omdana landskapet.

2009-09-14

Det stora samtalsämnet


Vid sidan om allt vardagligt som tar mest utrymme, talas det om bilbränder, misshandel, fönsterkrossning, stenkastning på ambulans- och räddningspersonal och poliser. I mitt bostadsområde bor många. Svenskar, finnar, afghaner, bosnier, irakier, iranier, kurder, libaneser, somalier etc. Iranier och afghaner är ofta gamla kommunister eller liberaler som flytt undan muslimsk fundamentalism. Irakierna är ofta muslimer som flytt undan Saddam. Grannarna har mycket att berätta om vad de nu råkat ut för. En misshandlades då han försökte stoppa bilbränder, en annan fick en gatsten i skallen, en tredje (kvinna) fick en sten kastad i ryggen, en fjärde (kvinna) blev omkulldragen på cykel och rånad, en femte fick sin bil uppbränd. Ingen tror det går att få stopp på händelseutvecklingen, men alla vill ha det. Det talas återigen om medborgargarde. Men tro inte att det bara är invandrarungdom som härjar. Det finns högerextremister och akademiker med radikal bakgrund; deras pappor kan ha varit maoister, mammorna ultrafeminister. Barnens värderingar går åt djurrättsaktivism, anarkism eller antifascism och att bränna bilar eller slå sönder fönster eller kasta sten på polis ses som progressiva handlingar. En konsekvens är att några muslimska föräldrar hoppas på de muslimska missionärer som arbetar i området. Att de ska kunna lugna ner stämningen. Så dessa missionärer, som hittills mest strosat omkring sysslolösa, ser nu hoppfullare på sin framtid. En del behöver dom. De ser embryon till en framväxande församling. Andra som rör sig och delar ut valpropaganda är Sverige-demokraterna. Under tiden fortsätter knarkhandeln som vanligt.

2009-09-13

Huxleys konstnärspolare



Det var trångt ombord. Bilden visar det kyffe Huxley hade. Han kunde knappt sitta upprätt i sin kabin. Så han vantrivdes. Dessutom var han deppad. Men en kompis fick han som hette Oswald Brierly. Aldrig hört talas om honom. Ett fascinerande livsöde. Han och Huxley målade och fick kontakt med varandra den vägen. Båda befann sig ombord på Rattlesnake. Gav sig av tillsammans inåt land för att träffa och måla av aborginer, deras kultplatser etc. Resultatet blev ljuvliga teckningar, akvareller och minst långa beskrivningar av hur dessa människor levde. Huxley kom ju senare i livet att bli Darwins bulldog, en slags evolutionsdebattens Jan Guillou, som i vått och torrt slogs för Darwins evolutionsteori. En dåtida knockoutkung. Men Huxleys känsligare sidor, målandet - kärleken till fru och barn - depressionerna, var jag inte medveten om. Och Brierly´s dagbok lär vara en riktigt höjdare. Får se om jag kan hitta den. Här i alla fall Huxleys teckning av en urinnevånare. Han kunde teckna han också.

Resa och läsa


Jobbet tar dagarna men kvällarna är mina. För femton år sen reste jag runt i Stilla Havet - tog mig från dykningar på Australiens Stora Barriär Rev till Tahiti, Påskön och Hawaii. Även då fylldes dagarna av jobb, men återigen: kvällarna var mina. Nu läser jag om Australien. Närmare bestämt om den 21-årige Thomas Huxley´s seglats dit ner. Hans dagbok är gripande läsning. Förbluffande modern. Den skildrar naket hur han som skeppsläkare hade det ombord, hur han förälskade sig i sin blivande fru på en bal i Sydney, hur han drabbades av djup depression (vad skulle det bli av honom, dög han till något, skulle han nånsin få råd att gifta sig) medan fartyget "Rattlesnake" seglade längs det Stora Barriärrevet, hur han på Nya Guinea mötte en vit kvinna som i tre år levt bland dess urinnevånare och lärt sig deras språk och gav honom en förbluffande nyanserad inblick i detta folks liv och leverne, hur han lämnade sin älskade fästmö för att återvända till England för att skaffa sig ett jobb innan han hon kunde komma till England. De tog fem år! Äktenskapet blev sällsynt lyckligt. Deras barn kom sen att lägga grunden till vetenskapsdynastien Huxley, som långt in i modern tid gett stora bidrag till vår tids biologiska kunnande. Tänker fr a på sonsonen Julian Huxley och hans bidrag till den s k moderna syntesen, förenandet av Darwins evolutions- med Mendels ärftlighetslära. Även Julian drogs med djupa depressioner, ett drag som gick i arv i släkten.

