2008-02-21

Downe House


Sist jag här hade en nattlig storm dragit fram. Träd låg fällda huller om buller över vägarna, alla bussar var inställda. Så det var bara att rita av busskartan och ge sig av till fots. Idag var allt annorlunda. Bussen gick på minuten genom ett dimmigt vårlandskap. Väl framme mötte trädgårdsmästaren och visade Darwins växthus. Det var uppdelat i tre sektorer: en där han studerade slingerväxter. En andra del där han lät orkidéer blomma - växthuset var uppvärmt. Koleldat. Den tredje delen rymde köttätande växter. Han studerade även dom. Hela tiden omgiven av sina åtta barn. Han var en familjemänniska. Dottern Henrietta var smartast. Det var hon som redigerade hans skrifter. Ungarna skickades ut på uppdrag. Bl a fick de i uppgift att kolla i vilka riktningar som humlor och bin flög! Detta för att så småningom lista ut var bona fanns. Dom fick också spela på olika instrument - bl a trumpet - för att se om ljuden påverkade daggmaskar!

2008-02-20

Darwin och Wallace

I Downe House i Kent levde Charles och Emma Darwin i 40 år med sina åtta barn. Och betjänter, trädgårdsmästare och djurskötare. De var självförsörjande med kor, grisar, höns och kycklingar. Inför 200årsjubileet av Darwins födelse nästa år bygger man nu en kopia av den kabin Darwin bodde i under världsomseglingen med Beagle. Kuratorn visade Darwins anteckningsböcker från Latin-Amerika och Stilla Havet. Oläslig handstil. De kommer att visas upp i kabinen tillsammans med andra föremål: som hans Panamahatt, förstoringsglas och mikroskop etc. På Naturhistoriska Museet i London förvaras Darwins samlingar från Eldslandet och Chile. Där finns också Alfred Wallace samlingar som han förde med sig tillbaka från sydostasien. Föreståndaren visade upp Wallace´s insamlade fjärilar och skalbaggar från Borneo och Nya Guinea. Han levde infödingsliv. Ingen fattar hur han överlevde. Stammarna därborta hade för vana att slå ihjäl inkräktare.

2008-02-19

Natural History Museum


Byggnaden en blandning av kyrka och plats. Ett monument över 1800-talets syn på den nya religionen, vetenskapen. Här pågår arbetena för fullt inför 2009, då det är 200 år sedan Charles Darwin föddes och 150 år sedan Arternas Ursprung gavs ut. Dessutom kommer man då att bygga till en ny del av muséet: Sir David Attenboroughs del. Han får den uppkallad efter sig sen han kläckt idén att här sätta normen för framtidens museum genom att erbjuda besökaren möjlighet att i realtid koppla upp sig mot webb-kameror på havsbotten, bland pågående expeditioner och i regnskog, på korallrev. Dessutom ska man kunna koppla upp sig mot BBCs Attenborough-arkiv för att få se vad det nu är man vill se: paradisfåglar eller valar. Det är bar att välja och klicka på knappen. Allt invigs 2009.

2008-02-18

Churchills krigskabinett


Det rum varifrån Churchill dirigerade det brittiska motståndet mot Tyskland 1940 och åren framöver är öppet för allmänheten. Allt är orginal. Kartor, stolar, telefoner. Dessutom har man byggt en 15 meter lång interaktiv panel. Du väljer det år, den månad eller den dag du vill veta vad som sker. Upp kommer inte bara information om vad Churchill gjorde just den dagen, utan även ljudillustrationer. Av t ex de bombningar som genomfördes, sirener som gick på och Churchills tal till nationen.

Hemma hos Attenborough


Han bor i ett tvåhundraår gammalt tvåvåningshus av sten. En liten trädgård på framsidan, en större på andra. Vardagsrummets väggar är fyllda hyllor med keramik, konst och fossil. Han är livligare än på TV, spontanare och har nära till skratt. Impulsiv. När han ska öppna dörren ut till trädgården lyckas han inte. Lämnar nyckel och halvöppen dörr därhän och tar en annan väg. När han tar fram fossiler för att visa, läggs de ner där det passar och får ligga. Det tidigare så välordnade rummet förändras succesivt. Han sitter och jobbar med en ny film. Denna gång om tigrar.

