2008-04-29

Attenborough om grönsaksvänstern


Med anledning av filmen om mannen som levde med grissly-björnar och till slut blev uppäten av dom, säger Attenborough att den mannens flummeri är symptomatiskt för vår moderna tid där folk inte är "vana vid obehag. De tror att världen tillhör dom och tanken att de skulle frysa eller svälta är dom främmande. Det finns en galen, grön attityd som går ut på att naturen är underbar, fantastisk och att vi människor förstört den. Well", säger han och skrockar ironiskt, "den som ger sig ut i naturen med en sån inställning blir uppäten".

2008-04-17

Attenborough summerar


Här berättar David Attenborough om sitt yrkesliv. Det mesta känt sen tidigare, men karln är intressant. Synd att han inte hann med att berätta att på 1940-talet läste han bl a geologi och funderade på att bli oljeprospekterare! Och att det dröjde ända till november 2004 innan han tog ställning i klimatfrågan. Fram till dess var han skeptisk, trodde inte på klimatförändring annat än som en naturlig variation. Här finns videos att kolla. Synd att han inte berättar hur ser på sitt åldrande: han tycker att djuren har det bättre. De får ofta dö snabbt och dramatiskt. En människa utsätts däremot ofta för ett lika långt som plågsamt slut.

2008-04-16

Skellig Michel


Har svårt för kloster. I Grekland besökte jag ett och greps nästan av klaustrofobi vid tanken på att behöva tillbringa sitt enda korta flyktiga liv som inåtvänd munk bakom dess murar. Men ändå grips jag av medkänsla då jag ser bilderna från den miljö där munkar levde i 400 år på ön Skellig Michel utanför Irland. Läget och stenhusen gör sitt till. Liksom den eviga blåsten och lukten från havet; det hårda slitet, fukten och kylan men också den blommande triften. Här satt de och kopierade sina texter. Godkände varken påven i Rom eller patriarken i Bysans.

2008-04-12

Vilket konstverk! J26 Mustang


Det tog tre år. Men nu har han fått den klar. Ett konstverk, ett under av precision och finish. Det är bara att ta av hatten och hurra! Vilken fullträff!