2009-09-08

Påven och svininfluensan


Dom som tar nattvarden tror sig få Jesu "kropp och blod" utgjutet för sig. Kroppen är oblaten, blodet är vinet. Bortsett från frågan hur man kan tro bottnar traditionen i uråldriga, kannibalistiska, riter. I Italien, där man året runt firar en massa helgon, kysser man alltid relikerna, skellettdelar eller vad det nu är, för att få del av helgonens gudomliga krafter. Bilden visar ett glaskärl som sägs innehålla ett helgons blod?! Av rädsla för svininfluensa ska man i all fall i år inte pussa det. Inte ens Påven får göra det. Undrar hur de gör med nattvardskärlen här hemma? De går ju från mun till mun ...

Nytt Darwin Centre i London


Öppnar den 15:e september. Mer information finns här och här.

2009-09-07

Varför jagas det?

Ett försök bena upp frågan görs här. Det är Jan Guillou och Leif G W Persson som visar upp två kvinnliga jaktmotståndare ...

2009-09-06

Locka på älg



Den som lockar gör sig synlig, för att sen efter kontakt börja backa med vaggande, utbredda armar. Som hade han väldiga horn ... Andra tar ett gammalt älghorn och krafsar, klöser längsmed tall- och granstammen. Ljudet hörs långt och finns det tjur i närheten kan den dyka upp. Anande konkurrent. Ofarligt är det inte. Lockar gör folk dels i maj då fjolingar stöts bort av kon, dels under höstens brunst och jakt.

Älgarnas språk? De har kontaktläten mellan vuxna djur och ko och kalv. Så skarpa och genomträngande, djupa, fylliga visslingar då kalven är på drift, ko och kalv jagas och då kon ställer av kalven. Så tjurens brunstläte eller klunkande då han kommer på kons doftspår. Så kons lockläte: ett utdraget klagande, fallande läte omgivet av vanliga kontaktläten. Sen agressionsläten: gnäggningar för att markera och upprätthålla social rangordning. Ett vrål för hot eller rädsla. Kon kan låta så kalven skjutits. Så ett klapprande läte som man tror kan görsa med klövarna och ett som kanske görs med munnen. Ingen vet varför. Varningsläten? Hostande då kon lockar till sig kalv.



Sjuttio år sedan 1939

Det är sjuttio år sedan utbrottet av andra världskriget. Sammanlagt dödades eller fördrevs 90 miljoner människor i Europa under åren 1939 - 1945. Det går inte att förstå den europeiska historiens fortsatta utveckling utan att känna till denna oerhörda omvälvning. Arvet efter Hitler delade Tyskland, Europa och världen. Födde det kalla kriget ... Idag vill inte ryssarna tala om utbrottet, eftersom de 1939 gjort gemensam sak med Hitler, delat Polen och invaderat Baltikum och Polen. De vill istället hylla Stalin som en symbol för de oerhörda förluster landet drabbades av efter den tyska invasionen 1941. Totalt dog 20 miljoner ryssar. I motsats till tyskarna, har ryssarna inte ens börjat granska sin totalitära historia. Stalinepoken, samarbetet med Hitler, massvåldtäkterna under den ryska slutoffensiven, Gulaglägren, ockupationen av Östeuropa med uppror i Östtyskland, Ungern, Tjeckoslovakien, Afghanistan - inget har satts under lupp. Efter murens fall öppnades arkiven några år, men idag har de återigen stängts eller blivit en inkomstkälla. Inte heller finska kriget 1939/40 har granskats. Gorbachov anklagar Putin för att rulla tillbaks de små demokratiska framsteg som gjorts. På YouTube finns en dokumentär (i fem delar) för den som vill veta mer om just det finska krigets förlopp. Hur inbördeskriget, Lapporörelsen, andra världskriget och motsättningarna mellan röda och vita. Vi vet inte så mycket om vårt grannlands historia. Kände du till debatten om finska koncentrationsläger? Eller att anti-semitismen slog an hos finnarna? Och debatten i dagens Finland ? Är landet i krig i Afghanistan - eller inte?