2008-02-13

Alfred Wallace


Alfred Russel Wallace, engelsk naturforskare och forskningsresande. Uppställde samtidigt med och oberoende av Darwin en teori om arternas uppkomst. Wallace teorier grundade sig på iakttagelser under en resa i Indonesien. En parallell till Darwins observationer av sköldpaddor på Galápagosöarna.

Darwin var stenrik. Efterlämnade 17 miljoner pund i dagens värde. Wallace kom från fattiga förhållanden, hade dålig utbildning, försörjde sig genom att samla djur i Amazonas, men förlorade allt då hans skepp brann upp.

Han upptäckte "Wallace's Line", gränsen mellan Asiens och Australiens flora och fauna; var mot djurexperiment. Också arkitekt. Språkmänniska och spiritist. Han skrev en märkligt förebådande skrift om framtidens krigföring; om flygplans roll i sammanhanget.

Wallace försökte få ordning på sin ekonomi genom att utmana dom som trodde att jorden var platt. Vadet gällde 10 000 pund. Stolpar sattes upp, mätningar genomfördes, Wallace vann men fick inte ett öre. Däremot dödshot från de platta-jorden-anhängare som ogillade resultatet.

2008-02-11

Attenborosaurus


Som grabb samlade Attenborough på det mesta som ungar gör: fjärilar, fågelägg, ormskinn, fosil, mynt och till det akvarier med fisk. Han hojade iväg tidigt på morgon, drällde sen omkring i skog och mark tills det blev mörkt. Han bodde i närheten av Charnwood Forest utanför Leicester. Ett område rikt på fossiler. Ibland var han borta i dagar, sov utomhus och klättrade i berg. Bergsklättring blev en av hans stora tonårspassioner. Som vuxen läste han paleontologi och zoologi vid Clare College i Cambrigde, men vantrivdes i labbet. Han ville ut i världen och se sig omkring. Funderade därför på att bli antropolog. Läste ämnet 1944 - 46 på London School of Economics med ingen mindre än Raymond Firth som lärare. Efter lumpen i flottan, där han höll på med navigation och meteorolgi hamnade han på ett barnboksförlag dä han höll på att bli knoppig. Så av slump sökte han jobb på TV. Men fick inte vara i rutan för att han hade för stora tänder. Resten känner vi till. Utom att han bl a fått en plesiosaur uppkallad efter sig. Orginalet fanns i England men försvann i samband med tyska bombningar under kriget.

2008-02-10

Darwins dotters död


Inte bara Syms Covingtons ande svävar över Down House. Även ett av Darwins barn - Annies.

1849 slog scharlakansfebern till. Familjens minsta barn dog, tre av de andra insjuknade: Annie 8, Henrietta 5 och Emma 3. Annie återhämtade sig aldrig. Hon var makarna Darwins andra barn och första dotter. I ett brev till sin kusin, William Fox, beskrev Darwin Annie som solen i hans liv.

Det var hennes omtanke som rörde honom. Annie smekte ofta pappa Darwin över huvudet, plockade med hans kläder så han skulle se ordentlig ut. Darwin förbluffades av hennes ordningssinne. I sina anteckningar om sina barns beteende, skildrar han sin fascination. "Som vore hon vuxen". Hon sydde kläder åt dockor, klippte artiklar ur dagstidningar. Allt mycket nogrannt. Det sparades i en speciell box, som återfanns först år 2000. Darwins barn-barns-barn, Randal Keynes, skrev "Annie´s box", en bok om vad Annie´s liv och död vid 10 års ålder kom att betyda för Darwin. Det sägs att det var det som slutligt fick honom att vända religionen ryggen. Som ung utbildade sig Darwin till präst.

