2009-02-24

Idrott som religion


Ikväll möts dom. Manchester United och Inter. Det är bara att bänka sig framför datorn och hänga med. Varför? Samma känsla som under skidskyttet eller Södergrens silver. Verklighetsflykt, spänning, lycka - ja t o m tårar för segraren. Och gemenskapskänslan.

Utanför stadion i Liverpool står en staty över Bill Shankley, en legendarisk socialitisk lagledare. "He Made The People Happy" står det på statyn. Man ser den till höger på bilden. Här finns några av Shanklys aforismer. Och på läktarn stod sen en lite dragen kille och viftade med en stor flagga med texten "Make Us Dream". Jag kände för honom. T o m förstod honom.

När sen segern är klar och 45 000 jublar och sjunger "You´ll never Walk Alone" går kårar av vällust efter ryggen och huden knottrar sig. Vilken lycka. Och energi. Underbart.

2009-02-23

I Darwins kölvatten


En kväll i England såg jag en film om den unge Charles Darwin. Den finns även på YouTube som The Voyage of Charles Darwin. Uppdelad i tjugo korta avsnitt. Historien vilar på fakta, filmen är gjord av BBC och handlar om ett engelskt nationalhelgon, men det är en familjefilm. Visst retas nyfikenheten och tvingar en ta reda på mer? Darwins resedagbok finns på nätet om man inte vill köpa den och hans redigerade reseberättelse dessutom i pocket på svenska. BBC har även läst in korta avsnitt ur den. Men den som vill veta mer får gå till Janet Browns monumentala Darwin-biografi i två delar. Han är en expenderande bekantskap. Men kom ihåg att hans teori inte kunde beläggas förrän 1953 och framåt: med upptäckten av DNA och så bevisen för platteutoniken.