2008-07-26

Svärmande svartmyror


Det kryllade av svartmyror. De lyfte, hundratals åt gången. Normalt lever de i små samhällen i jorden, t ex under en sten. Talar kemiska med varandra för att lösa alla de uppgifter som biologiska varelser ska: föröka sig, sprida sig, försvara sig och samarbeta.

De flesta myror kan utveckla vingar och rödmyror ( pissmyror), svartmyror och skogsmyror svärmar. Allt för att blanda genetiken mellan myrsamhällena. Så svärmandet synkroniseras. Ganska svårt veta hur det går till. Men kvinnor som lever i grupp synkroniserar sin mens.

De svartmyror som får vingar är de som ska fortplanta sig. Hanarna slåss sen om att para sig med dom och dör när det skett. Det sitter flera hanar på varje hona. Parningsspelet är över på några timmar. Sterila honor, arbetarmyror, blir kvar i jorden medan honorna flyger vidare för att bygga nya samhällen. De behöver en viss temperatur för att kunna flyga.

Flygmyror är klumpiga flygare som mer eller mindre följer med vinden. Svärmarna är inte en viktig födokälla för någon djurart, eftersom de bara kommer en gång per år, men innebär en rejäl fest för bland andra skrattmåsar.

Nils Ferlin


"Inte ens en grå liten fågel som sjunger på grönan kvist,
det finns på den andra sidan och det tycker jag nog blir trist.
Inte ens en grå liten fågel och aldrig en björk som står vit.
Men den vackraste dagen som sommaren ger har det hänt att jag längtat dit."

2008-07-25

Den bedräglige Taube


Han lurade folk på pengar från början. Redan då han som tonåring stack hemmifrån finansierade han resan från Göteborg till Stockholm genom att stoppa en släkting på gatan: "Kan du låna mig 18 kr? Pappa är inte hemma". Och på den vägen blev det. Livet igenom efterlämnades högar av obetalda räkningar och krognoter. Han smet. Kronofogden var ute efter Evert och konkurs hängde över honom inte bara en gång. Så när han 1925 som 35-åring gift sig med 26-åriga Astri och hon upptäckt vad han gick för vad gällde pengar, så skrevs ett inbördes kontrakt. Upprättat av två advokater. Texten genomgick flera omarbetningar innan den fastställdes. Allt Evert Taube tjänade skulle tillfalla hustrun Astri. Annars ....

... &5 Herr Taube förbinder sig att icke attestera notor å restauranger, hotel eller pensionat eller liknande inrättningar eller hos privatpersoner efterlämna bagage och obetalda räkningar. Likaledes förbinder sig Herr Taube att göra alla sina inköp kontant... Skulle herr Taube icke punktligt uppfylla sina åtaganden enligt detta kontrakt, förklarar herr Taube, att han i så fall inte kommer att motsätta sig en ansökan från Fru taubes sida, att Herr Taube ställs under förmyndare ....

2008-07-24

Den oengagerade Taube


I april 1921 är Evert i Florens i Italien. I dagboken nämner han de gatustrider som rasar mellan kommunister och fascister. Efter tre dagar har 260 dödsoffer krävts. En kväll sitter Evert på stamkrogen Lapi, då alla gäster plötsligt blir utkörda.

"Jag satt kvar vid krögarens bord och när han sade att jag var en vän fick jag sitta kvar. Efter en stund kom Mussolini in med ett sällskap på 8 - 10 fascister, alla i svarta skjortor och med pistoler. Mussolini ser kraftig och bra ut, en elegant harmonisk typ" ...

Taube tar alltihop med en klackspark och ger sig iväg till San Marco-klostret för att titta på väggmålningar med kristna motiv:

..."Underbart. Underbart. En kärleksdoft. Alla passionsmotiv. Det rinnande blodet. Kvinnornas behagfulla sorg. Männens hänryckning" ....

Den kaotiske Taube


Han kom från en adelsfamilj på dekis. Redan som femåring led han av panikattacker, klaustrofobi, var sömngångare och kunde inte vara ensam. Efter att ha mobbats på ön, misslyckats i skolan flydde han till Stockholm utan föräldrarnas vetskap för att etablera sig som konstnär. Pappan ställde honom inför ultimatum: antingen skola eller sjön. Där misshandlades han innan han hoppade av båten, återvände till Sverige och gjorde nya försök etablera sig som konstnär innan han försvann i fem år till Argentina. Hemma igen 25 år gammal, utan utbildning, ekonomi. Börjar skriva åt tidningar och reser ut i det Europa som rest sig ut första världskriget. Kommer till Paris som lever i efterdyningarna av blodbadet i skyttegravarna, till Italien där flyktingar från oktoberrevolutionens Ryssland lever och Mussolini marscherar, till Tyskland och Munchen där hyperinflationen och revolutionärer konspirerar. Men Taube är blind. "Jag har inget tankedjup och under in yta finns bara kaos" skriver han förtvivlad och lever ut. Förlovar sig några gånger, gör en danska med barn, jonglerar med ett otal kvinnor medan han reser kors och tvärs genom efterkringsEuropa finansierad av Bonniers bokförlag som hoppas på reseskildring.