Nu var Annie inte enbart en solstråle. Hon, som Darwin, led av en rad sjukdomar. Magbesvär, illamående och kräkningar. Darwin fruktade att hon ärvt hans "disposition". ( Han var ju gift med sin kusin och plågades livet igenom av tankar på vad detta kunde medföra - inavel ). Tillsammans med Annies barnflicka och guvernant reste han i mars 1851 till en känd kurort i hopp om bot. Frun, Emma, följde inte med. Hon var gravid. Darwins var stamgäster på ett flertal kurorter runt om i England. De tog vattenkurer. ( Som Montaigne några hundra år tidigare ). Annie var dålig redan innan de kom fram. Där insjuknade hon med hög feber, svävade mellan liv och död. Läkare flyttade in i huset som Darwin hyrde men de kunde inget göra. En intensiv brevväxling makarna Darwin emellan följde. Ibland skrev Darwin två gånger om dagen. Två dagar innan Annie dog släppte febern och alla hoppades att krisen var över. Sen kom våldsamma diaréer och kräkningar. Av och till var Annie vid medvetande, hon gjorde t o m patetiska försök att sjunga.

23 april blev det dåligt väder. Regn, blåst och åska. Charles var utmattad av vaka och oro. Annie dog vid 12-tiden. Hennes barnflicka Brodie blev förtvivlad och enligt historien så svimade Annie´s guvernant Thorley. Emmas syster Fanny fick ta hand om dom medan Charles satte sig vid Annies säng, kysste hennes ansikte innan han drog sig undan till fönstret. Det ösregnade. Sen gick Darwin och lade sig. Grät i timmar. "Hon var skapt till ett lyckligt liv" skrev Darwin. Senare tillstod han att Annies död en gång för alla gjorde honom till icke-troende. Frun Emma tröstade de övriga barnen med att nu var Annie en ängel i himlen. Henrietta, en fyrbåk och bråkstake, blev rädd för att hamna i helvetet. Annies barnflicka, Brodie, blev aldrig sig själv. Darwin sa upp henne, gav henne en livslång pension.
Randal Keynes: "Annie´s box"
Janet Browne: "Voyaging"

Darwin´s skytt

En person svävar över Downe House, trädgården och Sandwalk. Syms Covington. Darwins assistent på jorden-runt-resan med Beagle. Hittade en historisk roman, "Mr Darwins Shooter", som skissade hans livöde. Darwin beskrev honom i ett brev till sin syster: "My servant is an odd sort of person: I do not very much like him: but he is perhaps from this oddity, very well adapted to all my purposes". Covington kom med på världsomseglingen med Beagle av en slump. Den som utsetts trillade överbord och drunknade innan båten gav sig iväg. Covington trivdes inte med livet ombord. Så lyckan var att få hänga med Darwin överallt så snart de lade till i hamn. Covington var med på det mesta: när de grävde fram fossil i Sydamerika, sköt Galapagosfinkar, höll reda på från vilka öar de kom. Han var på jakt efter sin framtid. Nånstans dit han sedan kunde emigrera! Så här skrev han om Australien: "Here, if a man is willing to work, he can save money however humble his situation may be." En av Covingtons uppgifter var att skaffa fram mat och vatten åt Darwin. Hans dagbok är fylld av uppgifter om kött- och grönsakspriser. Han hjälpte även Darwin efter hemkomsten. Genom kontakter inom flottan flyttade Covington sedan till Australien, brevväxlade med Darwin som bl a bad honom samla och skicka skalbaggar. Så småningom blev Syms postmästare i Pambula där han även drev ett värdshus med fru och barn. Han spelade fiol trots hörselproblem. På gravstenen stod "Assistant to Charles Darwin".

När de gav sig av från England var Darwin 21 år gammal och Covington 18. Vilket äventyr! "The Journal of Syms Covington, Assistant to Charles Darwin Esq. on the Second Voyage of the HMS Beagle" finns publicerad på nätet:
http://www.asap.unimelb.edu.au/bsparcs/covingto/

Darwins butler



Det klassiska porträttet av Darwin. Det hänger i trappan till övervåningen och har sin historia. Det målades 1881 av Jack Collier, Thomas Huxley´s svärson. Känd ateist, gift med Marian ( Mady ) som målade även hon ( det skar sig mellan henne och Chales fru Emma - hon tyckte Mady var "too modern" och "henne behöver inte bjuda hit något mer"). Porträttet finansierades av Linnean Society.

