2008-03-29

Hämndens Höga Visa


Handlingen i Illiaden beskrivs oftast som det handlade om en strid kring en bortrövad kvinna. Borde den inte snarare beskrivas som en vällustig skildring av konsten att döda varandra?

I Illiaden ges tips. Innan någon dödas och slaktas ska man säga något vackert eller fyndigt. Sen kan man i minsta detalj skildra hur magar bäst huggs upp med svärd, eller hur spjut med fördel stöts in i den ena tinningen för att då komma ut i den andra, eller tipsa om var man bäst stöter en lans? Är inte det i njuren? Att människor vill se och höra sånt är inget nytt. Blodtörsten sitter djupt.

Illiadens gudar då? Hur skildras de? Ja, ungefär som dom numer berömda brittiska fotbollshuliganerna! Gudarna sitter på läktaren, en aktiv publik som hela tiden håller ett öga på människors liv för att när lusten faller på ge sig på dom för att jävlas med dom. Gudarna super, grälar om vilka människor som ska få hjälp respektive stjälpas.

De rycks med av människans dårskap eller kränks av hur korkat hon beter sig och då roar sig gudarna med att skicka iväg den ena målstyrda handlingsimpulsen efter den andra, rakt in i människornas redan förvirrade liv och leverne.

Gudarna leker med människornas liv ungefär som Gud Fader och Djävulun lekte med Jobs i Bibeln. I båda fallen blir resultate för jävlig. Ungefär som på fotot ovan. Taget i samband med att några rättsinninga goda människor utför den för Gud så behagliga gärningen att först gräva ner den kvinna som man sedan ska stena till döds. Finns något ljuvligare än döda med rent samvete?

Illiaden borde högläsas på Militärhögskolor och i motorcykelsgäng. Vi är så aningslösa. Påminner om skolans aningslöshet när ungarna får klämma i med Evert Taube´s "Flickan i Havanna". Raden "har du pengar i din pung" är en hissnande omskrivning av en horas efterlysning av en sprutkåt kille. Inte heller det fick vi lära oss i skolan.

2008-03-17

Bergsklättraren Attenborough


För dom flesta är han känd som en riktig skogsmulle. Men han hade en annan lika stor passion. Bergsklättring. Nu orkar han inte klättra längre. Men drar på sig miljövännernas ilska genom att slå ett slag för kärnkraft! Sen strödde han salt i såren genom att säga att han var för byggandet av ett vindkraftsverk i ett naturskyddat område. Och tillade att han tyckte vindkraftverk var vackra ... Så han är inte bara en skogsmulle utan dessutom en intressant sån.

2008-03-12

Nya foton från Auschwitz


Nya tyska officersfoton från Auschwitz 1944 har publicerats. Knappt fattbart att de tagits samtidigt som det pågick ett industriellt massmördande. Här finns fotona.

2008-03-09

Gilgamesh


Ett babyloniskt diktverk, som härstammar från omkr 650 f Kr men vars äldsta delar går tillbaks till omkr 2000 f Kr. På tolv lertavlor skildras hur kung Gilgamesh i Uruk ( Irak ) med sin vän Enkidu ger sig ut på äventyr och hur Gilgamesh efter vännens död börjar leta efter en ört, som dels ska uppväcka Enkidu från döden, dels ge honom själv evigt liv. Gilgamesh finner örten, men en orm rövar bort den. När han sen träffar Enkidus ande berättar denne för honom om de inte särskilt roliga förhållandena i dödsriket. I dikten om Gilgamesh finns bl a en syndaflodsberättelse, som haft stor betydelse både för den bibliska och koranska versionen. Lertavlorna med Gilgamesh-eposet påträffades omkr 1850 i Assurbanipals bibliotek i Ninive. Det är Gilgamesh som står modell för Odysseus.