2009-01-30

Attenborough om Darwin


Här finns tidskriften Nature´s intervju med honom om serien. Och här en presentation av den. Och en intervju med honom i The Times. Och en från Time Out. Och så en om kreationister som skickar honom hatbrev. Trodde såna älskade människor?

Lysande om Darwin


När han fick se porträttet på själv sade Darwin: jag ser ut som en ledsen hund. Sant. Eller som en munk. I alla fall en mycket idealiserad bild av en ytterst komplicerad människa. Bortsett från det. Den senaste boken om Darwin ställer frågan vilken betydelse har hat mot slaveri kom att spela? Några recentioner: bl a Scientific American, en av Indiens största tidningar The Hindu, Independent, New Scientist, History Today, Guardian, här, här och till slut The Times, The Telegraph,

2009-01-26

Darwins inre eld


I år är det 200 år sedan Darwin föddes och 150 sedan utgåvan av "Arternas Ursprung". Hur ska man förstå att denne rikemansson ägnade sitt liv åt att försöka leda i bevis att allt liv på Jorden har ett gemensamt ursprung? Två av världens främste Darwin-forskare kommer nu med ett svar. Darwin föddes i en släkt som var anhängare till franska revolutionen och bekämpade slaveriet. Darwins fru Emma var t o m före giftermålet aktiv i anti-slaverirörelsen. Som ung var Darwin kristen (han kallade sig sen för agnostiker). Under sin världsomsegling med båten Beagle fick han i Latin-Amerika se hur slavar och infödingsstammar behandlades, något som upprörde honom djupt. I motsats till rasister och slavägare menade han att alla människor var lika mycket värda. Detta födde Darwins livslånga kamp att bevisa vårt gemensamma ursprung. Något som skulle underminerade rasisternas ideologier och påståenden. Frukten av detta arbete blev Darwins bok om "Människans Ursprung", en idag av ytterst få läst bok.

2009-01-13

3 500 år gammal vinskörd


Vindruvorna hänger fortfarande på samma sätt här och var i sydeuropa.

3 500 år gammalt jordbruk


Här går karln först och plöjer och frugan kommer efter och sår.

3 500 år gammalt brödbak


Då som nu käkade man bröd. Finns fin skulpturer på kvinnor som knådar deg, men här får man se hela processen.

3 500 år gammal vinpress


Vin drack man. Kärlekssångerna handlar om att berusa sig. Med den man älskar och med vin.

3 500 år gammalt jobb


Jobba bör man annars dör man. Det gällde än mer då än nu.

3 500 år gammal kalasmat


Till ett bra kalas hör mycket mat. Här finns det mesta att sätta tänderna i!

3 500 år gammal fest


Då som nu ville folk ha skoj. Flickorna som spelade luta klädde upp sig oc gjorde sig fina, medan de som dansade klädde av sig.

3 500 år gammal kofösare


Killen är inte gammal. Boskapen magnifik. Målningar av detta slag fyllde hantverkarns gravar.