I juli 1881 kom Collier två gånger till Downe tillsammans med Marian. Han utrustade Darwin med slängkappa, hatt - precis som han brukade klä sig innan han gav sig ut på sin dagliga promenader längs Sandwalk, en skogsstig. I augusti begav sig Darwin till London för en sittning.

Darwin tröttnade snabbt på att sitta modell. Butlern fick hoppa in, dra på sig Darwins kappa, hålla hans hatt i hand och sitta på en låda för att vara lika kort. Collier har återberättat glimtar av samtal han förde med butlern: "Vet ni att det finns folk här i trakten som inte tycker att Mr Darwin ser bra ut? Det kan jag inte förstå".

Tre kopior gjordes. Orginalet hänger i Linnean Society, en kopia i Downe House, en annan i National Portrait Gallery i London.

Hemma hos Darwin: Abbabubba


Ett så stort hus med vidhängade trädgård skötte inte sig själv. Darwin´s var förmögna. Hade betjänter som skötte barn, hushåll, trädgård och djurstallar. Mannen i vitt var husets butler, William Jackson. Barnet på ponnyn är Bernard, ett av makarna Darwins barnbarn.
Darwin kallade honom för "Abbadubba" och Bernard svarade med "Dubba". Charles Darwin sade att han aldrig sett ett så nöjt barn som Bernard. Han älskade att se hans ansikte mittemot sig vid matbordet. De talade om vilken sorts socker som smakade bäst? Brunt eller vitt? "Vi kommer alltid överens? Visst Abbadubba", frågade Darwin.

Hemma hos Darwin


Det stormade på natten. När jag morgonen därpå steg av tåget i Orpington fick jag besked om att bussen till Down House var inställd. Vägarna blockerades av stormfällda träd. I busskuren fanns en karta. Ritade av den och gav mig av till fots. Det tog 1 ½ timma. Vägarna slingrade sig fram genom ett lövträdslandskap. Bondgårdar här och där. Duggregn.

Guiden visade mig runt i huset och berättade dess historia: här matsal, där vardags-, arbets- och sovrum där Darwin dog. När vi gick ner från övervåningen knarrade trappan och hon visade det hemliga fack där Darwin gömde utkast till sin teori . Han uppmanade frun Emma att publicera dom efter hans död. Han var rädd för det rabalder teorierna skulle utlösa.


Darwins vankelmod


Charles Darwin funderade länge på om han skulle gifta sig eller inte? Med sin kusin! Till slut gjorde han upp en lista över argument för och emot. Så här såg den ut:

GIFTA SIG:
- Barn. Om Gud vill
— Trofast ledsagare, (vän på ålderdomen) som skulle intressera sig för mig, föremål för kärlek och lek
— Bättre än en hund i alla fall
- Hem, och någon som ser till huset
— Charmen i musik och kvinnligt småprat. Dessa drag är bra för hälsan. Tvingas besöka och ta emot släktingar men fruktansvärd förlust av tid. Herregud, det outhärdligt att tänka på att tillbringa hela sitt liv som ett sterilt bi, med arbete, arbete och ingenung när det verkligen gäller.
- Nej, nej det går inte.
— Tänka sig att leva hela sitt liv ensam i det rökfyllda, smutsiga London House. — Föreställ dig bara själv en söt mjuk hustru på en soffa med brasa i öppna spisen, och böcker och musik kanske
— Jämför den tanken med de lortiga realiteterna i Grt Marlboro' St.
- Gift dig - gift dig - gift dig

INTE GIFTA SIG:
- Inga barn, (inget annat liv) ingen som tar hand om mig på ålderdomen? Vad är meningen med att arbeta utan medkänslan med nära och kära vänner
— Vem är nära och kära vänner till de gamla utom släktingar? Frihet att resa vart man vill
— Val av sällskap och litet av det. Samtal med skarpsinniga män på klubbar.
— Inte tvingas att besöka släktingar, och att ge efter för minsta antydan
- Att ha utgifterna och bekymren med barn
— Kanske gräl och bråk. Förlorad tid
- Kan inte läsa på kvällen
- Fetma och lättja
— Bekymmer och ansvar
— Mindre pengar till böcker osv. om många barn, tvungen att tjäna sitt levebröd.
— Men så är det mycket oförmånligt för hälsan att arbeta för mycket.
- Kanske min fru inte skulle tycka om London; i så fall är domen förvisning och degenerering med en ovetande och slö idiot