2008-07-17

Taube´s Havsörnsvals


Taube skrev valsen inspirerad av Bruno Liljefors tavla. Annars tvivlade Taube på sig själv. I sin dagbok från 1920-talet skriver han förtvivlat att han upptäckt att han inte har "något tankedjup. Bara känslor och under det kaos. Men jag kanske kan lära mig skriva om natur, blommor och hav" ... Han hade då, uppåt 30 års ålder, ingen utbildning, inget jobb, inga fasta inkomster och hade inte slagit igenom vare sig som konstnär, författare eller sångare.

2008-07-16

Bruno Liljefors


I ett brev till kollegan Anders Zorn skrev Bruno Liljefors om den natur han tyckte bäst om att vara i: ...."kal, vresig och stenig barrskog, träsk, åkerrenar och nödtorftiga gärdsgårdar. Inte så där sommarnöjesaktigt" ...."Jag målar djurporträtt. Man måste dock ha hästminne för det - en räv försvinner ju som en blixt under snökläddgran" ...

2008-07-15

Den mobbade Taube


Redan som barn hade han bekymmer. Taube har berättat att han som 5-åring hade panikångest, hjärtklappning och inte klarade att stängas in i rum. För det retades han av barnen på Vinga. Inte blev det bättre när han som 17-åring gav sig till sjöss. Egentligen ville Taube bli konstnär, men efter misslyckad skolgång tvingade pappan honom välja mellan internatskola eller sjön, Taube, som höll sig med manér, han skriver att han uppträdde "okuvligt" ombord, råkade mycket illa ut. Sjömännen spöade upp honom för att han inte uppförde sig som en adelsman borde, försök gjordes att nattetid slänga Taube överbord, han piskades av kaptenen eftersom han misstänktes för att ha stulit kaptenens sprit ( Taube var oskyldig ), han fick stryk då han vägrade bjuda på sprit i hamn - det förväntades av en jungman. Värst var ändå när han stängdes in i båtens kollager och luckorna skruvades igen. Kolsvart, hett och klaustrofobiskt. Han svimmade men hade tur då eldarna ovetandes om vad so hänt fick slut på kol. Så de öppnade kollagrets bottenlucka för att fylla på och då kom Taube nedrutschande, avsvimmad, med kolen. Inte undra på att han sen rymde från skeppet när det kom till England. Allt detta och mer därtill berättar han om i brev hem och i egna böcker. En mindre känd sida av Everts liv.

2008-07-11

Churchill om 1897 års talibaner


Så här beskrev den 23-årige Churchill sina motståndare i Swat i dåvarande norra Indien. Han var där som soldat. Året är 1897:

..."Utom vid sådden och skördetiden råder ett ett ständigt tillstånd av fejd och krig. Stam krigar mot stam. Folket i den ena dalen strider mot folket i den andra. Och till samhällets tvister kommer individernas uppgörelser. Varenda inföding har en blodshämnd att göra upp med sin granne. Dessa bergstammar äger rödskinnets slughet och boerns skjutskicklighet. Världen får här skåda en hemsk syn: "Civilisationens makt utan dess barmhärtighet". 1800-talets vapen har hamnat i händerna på vildar från stenåldern" ...

Ingen älskade krig mer än Churchill. Han sökte sig till krigshärdar. Klassiskt är hans uttalande i samband med första världskrigets utbrott ... "Det gör mig lycklig".

Visst kan man förfasa sig. Men jag tillhör ändå de som tackar vår lyckliga stjärna för att en sån som Churchill fanns till hands år 1940. Eller som han själv uttryckte det: ..."Det känns som jag hela mitt liv väntat på denna stund" ....

Winston Churchill: Striden om Malakand

Evert Homeros Taube


Evert Taube föddes 1890 som barn nummer fyra i en syskonskara på tretton. Sina första tretton år bodde han på Vinga där pappan var fyrmästare. Längst ut i havsbandet, i inseglingsrännan till Göteborg. Pappan var kung på Vinga. De som bodde på ön kallade Fyrmästarbostaden för Biskopsgården. Bl a bestämde pappa Taube att de tio ungar som gick i öns skola inte skulle agas. Lotsverket betalade skolan.