2009-09-05

O Store Gud



Morfar var troende men gick aldrig i kyrkan. Han läste Bibeln, berättade om Job för mig medan han drog upp näten ur sjön och jag rodde. Alltid, innan vi satte oss till bords vid middagstid, sjöngs alltid första versen av "Din klara Sol går åter upp". Bara första versen. Morfar sjöng alltid högst. Så följde bordsbön och sen högg vi in på maten av hjärtans lust. Lunchen åts ute. Bara regn kunde sätte stopp för den traditionen. Dagarna gick till arbete. Nät skulle rensas, båtar lagas, fisk saltas ner eller rökas, diken grävas, hus lagas, ved huggas, vatten hämtas med ok i bäcken, hundarna matas, mat lagas, brev bäras iväg till posten en mil bort. Postvandringarna över fjällen glömmer jag aldrig. Lass med matkonserver klövjades upp på häst. Petrus, samen som jämnt småsprang, var hästkarl. Skötte man sig fick man en bössa och order att skjuta "fisktjuven", dvs storlommen. Morfar skrev med snirkliga bokstäver in ordspråk på väggarna ovanför dörren, stora fiskar ritades av direkt på träväggarna, bokhyllan innehöll en handfull böcker som "Gullivers Resor" och Halldur Laxness "Salka Valka" som jag läste med blossande kinder. Så häften om frågesport och kortspel, postorderkataloger etc. En annan bra psalm är "O Store Gud". I alla fall de första två och en halv minuterna. Då texten enbart handlar om naturen. Den sjunger jag faktiskt än idag då jag luffar i skog och mark och känner mig extra glad. "Din klara sol" sjöng vi sist på mammas begravning.

2009-09-04

Richard Dawkins nya bok

Om Dawkins kan man tycka och jag tillhör dom som gör det. Men samtidigt ska man inte kasta ut barnet med badvattnet. Dawkins är en lysande populärvetenskaplig författare och hans senaste bok, om bevis för evolutionsteorin, utgör inget undantag från den regeln av denna aptitretare att döma.



Men allt prat om "evolutionsteorin" till trots. Glömmer an inte bort att det trots allt bara är en "teori" och ingenting annat. Den som argumenterar på detta viset för att tala Astrid Lindgrenska, känner inte till att begreppet "teori" i vetenskapliga sammanhang har mycket högre status än "fakta". Så här får ni att bita i. Darwins "teorin" har nu testats i 150 år och håller fortfarande. Avsnittet har gjorts av PBS, USAs motsvarighet till BBC, och visades i USA under rättegången om s k "intelligent design" i Dover.

Island nästa ....


Till de mest häpnadsväckande uppgifterna om blomflugorna hör att de gör som flyttfåglarna! Söker sig norrut sommarhalvåret och sedan söderut när hösten sätter in. Andra kommer österifrån. Men hör och häpna. På senvåren lämnar vissa arter Europas fastland för att ge sig av ut över Atlanten. Tala om vandringsinstinkt uppblandad med blind självmordsbenägenhet! Första stopp för de som klarar sig är Färöarna! Nästa ... Island .... En sketen liten fluga på någon centimeters längd. Visste att en av våra vackraste fjärilar, amiralen, tidig vår ger sig av från Nordafrika / sydeuropa, upp över nordeuropa ända hit, och att den också har släktingar som fladdrat sig ända bort till Island. Men att blomflugor gjorde samma sak var något nytt ... Tack för det NationalNyckeln!

Blomflugan attackerar!