2008-02-07

Den kosmiska kalendern


Carl Sagan, den amerikanske astronomen, roade sig med att pressa samman universums 15 miljarder långa livstid till ett enda år. Årets sista månad är den mest händelserika:

1 dec: syrerik atmosfär börjar utvecklas på jorden
16 dec: de första maskarna bildas
17 dec: ryggradslösa djurarter uppstår
18 dec: havsplankton och trilobiter breder ut sig
19 dec: de första ryggradsdjuren
20 dec: växter breder ut sig över landområden
21 dec: de första insekterna
22 dec: de första groddjuren, insekterna får vingar
23 dec: de första träden, de första reptilerna
24 dec: de första dinosaurerna
26 dec: de första däggdjuren
27 dec: de första fåglarna
28 dec: de första blommorna
29 dec: de första valarna, de första primaterna
30 dec: de första hominiderna, gigantiska däggdjur
31 dec: de första människorna

Gun Jaensson i Fjärdhundra


Skulptur är bra. Djurskulptur ändå bättre. Gun Jaensson är skulptris och bor i Fjärdhundra utanför Enköping. Hon arbetar i den stora realistiska traditionen. Djurskulpturer har hittats i de över 30 000 år gamla istidsgrottorna i sydfrankrike. För att inte tala om de magnifika egyptiska djurgudarnas skulpturer. Men då är vi nära i tid, bara 4 - 5 000 år bort. Här är hennes hemsida.

2008-02-06

Churchill, Tyskland och judarna


I Sven Lindquist´s senaste bok, "Avsikt att förinta", handlar den längsta essän om britternas bombningar av civila i Tyskland under andra världskriget. Här punkteras alla de lögner, myter och försvar som brukar åberopas varför England bombade Tyskland sönder och samman när kriget i princip var över. Och varför man inte öppnade sina gränser för judiska flyktingar. I sveket mot judarna mörknar bilden av Winston Churchill. Britterna hade tidigt knäckt tyskarnas koder och buntar av rapporter om judemorden passerade Churchills skrivbord varje dag. ”Han brukade markera summorna av mördade judar med rött bläck. ­Ibland var det tusentals mord i samma rapport.”

Churchill? Ett påhitt


I en engelsk undersökning, där 3 000 deltog, visar det sig att britterna inte kan sin historia, inte kan skilja på fakta och fiktion. 47 procent tror att Richard Lejonhjärta, kung i England under slutet av 1100-talet, är ett påhitt. Likaså Charles Dickens, den brittiske författaren. Mahatma Gandhi och Montgomery, en av andra världskrigets främste brittiske militärer, är även han ett påhitt. 25% tror att Winston Churchill aldrig existerat. Däremot tror många att uppdiktade karaktärer som Biggles och Sherlock Holmes har levt på riktigt. 58 procent av de 3 000 som tillfrågades tror att den berömda detektiven, som hittades på av författaren Sir Arthur Conan Doyle, levde och verkade med sin käre Watson på Baker Street.

2008-02-05

Sinai´s äpplen


På tåget läser jag Linnélärjungen Hasselquist´s brev från Egypten. Han klagar över att han som kristen enbart får rida på en åsna! Och att han måste stiga av varje gång han möter militärer. Dessutom får han inte röra sig fritt i Kairo. Eskorteras alltid av militär bland förbannade muslimer. han längtar hem och speciellt efter svenska äpplen. Visst är dadlar gott, skriver Hasselquist, men jag skulle vilja ha ett lass svenska äpplen att ta av. Ändå flikar han in att Sinai´s äpplen, bergskedjor och dalar, antagligen är ett äppelsorternas kärnområden.