Ön var ingen avkrok utan låg i världshavet. Fartyg från all världens länder passerade. Lotsar, kaptener och sjömän var ständiga besökare i hemmet. Ibland i lugn och ro. Ibland efter skeppsbrott. De som överlevde inkvarterades hos Taubes. Främmande språk talades. Pappa Taube undervisade Evert i språk och filosofi. Får betade i klippskrevorna. Fiske och jakt var självklara sysselsättningar. När man skulle nånstans tog man båten. Evert skiver att han växte upp som i en "gammalgrekisk värld på en svensk ö". När han var 13 flyttade familjen till Göteborg.

2008-07-09

Taubes musik


Hur såg förstå-sig-påarna på Taubes musik? För dom gällde symfonier, kammarmusik, opera, kyrkomusik, romanser. Men undantag fanns. Svenska folkvisor. När Taube kom med sina visor på 1920-talet skrevs att Taube tagit sjömansvisan längre än någon annan. Andra menade att Taube skrev Bellmanssånger. Vanligt var också att påpeka att texterna stod skyhögt över den billiga, klischémässiga musiken. Så här fortsatte det långt in på 1950-talet. Taubes melodier ansågs då höra hemma på Snoddasnivå. Sen svängde det ju närmare 1960-talet vi kommer. Visorna och sångerna älskades då så att förstå-sig-påarnas åsikter inte betydde något. Och Taube började få priser av allehanda slag. Bl a Svenska Akademins Guldmedalj. Något han tydligen satte högt.

Taubes musikaliska värld


Hans bredd var stor. "Min Älskling" är en tango. "Kom i min famn" och "Sommarnatt" är centraleuropeisk wienervals. "Änglamark" och "Så länge skutan kan gå" svenska valser. "Älskliga blommor små" en bellmansk visa medan "Så skimrande var aldrig havet" är en europeisk visa. Till det kommer svenska durvisor, marscher och gånglåtar, influenser från sydeuropeisk och latinamerikansk folksång. För det mesta passar musik och text ihop som hand i handske. Som i "Så länge skutan kan gå".

Och vem har sagt att just du kom till världen
för att få solsken och lycka på färden?
Att under stjärnornas glans
bli purrad ut i en skans,
att få en kyss eller två i en yrande dans?

Ja, vem har sagt att just du ska ha hörsel och syn,
höra böljornas brus och kunna sjunga?
Och vem har sagt att just du ska ha bästa menyn
och som fågeln på vågorna gunga?

2008-07-08

Taube rappar om muren


Det var Chi-Huang-Ti, kung av Tsin Som lät bygga den kinesiska muren och bränna alla böcker i Kina. Detta hände på Hannibals tid, innan Jesus var född. Det var kungen av Tsin, Chi-Huang-Ti, kring alla kungariken han besegrat lät han bygga den kinesiska muren. Muren blev 6000 kilometer lång, sex kungariken blev ett ...

Chi-Hunag-Ti lät också upföra ett enormt gravkomplex över sig själv. Det hittades 1976 då några kinesiska bönder skulle gräva en brunn. I 30 år har utgrävningarna pågått. Resultatet jämställs med Egyptens pyramider, Stonehenge´s monument och Greklands Parthenon. Tusentals figurer har grävts fram. Soldater, ämbetsmän, musiker, brottare, akrobater men också tranor och gäss. Det unika är att alla ansikten och kroppar är INDIVIDUELLT utformade. Visar karaktärer! Jämför med de klassiska grekiska skulpturerna. De ser alla likadana ut. Avbildar ideal, inget mer eller mindre.

2008-07-06

Taube i Argentina


I fem år, 1910 - 1915, bodde och arbetade han där. För honom blev Pampas fantasins hemland. I en ström av brev till familj och vänner möter vi reseskildraren Taube som beskriver livet i barer, horkvarter, kanalbyggen och på rancher. Taube lärde sig tala spanska och pluggade italienska, sjöng argentiska och indianska folkvisor, började läsa världslitteratur för att bota sitt intelektuela mindervärdighetskomplex och drömde om att kunna försörja sig som konstnär och författare. I breven skriver han att han fick "fasligt med stryk i början". Både fysiskt och psykiskt. Han jobbade som ritare på kontor, kroppsarbetare på Pampas, dödgrävare, svinaherde, boskapsskötare, spårvangskonduktör etc. År 1914 korsar han oupphörligt södra Argentina. Vandrar ensam i bergen, blir allvarligt sjuk, svälter och far illa.

Åren efter storstrejken 1909 var Argentina ett land dit bl a många svenskar sökte sig eftersom de svartlistats hemma. Argentina var ett framtidsland. Såna motiv hade inte Taube. Men han hoppades slå igenom som konstnär där borta efter att misslyckats med det här hemma. Men visst kunde han måla. Bilden föreställer en dans i en bar.