Att fåglar drar söderut till värmen vet vi. Men inte visste jag att ett antal av våra blomflugor gör samma sak? Flugor!? Skulle vilja se dom styra ut över Östersjön eller passera Öresund. I alla fall så tar de sig ända ner till central-europa där de sen lägger ägg på olika värdväxter, under barken på träd etc. Och till senvåren är det dags för de nykläcka blomflugorna att styra kosan norrut. Dessa instinkter. Man blir stum när naturen svänger sitt trollspö över djur och natur. För är det ett bra blomflugeår så kan det bli som i somras. Media slår larm! Invasion av miljontals blomflugor. Campare till förtret. En de förväxlar dom med getingar. Det är dom små, små detaljerna som gör det!

Flugan som förändrade allt


I den här världen finns det ingen som har överblick och heller ingen som vet vart det egna livet är på väg. Det bara rör sig och riktningen kan bara bestämmas i efterhand. Ett slående exempel är blomflugornas betydelse (klicka på bilden) för Fredrik Sjöberg. År 2000 skrev han boken "Flugfällan" och följde sen upp med "Flyktförsöket" och nu "Russinkungen". "Flugfällan" har sålt som smör i solsken i Tyskland ... Så här skriver Sjöberg på sin hemsida:

"Mellan april 2009 och mars 2010 är jag bosatt i ett magnifikt barockpalats i den historiska staden Bamberg, belägen i norra Bayern. Jag har fått ett synnerligen generöst stipendium av Bayerns delstat, allt på grund av att ”Flugfällan” (Die Fliegenfalle) blev en oväntat stor succé i Tyskland, när den kom ut här 2008. Mina välgörare lägger sig inte i vad jag gör, bara jag bor här. Det kan man stå ut med. Som ytterligare ett exempel på att ”Flugfällan” lever sitt eget liv kan också nämnas att min stora blomflugesamling från Runmarö, hela sommaren och hösten ingår som en del av konstutställningen i den nordiska paviljongen vid Biennalen i Venedig. Ett par tusen flugor i räta rader. Det är inte jag som har hittat på att de kan betraktas som konst, man jag hade å andra sidan inget emot att låna ut samlingen när jag blev tillfrågad. Under hösten har jag tänkt att se mig om på bygden härnere – kulturlandskapet i norra Bayern är bitvis gudomligt vackert – men också att bevista diverse bokmässor och litteraturfestivaler i Edinburgh, Helsingfors, Göteborg, Berlin och Frankfurt. I planen ingår även ett visst mått av öldrickning. Sammanfattningsvis kan man säga att jag har det ganska bra"...

Dessutom ska Sjöberg nu bli hedersdoktor vid SLU i Uppsala då han ska tala högtidstala om "Bidrag till kännedomen om den akademiska felparkeringens konst".

Vad har inte dessa blomflugor ställt till med?

2009-09-03

I Krugers nationalpark

Det börjar som en safari men utvecklas snabbt till ett drama av sällan skådat slag. I centrum står en kalv som först angrips av lejon och sedan krokodiler. Hur det hela slutar? Ja, se själv .... du kommer knappt att tro dina ögon.

Darwin, vansinnet och kärleken


Efter hemkomsten från sin världsomsegling med skeppet Beagle förlorar sig Charles Darwin i arbete; skriver på flera böcker samtidigt. Arbetar dygnet runt. All information som insamlats i olika världsdelar ska på plats. Han teori om arternas uppkomst är klar redan 1838-39 och han ägnar resten av sitt liv åt att utarbeta sina tankar. Men under detta frenetiska arbete inser han att livet håller på att förlora sin mening. "Jag är ett könlöst bi" skriver han och frågar vad livet är värt utan familj och barn? Systematiker som han är sätter han sig ner och gör upp två långa, rörande listor, med argument för och emot äktenskap. Här möter vi nörden Darwin som redovisar sin inre nöd. Slutsats? "Gift dig ... bli inte ett könlöst bi". Så han reser hem, kusingifte har praktiserats i släkten sedan århundraden, och firar till sin kusin Emma som tackar ja direkt. Hon sköter sin sjuka mor och är rädd för att hamna på glasberget. Hon är antagligen redan kär i Charles. Hon hade läst hans dagböcker från världsomsegligen. De skickades succesivt hem och cirkulerade i släkten under högläsning och beundrande uttrop. Och även Charles blir kär. "Kärlek är en blind känsla, i stil med sexualitet", skriver han. "Jag ska gräla dig frisk", svarar Emma. "Du kommer att förmänskliga mig", svarar Darwin. De lever sedan ihop resten av sina liv. Flyttar till Downe. Mer än något annat, t o m sitt arbete, kommer sedan Charles att älska fru och barn. Kanske barnen mer än frun? De fick tio, sju överlevde. Älsklingsdottern hette Annie. Hennes död kom ingen av makarna över. Sen kom barnbarnen. På dödsbädden vänder han sig till Emma och säger: "Kom ihåg att du varit en god hustru". Det är inte så konstigt att man fördjupar sig i deras liv och arbete.