2008-02-04

Katarina-klostret


St Katarina-klostret i Sinai är världesn älsta. Byggdes 337 e Kr. Ett av jordens stora pilgrimsmål. För både judar, kristna och muslimer. På bergstoppen bakom klostret tror dom att Moses tog emot tio Guds bud. Och klostret byggdes på den plats där Moses hörde Guds röst tala i en brinnande buske. En avlägsen släkting till den finns, enligt munkarna, än idag. Stor och hög hänger den ut över en av klostermurarna. Klostret rymmer också en av världens främsta bibliotek av gamla skrifter, ikoner etc och en gravkammare där det ligger skelett ooch skallar, kvarlevor efter århundraden av munkar, huller om buller. Den egna kyrkogården är proppfull.

Sinai


På Sinaihalvön bor 80 000 beduiner. I stort härstammar dom från Hejaz-stammen i Saudi. Det finns många understammar, mellan 14 - 27 beroende på hur man räknar. De flesta håller sig fortfarande med för-islamska föreställningar. Stamlagar. Långt in på 1970-talet fortsatte de leva som de alltid gjort. Efter kriget 1967 ockuperade Israel Sinai och byggde vattentankar, skolor och kliniker lite här och var. Kontakten med israeler och arbetstillfällen i de semesterbyar som israelerna byggde längs Röda Havskusten gav beduiner nya arbetstillfällen. Många försörjer sig på smuggling. Fr a av hasch. Israelerna tillät trafiken så länge den gick över södra Sinais bergstrakter bort till Egypten. Idag är även hippies och semesterfirare kunder. Det finns t o m haschodlingar på Sinai. En ägare är en f d polischef. Kryphål i Camp Davidavtalet gör att Sinais beduiner inte kan ställas inför rätta.

2008-02-02

Mickel i Långhult


Det finns en uråldrig indisk fabel om hur man med ordets makt kan förvända synen på folk. Via karavan- och handelsvägar har den letat sig upp till Europa, sen även hit till Sverige. Bäst återberättas den av fattighjonet Mickel i Långhult, född 1778 i Värnamo, död 1860 i Tyssbo Sunnersta härad i Småland. Gift med Kirstin Jonsdotter, född 1776 i Rydaholm och död 1838.

Som ung var Mickel dräng. 1813 kom han till prästgården i Ryssby i Småland. Från 1845står han i kyrkböckerna som fattighjon. Mickel var duktig på att svarva och spinnrockarna sålde han på handelsresor till Skåne och Malmö. Mickel var den ende vanliga människa i Ryssby byn som kunde skriva. Han förde dagbok och antecknade allt. Bönderna kunde när som få besked när korna skulle kalva och grisarna grisa. Mot slutet av sitt liv bodde han i en backstuga. Resterna finns kvar. Jag har själv varit där. Då bodde han ihop med "Hora-Anna", den gamla sockenhoran.

Sockenbarnet och luffaren Harry Martinsson, som utaktionerades som barn, kallade Mickel i Långhult för den svenska folksagans mästare. De sagor Mickel skrev ner 1843 /44 sålde han till prästen för att få ihop till snuspengar. Han fick betalt per ark. Mickels sagot skiljer sig från alla andra uppteckningar vi har. De flesta gjordes ju av präster och nationalromantiska studenter som uteslöt ofta allt opsasande, snuskig- och grovheter, "ologiska" tankebanor och dessutom så renskrev de sagorna innan de lämnades in. Men Mickles orginalblad finns kvar och bara att läsa hans stavning ger sagorna en dimension de aldrig annars har. Som när han i följebrev till prästen ber om ursäkt för att inte "jag inte kan nöittia mera på detta bladet, ty i min frånvaro har en menlös gosse mäd min pänna gjort desse skråmmor som stå till vänster på bladet".

Sagan om ordets makt, hur man med tal förvrider synen på folk, heter "Satan och Gyert som var värre än han". Satan slår vad med den gamla vägstrykande kärringen Gyert, om att inte heller hon kan skilja traktens vackraste och lyckligaste unga par från varandra. Satan själv har försökt med gått bet. Lyckas Gyert, ja då ska hon få ett par nya skor. Naturligtvis lyckas Gyert genom väl valda ord till var och en göra makarna till dödsfiender. Satan blir så rädd att han inte vågar ge henne skorna annat än via en stång. Här finns några kyrkmåningar på temat. Gyert har då döpts om till Sko-Ella.