2009-09-02

Sanningen om Sarah Palin


Hon lanserades som "hockey-morsa", den kristna högerns svar på sin längtan efter en okunnig och inskränkt politisk ledare. Nu avslöjas att hon knappt gick på sonens hockey-matcher, inte lagade mat, städade eller vet något om jakt och fiske. I media framställdes hon som raka motsatsen. Den kreationistiska SuperMorsan som nu skulle städa upp i världspolitiken och med Bibelord skapa ordning och reda. Nu får vi veta att Sarah Palin så fort hon kom hem från sitt jobb som guvernör för Alaska, ett jobb som hon varken kunde sköta och som hon därför ogillade, istället tog långa bad och tittade på såpor i TV. Hennes karl då? Ja, han meckade, drack öl eller var otrogen. Makarna hade separata sovrum och gjorde inget tillsammans om det inte fanns fotografer som kunde dokumentera den äktenskapliga lyckan. Allt enligt hennes f d svärson som levde med familjen Palin i 2½ år. Här finns en aptitretare. Och här The Times sammandrag av de mest pikanta detaljerna. Slutsats? Det här kommer att göra Sarah Palin än mer populär inom USAs kristna höger. De kommer att avfärda allt som liberalt förtal och ingenting annat. Så fungerar det. Ju mer vulgär man är i USA dessto mer går man hem. USAs kristna höger tror på den gudasända Palin lika starkt som de tror på jungfrufödseln.

Guillou´s yrkesmemoarer


"Styrkan i boken är att han berättar klart och redigt om sina många strider”, skriver SvD:s Håkan Arvidsson, "men jag tror att Guillou har särskilt svårt att se och erkänna sina egna svagheter och tillkortakommanden och det gör hans självbiografi till en svagare bok än den kunnat vara." Arvidsson fattar inte varifrån Guillou fått sin hämndlystnad? Det kan inte vara sant. Vet han inte att Guillou systematiskt misshandlades under hela sin uppväxt av sin styvfar? Det har han ju själv berättat.
DN:s Stefan Jonsson spinner vidare på samma tema: "Överlägsenheten rår han inte för, däremot att han skyltar med den. I memoarerna talar han om ”min olyckliga fallenhet för storslaget poserande". Men övningen i ödmjukhet lyckas bara delvis. Boken som helhet är upplagd som en sekvens av prövningar som hjälten bemöter med hälsa, kraft och mod”. Jon sson känner i alla fall den misshandel och pennalism Guillou utsatts för.
Aftonbladets Nils Schwartz tycker att "man måste vara helt förblindad av ressentiment mot Jan Guillous offentliga framtoning och politiska åsikter för att inte ha genuin glädje av dessa lustfyllt formulerade minnesbilder från 40 år i den publicistiska hetluften".
Göteborgs-Postens Gabriel Byström skriver att "det går inte att blunda för Jan Guillous plats i den svenska journalist- och författarhistorien. Hans kvalitéer är odiskutabla och hans påverkan på det offentliga samtalet har varit stor under långa perioder. Däremot ges få nycklar till personen Jan Guillou, nycklar som hade kunnat fördjupa bilden och förändra de klichéer som omgärdar honom. Nu göder han istället schablonerna. Det är lite synd".
Själv har jag inte läst boken. Men självklart ska det göras. Det hör till allmänbildningen. Men det lär dröja innan den dyker upp på bibblan.

2009-09-01

Älgkalv som gillar det mesta



En annan sida av älgar finns här. Om dom som inte bara sparkar utan också stampar.